Mint a nyulak, akik iramot diktálnak a többieknek

   

Fekti István, az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia igazgatója lehet a későbbiekben a Fehérvár AV19 első embere. Ez a Nemzeti Sport Ocskay Gáborral készült nagyinterjújából derül ki. Szemlézzük a lényeget.

A Szűcs András által jegyzett szövegből egyebek közt megtudtuk, hogy az utóbbi évtized legsikeresebb magyar jégkorongklubja jövőre kiválhat az Alba Volán SC-ből, és önálló egyesületként működhet tovább. “A vállalatnak súlyos anyagi gondjai vannak, nem támogathat minket, így nekünk új vezetőségünk lehet, és azok az emberek majd eldöntik, milyen legyen a jövő” ? mondta erről a szakosztályvezető. Aki ebben a pillanatban amúgy még nem készül nyugdíjba, és szeretne részt venni az új hároméves terv alapjainak lerakásában. Mint fogalmazott, “legalább az első harmadot ? ha az egészségem engedi, és a bizalmat megkapom ? még szeretném vállalni”. Úgy érzi ugyanis, hogy bár az első számú utódjelölt Fekti (képünkön Ocskay jobbján ül) mellett Gál Péter és Palkovics Krisztián is egyre jelentősebb szerepet vállal, a napi ügyekben ezzel együtt még szükség van személyesen rá is. Mindig előre menekültek, magyarázta, és most is erre van szükség. Ocskay Gábor úgy érzi, olyan ő, mint a hosszútávfutó, aki bután fut: amíg ereje van, addig megy. “Akár mint a nyulak, akik iramot diktálnak a többieknek.”

Ocskay Fekti 160310

Fotó: Mudra László

A szezont értékelve önkritikus hangot ütött meg a szakosztályvezető, de ezen a téren alapvetően új elemek nem merültek fel. Arról a fejleményről is nyíltan beszélt ugyanakkor, hogy nem egypólusú immár a magyar jégkorong. Ekképpen: “Én nagyon örülök, hogy lett hirtelen két riválisunk. Az egyeduralmunknak, ami az elmúlt évtizedet jellemezte, látszik, hogy vége. Ez a magyar hoki szempontjából jó, akármennyire kétkedve fogadják is, amit mondok.”

Téma Fehérváron, hogy miként tört fel a Miskolc és a MAC, “de azzal szemben, amit sokan beszélnek, mi támogatjuk az előmenetelüket”. Ennek oka: “Nem a vakok között akarunk félszeműként királyok lenni, mert a kupáink száma nőhetne, ellenben a fejlődés megrekedhetne, mert jóllakottá válnánk. Ami részben így is bekövetkezett?”

Szó esett a beszélgetés során arról is, hogy sokan, akik hosszú éveket töltöttek a Volánban játékosként és edzőként is, immár máshol építik karrierjüket és a magyar jégkorongot, legutóbb például Sille Tamás távozott. Erről így vélekedik Ocskay Gábor: “Mindenki keresi a helyét, a szapporói csapattagokból edzők, vezetők lesznek. Nem vagyunk ellenségek, nem is leszünk soha. Ellenfelek lehetünk, akár nagyon kemények, a játékosaink között a meccs hevében bármi előfordulhat, de egy célunk van, mert a magyar hokiért dobog mindenki szíve. És ez őszinte.”

Ocskay Gábor szerint benne van a pakliban, hogy ha a MAC-ot beveszik az EBEL-be, játékosok sora mehet el a Volántól, mert Budapest és a Tüskecsarnok vonzóbb, mint az istállónak csúfolt székesfehérvári építmény, “de egy életen át nem lehet abban bízni, hogy az oldtimer csarnokunkban visszük a hátunkon a magyar hokit. Ha lesz egy ilyen virtuális meccsünk a MAC-cal, a játékosnak majd el kell döntenie, melyik csomag a szimpatikusabb”.

Elismerte, hogy egy új fehérvári rendezvénycsarnok sokat segíthetne abban, hogy új lendületet kapjon a volános jégkorong, de azt is hozzátette, hogy ez benne van a tervekben és a költségvetésben, és igenis meg fog épülni. Arról ellenben, hogy a paksi atomerőműhöz kapcsolódó beruházás farvizén beúszik-e Fehérvárra a maga százmillióival a Roszatom ? jó ideje tartja magát ez a hír a színfalak mögött ?, érdemben nem nyilatkozott, mondván, egy ilyen idény után KHL-es és hasonló tervekről beszélni nevetségesnek tűnhetne.

A munka ezzel együtt továbbra sem áll le, és bár még nem tudni, kik lesznek a Fehérvár AV19 EBEL-es és MOL ligás csapatainak a szakvezetői ? ha jól értelmeztük, a magyar bázisú bajnokság elődöntős Volánjának vezetőedzője, Tyler Dietrich is előreléphet ?, a kérdésnek május közepére el kell dőlnie. Hiszen bár a jó világbajnoki szerepléssel kapcsolatos körülményeket célszerű tiszteletben tartani, előbb-utóbb muszáj lesz tárgyalni a szóba jöhető játékosokkal.

A végére álljon itt még egy idézet arról a bizonyos jövőről: “Mindig az életünkért küzdünk alul, sosem voltunk az EBEL-elődöntőben, de én még szeretném megérni, még akkor is, ha esetleg nem leszek aktív.”

Ocskay Gabor AVS

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum