Ezzel a stílussal együtt jár, hogy sokan a véremet akarják

   

Terbócs István 19 évesen a MOL Liga-rájátszás egyik főszereplője lett  ? a jégen és azon kívül is. Mindkét területről érdeklődtünk nála. Az érzékeny témákba az interjú során ugyanúgy beleállt, mint a pályán.

Terbócs István a Megyeri úton ismerkedett a jégkorong alapjaival, 14 éves koráig az UTE-ben játszott, utána egy évet töltött a Dragó Skorpióknál, és 2011 óta a MAC játékosa.

Az utánpótlás-válogatottakat végigjáró fiatalember szeptemberben mutatkozott be a felnőttek között. Az ebben az évben még juniorkorúnak számító csatár első góljára a nyolcadik mérkőzésig kellett várni, majd az alapszakaszban végül 14 gólig és 14 gólpasszig jutott, így az 1996-97-esek közül ő lett a legeredményesebb a ligában. Ezután a rájátszásban is összehozott még hat pontot.

A még mindig csak 19 éves támadó a juniorválogatott vb-elsőségében is komoly szerepelt játszott decemberben, 11 pontjával a második legeredményesebb csapattag volt a Rich Chernomaz edzette gárdában.

A keményen és provokatívan, de nem alattomosan játszó MAC-osra az ellenfelek szurkolói is gyorsan felfigyeltek. Több helyen névre szóló mondókákat gyártottak számára. Mivel a döntő második meccsén nem fogadta el a DVTK-s Garrett Clarke kihívását, és nem állt bele a bunyóba, megkapta a nyuszi jelzőt is. Az ehhez kapcsolódó mém után egy óriási répát is hoztak neki ajándékba a borsodi hokiszurkolók a szezon utolsó MOL Liga-meccsére.

Igyekeztünk a színfalak mögé nézni, remélhetőleg az interjú segít megérteni mindazt, hogy a jégen mi miért történik. A MAC 34-ese partner volt ebben.

Terbocs MACAVS SF

Fotók: Mudra László

Milyen stílusú játékosnak írnád le magad?

Olyan erőcsatárnak tartom magam, aki nemcsak ütközni és energiát hozni képes, hanem gólokat is tud szerezni, veszélyes támadásokat tud kialakítani, és a legfontosabb, hogy kellemetlen az ellenfél számára.

Mindig így játszottál?

Nem nagyon emlékszem, hogy kicsiként milyen stílusú játékos voltam, de 6-7 éve biztosan így csinálom.

Kívülről úgy tűnik, szinte végig kontrollálod a magatartásod, mintha az is tudatos lenne, amikor odacsapsz a kapusnak, és azt is pontosan tudod, hogy ezért kapni fogsz a bekkektől. Így van ez? Mi az értelme ennek a provokációnak?

Nagyon nehéz, de muszáj kontrollálnom magam. Ezzel a játékstílussal együtt jár az is, hogy elég sokan a véremet akarják ? hozzáteszem, ezt is imádom ebben a szerepkörben. Ilyenkor jobb, ha én vagyok a higgadt, és az ellenfél a dühös, mert így a játékosai nem tudnak annyira koncentrálni a saját feladatukra, többet hibáznak. Néha persze engem is elvisz a hév, csinálok kiállításokat, butaságokat, de igyekszem mindig kézben tartani az eseményeket.

Ha utána elkapnak, rád vágnak, az mennyire fáj? Hogy viseled az inzultusokat?

Ha kapu előtti dulakodás van, vagy hasonló, azt imádom, ezek a kis tüzek visszajelzések számomra, hogy ők már idegesek, tehát jól csinálom a dolgom. A csapkodást nem nagyon kultiválom, például vádlira vagy más érzékeny területre, de ezek a meccs hevében az adrenalin és a pörgés miatt csak minimális fájdalmat okoznak.

Terbocs MACMIS F

Már a tavalyi Magyar Kupa-selejtezőn megszeretett az UTE közönsége, idén pedig sok csapat szurkolói a szívükbe zártak. Minek köszönhető ez?

Nem tudom, miért lettem ilyen gyorsan “kedvenc”, de szerintem azért, mert a frusztráció ugyanúgy hat rájuk, mint a játékosokra, és ők is úgy érzik, hogy most engem jól meg kéne verni.

Mennyire foglalkoztat ez?

Soha nem foglalkoztam másokkal. Mármint ismeretlenekkel. Ha jól emlékszem, ebben a szezonban egyszer integettem ki a lelátóra, vagyis mutattam az eredményjelzőre levonuláskor, talán Székesfehérváron, már nem is emlékszem pontosan. Hogy engem minek gondolnak, vagy hogy foglalkoznak velem, az hidegen hagy. Ameddig ők ezt csinálják, az nekem pozitív visszajelzés, hogy jól végzem a dolgom.

Erős, bátor srác vagy amúgy a jégen és az életben?

Úgy gondolom, ezt a játékstílust erő és tökösség nélkül sokáig nem lehet csinálni. Szóval igen, annak tartom magam. Habár egyesek szerint inkább gyáva vagyok.

A Garrett Clarke elleni hányadik verekedésed volt a felnőttek között?

Felnőttben ez volt az első. A Brassó ellen volt egy még valami, de az inkább maszatolás volt, aminek a bíró egy becsúszó szereléssel véget vetett, ráugrott a térdemre és lerántott.

A negyedik meccs végén úgy tűnt, nem a semmiből jött a bunyó, egyeztettetek előtte Clarke-kal?

Persze. Megbeszéltük, hogy a harmadik harmadban mehet.

Terbocs_Clarke

Kemény gyerek Clarke? Milyen volt a verekedés?

Elég masszív, de ezt a bunyó nélkül is megmondtam volna. Szerintem jó volt, élveztem nagyon.

A bunyó után helyére került az igazságérzeted és a lelki egyensúlyod, hogy nem nyuszizhatnak többet?

Ezzel sem foglalkoztam túl sokat, hiszen mondom, nem nekem kell ezen gondolkodni, nem ezért csináltam a bunyót sem.

Amikor gyávának állítanak be az ellenfél szurkolói, mert különböző okok miatt nem állhatsz bele egy verekedésbe, akkor mit gondolsz magadban?

Hát ezt nehéz megfogalmazni, de maradjunk annyiban, hogy jókat mosolyogtam ezeken a véleményeken.

A DVTK-fanoktól egy hatalmas répát kaptál a döntő végén. Jólesett? Őszinte volt a mosolyod?

A répát imádtam, nagyon jó ötlet volt, és a kreatív humort díjazom. Amikor észrevettem, hogy ott hever a répa a jégen, nem hagyhattam ki, át kellett futnom a DVTK oldalára, hiszen az az én répám. (Az alábbi képet egy Miskolc-szurkoló photoshopolta ? F. K.) Igen, nagyon is őszinte volt a mosolyom, viccesnek találtam az egészet.

terbocs nyuszi

Kaptál elismerést a végén a miskolci szurkolóktól?

Az elmúlt hetek után meglepő volt, hogy közülük nagyon sokan pozitívumokkal kerestek meg, ez külön jólesett.

Amikor megy a trash talk a pályán, miket mondtok egymásnak? Mennyire megy el durvulásba, vagy inkább csak heccelitek a másikat? Mondasz egy-két példát?

Mindkettőre akad példa. Természetesen sokszor megy át durva beszédbe a kommunikáció, erre nem mondanék példát, de mindenki el tudja képzelni. Heccelésekre nem nagyon tudok friss példát hozni, régebben csináltam, hogy bulinál odakiabáltam a sortársaimnak, hogy srácok, az ötödik soruk van bent, ezeknek lehet gólt lőni! Kábé ilyenek voltak, de a MOL Ligában ez nem jellemző.

Térjünk át a jégkorong érdemi részére, hiszen mégiscsak te voltál a legjobb U20-as csatár a MOL Ligában. Az alapszakaszban 28, a rájátszásban 6 pontot szereztél. Elégedett vagy ezzel a szezonoddal?

Nem vagyok elégedetlen, de egy motivált sportoló mindig többet akar. Jó kezdet volt, úgy érzem, és mindig az első lépés a legnehezebb. Jövőre ebből lehet tovább építkeznem.

Majoross Gergely milyen feladatod szánt neked a szezon eleji meccseken? Ehhez képest mi változott akkor, amikor már folyamatosan az első két sorban szerepeltél?

Az elején nem helyezett rám nyomást. Semmi extrát nem kért, csak azt, hogy játsszak, és tartsam be a taktikát. Szerintem ő is érezte, feladatok nélkül is úgy izgulok, hogy nem kell külön terhelni. Nagyon fura volt az első néhány meccs. Folyamatosan remegtem, mint egy kis kezdő. Majoross Gergely mindig azt mondta, ne féljünk, ne izguljunk, ez egy tanulási folyamat, nincs veszíteni valónk. Ahogy kezdtem a feszültségeket levetkőzni, úgy tudtam egyre többet és jobbat hozni, ekkor már a velem szembeni elvárások is nőhettek.

Fizikailag melyik párharc volt keményebb: a Fehérvár vagy a Miskolc elleni?

A Fehérvárral megvívott csata fárasztóbb volt, de a fizikai hokiban ott föléjük tudtunk kerekedni. A Miskolc fájdalmasabb volt, minden meccs után volt valami kis bajom.

Kinek a játéka tetszett a legjobban a DVTK-ból?

Somogyi Balázsé.

Mit tanultál ebből a rájátszásból, mi a szezon fő tapasztalata?

A legelső lecke az volt, hogy itt a legkisebb hibákat is villámgyorsan kihasználja az ellenfél, és nagyon apró dolgokon tud elmenni egy meccs.

A következő szezonban milyen Terbócs Istvánt lát majd a közönség?

Úgy gondolom, egy hasonló stílusú, kicsit erősebb és ponterősebb játékost.

A válogatottság mennyire van messze, hogy érzed?

Ezt nem az én tisztem eldönteni. Igyekszem minél előbb odakerülni, de sokat kell dolgoznom még hozzá, és pontosabbnak is kell lennem pár dologban. Remélem, ezeket hamar megtanulom, és aztán kapok esélyt, hogy megmutassam magam.

Ha a MAC-nak összejön az EBEL-indulás, lesz helyed a keretben?

Szerintem lehetőséget biztos kapok majd. Hogy ezzel élek-e, az már csak rajtam múlik. Remélem, megállom a helyem ott is.

Tudtatok örülni az ezüstéremnek, volt ünneplés a döntő után?

Úgy fogalmaznék, hogy nem töltöttük otthon az éjszakát.

Terbocs MACAVS SF B

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum