Hári János: Képesek vagyunk dolgokra, amikre nem gondol senki

 

Elképesztő teljesítménnyel jutott egy elképesztő szezon végén a feljutás kapujába a Leksand. Hári János jelenlegi csapatának Hári János egykori csapatát kell felülmúlnia most.

A magyar válogatott csatára nyáron igazolt a mindössze hatezres svéd kisváros csapatához, azután, hogy a Leksands IF pár év után búcsúzni kényszerült az élvonaltól. Ezt tette tehát Hári is, minthogy az előző idényt az SHL-es Modónál töltötte, ott, ahol korábban is szerepelt néhányszor. Hogy az újjászervezett Leksand mire lesz képes 2015/16-ban, azt előre nem lehetett tudni, de az biztos, hogy az Allsvenskan-alapszakasz feléig nem sok örömük tellett JLE-mezes kedvenceikben a szurkolóknak: a csapat az utolsó helyen is állt, és nem sok minden utalt arra, hogy ebből diadalmenet is lehet a végére.

Hari Janos Leksand JLE

Hári János ezzel együtt szorgalmasan termelte a pontokat, elsősorban asszisztok formájában, és bár a sérülések nem kerülték el, sokat nem kellett kihagynia. Menet közben aztán egyre jobban összeállt a Leksand játéka, elkezdtek jönni a győzelmek, és ennek nyomán egyre feljebb kapaszkodott a csapat a táblázaton. Annyira, hogy az alapszakasz végén a 4. pozícióban találta magát.

Írtunk már róla, amikor kellett: az Allsvenskan rájátszása és a feljutásos-kieséses szisztéma a legkevésbé sem egyszerű történet Svédországban. A másodosztály nyolc legjobb csapata érdekelt a playoffban, úgy, hogy az első kettő egymással harcol, hogy az SHL 14.-jével játszhasson osztályozót. A 3?8. helyezettek eközben körmérkőzéses középszakaszban vesznek részt, melynek győztese az első kettő párharcának vesztesével csaphat össze, hogy a sikeresebb fél utóbb az SHL 13.-jával küzdhessen az elitliga tagságáért. Érthető? Ha nem, a bekezdés újraolvasandó egyszer-kétszer.

A Leksand ugyan vereséggel kezdte a középszakaszt, de utána elkezdte a kapaszkodást, majd az utolsó körben a kistáblázatot vezető Morával meccselhetett, amelyet csak úgy előzhetett meg, ha legalább négy góllal nyer. Megtette: a 6-0-s siker azt jelentette, hogy az első kettő küzdelméből vesztesen kikerült Tingsryddel párharcolhat. Háriék ezt a szakaszt is diadalmasan abszolválták, 2-0-val mentek tovább. Itt tartunk most, jöhet az osztályozó. S vele az extra pikantéria: a Leksand legponterősebb játékosa ? mármint Hári János ? korábbi egyesületével szemben vezetheti az SHL-be mostani csapatát.

Igen: Hári János volt idén csapata legjobbja, 51 mérkőzésen 51 pontot szerzett, átlaga kereken 1 pont/meccs, ennél picivel jobbra mindössze egy játékos, a Karlskogát erősítő Marcus Nilsson volt képes. “Igen, nagyon elégedett vagyok a teljesítményemmel ? mondta erről a Jégkorongblognak. ? Nehéz ezt a szintet, amit hoznom sikerült, egy egész szezonon keresztül tartani.” Hadd tegyük hozzá: a mutatvány értékét növeli, hogy az alapszakasz vége felé és a rájátszásban az átlag a pont fölé szaladt.

De milyen lesz visszamenni Örnsköldsvikbe, és a Modo ellen küzdeni? Az ellen a csapat ellen, amelynek mezében 2011-ben az akkor 19 éves Hári bemutatkozhatott a világ egyik legerősebb bajnokságában, és amelyet összességében három szezonon át erősített? “Jó lesz újra Örnsköldsvikben jégre lépni, bár kicsit különleges is az egész. Azért is, mert az újságokban mostanában nem mondtam róluk túl sok jót, így nem biztos, hogy barátságos lesz a fogadtatás…”

Hari Janos Modo 2014_15

A legfontosabb az, hogy mi a cél és az elvárás, és hogy mik a reális esélyek. “Senki sem várja el a feljutást. Az alapszakasz felénél utolsók is voltunk, úgyhogy az eleve csodálatos, hogy eljutottunk idáig. Innentől minden csak bónusz. Ezzel együtt miért ne sikerülhetne? Az idén párszor megmutattuk már, hogy képesek vagyunk olyan dolgokra is, amikre nem gondol senki.”

Az tehát, hogy ismét SHL-es lesz-e a Leksand, még a jövő zenéje ? a párharc március 20-án kezdődik, és négy győzelemig tart ?, az viszont bizonyos, hogy Hári Jánosnak a válogatott egyik vezéregyéniségeként ott kell lennie Szentpéterváron, az A csoportos világbajnokságon. “A vb-n még nem rágódtam túl sokat, őszintén szólva nem igazán volt erre időm mostanában. Az olimpiai selejtezők óta rengeteg meccsünk volt, szinte minden második napon játszottunk.”

Persze nem is a rágódás számít, hanem ez: “A felkészülésbe szerintem a kezdetektől be tudok majd kapcsolódni.”

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum