Söpréssel lehet bajnok a DVTK

   

Szezonbeli tizedik összecsapásukra készülnek a csapatok, a Jegesmedvék MAC feletti tizedik győzelme magyar bajnoki és MOL Liga-címvédést jelentene egyben a borsodi csapat számára. Ezúttal az az edző próbálja megakadályozni ebben a miskolciakat, aki tavaly történetük során először a csúcsra vezette őket.

A szerdai találkozón a vendégek vissza tudtak térni arra az útra, amelyen az első meccsen jártak, 30 percen keresztül csak az történt a jégen, amit szerettek volna. Ismét magyar játékosok villantak legtöbbször, Tóth Adrián, Galanisz Nikandrosz és Hajós Roland megmozdulásaiban mindig megvolt a gólveszély. A csapat uralta a játékot, a liga legjobb magyar játékosaként Galanisz megszerezte a vezetést, Tóth Adrián pedig másfél percen belül megduplázta azt. Az első harmad ment a levesbe a hazaiak szempontjából, nem tűnt úgy, hogy képesek felnőni az ellenfél szintjére. Ráadásul a második játékrész első fele sem hozta meg az áttörést, továbbra is tökéletesen kontrollálta a meccset a DVTK. Hogy mennyire vékony ez a dominancia, azt a meccs felénél történtek mutatták meg. Szép egyéni akció végén Hayes szépített, amitől egy csapásra megváltozott a játék képe. Jött az egyenlítés is nemsokára, a harmad végén a vezetés megszerzésétől sem állt messze a MAC, de az idei szezonban úgy tűnik, hogy ez a periódus megy legkevésbé Majoross Gergely tanítványainak.

A harmadik játékrészre ismét felpörögtek a vendégek, őszinte hokit láthattak a nézők, sok helyzettel, melynek a végén a szezonban immár kilencedszer a vendégek örülhettek. Összességében nem nagyon látni az egyre fogyó fővárosiakban azt az erőt, amivel felvehetnék a versenyt egy 100%-os fordulatszámon hokizó Miskolccal. Ha így lesz, Jason Morgan csapata már csütörtökön bajnoki aranyat ünnepelhet úgy, hogy hibátlanul végez a playoffban. Volt már ilyen a MOL Liga történetében, a 2011/12-es szezonban a DAB nyert hasonló magabiztossággal bajnokságot, söpört az elődöntőben és a döntőben is, utóbbi párharcban éppen a Miskolc ellen, amely az alapszakaszban is csak egyszer tudott nyerni az Acélbikák ellen. De nem kell ilyen messzire visszanyúlni, tavaly is úgy lett bajnok a Miskolc, hogy a rájátszásban nem hibázott és azzal az Újvárral játszotta a döntőt, amely az alapszakaszban sem tudott egyetlen meccset sem nyerni riválisával szemben.

Ami a csütörtök este hat órai mérkőzést illeti, Majoross Gergely nincs könnyű helyzetben. Klempa nem tér vissza, McDonald játéka is kérdéses, miközben a keret eleve nem arra lett kitalálva, hogy az első MOL ligás szezonban döntőt játsszon a csapat. A csapat tele van első felnőtt szezonjukban járó játékossal, akik most testközelből tapasztalhatják meg, hogy mit is jelent a playoff-hoki a felnőttek világában. Jason Morgan számára jóval egyszerűbbnek tűnik a feladat, azt kell tudatosítania játékosaiban, hogy ha szellemileg nem felkészülten korcsolyáznak ki a negyedik mérkőzésre, azzal a második meccs után újra esélyt adnak ellenfelüknek. Márpedig bármennyivel jobb csapat is a DVTK, mint a MAC, az eddigi meccseken látszott, hogy mennyit tud változni a meccs képe akár egyik pillanatról a másikra is.

A döntő negyedik mérkőzését az M4 Sport élőben közvetíti a Tüskecsarnokból.

Majoross Gergely, a MAC vezetőedzője a csapat közösségi oldalán e szavakkal tájolta a csütörtök esti meccs lényegét: “A teendőnk az, hogy megszerezzük az első győzelmünket a döntőben, de ami talán ennél is fontosabb, az az, hogy úgy játsszunk, hogy büszkék lehessünk magunkra a meccs után, hogy ne legyen hiányérzetünk. Ha ezt megtesszük, akkor reméljük, hogy nem ér véget a széria ma este.”

Fontos jegyinformáció, hogy néhány száz jegy még elérhető, a csarnok pénztárai két órával az első korongbedobás előtt nyitnak.

img_5142

Fotó: Gróf Barbara

Bajnok és MOL Liga-győztes a DVTK Jegesmedvék

   

A DVTK gyorsan eldöntötte a bajnoki döntő negyedik meccsét, 5-2-re nyert, söpréssel lett bajnok és MOL Liga-győztes. A vezéreit vesztett MAC Budapest helytállt, de nem tudta megnehezíteni a Jegesmedvék dolgát.

A MAC Klempa után McDonaldot is végleg elvesztette az első csatársorból, amely történetesen a MOL Liga leghatékonyabb egysége volt ebben a szezonban. A DVTK-ba visszatért az előző meccsről eltiltás miatt hiányzó Dudas hátvéd és Pavuk csatár. A miskolci szurkolók az előző napinál valamivel többen voltak, a MAC-osok némileg kisebb létszámban jelentek meg. Nem csoda, előbbi készült a bajnok- és a MOL Liga-győztes avatására.

Majoross Gergely kénytelen volt ismét átalakítani a sorokat, Németh A., Nagy K., Terbócs első trióval kezdett a MAC, mögötte Silló, Hayes és Saarenpaa szaladt, míg a Szappanos, Tóth R., Roczanov egység volt a harmadik a sorban ezen a meccsen. A másik oldalon négy sorral operált Jason Morgan. Az előző napnak megfelelően kezdődött a játék. Nem túl rámenős, bemelegítő jellegű hokival. Az első tiszta lövőhelyzet Silló előtt adódott a 3. percben, Gyenes biztosan védett. Egy percre rá megszerezte a vezetést a vendégcsapat. Az első találatot ezúttal is Hajós készítette elő. Kiválóan játszotta hátra a korongot, a kapu előtt keresztben, az érkező Somogyi csinált egy jó cselt, ezzel elfektette Bálizst, majd a léc alá emelt. A DVTK innentől dominált a harmadban, a MAC jobbára védekezett. Nagy volt a különbség a két együttes között. A 10. percben Hayes még egyenlíthetett volna, de nem szélre, hanem a kapusba lőtt. A Jegesmedvék büntetett, gyorsan két góllal is. Előbb egy tűzijátékot zárt le Pavuk, majd Booras választotta ugyanazt a sarkot, mint egy nappal korábban a győztes góljánál. A 12. percben 0-3 állt a táblán. Megfogyatkozott, fáradt és 0-1 után hitehagyott társaságnak látszott a MAC, amely csak egy-egy akcióra tudott felpörögni az első húsz percben. Érezhető volt, hogy a fővárosi alakulat megoldhatatlan szituációba került a döntő negyedik meccsére.

A második harmad elejét megint csak nem tolták túl energiával a felek. Az egyik csapat nem akart, a másik nem tudott iramot diktálni. A 25. percben egy Dudas–Terbócs konfliktusból a fiatal MAC-os szállt ki bokára ütéssel, két percet kapott. Az előnyt Hajós értékesítette, 0-4-re alakítva az eredményt. Egy percre rá Silló gólja jelezte, a MAC még nem tette le a fegyvert, de legalábbis szépen akar meghalni. Fel is jött játékban a kék mezes gárda, több komoly Gyenes-védésre volt szükség a vendég oldalon. Hátul azonban nem volt meg a kellő energia és intenzitás a hazaiaknál, Somogyit nem vették kellően jól fel, közelebb lopózott, és hatalmas gólt ragasztott a bal felsőbe. A 34. percben már 5-1-re vezetett a DVTK. A MAC-nak megint egy perc alatt volt válasza, miközben a Jegesmedvék-tábor Gyenes Dávidot biztatta gólszerzésre, gólt kapott. Silló ugratta ki mértani passzal Saarenpaa-t, aki elfektette a kapust, és az üres kapuba húzta a korongot. 2-5. Egy percre rá Clarke találta meg váratlanul kedvencét, mehetett is pihenni Terbócs inzultálásáért. A MAC gyenge előnyjátéka folytatódott, a harmad pedig háromgólos miskolci előnnyel zárult.

Alig kezdődött el a harmadik harmad, máris mindenki a végét várta, jégen és lelátón egyaránt. A levonulásokkor tapasztalható trash talk és előző 11,5 harmad alapján borítékolható volt, hogy egy nagy ütközet még hátravan. Erre nem is kellett sokat várni. A 45. percben eljött a DVTK-bekk, Clarke nagy pillanata, amire oly nagyon vágyott négy mérkőzés óta. Az ECHL-ből a szezon hajrájára igazolt verőlegény a párharc utolsó harmadában már partnerre lelt a kék 34-esben, és ügyesen megverte a még juniorkorú, az átlagnál szemtelenebbül és provokatívabban jégkorongozó Terbócsot, a biztonság kedvéért még a jégen is rávert párat. Joggal ünnepeltette magát. Ahogy írtuk, előre megbeszélt aktivitásnak tűnt ez, ami után a két jómadár mehetett zuhanyozni. A meccs hátralévő része érdemi eseményekben nem volt gazdag, megnyugodtak a kedélyek, kellemes hokizgatás zajlott. Gól már nem esett, 5-2-re a Miskolc nyerte a meccset, a bajnoki döntőben söpréssel, 4-0-val bizonyult jobbnak a MAC-nál.

A MAC helytállt, számára a Fehérvár legyőzése volt a döntő – az elődöntőben. A DVTK realizálta a papírformát, minden gratulációt megérdemel Jason Morgan csapata.

A DVTK Jegesmedvék második magyar bajnoki címe és MOL Liga-győzelme minden kétséget kizáróan megszolgált és megérdemelt. Az egész mezőnyből kimagaslottak már a szezon elején is, amikor az öltözőben még nem volt minden rendben, de amikor kellett, a hokival foglalkoztak, és sérüléstől tizedelten is kiváló teljesítményt nyújtottak. Nagyon jól felépített csapatot raktak össze erre a szezonra, egy olyan karakterű és habitusú társaság jött össze, amelyre a MOL Liga többi csapatának nem volt ellenszere.

Nagyon komoly menedzsmentmunka eredménye ez a csapat, kevesen gondolták, hogy az előző évi csúcsszezon után jöhet még egy. Márpedig jött. Ehhez kellett egy vezéráldozatokkal, név- és színváltozással járó befektetőigazolás, de az élet Egri Istvánt és Egri Gergelyt, a klubot irányító vezéreket igazolta. Meg tudták tartani a bajnokcsapat nagy részét, sőt finn élvonalbeli csapat ajánlatával is versenybe szálltak Jesse Dudasért, sikerrel, mindemellett még erősíteni is tudtak az állományon.

A Miskolc a MAC-ot tízből tízszer verte a szezonban. Egymást követő két évben maradt veretlen a rájátszásban, zsinórban 16 playoffmérkőzést nyert meg, hozzá még két MK-meccset tavaly Székesfehérváron. A klubszezonnak pedig még nincs vége, sőt! A jövő hét végén négy nagyszerű magyar csapat – a MAC és a Miskolc mellett a várakozások szerint a Fehérvár EBEL-csapata és az FTC–Debrecen meccs győztese vehet majd részt – mérkőzik a Tüskecsarnokban a Magyar Kupáért.

Most kicsit pihenünk, aztán felkészülünk a Magyar Kupára

   

Arany- és ezüstérmes vezetőedzők nyilatkozata a MOL Liga-döntő után.

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC): Megszereztük a második helyet, és nem elbuktuk a döntőt. Óriási dolog, amit pár hónap alatt sikerült véghez vinnünk. Évtizedeket pótoltunk be néhány hónap alatt, bízom benne, hogy ilyen tempóban tudunk tovább lépkedni előre és leszünk egyre meghatározóbb tényezői a magyar jégkorongnak. A legtöbbször emelt fővel jöhettünk le a pályáról. A végére szépen elfogytunk, ennyien maradtunk, de helytállt mindenki. Pár nap pihenőt hagyunk a srácoknak, hogy elengedjék ezt az egészet, amiben vagyunk most már hetek óta, aztán készülünk a Magyar Kupára, próbálunk meglepetést okozni ott is.

Jason Morgan (vezetőedző, DVTK): Elképesztő idény ez az edzőváltással és mindennel, amin keresztül mentünk. A srácok nagyon keményen dolgoztak, a végén pedig nagyon rendszerezettek voltunk, ezért minden dicséretet megérdemelnek a fiúk. Nem lehet elvárni, hogy az elődöntőben és a döntőben is söpréssel nyerjünk, mindkét ellenfelünk jó volt, de mi szenzációsak voltunk, főleg, amikor a döntő második mérkőzésén mínusz háromról is vissza tudtunk jönni. Minden eseményre úgy készülünk, hogy meg akarjuk nyerni, úgyhogy most kicsit pihenünk, aztán felkészülünk a Magyar Kupára, mert azt is szeretnénk megnyerni.

Erste Liga, Tüskecsarnok, 1920 néző. Játékvezetők: Kincses, Warschaw, Muzsik, Váczi.
Bálizs: 88,1% (Arany)
K
Gyenes: 93,8% (Adorján)
Olson, Tokaji, Silló, Saarenpaa, Hayes
1
Sagert, Dudas, Somogyi, Láda, Booras
Quinn, Stipsicz, Nagy K., Terbócs, Németh A.
2
Smith, Clarke, Tóth A., Dansereau, Cseter
Pozsgai, Mestyán, Roczanov, Tóth R., Szappanos
3
Gőz, Vojtkó, Galanisz, Pavuk, Ritó
Nagy P., Schmál, Egyed, Németh Á.
4
Fekti, Hajós, Popovics, Miskolczi
Majoross Gergely, Svasznek Bence
E
Morgan Jason, Kontsas Jukka
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 03:37 MIS Somogyi Hajós Booras
0-2 11:31 MIS Pavuk Smith Booras
0-3 11:49 MIS Booras Somogyi Hajós
0-4 25:58 MIS PP Hajós Galanisz Booras
1-4 26:16 MÚB Silló Saarenpaa
1-5 33:08 MIS Somogyi Hajós Booras
2-5 34:55 MÚB Saarenpaa Silló Tokaji
32 Kapura lövések száma 42
27 Kiállításpercek 29

A bajnokavatás legjobb képei

   

Galéria a MAC–DVTK döntő negyedik meccséről.

A MAC–DVTK aranycsata videón

   

A MOL Liga-döntő negyedik meccse teljes egészében itt nézhető vissza.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum