Még mindig nem nyert a MAC a DVTK ellen

   

A döntő első budapesti mérkőzésén továbbra is az első győzelem megszerzése a fővárosiak célja. Vasárnap nagyon közel jutottak, negyedszer játszottak a szezonban hosszabbítást Miskolcon, de ezúttal sem jártak sikerrel. A meccs kérdése lehet, hogy a három MAC-os sérültet és a két Jegesmedvék-eltiltottat hogyan pótolják társaik.

A párharc első két meccse teljesen más forgatókönyv szerint zajlott, mindkét csapat teljesen más karaktert mutatott. Az elsőn a Miskolc ellenállhatatlan volt, a MAC játékából pedig hiányzott az átütőerő. Vasárnapra nagyot fordult a helyzet, a MAC hamar kétgólos vezetésre tett szert, ami láthatóan megzavarta a hazaiakat. Mestyán István góljával a 34. percben a MAC közel állt ahhoz, hogy eldöntse a mérkőzést. A Fehérvár elleni harmadik meccshez hasonlóan azonban elrontották a középső periódus végét, így 3-1-gyel mentek a második szünetre a csapatok. Ráadásul a harmadik harmad első percében betalált a Miskolc, így a háromgólos különbség egy perc játékidő alatt egyre olvadt. Somogyi Balázs egyenlítése után végképp elúszni látszott a hajó, azonban ekkor a MAC mutatta meg, hogy nehéz helyzetben is képes megújulni, Nagy Krisztián egyéni akció végén vette vissza a vezetést. Ez majdnem elég volt a győzelem megszerzéséhez is, a kapusa helyén is mezőnyjátékost bevető Miskolc 18 másodperccel a vége előtt másodszor is egyenlített. Érezhető volt, hogy ha az áthúzódó emberelőnyt nem használja ki a fővárosi csapat, akkor megnyeri a meccset a Miskolc. Így is lett, az előny kimaradt, a 67. percben pedig Somogyi ritkán látható nagy góllal megszerezte a győzelmet csapatának.

MACMIS 7

A meccsnek számos tanulsága volt. Örömteli volt látni, hogy a magyar játékosok mindkét oldalon sokkal meghatározóbb szerepet vállalnak, mint az első mérkőzésen. Közülük is kiemelkedett Somogyi Balázs. A MOL Liga második legeredményesebb magyar játékosa lehengerlő magabiztossággal játszott, nagyon fontos pillanatokban nagyon fontos és nagyon szép gólokat lőtt, készítettünk is vele egy interjút. De az első meccsen betaláló Miskolczi Márkot, vagy a fiatal hátvéd Vojtkó Mátyást is meg lehet említeni, mindketten sokat tettek hozzá csapatuk teljesítményére. Ugyanez elmondható a másik oldalon is. A MAC kerete jóval fiatalabb, Terbócs István, Nagy Krisztián, Németh Attila, Schmál Kristóf azonban fel tudtak nőni a feladathoz. De a mellettük veteránnak mondható Szappanos Dávid is régi formáját idézően játszott, bár pontot nem szerzett.

Szintén érdekes fejlemény volt látni, hogy a minden tekintetben erősebb csapatnak tűnő DVTK milyen tudatos playoffhokit játszik. Dudas, Clarke és Sagert fizikailag is igyekezett felőrölni, megfélemlíteni az ellenfelet, furcsa volt az esélytelenek nyugalmával játszó csapatokra jellemző taktikát látni a minden tekintetben esélyesebbnek számító címvédőtől. Mindez a büntetéspercekben is megmutatkozott: az a csapat, amelynek tagjai szombaton – két páros kiállítást leszámítva – 52 percen át nem kaptak büntetést, vasárnap egyre másra ültek ki a boxba. A taktika működött, a játékvezetők nem láttak okot súlyosabb büntetések kiosztására, miközben az egyébként is vékonyabb kerettel, több sérülttel játszó MAC kezdett tovább fogyatkozni. Mindenesetre a fegyelmi bizottság nem osztotta a jégen működő sporttársak véleményét, Dudas és Pavuk is olyan megmozdulásért kapott egymeccses eltiltást, amelyet nem követett semmilyen szankció. Az utolsó játékrészre a Klempát és Pozsgait addig is nélkülöző csapat, az aranysisakos, góllal és gólpasszal rendelkező McDonald nélkül érkezett ki. Arról nincs információnk, hogy szerdán az említettek közül ki játszhat, de az elődöntőben és a döntőben szerzett veszteségek alapvetően befolyásolhatják a párharc kimenetelét. Eddig főleg a védelemben jelentkeztek problémák, vasárnap az első sor támadótriójából kettőt volt kénytelen nélkülözni Majoross Gergely vezetőedző.

Mindez azt is jelenti, hogy továbbra is sok fog múlni azon, hogy a fiatal és rutintalan játékosok mennyit tudnak hozzátenni a csapat teljesítményéhez. A MAC mindenesetre elég nehéz helyzetben van, 0-2-es összesítés után muszáj lenne megnyernie a harmadik mérkőzést. Az elődöntőben a Fehérvárral is nagyon hasonló volt a helyzet, ők még egy kicsit mélyebbre ásták magukat, mielőtt egy parádés feltámadást produkáltak volna, ami egy hétmeccses szériában csúcsosodott ki. Semleges nézőként csak ebben reménykedhetünk a döntőben is.

A mérkőzést két rutinos EBEL-bíró vezeti, a magyar Kincses Gergely mellett az osztrák liga egyik profija, az amerikai Shane Warshaw. A 19 órakor kezdődő mérkőzésen telt ház lesz a Tüskecsarnokban, a MOL Liga Tv-ben online élőben követhetők az események.

Update: A MAC közösségi oldalán szerda reggel megjelent információk szerint Pozsgai Tamás meggyógyult, és Ian McDonald is játékra jelentkezik, viszont Klempára továbbra sem számíthat a stáb. Egyed Róbert helyére Németh Árpádot nevezi a hazai csapat a negyedik sorba.

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC): Kiválóan álltunk bele a vasárnapi mérkőzésbe, és minden nehézség ellenére képesek voltunk tartani magunkat a tervhez. Néhány egyéni hiba a vesztünket jelentette, de nincs idő ezen rágódni. Sok alapember hiányzott a mérkőzés végére, de akik a helyükre léptek elképesztő módon küzdöttek. Ha az a kérdés, hogy a keretünkben hogyan lehetne pótolni Pozsgait, McDonaldot, vagy Klempát, akkor a válaszom az, hogy sehogy. Nyolc első évében járó fiatal van a keretben, akik nagyon sokat tanultak, tapasztaltak és fejlődtek idén, de még nem tartanak ott – 2-3 kivétellel‎ –, hogy húzóemberek helyére tudjanak lépni. A jövő az övék! Biztos vagyok benne, hogy szerdán legalább olyan keményen fogunk küzdeni, mint legutóbb, és hazai pályán megszerezzük az első győzelmünket a döntőben. Érzésem szerint igen sok jelenet nem fért bele a playoffhokiba sem a legutóbbi mérkőzésen, de sajnos ezek ott nem jártak büntetéssel. A vezetőbíró a mérkőzés után jelezte, hogy Dudas két, sípszó utáni megmozdulását kivizsgáltatja, Pavuk ütközését pedig én kértem, hogy nézzék vissza. A büntetések, azt hiszem, legfeljebb jelzés értékűek, de remélem, azt elérik, hogy ne legyenek ezekhez hasonló jelenetek a döntő további mérkőzésein. Mindkét esetben 5 a 3 ellen játszhattunk volna majdnem két teljes percig, ezt már senki sem tudja visszaadni nekünk. Ez van, mi előre nézünk, és igyekszünk a legtöbbet kihozni a két hazai mérkőzésből.

Majoross Morgan

Fotó: Mudra László (MAC)

Jason Morgan (vezetőedző, Miskolc): Nagyon érzelemdús és kemény, fizikai jellegű mérkőzést vívott egymással a két csapat vasárnap, amelyet nagyon nagy munkával tudtunk a magunk javára fordítani. Mind a két fél nagyon keményen küzdött, igazi playoffhokit láthattunk. Mind a két oldalon voltak érzéseim szerint olyan ütközések vagy megmozdulások, amelyek megkérdőjelezhetőek voltak, mi nem küldtünk videót ezekről a fegyelmi bizottságnak, a MAC ezek szerint igen. A fegyelmi bizottság döntött, két játékosunkat eltiltotta, bár nem történtek sérülések, és a playoffban általában az ilyenekért nem adnak eltiltásokat. Akárhogy is történt, nekünk ezt a döntést el kell fogadnunk, és úgy kell készülnünk, hogy van két eltiltott játékosunk, akinek a helyettesítéséről gondoskodnunk kell. Szerencsére a szezon folyamán már korábban hoztunk két légiós játékost a keretünk feltöltésére és a sérültek helyettesítésére, így most abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Dudas helyén Leppanent tudjuk nevezni, aki már felépült a sérüléséből, de az első két mérkőzésen még a lelátón ült. Pavuk helyettesítését is meg kell oldanunk, és hiszek abban, hogy jól meg is fogjuk oldani. Szerdán nagyon fontos mérkőzés következik, várakozásaim szerint ez lehet az összes között a legkeményebb erőpróba, hiszen a MAC nyilván mindent meg fog tenni a győzelemért. Ha veszítene, akkor már 3-0-ra vezetnénk összesítésben, onnan nem lenne hibázási lehetőségük, tehát ezt mindenképpen el akarják kerülni majd. Természetesen mi is a győzelem igényével és reményével kelünk útra. Nyilván az lenne a számunkra a legjobb, ha a MAC-nak minél hamarabb nem lenne már hibázási lehetősége. Igazi őszinte, kemény playoff hokira számítok.

MAC–DVTK 2-3

   

0-2-ről felállt a MAC, kis híján megfordította a meccset, de a végére elfáradt és több hibája közül az egyiket jól használta ki a DVTK. A végén még volt négy perc előnye a hazai csapatnak, de nem váltotta gólra. 3-0-ra vezet a miskolci csapat a MOL Liga-döntőben.

A hazaiaknál a sérült Klempa, a vendégeknél az eltiltott Dudas és Pavuk nem állt az edző rendelkezésére, de ez szerkezetben nem okozott gondot vendégoldalon, mert hátra egy legalább olyan jó bekk érkezett, Leppanen visszatért sérüléséből, így továbbra is  megvolt a két légiós bekkpár. Ezúttal nem telt meg teljesen a Tüskecsarnok, de ismét sokan voltak kíváncsiak a MAC és vendége meccsére.

Ahogy az a hokitörvény szerint várható volt, egy viharos meccset egy nyugodtabb követ. Az első percek kifejezetten baráti hangnemben teltek, kiegyenlített, óvatos játék folyt a jégen. Az első komoly helyzet Hajós Roland előtt adódott, a 6. percben, szépen kerülte meg a rajta védekező hazai hokist, de Bálizs fejjel hárított. A DVTK láthatóan takarékos üzemmódban játszott, Jason Morgan többször beengedte a negyedik sorát is. A MAC igyekezett építkezni, a Jegesmedvék pedig kontrázni. Gyenes inkább távoli lövéseket kapott, Bálizs pedig közelieket. A 10. percben aztán betalált a DVTK. Jó forgatás után Hajós ment a kapu mögé, visszatett korongjára Galanisz érkezett, és középről a bal sarokba lőtt. A MAC nem lépett túl a sokkon, jött az újabb pofon. Egy Bálizsról kipattanó korongot lőtt közelről a bal felsőbe Tóth Adrián a 11. percben. 0-2-re állt a meccs, nagyon betolta a kapu elé a MAC-ot a Miskolc, ráadásul elég könnyedén tehette ezt. A 16. percben szépíthetett volna a MAC, Terbócsot kampózták meg, de a két perc alatt egyedül Quinn betörése jelentett veszélyt. A kiegészülés pillanatában Tokajival akadt össze a visszatérő Clarke, a MAC csapatkapitánya nem tudott lábra állni, le kellett segíteni. Szerencsére nem történt újabb sérülés, a második harmadtól tudta folytatni a játékot. Nem úgy a 17-es. Az első harmad végére a MAC ismét elvesztette arany sisakos játékosát, a már legutóbb megsérült, e meccsre összedrótozott Ian McDonaldot. Ez tovább szűkítette Majoross Gergely taktikai lehetőségeit.

A második harmad több MAC-próbálkozással kezdődött, de megtört a lendület, Szappanos a támadó harmadban szedett össze két percet. Előnyben és azt követően is langymeleg, meddő játék alakult ki, a vendégek megelégedtek az eredmény tartásával, a MAC pedig nem mutatott komolyabb veszélyt erre. Aztán megkezdték a kék-fehérek a feltámadást. A semmiből építette újjá a reményeit a MAC. Saarenpaa és Tóth Richárd vezetésével hangnemet váltott a hazai csapat, és komoly ütközéseket osztottak ki játékosai. Mire a DVTK észlelt, már ki is egyenlített a fővárosi újonc. Úgy kezdődött, hogy paprikássá vált a hangulat, Láda és Mestyán akadt össze, a páros kiállítás alatt pedig az első sor megmaradt része, Hayes szépített, közeli kísérlete átcsorgott Gyenesen. Az események megfogták a vendégeket. Több nagy MAC-helyzet következett, a legnagyobbat Quinn centikkel lőtte a bal felső sarok mellé. Galanisz nagyon szép ellencsapás végén került ziccerbe, ez jelezte, magához tért a Miskolc. Sőt, Láda húzott kapura, Tokaji szabálytalanul állította meg. Az előny nem sikerült, egy perc múlva Miskolc-kiállítás következett, a kilépő MAC-os elé lépett be szabálytalanul egy bekk. Stipsicz ezen a meccsen is bemutatott egy gyönyörű és hatékony egyéni akciót, de Gyenes nem különb módon védett. A 37. percben emberelőnyben játszhatott a MAC, és Olson megindult a koronggal a kékről. Nagy kört korizott, a másik oldalon felkanyarodva a kapu elé a hosszúba vágta az egyenlítőgólt, 2-2. Elcserélte magát a DVTK, újra előnyben hokizott a hazai együttes, Gyenes nagy védéseivel mentette meg csapatát a MAC fordításától a harmad végén. A 30. percben aligha volt a Tüskecsarnokban bárki is, aki egyenlítést vizionált, de ismét nagyot produkált a MOL Liga rájátszása és kedvenc játékunk, itt egy percre sem lehet lazítani, mert aki esélyt ad az ellenfélnek, az nagyot hibázik. Ezt most a Miskolc tapasztalta meg.

Komoly kapustesztekkel indult a harmad, több szituációban is a kapusra bízták a védelmek a megoldást, Bálizs és Gyenes is dicséretesen magabiztos volt. Amikor Somogyi szólójánál átvánszorgott Bálizs alatt a korong, a visszarohanó Stipsicz volt segítségére. Igazi csapatmunka zajlott mindkét oldalon. Szikrázott a jég, élményszámba menő küzdelem alakult ki. Dansereau is tesztelte a MAC-os 1-est, utóbbi nyert, kétszer is. Fáradt a MAC, egyre több hibát vétett hátul, és egy 2-1-es kontra elhárítását követő figyelmetlenség után Booras lőtt középről szinte egyedül állva, ezt már nem lehetett fogni. 2-3 állt a táblán a 48. percben. A MAC gyengélkedett, már ami a támadásépítésre vonatkozik, de kapott egy előnyt, mert Hajós a támadó harmadban szájon csapta Olsont. Gyenge fórjátékot mutatott be a kék-fehér csapat. Nem sokkal később Gőzt látta szabálytalanul védekezőnek az EBEL-es profi bíró, ebben a két percben már több kraft és ötlet volt, de gól egy szál sem, a MAC-nak alig több mint öt perce maradt az egalizálásra. Jöhetett tehát a végjáték. Az utolsó három perc aztán a DVTK akarata szerint telt. A vendégek a legjobb védekezést választották, végigtámadták a maradék időt, folyamatos letámadást választottak, ez kamatozott, a MAC-nak már csak egy helyzetre tellett. Így 3-2-re a Jegesmedvék nyerte a harmadik meccset, 3-0-ra vezet a sorozatban. A MAC most először vesztett hazai pályán rájátszásmeccset. Csütörtökön bajnokavatásra kerülhet sor a Tüskecsarnokban, a DVTK egy sikerre áll a MOL Liga-győzelemtől.

Ami a sorozat előtt is sejthető volt, az ezen a mérkőzésen egyértelműsödött: a költségvetések és a játékosállományok közötti különbségek nem áthidalhatók egy négy győzelemig tartó sorozatban. Ezzel együtt is káprázatos és dicséretes teljesítmény, hogy eddig kilencből kilencszer legyőzték a második legjobb csapatot. A Miskolc MOL Liga-szinten parádés keretet szedett össze erre a szezonra, kétség sem fér hozzá, hogy a Mayer Péter lefektette alapokon Jason Morgan kiváló együttessé gyúrta a társaságot, amely a legjobb a ligában, és nagyon komoly érdeklődéssel várhatjuk, a jövő hét végi Magyar Kupa-négyes döntőben mire megy vele az EBEL-kerettel felálló Fehérvár AV19.

IMG_4860

Fotó: Gróf Barbara

A második harmadban levettük a lábunkat a gázpedálról

   

Sok az ügyes játékosunk, mély a keretünk, mondta a Miskolc edzője. Nagyon sok olyan emberünk hiányzik, akit nem tudunk pótolni, értékelt a MAC trénere.

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC Budapest): Azt kell megértenünk előbb vagy utóbb, hogy vagy hatvan percig tudjuk hozni azt, ami a mi maximumunk, vagy nem lesz elég. Egyszerűen nem vagyunk annyira erősek, hogy megengedhessük azt, hogy van egy-egy rossz periódusunk. Ráadásul ma szó szerint egy egész periódus, amivel túl nagy előnyt adtunk az ellenfelünknek. Most már pláne nagyon kevesen vagyunk és nagyon sok olyan emberünk hiányzik, akit nem tudunk pótolni, ezért nagyon nehéz visszajönni ilyenkor a mérkőzésbe. Ma sikerült, de utána, amikor az ellenfél tudott még egyet kapcsolni, nekünk ez már nem volt meg. Természetesen nem adjuk fel, láttunk a sportág történelmében elég sok példát, amikor innen nyerni tudtak csapatok. Nekünk is ez a célunk. Az a legfontosabb, hogy holnapra össze tudjuk szedni magunkat, elsősorban fejben, másodsorban fizikálisan, és legalább ekkora harcra késztessük az ellenfelet. Ha ez meglesz, akkor nyilván boldogok leszünk. Igazolni nem tudunk, legfeljebb a juniorból tudunk felhozni még valakit, akivel feltöltjük a keretet, és utána meglátjuk, hogy van-e olyan, aki előrébb tud lépni még egyet-egyet. Nagy kihívás ez a srácoknak és óriási lehetőség is egyben. Minden rosszban van valami jó, nyilván ebben is. Az a legfontosabb, hogy menjünk tovább, és ne adjunk könnyen a bőrünket csütörtökön sem.

Jason Morgan (vezetőedző, DVTK): Úgy kezdtünk, ahogy szerettük volna, de a második harmadban levettük a lábunkat a gázpedálról, hokiban pedig ilyenkor eltűnhet a kétgólos előny is. Viszont sok az ügyes játékosunk, mély a keretünk, s ha úgy játszunk, ahogy tudunk, akkor lehengerlőek vagyunk. Minden nap úgy készülünk, hogy nyerni akarunk. Az ellenfélnek vannak sérültjei, de ilyen a hoki, ilyen a rájátszás. Két játékosunk visszatérhet csütörtökön. Bármikor kész vagyok ünnepelni, de előtte még van dolgunk.

Erste Liga, Tüskecsarnok, 1650 néző. Játékvezetők: Kincses, Warschaw, Muzsik, Soós.
Bálizs: 90,9% (Arany)
K
Gyenes: 93,9% (Adorján)
Olson, Tokaji, Saarenpaa, McDonald, Hayes
1
Sagert, Leppanen, Somogyi, Láda, Booras
Quinn, Stipsicz, Nagy K., Terbócs, Németh A.
2
Smith, Clarke, Tóth A., Dansereau, Cseter
Pozsgai, Mestyán, Roczanov, Tóth R., Szappanos
3
Gőz, Vojtkó, Hajós, Galanisz, Miskolczi
Nagy P., Németh Á., Silló, Schmál, Egyed
4
Fekti, Popovics, Ritó
Majoross Gergely, Svasznek Bence
E
Morgan Jason, Kontsas Jukka
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 09:04 MIS Galanisz Hajós Miskolczi
0-2 10:36 MIS Tóth A. Sagert
1-2 30:54 MÚB Hayes Saarenpaa Tokaji
2-2 36:37 MÚB PP Olson Németh A.
2-3 47:20 MIS Booras Somogyi Dansereau
33 Kapura lövések száma 33
6 Kiállításpercek 12

A MAC–DVTK fotógalériája

   

A MAC–Jegesmedvék videó-összefoglalója

   

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum