Szombatról vasárnapra kell sokat javulnia a MAC-nak

   

70 órán belül harmadik tétmeccsére készül a MOL Liga fővárosi újonca, az első meccsen nem sikerült megszorítania esélyesebb ellenfelét. Nagy kérdés, hogy mikorra épül fel Klempa és Pozsgai. Minden a Jegesmedvék mellett szól, zsinórban 13 rájátszásmeccset nyertek, a MAC ellen 7/7 a mérlegük.

A MOL Liga döntőjének első mérkőzése nagyon egyértelmű Miskolc-fölényt hozott. Már az első percekben minden sikerült a csapatnak, vagy más nézőpontból a MAC aludt bele a kezdésbe, mindenesetre Boorasnak 25 másodperc is elég volt az első gól megszerzéséhez. Ez alapjaiban határozta meg a meccs képét, hiszen a Miskolc közel két hete nem játszott meccset, a jó kezdés kiemelten fontos volt számukra, míg a MAC számára mindez azt jelentette, hogy az első perctől futhatott az eredmény után. Ugyanilyen fontos volt, hogy a harmad végén az első emberelőnyét gólra váltotta a hazai csapat, kétgólosra növelve a különbséget. A MAC ugyan jól kezdte a középső periódust, korai találattal lopózott közelebb ellenfeléhez, ám a Miskolc hamar visszavette az irányítást, Miskolczi Márk meglőtte a csapat harmadik gólját, de sokat elmond a hazai védekezés hatékonyságáról, hogy a gólt is beleszámítva összesen négyszer találták el Gyenes kapuját Hayesék.

A vége 4-1-es vereség lett, ami ennél is nagyobb baj, hogy a Fehérvár elleni hétmeccses széria nem múlt el nyomtalanul, Pozsgai és Klempa is hiányzott a keretből. Pozsgai a védelem oszlopa, a gólzáporos elődöntőt is pluszban zárta. Kiesésével öt értékelhető rutinnal rendelkező bekkje maradt Majoross Gergely vezetőedzőnek, ami messze van az ideális létszámtól. Klempa hiányzása a csapat támadópotenciálján csökkentett jelentős mértékben. A szlovák csatár az első sor fontos láncszeme, az elődöntőben hét pontot termelt. Majoross az első harmadban Szappanossal igyekezett pótolni őt, megtartva ezzel Saarenpaat a második sorban, ami szintén igen fontos a MAC játékának szempontjából. A második harmadban azonban mégis kénytelen volt a finn csatárt felküldeni McDonaldék mellé, két perc alatt gólpasszig is jutott, de ennél tovább már nem.

Arra vonatkozóan nem kaptunk a klubtól információt, hogy a két játékos visszatérésére vasárnap van-e esély. A titkolózás érthető, a rájátszásban minden apróságnak fontos szerepe lehet. Mindazonáltal Majoross Gergely meccs utáni önkritikus interjújában kifejtette, bár nagy nehézséget jelentett e két játékos pótlása, a vereség nem csak ennek számlájára volt írható. Mint elmondta, az első harmadban nem dolgoztak eleget, általánosságban pedig nem sikerült túltenniük magukat a hetedik meccsen aratott győzelem okozta eufórián. A túloldalon nagy változtatásokra nincs szükség, különösen a Sagert, Dudas, Booras kapcsolat működött jól, a három játékos összesen 7 pontot tett bele a közösbe. Szintén nekik kedvez, hogy három nap alatt harmadik meccsét játssza a MAC, a párharc elején tehát fizikailag aligha fogja felvenni a versenyt pihentebb ellenfelével szemben. De éppen a Fehérvár elődöntőbeli példája mutatja, hogy egy ilyen széria nagyon hosszú, mindkét csapatnak türelmesnek kell lennie, nem szabad túl korán sem örülni, sem összezuhanni.

MISMAC F1 2

Fotó: Bán Olivér

DVTK–MAC 5-4

   

3-0-ra vezetett a MAC, a DVTK az 53. percben egyenlített, de a vendégek egyből válaszoltak. A Jegesmedvék 18 másodperccel a vége előtt mentették hosszabbításra a meccset. A meccs második felére harmadik kulcsemberét is elvesztette a MAC, a Miskolc hosszabbításban nyert. Ezúttal Somogyi Balázs volt a nyerőember.

Klempára és Pozsgaira továbbra sem számíthatott Majoross Gergely, ennek ellenére kiválóan kezdte a meccset csapata. A harmadik percben McDonald a szokott módon osztogatott, nyugodt passzára Hayes érkezett középen, és kilőtte a felső sarkot. A miskolciak nem tudták rendezni a sorokat, alig fél perc múlva az előző gólpasszos, McDonald meglőtte az első gólját a rájátszásban. Három perc alatt 2-0-ra vezetett a MAC. A folytatásban is a vendégek akarata érvényesült, többször is komoly helyzetet alakítottak ki Gyenes kapuja előtt. A második tíz percben éledezett a DVTK, egyre keményebb hangnemben zajlott a játék, a jégen lévők igyekeztek minden akciót ütközéssel befejezni, a legtöbbször sikerült is ez nekik. A 17. percben következett a rájátszás egyik legmulatságosabb jelenete, Garrett Clarke, a Miskolc által szezon közben igazolt verőlegény folyamatosan provokálta, ütötte vágta Terbócs Istvánt, de a 19 éves MAC-csatár nem vett tudomást erről, így a jó félperces ámokfutás szimpla Clarke-kétpercessel ért véget.

Komoly miskolci nyomással kezdődött a második harmad, és kétgólos hátrányban ez nem volt meglepő. Néhány perc Bálizs-varázslat után rendezte a sorokat a MAC, és újra képes volt támadsokra is. Előbb Nagy Krisztián, majd Hayes kapott nagyot a fejére, de állta a sarat a MAC, felvett a DVTK diktálta playoffritmust és hangnemet. Mestyán István újabb kék vonalas góllal nyomatékosította, hogy későn érő típus. A rájátszás és a szezon egyik meglepetésembere a 34. percben 0-3-ra alakította az eredményt. Közel másfél percre kettős hátrányba került a MAC, az első nagy lehetőség mégis Nagy Krisztián előtt adódott, aki szólóban lépett ki, de Gyenes hárított. Kihúzta a vendégegyüttes ezt a szituációt, de nem úszta meg kapott gól nélkü a harmadot. Négy a négy elleni játékból érkezett a szépítés. 24 másodperccel a második szünet előtt Sagert a kékről húzott lövéssel lepte meg a MAC védelmét. Közben a miskolci csatár kiválóan korcsolyázott keresztbe Bálizs előtt, így a korong utat talált a kapuba, megtört a jég, 1-3-ról kezdődhetett a harmadik harmad.

A harmadik harmad úgy kezdődött, ahogy a második is indult, de ezúttal Cseter belőtte a korongot a kapuba, Bálizs kiszolgáltatott helyzetben volt, 2-3. A MAC erre a harmadra elvesztette arany sisakos játékosát, McDonald nem játszott. Ennek ellenére váltakozó irányú hoki alakult ki. Az utolsó tíz percre egyértelmű Miskolc-fölény alakult ki, de egy komoly védelmi hiba kellett az egyenlítés, a Somogyin védekező bekk elesett, így a DVTK dunaújvárosi csatára akadálytalanul vágta a korongot a bal alsóba. Az. percben 3-3-ra állt a meccs, ledolgozta háromgólos hátrányát a Jegesmedvék. De lehetett még ezt fokozni, nem is kicsit, nem is egyszer! Fél perc múlva Nagy Krisztián lőtt szélről Gyenes kapujába, ismét a MAC vezetett. A DVTK némileg megtört, percek kellettek a jégen és a lelátón is az események feldolgozásához. De 4-5 perccel a vége előtt begyújtották a rakétát a hazaiak. Két perccel a vége előtt Morgan mester levitte Gyenes kapust is, és a MAC nagyot hibázott védekezésben többször is, nem lőtték ki a korongot a bekkek, ebből visszatámadott a Miskolc, és a harmadik ilyen helyzetből kiegyenlített. A rájátszás legjobb hazai csatára, Booras 18 másodperccel a vége előtt behúzta az üres kapuba a Bálizsról lepattanó korongot. Dudas gólöröm közben bal könyökkel ellökte Quinnt, a játékvezetők kiállították két percre. Komoly hátrányba hozta csapatát, a hosszabbítás 1:42 perces 4 a 3 elleni játékkal kezdődött.

A MAC gyenge fórjátékot mutatott, néhány kék vonalas húzotton kívül másra nem futotta. A DVTK az első két perc után nyomást helyezett a MAC-ra, dominált végig a hosszabbításban. Egy ideig Bálizs tartani tudta csapatát, de egy késleltetett kiállítást Somogyi Balázs váltott gólra a 67. percben. 5-4-re nyert a Jegesmedvék, ezzel 2-0-ra vezet a szériában. A következő meccsre szerdán kerül sor a Tüskecsarnokban.

1018jegmac01

Fotó: Bán Olivér

Egy ilyen szoros találkozó apróságokon múlik

   

A DVTK–MAC döntő második mérkőzésének edzői nyilatkozatai.

Jason Morgan (DVTK, vezetőedző): Nagyon szerencsések vagyunk olyan tekintetben, hogy ilyen fantasztikus két csapat találkozójából győztesen jöhetünk ki. Az elején kemény playoffhokit hozott a csata, nem véletlenül ment el 2-0-ra az ellenfél. Keményen küzdöttünk azért, hogy visszajöjjünk a találkozóba, a végén pedig a nagy lövés Somogyitól fantasztikus volt. A harmadik harmadban több fontos védést is bemutatott Gyenes. Összességében örülünk annak, hogy a jó oldalán voltunk ennek a találkozónak. A következő meccsbe ugyanolyan hozzáállással kell menni, mint a mostaniba, mindig 1-1 mérkőzéssel foglalkozunk. Lehetett látni a MAC és a Fehérvár korábbi szériájában, mindegy, hogyan áll. Most a harmadik mérkőzésre készülünk.

Majoross Gergely (MAC, vezetőedző): Egy ilyen szoros találkozó apróságokon múlik. Sajnos folyamatosan fogytunk, a végére elég kevesen maradtunk, de azt hiszem, akik jégre léptek, mind egytől egyig nagyon büszkék lehetnek magukra, mert elképesztő teljesítményt nyújtottak. Olyan srácok is, akik az első szezonjukban járnak, kulcsfontosságú volt az, hogy most lényegesen nagyobb szerepet tudjanak vállalni, mint a rájátszás eddigi mérkőzésein, és meg tudták tenni, úgyhogy nagyon büszke vagyok mindenkire. Sajnálom, hogy az lett a vége, ami, de azt hiszem, ez az a mérkőzés, ami után a mi csapatunkhoz tartozók között mindenkinek tiszta a lelkiismerete. Nagyon fontos, hogy a szérián belül úgy tudjunk javulni, mint az előző szériában, ez szombatról vasárnapra óriási mértékben sikerült. Nyilván ekkorát lépni nem tudunk, de ha tovább tudunk javulni, akkor biztos vagyok benne, hogy be tudjuk húzni a hazai kettőt és akkor utána kezdődhet újra a háború egálról.

Erste Liga, Miskolci Jégcsarnok, 2210 néző. Játékvezetők: Halassy, Kincses, Nagy, Soós.
Gyenes: 88,6% (Adorján)
K
Bálizs: 87,2% (Arany)
Sagert, Dudas, Galanisz, Pavuk, Booras
1
Olson, Tokaji, Saarenpaa, McDonald, Hayes
Smith, Clarke, Somogyi, Dansereau, Cseter
2
Quinn, Stipsicz, Nagy K., Terbócs, Németh A.
Gőz, Vojtkó, Hajós, Tóth A., Miskolczi
3
Mestyán, Egyed, Roczanov, Tóth R., Szappanos
Ritó, Popovics, Láda, Fekti
4
Nagy P., Silló, Schmál
Morgan Jason, Kontsas Jukka
E
Majoross Gergely, Svasznek Bence
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 02:22 MÚB Hayes McDonald Quinn
0-2 03:01 MÚB McDonald Saarenpaa Hayes
0-3 33:55 MÚB Mestyán Schmál
1-3 39:36 MIS Sagert Dansereau Cseter
2-3 40:47 MIS Cseter Dansereau
3-3 52:04 MIS Somogyi Sagert Dudas
3-4 52:34 MÚB Nagy K. Németh A. Terbócs
4-4 59:42 MIS Booras Dudas Dansereau
5-4 66:19 MIS Somogyi Dudas Booras
39 Kapura lövések száma 35
12 Kiállításpercek 8

A DVTK–MAC képes összefoglalója

   

A DVTK–MAC videó-összefoglalója

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum