Máris kezdődik a MOL Liga döntője

   

A MAC ugyan nem nyert meccset a Miskolc ellen az alapszakaszban, viszont nem is távozott pont nélkül a Népkertből. 42 órával a Fehérvár kiejtése után szezonbeli legkeményebb ellenfele vár rá a döntőben. A DVTK Jegesmedvék bővítette a csarnok befogadóképességét, de a hétvégi meccseken így is telt ház lesz.

A csütörtöki győzelem után a MAC-nak nem hogy ünnepelni, de pihenni sem volt ideje, szombaton már Miskolcon van jelenése, mégpedig a döntőben. Ez kétségkívül egyszerre komoly és örömteli szakmai feladat. Az utóbbi évek egyik legkeményebb elődöntője után mindenki azt találgatja, mire lehet ez elég a Miskolc ellen. Sok szempontból rendhagyó küzdelmet hozott a Fehérvár elleni elődöntő. A két csapat már az alapszakaszban is gólgazdag mérkőzéseket vívott egymással, hat meccsen összesen 38 gól született. A playoffban ehhez képest nem hogy kevesebb gól született, de még a hatgólos meccsenkénti átlagot is sikerült felülmúlni, a hét meccsen összesen 49 gól született. Mint azt Majoross Gergely az utolsó győzelem után blogunknak elmondta, ez elsősorban a két csapat azonos taktikájának volt köszönhető, mindketten a sok korcsolyázáson alapuló agresszív letámadást alkalmazták. Elvileg a Miskolc is ezt a szisztémát kedveli, nagy kérdés, hogy a Fehérvár után a borsodi csapatot is meg lehet-e szorongatni a saját fegyverével.

Hajós Rolandék söpréssel jutottak a döntőbe, bár Jason Morgan felhívta a figyelmet arra, hogy az eredmény megtévesztő, a Debrecen minden meccsen nagy küzdelemre kényszerítette csapatát. A söprés azt is jelentette, hogy míg a fővárosiaknál az jelent gondot, hogy alig több, mint 42 óra alatt hogyan lehet regenerálni szellemileg, fizikailag és taktikailag legjobban felkészíteni a csapatot, a Miskolc számára az jelent kihívást, hogy 11 napja nem játszottak mérkőzést. Ebben is van tapasztalata a csapatnak, hiszen a DHK elleni elődöntő első meccsének alkalmával is hasonló problémákkal kellett szembenéznie, akkor közel három hetes pauza után tért vissza a jégre a gárda. Ez meg is látszott a csapat teljesítményén, ellenfele az első harmad után 2-0-ra vezetett. Ez kétség kívül esélyt jelenthet a MAC számára, még akkor is, ha Jason Morgan ennek jelentőségét bagatellizálta blogunknak adott interjújában: “Amikor egy csapat hosszabb pihenő után találkozik egy meccsből érkező ellenféllel, eltart egy ideig felvenni a másik ritmusát. Lehet, hogy ez csak tíz perc, lehet, hogy néhány csere, és lehet, hogy egy harmad is rámegy. De aztán a játékosok belerázódnak, hozzászoknak az ellenfél pörgéséhez, a playoff ritmusához.”

Ugyanebben az interjúban a kanadai szakember azt is elmondta, hogy minden meccset megnéz a másik ágról, ennek kapcsán az eltökéltséget említette, mint mindkét csapat legnagyobb erényét. Ehhez természetesen nem kellett megvárni a rájátszást, az alapszakasz hat egymás elleni meccséből háromszor ő állt a Miskolc kispadján, így első kézből származó tapasztalatai vannak szombati ellenfelükről. Bár a MAC érdekes módon ezek során egyszer sem tudott nyerni, mind a hat mérkőzés nagyon szoros küzdelmet hozott. A legnagyobb különbség kétgólos volt, mindkétszer az utolsó percekben sikerült bebiztosítania győzelmét a Miskolcnak. További érdekesség, hogy bár Majoross Gergelyék még nem tudtak nyerni, de egyetlen alkalommal sem távoztak üres kézzel a borsodi megyeszékhelyről, mindhárom alkalommal hosszabbításban dőlt el a pontok sorsa.

Nagy kérdés, hogy melyik csapat hogyan bírja a rájátszással járó fizikai megpróbáltatásokat. A Miskolc eltiltások és sérülések miatt vékony kerettel kezdte a playoffot, de játékosai fokozatosan visszatérnek. A MAC ellen visszatér a csapat egyik meghatározó játékosa, az ötmeccses eltiltását letöltő Jesse Dudas, Gőz Balázs felépülésére is jók az esélyek. Ha minden a terveknek megfelelően alakul, akkor a bekkek visszatérésével Láda Balázs ismét csatárt játszhat, vagyis hosszú idő ismét négy sorral rohamozhat a csapat. A MAC-nál legutóbb csak Silló Arnold hiányzott, a többiek elvileg egészségesek, de egy playoffban aligha beszélhetünk 100%-os egészségi állapotról, a végére rengeteg kisebb-nagyobb sérüléssel lépnek jégre a játékosok, sokat számíthat az is, hogy ebben hogy áll a csapat.

Janos Morgan, a DVTK Jegesmedvék mestere a boon.hu-nak nyilatkozott a meccs előtt: “Komoly és nehéz sorozatra számítunk. Az egész szezonra jellemző volt az, hogy szinte fej-fej mellett küzdöttünk egymással az alapszakaszban. Jóllehet tudjuk, hogy hatból hatszor vertük meg őket, de a finálé természetesen más sorozat. A MAC hétmérkőzéses széria után jön hozzánk, ezért lehetséges, hogy kifacsart lesz, viszont érzelmes párharcot nyert, magas intenzitáson jutott túl, közben mi pihentünk. A statisztikai mutatóból kiindulva az esélyek a mi oldalunkon vannak: lépésről lépésre akarunk haladni, mindig a soron következő feladatunkra koncentrálunk. Játékrendszerünkön nem változtatunk, tudjuk, hogy mire számíthatunk és azt is, hogy mit várunk. Az magától értetődik, hogy a döntőt meg akarjuk nyerni, védőként más célunk nem lehet. Az figyelmeztető jel, hogy a kanadai táblázaton az első három helyet a fővárosiak tagjai foglalják el és vezérjátékosaik ezt a pozíciójukat nyilván meg akarják őrizni. Az elődöntőbeli összecsapásokat, már ami az összeállításokat érintette, befolyásolták az egészségi állapotok és az eltiltások, most viszont teljes a keretünk és ez sokat jelenthet. A pénteki napot videózással és motivációs gyakorlatokkal töltöttük, aztán rövid, de gyors tempójú edzést tartottunk. Úgy érzem, hogy nagy előnyt jelent majd a hazai környezet, és a közönség biztatása. Ezúttal négy sorral vesszük fel a küzdelmet, ráadásul csak kellemes gondjaim vannak, hiszen a hét idegenlégiósunk közül csak hatot nevezhetek a találkozóra, ezért valakit ki kell hagynom a keretből. Hosszú eltiltása után visszatér közénk egyik kulcsemberünk, Jesse Dudas, akinek nagyon fontos, hogy játékban legyen, jól teljesítsen, hiszen ebben az esetben lesz esélye arra, hogy a magyar válogatott tagjaként kijusson az oroszországi vébére.”

Majoross Gergely, a MAC vezetőedzője arra a kérdésre is válaszolt a szombaton megjelent kiadós interjúban, hogy mi kell a MOL Liga-győzelemhez: “Elkészítünk egy játéktervet, és ahogy megyünk előre az időben, ahogy követik egymást a meccsek, ez úgy lesz pontosabb és mélyebb. Az a fontos, hogy ezt tudjuk tartani, és biztos vagyok benne, hogy tudjuk is, mivel ez a legnagyobb erősségünk. Ez kulcsfontosságú. De ahhoz, hogy meg tudjuk nyerni a MOL Ligát – eddig sem titkoltuk, hogy ez a célunk –, kiváló egyéni teljesítmények is kellenek, és az is, hogy a csapat egységes legyen (…) A Volánnal összehasonlítva nekünk a védelmünk volt erősebb, nekik a támadópotenciáljuk volt nagyobb. Ha a Miskolcot nézzük, a támadópotenciál ott is mélyebb, de ezt szerintem el tudjuk takarni. Védekező egységet biztosan nem cserélnék, és úgy gondolom, a kapuban is erősebbek vagyunk. De nem is ez a fontos, hanem az, hogy a gyengeségeinket eltüntessük, az erősségeinket pedig érvényre juttassuk.”

A Miskolc mindent megtett a közönség kiszolgálásáért. A két bástyán és a kapuk mögé mobillelátót épített a döntő meccseire, így sikerült mintegy 10%-kal növelni a befogadóképességet, a meccseket hozzávetőlegesen 2200-an tekinthetik meg a helyszínen. A Jegesmedvék tájékoztatása szerint a belépők szinte mind egy szálig elkeltek, néhány álló és 200 palánkjegy van még a pénztárakban. A MAC szurkolói 150 jegyet kaptak, ezeket a budapesti csapat hivatalos közösségi oldalán lehet lefoglalni.

A mérkőzést élőben csak a helyszínen lehet megtekinteni, az állami sportadó este tízkor felvételről adja le.

A MOL Liga-döntő menetrendje:

2016. március 12., szombat, 17:00: Miskolc–MAC (M4 Sport, felvételről, 22:00)
2016. március 13., vasárnap, 17:00: Miskolc–MAC (MOL Liga Tv, élő)
2016. március 16., szerda, 18:00: MAC–Miskolc (MOL Liga Tv, élő)
2016. március 17., csütörtök, 18:00: MAC–Miskolc (M4 Sport, élő)
2016. március 19., szombat, 20:30: Miskolc–MAC (M4 Sport) (ha szükséges)
2016. március 21., hétfő, 18:00: MAC–Miskolc (M4 Sport) (ha szükséges)
2016. március 23., szerda, 18:00: Miskolc–MAC (M4 Sport) (ha szükséges)

MISMAC

Fotó: Bán Olivér

DVTK–MAC 4-1

   

Először tudott hazai jégen rendes játékidőben győzni a MAC ellen a Miskolc, éppen a legjobbkor, a MOL Liga döntőjének első mérkőzésén. A MAC megérezte a két nappal ezelőtt véget ért elődöntőt és két kulcsjátékosának hiányát is, a vártnál kisebb ellenállást tanúsított ellenfelével szemben.

Ahogy Jason Morgan előzetesen jelezte, visszatért a keretbe Gőz Balázs és Jesse Dudas, Láda Balázs ismét csatárt játszott, így 6 védő és 13 csatár állt bevetésre készen a sárga-feketéknél. A másik oldalon két nagyon fontos játékos nem tudott beöltözni, Tomas Klempa a csatársorból és Pozsgai Tamás a védők közül nem vállalhatta a játékot. Mestyán mellé így az első két védősorból duplázott mindig valaki, míg a csatársorban Hayes és McDonald mellé Szappanost nevezte harmadik társnak Majoross Gergely.

Teljes telt ház, és minden valószínűség szerint történelmi nézőrekord várta a csapatokat a miskolci jégcsarnokban. A döntőre kibővítették a nézőteret, az előcsarnok felőli kapu mögé mobil lelátót építettek, ahol pont ugyanúgy nem lehetett lépni sem a tömegtől, akárcsak a kapu és az alacsony lelátó mögötti sétányokon. Nagyon gyorsan megszületett a döntő első gólja. Nagy védelmi hiba előzte meg, úgy tűnik, a MAC játékosai nem kezdték elég feszesen a meccset. Dudas lőtte be a kék vonaltól a korongot, a kapu előtt egyedül Booras tartózkodott, aki senkitől sem zavartatva Bálizs kapujába lőtt. Kellett még egy kis idő, hogy a fővárosiak felébredjenek a kicsit álmos kezdésből, aminek az eredménye egy miskolci kapuvas lett a második perc végén, amikor is egy lövésbe tette bele az ütőjét az egyik miskolci csatár. Bálizs verve volt, de a korong a kapuvas oldalán landolt. A gól és a kapuvas mintha a Miskolcot zavarta volna meg, a MAC felpörgött, belehúzott, érezhetően több időt töltött a Miskolc támadóharmadában, mint amennyit a Miskolc a MAC-éban. Ugyanakkor igazán nagy helyzet nem alakult ki. A tempó jó volt, ám mind a két csapat ügyelt a biztonságra is, érezhetően mindig maradtak játékosok, akik a támadások alatt az ellentámadások lehetőségét próbálták kizárni. A 10. perc környékén fordult meg a játék képe, ekkor a Miskolc kerekedett felül, és a korábban a MAC-tól látott enyhe mezőnyfölényt alakított ki. A 16. percben megélénkült a csarnok, Clarke fékezett Bálizs orra előtt egy nagyot, Mestyán megrendszabályozta, mindketten 2 perc gondolkodási időt kaptak. A 4 a 4 elleni játékban Cseter indult meg, Tokaji csak kampózva tudta megállítani, így 2 perc miskolci emberelőny következett. 4 a 3 ellen a Miskolc erős játékot mutatott be. Először még megmenekült a MAC kapuja, amikor Booras üres kapura leadott lövésébe Quinn bele tudta még tenni a botját, pedig Bálizs már verve volt. Nem sokkal később azonban a miskolciak 72-ese ismét kísérletezhetett, és ezúttal nem hibázott. Az utolsó előtti percben a MAC elcserélte magát, ám a szünetig a Miskolc nem tudott élni az előnnyel, így 40 másodperc büntetés áthúzódott a második harmadra.

0130jegmac21

Fotók: Bán Olivér

A szünet nagyon nem tett jót a Miskolcnak, mintha az öltözőben maradtak volna Jason Morgan fiai. Majoross Gergely pedig idő közben változtatott a csapat szerkezetén, Szappanos helyett Saarenpää lépett előre az első sorba Hayes és McDonald mellé. Ennek a következménye a MAC szépítő gólja lett. A kisbüntetés letelte után nem sokkal a vendégek úgy tudtak megindulni, hogy létszámfölényes helyzet alakult ki Gyenes kapuja előtt, amelyet Hayes használt ki. Ahogy az első harmadban a Miskolcot, úgy ezúttal a MAC-ot fogta meg a gól, a Miskolc feléledt és ismét átvette az irányítást. Feltűnő volt, hogy a hazaiak mennyivel jobban dolgoznak a kapuk előtt, ráadásul Bálizs sem a szokott magabiztosságával védett, és ez a 28. percre meghozta a harmadik miskolci találatot is. Egy kapu elé belőtt korong kipattant Bálizsról, Miskolczi ismételhetett, Bálizs újból védett, de a saját nevelésű fiatal miskolci csatár újra próblkozhatott, és a harmadik kísérlet már utat talált a kapuba. A gól után is maradt, de inkább fokozódott a miskolci mezőnyfölény, a MAC játékából hiányzott az a tudatosság és tervszerűség, amelyet az elődöntőben megszokhattunk tőlük. Talán a hétmeccses széria és a mindössze egyetlen pihenőnap tehette ezt, amely azért komoly hátránynak számít egy pihent Miskolccal szemben. A második 20 perc krónikájához tartozik még Clarke és Terbócs páros kiállítása. Clarke testre ütésért kapott kisbüntetést, a fiatal Terbócs pedig ezúttal rutintalan volt, hiszen már akkor ment oda csetepatét szítani, amikor a játékvezetők lefújták a szabálytalanságot. Így MAC emberelőny helyett 4 a 4 elleni játék következhetett.

A harmadik harmadra annyit változott csak a játék képe, hogy a MAC igyekezett közelebb kerülni a miskolciakhoz, ezért aztán mozgósították maradék energiáikat, jelentősen többet lőttek kapura, mint az első két harmadban, ezt a műfajt meg is nyerték a harmadik 20 percben. A lövések azonban önmagukban nem hordoztak túl nagy veszélyt, a jégen történteket továbbra is a miskolciak uralták. Kissé kettészakadt a pálya, a középső harmadon hamar átjutottak a csapatok, oda-vissza hoki alakult ki, több miskolci lehetőséggel. Booras egymaga több ziccert is kihagyott. A budapestiek igyekezete az 53. percben elvezetett az első MAC emberelőnyhöz. Ez alatt parázs jelenet is kialakult Gyenes kapujánál. A hálóőröket előszeretettel megtámadó Terbócs ezúttal sem volt óvatos, amikor egy kísérletét Gyenes hárította. A kapus visszaütött, és Terbócsra még több miskolci is rámozdult fegyelmezési szándékkal. Kicsivel később Saarenpaa is kiülhetett két percre, az előnyt pedig a miskolciak gyönyörűen játszották ki. A figura vége Dudasra jött ki, az eltiltását letöltött remek lövőtechnikájú bekknek pedig csak az üres kapuba kellett betalálnia. Eldőlt a meccs, érezni lehetett, hogy a MAC ezen az estén nem fog tudni csodát tenni, pláne nem ennyi idő alatt. Egyre inkább fizikai játék alakult ki, amelyet talán a vendégek kezdeményeztek inkább, az viszont biztos, hogy a miskolciak ütközéseinek egyik legkeresettebb célpontja éppen Terbócs lett. Végül a Miskolc a vártnál jóval simábban húzta be a döntő első mérkőzését, folytatás vasárnap, amelyet ezúttal már a jegy nélkül maradt szurkolók is élőben követhetnek majd.

1018jegmac24

Nem fizikailag a legnehezebb, fejben komolyabb a kihívás

   

A MOL Liga-döntő mindkét edzője a lépésről lépésre haladás híve.

Jason Morgan (vezetőedző, DVTK Jegesmedvék): Szerencsére sok időnk volt a felkészülésre, a játékrendszerünk és a kondíciónk tökéletesítésére. Fél perc alatt megszereztük a vezetést, ami nagy lökést és magabiztosságot adott a csapatnak. Gyenes Dávid kiválóan védett, ez sokat segített. A játékosok betartották a taktikát, az ellenfél függvényében néhány módosítást hajtottunk végre. Elégedett vagyok a teljesítményünkkel, de ez még csak az első meccs volt, mostantól már a következőre összpontosítunk. Nagyon kell fókuszálnunk, lépésről lépesre kell haladni.

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC Budapest): Nyilván nagyon hiányzott Pozsgai és Klempa is, de túlzás volna azt mondani, hogy ezen múlott. Akik játszottak, kemény munkát végeztek, de sajnos csak a második harmadtól. Nem tudtunk újjászületni a hetedik meccs utáni győzelem okozta eufóriából, végig csak rohantunk az eredmény után. Bizonyos területeken kell változtatnunk, és ilyen kezdést nem engedhetünk meg magunknak, mint amilyen ezen a meccsen volt. Nem fizikailag a legnehezebb, fejben komolyabb a kihívás, a mai meccs is fejben jelentett nehézséget az elején. Most már érezzük, hogy másik szériában vagyunk, nem ugyanaz a feladat, mint az elődöntőben volt. Azt terveztük el, hogy hétvégén egy meccset szeretnénk megnyerni, vasárnap újabb esély kínálkozik erre, mindent meg fogunk tenni.

Erste Liga, Miskolci Jégcsarnok, 2210 néző. Játékvezetők: Halassy, Kincses, Pálkövi, Váczi.
Gyenes: 95,0% (Adorján)
K
Bálizs: 85,7% (Arany)
Sagert, Dudas, Galanisz, Pavuk, Booras
1
Olson, Tokaji, McDonald, Hayes, Szappanos
Smith, Clarke, Somogyi, Dansereau, Cseter
2
Quinn, Stipsicz, Nagy K., Saarenpaa, Terbócs
Gőz, Vojtkó, Hajós, Tóth A., Miskolczi
3
Mestyán, Egyed, Roczanov, Tóth R., Németh A.
Ritó, Popovics, Láda, Fekti
4
Nagy P., Silló, Schmál
Morgan Jason, Kontsas Jukka
E
Majoross Gergely, Svasznek Bence
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 00:25 MIS Booras Dudas
2-0 17:36 MIS PP Booras Sagert
2-1 22:09 MÚB Quinn Saarenpaa Hayes
3-1 27:43 MIS Miskolczi Sagert Tóth A.
4-1 56:45 MIS PP Dudas Booras Galanisz
28 Kapura lövések száma 20
12 Kiállításpercek 14

A DVTK–MAC képes összefoglalója

   

A DVTK–MAC videón

   

Az M4 Sport közvetítése az elsőtől az utolsó percig, a végén gólösszefoglalóval, itt látható.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum