Képes lesz-e máris javítani a Fehérvár?

   

Mindkét csapat a védekezésben léphet előre, de kulcsfontosságú a fizikai teljesítőképesség is.

A MAC Budapest és a Fehérvár AV19 elődöntőjének első meccse pontosan azt hozta, amire előzetesen számítani lehetett. Szikrázóan kemény és magas színvonalú csatát. Szerdán a MAC győzött, de a Volánból sem hiányzott sok, hogy még jobban megnehezítse ellenfele dolgát. A látottak alapján elsősorban a kapusteljesítményen és az ellenfél kapuja előtti határozottságon kell javítaniuk a fehérváriaknak ahhoz, hogy sikeresek legyenek. Nagy kérdés, hogy melyik csapat regenerálódik gyorsabban, mivel az első meccs vége és a második kezdete között 24 óránál is kevesebb idő telik el. Ez a Fehérvár mellett szól, szerdán is látszott, hogy mennyit számít a felülről, az EBEL-ből érkező extra sornyi játékos. Míg Majoross Gergely csak elvétve engedhette pályára negyedik sorát, addig az ellenfél végig maximális létszámmal dolgozhatott. Mondani sem kell, hogy ennek mekkora jelentősége lehet a párharc előrehaladtával.

Ha már az új játékosok szóba kerültek: Tyler Dietrich nem komplett sort hozott a nagycsapattól. Ez teljes mértékben konzisztens azzal, amit korábban a keret összeállítása kapcsán mondott, úgy fogalmazva, az elsődleges cél a győzelem elérése, de a csapat stílusának megtartásával. Ennek megfelelően három új csatárt három különböző sorba szórt el: az elsőben Holmberg és Orban mellé Bartalis került, a másodikban Becze rohamozott Shupe-pal és Grieve-vel, itt a védelembe jött Varga Arnold, a harmadik támadóegységet Sárpátki erősítette, a negyediket a válogatottban is egyre több szerephez jutó Vincze. Szakmailag kétségkívül ez a nehezebb út ahhoz képest, mintha egy tetszés szerinti sort egy-az-egyben átvenne az EBEL-es csapattól. Előny ugyanakkor, hogy megmarad a csapat kohéziója és egységes játékszisztémája. A beilleszkedés nehézségeiről Bartalis István számolt be plasztikusan a meccs végén vele készült interjúban.

Csütörtök este az egyik döntő tényező az lehet, hogy melyik csapatnak sikerül nagyobbat lépnie a védekezésben. A kilencgólos első mérkőzéssel nyilván egyik edző sem maradéktalanul elégedett, négy kapott góllal nagyobb a kudarc esélye, mint a győzelemé. Nem lennénk meglepve, ha ezúttal kimondottan gólszegény találkozót láthatna a szépszámú publikum. A mérkőzés este hétkor kezdődik, a MOL Liga Tv élőben közvetíti.

MACAVS SF1

Fotó: Gróf Barbara

MAC–Fehérvár 2-1

   

A MOL Liga és a magyar bajnokságok történetének leghosszabb mérkőzését Stipsicz Bence góljával a MAC nyerte, mindkét csapat minden dicséretet megérdemel, hatalmas hokiélményben volt részük a nézőknek. A párharc 2-0-s MAC-előnyről folytatódik vasárnap.

A fegyelmi bizottság komoly fejtörést okozott Majoross Gergely vezetőedzőnek. A MAC és a liga egyik legjobb támadóját, az alapszakaszban 72 pontot gyűjtő Jeffrey Hayest a találkozó napjának délutánján tiltották el egy meccsre. Ennek következtében a vezetőedző kénytelen volt megbontani a liga legjobb első két sorát, Klempa és McDonald mellé Nico Saarenpaa került, míg a második sorban Terbócs és Nagy Krisztián mellett Németh Attila kergette a pakkot. A túloldalon Szabó Pál Krisztián esett ki, aki az első meccsen egy blokkolás során sérült meg, helyére Vincze érkezett a harmadik sorba, míg a negyedikbe Pillók Martin került.

Az első öt percben itt is, ott is voltak helyzetek, a Fehérvár tűnt összeszedettebbnek, ami a harmad második öt percére egyértelmű fölénnyé érett. Nem alakult ki állandó nyomás, mint az első meccs harmadik harmadának elején, de egyre-másra vezették a veszélyes akciókat, Bálizs és a védelem azonban stabilan állt a lábán. Mindeközben a MAC kontrái is életveszélyesek voltak, Rajna előbb Quinn akciójánál, majd Saarenpaa lövésénél hozta legjobb formáját. Az utolsó öt-hat percre ismét fordult a játék képe, a korong több időt töltött a fehérvári harmadban. A legveszélyesebb akció azonban ekkor is kontrából született, Tokaji blokkolt passza után iramodtak meg a vendégek, villámgyorsan jutottak el Bálizs kapujáig, a kapu elé belőtt korongra Vincze érkezett, azonban Bálizs bravúrral védett. A feszültség tapintható volt, szerencsére nem szabálytalanságokban, hanem apró hibákban, amelyből mindkét oldalon akadt szép számmal. A harmad egyetlen kiállítását Nagy Krisztián kapta másfél perccel a vége előtt. Összességében megérdemelt döntetlen állt 20 perc után az eredményjelzőn, izgalmas, jó tempójú meccset láthattak a nézők, a MAC jól reagált legjobb játékosa kiesésére, felforgatott sorokkal is felvette a versenyt a Volánnal.

A második harmadban nem sokat vacakoltak a csapatok, már az első percben óriási helyzeteket alakítottak ki, Olson lövése Rajna mamutjáról csorgott el a kapu mellett, a túloldalon pedig szinte azonnal Bartalis került helyzetbe. Az első fehérvári kiállításra 24 percet kellett várni, ekkor Rajna kapott kiállítást, miután eltolta a kaput. Szükség is volt a taktikai szabálytalanságra, hiszen egy újabb jó iramú akció végén Klempa passza teljesen egyedül érte McDonaldot a kapu előtt, ez volt a vendégek első komolyabb védelmi hibája. Az előnyt jobban játszotta a MAC, mint a Fehérvár, de mindkét oldal nagyon összeszedett hátrányos védekezést mutatott, így 20-30 másodpercnél tovább a hazaiak sem tudtak nyomni. Kiegészülve azonnal átvette az irányítást a Volán, a legnagyobb helyzetet az egész meccsen aktív Vincze hagyta ki. Majd Quinn vette saját kezébe az irányítást, az egész pályán végigszlalomozva került helyzetbe, Rajnának minden tudására szüksége volt. Érdekes volt látni, hogy a védelmek közel sem működtek tökéletesen, a csatárok többször is viszonylag simán vitték be a korongot a kapu előtti legveszélyesebb területekre is, de a párharcokat rendre a kapusok nyerték. Emellett a MAC főként a kapu elé belőtt passzokkal próbálkozott, míg a vendégek távolról lőttek sokat, miközben a csatárok igyekeztek minél nagyobb forgalmat generálni a kapu előtt.

A gólcsendet végül a MAC törte meg, Mestyán a 35. percben kerülte meg a vendégkaput, hatalmas passzt adott Nagy Krisztiánnak, akinek nemkülönben tökéletes kivitelezésű lövésével szemben Rajna tehetetlen volt. Nem sokáig örülhettek azonban a hazai drukkerek, másfél percen belül Bartalis szerzett korongot a félpályánál, kicsit visszafordult, majd egy gyönyörű háromszögelés végén a roppant kellemetlenül, tökéletes playoffmodorban játszó Becze találta magát szembe Bálizzsal és megszerezte az egyenlítő gólt. Bartalis helyzetfelismerését dicséri, hogy az akció közben mindkét csapat cserélt, amit a hosszú oldalra a vendégek oldottak meg jobban, ebből alakult ki a létszámfölény. A gyors gólváltást követően sem vettek vissza a csapatok, nagy számban alakultak ki helyzetek mindkét kapu előtt, a fehérváriak például kétszer is 2-1-ben vezethették kapura a korongot, előbb Sárpátki, majd Bartalis választott rossz döntést. Összegezve elmondhatjuk, hogy a védelmeket a második húsz percre sem sikerült teljesen rendbe rakni, a kevés gól egyértelműen a két kiváló kapus érdeme volt, az 1-1-es döntetlen pedig továbbra is hűen tükrözte a mezőnyben látottakat.

A harmadik harmad érthető módon visszafogottabb stílusban kezdődött, érződött, hogy a játékidő végének közeledtével a hibák számának minimalizálása a csapatok elsődleges célja. Záporoztak a lövések szakadatlanul, de ezek komoly veszélyt nem jelentettek egyik oldalon sem. A legnagyobb helyzet a MAC előtt adódott a 47. percben, a Némethtel is nagyon agilis második sor veszélyeztetett, Rajna kapuja azonban ismét elmozdult. A helyzetet követően támadásban maradt a MAC, a játékrész felére egyértelműen átvették az irányítást. Ezzel együtt a biztonság maradt a legfontosabb, amitől kicsit darálós, rakkolós, monoton lett a mérkőzés. Az 53. percben Krogh percei következtek, Bálizs egy támadás alatt is több nagy bravúrt mutatott be. Ez új impulzust adott a Volánnak, amely nagy helyzeteket dolgozott ki a következő percekben. A túloldalon Pozsgai villant: tanári védekezés után szerzett korongot, nagyon szépen kerülte meg Holmberget és hozta ki a harmadból a pakkot, majd a támadást kísérve Rajna kapuja előtt lövéshez is jutott, nem hiányzott sok a gólhoz. Az utolsó percre is maradt helyzet, Klempa ziccere maradt ki. Ez volt a mérkőzés első olyan játékrésze, amelyben egyik csapat dominálni tudott, a MAC tudatosabb játékot mutatott, jobban tudta ötvözni a stabilitást hátul a kreativitással elöl, veszélyesebb volt ellenfelénél, gólt azonban nem tudott lőni, így maradt az 1-1.

A hosszabbítás igazán közönségszórakoztató hokit hozott, számolatlanul jöttek a helyzetek egymás után mind a két oldalon. Mintha a Fehérvár védelme ekkor felelősségteljesebben tette volna a dolgát, vagy csak jobban cseréltek, mindenesetre hamarabb értek vissza kapujuk elé, mint a MAC-osok. Nagy kérdés volt, hogy melyik csapat bírja jobban 4-4 ellen ezt az elképesztő tempót és hibázik kevesebbet. Öt perc után kissé megnyugodtak a kedélyek, mintha csak ekkor realizálták volna a csapatok, hogy egy-egy mezőnyjátékossal kevesebb van a pályán és hogy mit is jelent ez a védekezésre nézvést. A 68. percben érvénytelen találatot szerzett a MAC, Olson lövése előtt Klempát lökték rá a kapura, amely elmozdult. A túloldalon Vincze és Grieve okozott komolyabb kalamajkát, ismét felpörögtek az események. Lehetetlen megörökíteni minden apró, ám annál fontosabb momentumot, amelyben pedig ez a periódus bővelkedett, Stipsicz mentésétől Holmberg cselsorozatán át Klempa szögből leadott lövéséig, de férfias játék, hősies küzdelem zajlott, a jégkorong minden szépsége feltárult a nézők előtt. A két kapus továbbra is szenzációs teljesítményt nyújtott. Két perccel a vége előtt gyönyörű támadást vezetett a MAC, Saarenpaa és McDonald több gyönyörű cselt és passzt is bemutatott, az akció végén Stipsicz maradt egyedül a kapu előtt és fonákkal nagyon nagy gólt szerzett.

Minden jégre lépő játékos nagy dicséretet érdemel ezért a teljesítményért. Megérdemelt győzelmet aratott Majoross Gergely csapata, a MAC 2-0-s előnnyel utazik Székesfehérvárra. A folytatásra vasárnapig kell várni.

Fotó: Mudra László - http://www.mudralaszlo.hu

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Sokkal többet nem kérhettem volna a csapatomtól

   

A két edző egyaránt komoly, munkás mérkőzést látott a Tüskecsarnokban a második MOL Liga-elődöntőn.

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC): Emelem kalapomat minden játékos előtt, nagyon komoly munkát végeztek mindkét oldalon. Rajna Miki elképesztően védett. Nagyon örülök annak, hogy egy saját nevelésű 19 éves játékos gólja döntötte el ezt a mérkőzést. Ez mutatja a nagy számban megjelent utánpótláskorú játékosunknak, hogy hová lehet eljutni komoly munkával. A mérkőzésen éppen eleget dolgoztunk azért, hogy nyerjünk, megérdemeltük a sikert. Nehéz ilyen hosszú kihagyás után játékba lendülni, egy közepes első, egy nagyon jó második és egy kiváló harmadik harmadot játszottunk, a hosszabbításban pedig az utolsó tartalékainkat is mozgósítottuk. Hayes nehezen pótoltuk ma. Ő pont az a a csatár, akinek a játékára nagy szükség van a 4 a 4 elleni játékban, hiszen amellett, hogy gyors és gólerős, a védekezése is kiváló. Örülök annak, hogy meg tudtuk nyerni ezt a mérkőzést is.

Tyler Dietrich (vezetőedző, Fehérvár): Sokkal többet nem kérhettem volna a csapatomtól, mint amit nyújtottak a játékosaim ma. Mindenki megtett mindent a győzelemért. A hosszabbításban nüanszokon múlt a siker, mint ahogy egyébként az egész mérkőzésen is.

Erste Liga, Tüskecsarnok, 940 néző. Játékvezetők: Haszonits, Babic, Pálkövi, Muzsik.
Bálizs: 98,1% (Arany G.)
K
Rajna: 96,5% (Kalnins)
Olson, Tokaji, Klempa, Saarenpaa, McDonald
1
Krogh, Reiter A., Bartalis, Holmberg, Orban
Quinn, Stipsicz, Nagy K., Terbócs, Németh A.
2
Varga A., Szaller, Becze, Shupe, Grieve
Pozsgai, Mestyán, Roczanov, Tóth R., Szappanos
3
Szabó Dániel, Vokla, Reisz, Vincze, Sárpátki
Nagy P., Silló, Schmál, Egyed
4
Reiter R., Láday, Kocsis, Tóth Gergő, Pillók
Majoross Gergely, Svasznek Bence
E
Dietrich Tyler, Énekes Lajos
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 34:51 MÚB Nagy K. Mestyán Terbócs
1-1 36:19 FHA Becze Orban
2-1 77:58 MÚB Stipsicz Saarenpaa McDonald
57 Kapura lövések száma 53
2 Kiállításpercek 4

A MAC–Fehérvár képes összefoglalója

   

A MAC–Fehérvár góljai

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum