A Fehérvárnak muszáj nyernie

   

A MAC-cal vívott elődöntő meccsei nagyon szorosak voltak, azonban ha vasárnap nem sikerül fordítani a szerencsén, akkor roppant nehéz helyzetbe kerül.

Két teljes nap pihenő után folytatódik a MOL Liga elődöntője a MAC és a Fehérvár számára is. Az eddigi küzdelmek roppant kiélezett csatát hoztak, az első meccs volt a simább, hiszen ott csak 21 másodperccel a rendes játékidő vége előtt tudott egy gólra zárkózni a Fehérvár, míg a második minden idők leghosszabb magyar bajnoki mérkőzését hozva hosszabbításban dőlt el, szintén a MAC javára. Azért természetesen az első meccs is bővelkedett izgalmakban, mást ne mondjunk, a Fehérvár szerzett vezetést, a MAC fordítása után igazi gólpárbaj vette kezdetét, ebből jöttek ki jobban a fővárosiak. A második meccsen hősiesen küzdött mindkét csapat, nagy tempó, sok lövés, kiemelkedő kapusteljesítmények jellemezték ezt az összecsapást. Meglepő volt, hogy Majoross Gergely csapata sikeresen pótolta egyik legjobbja, Jeff Hayes kiesését, valamint hogy vékonyabb kerettel is minimum végig bírta a tempót riválisával szemben. Hazai oldalon külön öröm volt, hogy a mindent eldöntő gólt a 19 éves Stipsicz Bence szerezte.

Különösen a második meccsen volt feltűnő, hogy a Fehérvár gondjait az önmagukhoz képest alulteljesítő légiósok okozták. Holmberg árnyéka volt önmagában, Shupe és Grieve súlytalannak tűnt, egyedül Orban jelentett állandó veszélyt Bálizs kapujára. Ezzel szemben a magyar játékosok extrát nyújtottak, Sárpátki és Bartalis bármikor eldönthették volna a meccset, de jól ment Vincze és a negyedik sorból Kocsis is. Ezek persze a mi benyomásaink, a szakmai értékelés Dietrich edzőre vár. Ő mindenesetre elégedett volt, már amennyire egy vereség után egy szakvezető elégedett lehet, és azt mondta, annál többet, mint amennyit játékosai nyújtottak csütörtök este, nem nagyon kérhetett volna tőlük.

Ebből mi nem arra következtetünk, hogy további játékosokhoz nyúl majd Volán EBEL-keretéből, hanem hogy arra számít, hasonló elszántság és teljesítmény mellett, a hazai pálya előnyével megspékelve, még egyszer nem kaphatnak ki. A szerdán és csütörtökön látottak alapján úgy gondoljuk, joggal gondolhatja így a mester, ennek megfelelően vasárnap olyan csata várható a Raktár utcában, amire idén még nem nagyon volt példa a két csapat között. Mindenesetre ha nem sikerül fordítani a szerencsén és a harmadik meccset is megnyeri a MAC, azzal nagy lépést tesz a továbbjutás felé. Az eredménykényszer tehát minden korábbinál nagyobb teherrel nehezedik a hazaiak vállára.

MACAVS SF2

Fotó: Mudra László

Fehérvár–MAC 5-4

   

Érzelmekkel és jégkoronggal telített hatvanhárom percet láthatott a fehérvári közönség, amely 0-4-nél megjárta a poklot, majd 4-4 után a mennyet is. A semleges nézők biztosan, de talán a csapatok szurkolói is azt kívánhatják, hét meccsig menjen ez a széria, ami ilyen hokiélményekben részesít minket. 2-1-re szépített a sorozatban a Volán.

A Fehérvár változatlan kerettel, a MAC a büntetését letöltő Hayesszel megerősödve állt fel. Az ülőhelyeken kívül a jégcsarnok többi része megtelt, közel telt ház várta a két csapatot a MOL Liga-elődöntő harmadik, egyben első székesfehérvári mérkőzésén. Meglepő módon mintegy kétszáz MAC-szurkoló is helyet foglalt a nézőtéren.

EBEL-hangulatban kezdődött a mérkőzés, a Raktár utcában MOL Liga-találkozókon talán először. A két csapat az első harmadra a gyors hokit választotta. Alig volt játékmegszakítás, folyamatosan zajlottak az események. A hazaiak többpasszos, a vendégek hatékonyabb hokit mutattak be az első tíz percben. Az első nagy gólszerzési esély Klempa előtt adódott a 4. percben, az igazi Volán-helyzetre a 11. percig kellett várni, akkor azonban többször is Bálizs Bence bravúrjaira szorítkoztak a vendégek. A MAC kapusa állta a sarat. Láday Tamás kiállítását gyorsan gólra váltotta Majoross Gergely csapata. Klempát hozták tiszta helyzetbe, aki nem vacakolt, a 16. percben megszerezte a vezetést. A MAC nagyon ügyesen vitte be egy az egyben a korongot a Fehérvár harmadába, érdekes volt látni, magyar hátvédjeik, elsősorban Mestyán és Stipsicz, milyen hatékonyak ebben. A másik oldal is sokat tett az első gólért, de Holmberg és Becze nagy lehetőségei besültek, vagy Bálizson halt el a korongjuk. A harmad végén Mestyán ült ki két percre, a Volán az előző meccsen látottnál jobban játszotta a fórt, de Bálizs parádézott. 0-1-gyel mentek öltözőbe a csapatok.

A második harmadban a párharc legnagyobb érzelmeket generáló játékrészét produkálták a csapatok. A Fehérvár nagy felpörgött a játékrészre, sorra dolgozta ki a helyzeteket Bálizs kapuja előtt. Érett az egyenlítés, de 0-2-re alakult az eredmény. Tóth Richárd átadásából Mestyán lőtte át Rajnát. Az események váratlan fordulata nagyon megfogta a hazaiakat, most a MAC-lehetőségek jöttek sorra és egy gyors kontra végén ismét Mestyán István talált be. A 31. percben 0-3-ra állt a meccs. Percekre csend ült a lelátóra, és a Fehérvár játéka is kilátástalannak látszott ekkor. Láday Tamás szabálytalansága tetézte a bajokat. Az óriás bekk hatalmasat vágott Hayesre, a közelben tartózkodó játékvezető azonnal végleges fegyelmit ítélt. Az ötperces előnyt Nagy Krisztián váltotta gólra, a 37. percben 0-4 állt a táblán. Egy Terbócs-kiállítással elfogyott a MAC-fór, és 4 a 4 ellen Vincze Péter nagyon szép egyéni alakítással szépített a 39. percben, keresztbe korcsolyázott a kapu előtt, majd fonákkal feltette a sarokba. Sőt Shupe az utolsó percben újabb Volán-gólt lőtt. Bár  a MAC-kispad hevesen reklamálta, hogy a játékvezető már belesípolt, Shupe találata érvényes volt, a 40. percben 2-4-re jött fel a Volán. Nagyon komoly erény a hazaiaktól, hogy a padlóról felállva újra nyitottá tudták tenni a mecset. Az eldőlt, hogy a MAC nem játszhatja végig biztonsági hokival az utolsó húsz percet, mert az kevés lehet.

Ahogy az várható volt, a Volán nekiesett a MAC-nak. Gólhelyzetig nemigen jutott, de folyamatosan dominált. Keveset volt a vendégeknél a korong, és ez nem sok jót jelentett számukra. Az 52. percben emberelőnyben játszhatott a hazai csapat, Becze tette vissza jól a korongot a közelbe lopakodó Krogh-nak, aki bevágta a harmadik Volán-gólt. Visszajött egyre Tyler Dietrich csapata, és maradt több mint nyolc perce az egyenlítésre. Ekkor a MAC tűnt fáradt légynek, és ez fegyelmezetlenségekben is testet öltött. Terbócs után Nagy K. is feleslegesen szedett össze kiállítást. Hullámzott a meccs, a MAC ezúttal tökéletesen védekezte ki hátrányt, de építkezésre nem maradt energiája, csak kontrára. McDonald el is dönthette volna a meccset, de egy az egyben Rajna Miklós nyert ezúttal. Az 56. percben másodszor is videózott a játékvezető. Az első alkalommal a Volán második találatát érvényesnek ítélték, ezúttal ismét Shupe akciójáról kellett eldönteni, ért-e találatot. Ezúttal nem változtatta meg ítéletét a spori, kivitte a bulit a harmadból támadószabálytalanság miatt, nem gól. Dietrich is kikérte idejét, levitte a kapusát. Fel tudott állni a Volán gond nélkül 6 az 5 ellen. Krogh kapta hátul a korongot, és bődületes gólt ragasztott Bálizs kapujába. A Fehérvár 1:18-cal a vége előtt visszahozta a meccset négygólos hátrányból. Jöhetett a hosszabbítás, ahogy a második meccsen is.

Ez most nem tartott olyan sokáig, mint az előző, Bartalis István tapasztalata és tudása a rájátszás harmadik meccsén gólt eredményezett, nem is akármilyet és nagyon fontosat. Kézilabdás akcióhoz hasonlóan beforgatta védőjét, és centerből fordulásból megoldotta a dolgot. A 63. percben 5-4-re nyerte az újabb fantasztikus meccset a Fehérvár. A legszebb EBEL-időket idézte az eufória a Raktár utcában, minden csapat hozza a hazai pályát, 2-1-re vezet a MAC. Hétfőn újra Székesfehérváron találkozik a teljesen egyforma képességű két csapat. A lélektani előny most a Fehérváré.

Nagyon sok mindenki csomagolt és feladta volna

   

Még a vesztes csapat edzője is úgy látja, nagyon sok jó volt az első fehérvári mérkőzésben, amire tudnak építeni, és amit fel kell használniuk.

Tyler Dietrich (vezetőedző, Fehérvár): A csapatomnak nagyon jót tesz egy siker. Amikor az ellenfél 2-0-ra vezet és 4-0 oda ezen a mérkőzésen, akkor nagyon sok mindenki csomagolt és feladta volna. A srácok azonban nem így tettek, hanem visszamásztak a meccsbe. Egy ilyen meccs meg tudja változtatni a szériát. Rengeteg voltunk fenn és lenn is. Amikor lenn voltunk, tudtunk rá reagálni, most ez az első alkalom, hogy fent vagyunk, ezt is természetesen ugyanúgy meg kell tanulni kezelni. De biztos, hogy a lendületet tovább kell vinnünk, nincs sok idő gondolkodni, mert jön a következő meccs, ami szintén 0-0-ról kezdődik.

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC): Ha nagyon őszintén válaszolnék arra, hogy mi vezetett a vereségünkhöz, akkor bajba kerülnék. Ez két kiváló csapat kiváló szériája, ahol nagyjából azonos erők ellentétes irányban feszülnek egymásnak, és ez szuper, ez a legjobb a jégkorongnak, ami történhet, a két csapatnak, akik fejlődni akarnak, ahol minőségi munka folyik. Nagyon sajnálom, hogy ez a széria nem elsősorban erről a két csapatról szól. Ebben kell változás, mert különben nem fogunk továbblépni erről a színvonalról, ahol most tartunk. Sokat hibáztunk, kritikus helyzetben volt, hogy az érzelmeinket nem jól kezeltük, de van nagyon sok jó ebben a mérkőzésben, amire tudunk építeni, és amit fel kell használnunk. Biztos vagyok benne, hogy hétfőn hasonlóan fogunk tudni játszani, mint ahogy azt a meccs első felében tettük.

Erste Liga, Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok, 2526 néző. Játékvezetők: Haszonits, Halassy, Juhász, Pálkövi.
Rajna: 89,2% (Kalnins: 100%)
K
Bálizs: 89,1% (Arany G.)
Krogh, Reiter A., Bartalis, Holmberg, Orban
1
Olson, Tokaji, Klempa, McDonald, Hayes
Varga A., Szaller, Becze, Shupe, Sárpátki
2
Quinn, Stipsicz, Nagy K., Saarenpaa, Terbócs
Szabó Dániel, Vokla, Szabó K., Grieve, Vincze
3
Pozsgai, Mestyán, Roczanov, Tóth R., Németh A.
Reiter R., Láday, Reisz, Kocsis, Tóth Gergő
4
Nagy P., Egyed, Silló, Schmál, Szappanos
Dietrich Tyler, Énekes Lajos
E
Majoross Gergely, Svasznek Bence
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 15:01 MÚB PP Klempa Hayes Roczanov
0-2 25:14 MÚB Mestyán Tóth R.
0-3 30:55 MÚB Mestyán McDonald
0-4 36:23 MÚB PP Nagy K. Quinn Tokaji
1-4 38:57 FHA Vincze Shupe Vokla
2-4 39:42 FHA Shupe Holmberg
3-4 51:46 FHA PP Krogh Becze
4-4 58:42 FHA Krogh Varga A. Holmberg
5-4 62:54 FHA Bartalis Sárpátki
46 Kapura lövések száma 37
27 Kiállításpercek 10

A Fehérvár–MAC videó-összefoglalója

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum