Fel tud-e állni a MAC a vasárnapi pofonból?

   

Bár a párharcot 2-1 arányban vezeti a fővárosi csapat, vasárnap nem mindennapi körülmények között nyertek a fehérváriak. Megrágni sincs idő a történteket, túllépni rajtuk kötelező. Máris itt az újabb csata.

Majoross Gergely rövid, ám annál sikeresebb vezetőedzői pályafutásának egyik legnehezebb feladata előtt áll: kevesebb mint 24 óra alatt kellene rendet tennie játékosai fejében. A MOL Liga elődöntőjének harmadik összecsapásán hiába vezetett csapata már 4-0-ra is, a végén hosszabbításban vereséget szenvedett. Ez a meccs minden közhelynél plasztikusabban mutatta be, hogy miben különbözik a rájátszás az alapszakasztól. Az első harmadban összeszedett játékot mutatott be mindkét csapat, az egyenlő erők küzdelméből a MAC jött ki jobban és 1-0-val mehetett az első szünetre. A második harmadban egy minden eddiginél jobb Volán lépett a jégre, ennek ellenére Mestyán két villanásával eldőlni látszott a meccs. Amikor pedig Láday véglegese alatt Nagy Krisztián beverte a negyediket, minden rózsásnak tűnt a vendégek szempontjából.

Azt nem lehet mondani, hogy hátradőltek volna, kívülről úgy tűnt, éppen csak egy kicsivel érezték könnyebbnek a meccset és megérdemeltebbnek a négygólos vezetést, mint az volt valójában. Utólag visszatekintve, a feladat nem tűnt túl bonyolultnak: kibírni a második harmadból hátralévő három és fél percet kapott gól nélkül, mindezt úgy, hogy annak nagy részét emberelőnyben játszhatják. Ha 0-4-gyel fordulnak rá az utolsó harmadra, akkor aligha kapnak ki. Ám ott volt még az a három és fél perc, Terbócsot hamar kiállították, így oda lett a létszámfór, a nagyon elszántan, egyben ötletesen játszó Fehérvár pedig nem egy, hanem két gólt is ütött. Vincze Péternek sokat köszönet a Volán, ő volt az első bátor vállalkozó, aki meg mert csinálni két-három cselt is, aminek eredménye a MAC zárt középső védelmének feltörése lett és egy sokáig emlékezetes zseniális gól. Ezzel visszahozta a meccsbe csapatát.

Az izgalmakat fokozta, hogy a harmadik játékrészben sokáig úgy tűnt, a MAC jól kezeli a feszült helyzetet, később azonban fáradni kezdtek a fejek, a Fehérvár pedig folyamatosan nyomta őket a kapujukhoz. Ráadásul jött egy felesleges kiállítás a támadóharmadban, amit a legjobb formáját idéző Becze és Krogh együttesen váltottak gólra. Mindehhez az is kellett, hogy a meccs első felében négy gólt kapó Rajna Miklós rendezze gondolatait, és a harmadik harmadban megnyerje azt a kevés, de mind egy szálig kulcsfontosságú csatát, ami a góltalansághoz kellett.

MACAVS SF2 2

Fotó: Mudra László (MAC)

A végeredmény ismert, 0-4-ről fordított a Volán és nyert. A rájátszás műfaji sajátosságaiból adódóan pedig a lélektani fölény immár náluk van, egy ilyen katartikus győzelem olyan gátakat szakíthat át, amely akár a párharc megfordításához is elég lehet. Az első két meccsen magukhoz képest kissé halványabb légiósok vasárnap kitettek magukért, bár Holmbergben még mindig maradt tartalék, legalábbis ami a góllövést illeti. A túloldalon sem lehetett panasz senkire, talán csak McDonald volt gyengébb a szokásosnál, de így is átlag felettit játszott.

A vasárnap történteket éppen azért idéztük meg a szokásosnál hosszabban, mert rávilágítanak arra, hogy egy ilyen kiélezett küzdelemben mennyire fontos szerepe van a mentális tényezőknek: kellő elszántsággal a 4-0-s hátrány is ledolgozható, míg ha csökken a koncentráció, akkor egy mégoly fölényesnek gondolt előny is pillanatok alatt elpárologhat. És ami még nagyon fontos tapasztalat: bár meccs közben a külső és egyéb tényezők felnagyítva érzékelődnek, a valóság az, hogy semmi nem számít, csak az, hogy melyik csapat hogy játszik, milyen hittel megy előre és mennyit tesz ki a jégre. Amelyik többet, az nyer. Punktum.

Ezt a vereséget belülről megemészteni a legnehezebb, és kétségkívül éppen ez jelenti a legnagyobb kihívást a MAC játékosai számára. A 3. meccs 38. percben a játékosok nagy része úgy érezte, zsebben van a döntőbe jutás. Ha lehozták volna a meccset, így is lett volna. De nem hozták. Tyler Dietrichnek egyszerű a dolga hétfőre nézve, csak az utolsó 22 percet kell betennie videón az öltözőben. Majoross Gergely feladata nehezebb, olyan állapotba kell hoznia csapatát, hogy valóban 0-0-ról induljon a hétfői derbi. A két csapat eddig is nagyon szoros csatákat vívott, tényleg nüanszok döntenek. A MAC is nyert már meccset előnyből és hátrányból is, a második találkozón bebizonyította, hogy kulcsember nélkül, holtfáradtan is versenyképes a Fehérvárral. A Volán még nem kezdett igazán jól meccset az elődöntőben, egyszer mindenre sor kerül egy ilyen 6-7 meccses szériában.

Ha nem sikerül kikapcsolni a fejekből a vasárnapi rövidzárlatot, akkor szinte borítékolható a MAC-kudarc. A semleges nézők önző módon csak örülnének az egyenlítésnek, hiszen ezzel a hétmeccses elődöntő esélyei nőnének. Márpedig ahogy Tokaji Viktor csapatkapitány Hetthéssy Zoltánnak a vasárnapi első harmad utáni szünetben adott interjújában elmondta, ezt a két csapatot az isten is arra teremtette, hogy egymással küzdjenek.

Láday Tamás a második végleges fegyelmije miatt a hétfői mérkőzést kihagyja.

És ezt a csatát végre az ország is megismerheti, hiszen a negyedik meccset már közvetíti az állami sporttelevízió, a hétfői csata élőben látható az M4 Sporton.

Fehérvár–MAC 8-2

   

Vasárnap megrogyasztotta, hétfőn padlóra küldte ellenfelét a Volán. Nem tudta védeni a kapu előtti területet a MAC, nem volt meg az energia ahhoz a játékhoz, amely eredményes lehet a budapestiek számára. A negyedik meccsen végig a Fehérvár dominált, a MAC-nál a fáradtság jelei látszódtak a játék minden elemében. A beharangozónkban feltett kérdésünkre a válasz: nem. A párharc 2-2-ről megy tovább három nap múlva.

Az eltiltását töltő Láday Tamás helyén Arany Mátét nevezte Tyler Dietrich, de ennek nem sok jelentősége volt ezen a meccsen. Jó tempóban indult a találkozó, de nem estek egymásnak a csapatok. Az első helyzet a 4. percben a vendégeké volt, egy centerezésből Krogh lőtt kis híján öngólt, de Rajna Miklós bravúrral mentett. Miként nem sokkal később Mestyán lövésénél is. A hazaiaknak a 7. percig kellett Volán-helyzetet az alkalmi székely sor alakította ki, Bartalis és Sárpátki mellett Becze volt bent, kétszer is fognia kellett Bálizsnak. A MAC-nak szemmel láthatóan nagyobb gondot okozott a korongkihozatal a volános letámadás mellett, mint a korábbi meccseken. A többedik ilyen szituációból vezetést szerzett a Fehérvár. Holmberg készítette le keresztben lövőre a korongot, Orban pedig ki is használta, hogy Bálizs nem érhetett még át a másik oldalra. 1-0 a 9. percben. Kemény csata dúlt a palánk mellett, az egyik párharcban Tóth Richárdot látták szabálytalannak a bírók. Az első előny is a hazaiaké lett, nem használták ki. A 17. percben Bálizs két mamutos védést mutatott be a vele szemben egyedül maradt ellenféllel szemben. Nagyon mélyre került a MAC az 5. perc után, a Volán szinte végig dirigált a harmadban. De kihagyta a helyzeteit, és van az úgy sokszor, hogy ezt nem lehet büntetlenül megtenni. A MAC a semmiből egyenlített. Drew Olson, a liga legjobban korcsolyázó hátvédje lekapott egy korongot a levegőből a támadóharmadban, és a meglepett Volán-bekkek szemmel verése közepette bevágta a hosszú felsőbe. A 20. percben 1-1-re módosult az eredmény egy kemény és gyors harmad után, amelyet a mutatottak alapján nagyjából két góllal kellett volna a Volánnak elvinnie.

Becze MACAVS

Fotó: Mudra László (MAC)

A második harmad egy veszélyes jelenettel indult, Rajnát lőtték torkon, de válogatottunk kapusa szerencsére gyorsan kihordta lábon a kellemetlenséget. A következő jelenetnél megkontrázta a MAC-ot a Fehérvár, a bal szélen Orban szaladt el, centerbe löbbölt, ahol Shupe szenzációsan ért bele a tollal, a korong védhetetlenül pattant a bal felsőbe. 2-1 a 22. percben. Kampózásért Mestyán ült ki, Orban centerezéséből ismét Shupe talált a kapuba. A 27. percben 3-1-re módosult az állás. Feltűnő volt a két csapat közötti sebességkülönbség és a differencia a légiósok fizikai állapota között. Észlelte a pillanatnyi kimerültséget Majoross Gergely is, igyekezett hosszú cserékre beküldeni a negyedik sorát is. A fiatalok ügyesen játszottak, hasznosan töltötték a támadóharmadban az időt. Némileg magához tért a légiós sor, ez látszott abban is, hogy újra hittel játszottak, ők is alkalmazták a letámadást. Ez gyorsan eredménnyel járt, Hayes egy visszatett korongot lőtt a jobb alsóba középtávolról. 3-2-re feljöttek a vendégek a 35. percben. A MAC visszajött a meccsbe, közel állt az egyenlítéshez, de a Fehérvár egy Vincze-blokk után ellencsapást mért, Grieve ugrott ki, és megnyerte a csatát Bálizs Bencével szemben. 4-2 a 37. percben. És két perccel később újabb csapást mért a MAC-ra a Volán. Bartalis lőtt pimaszul szemtelen nagy gólt Bálizs és a vas közt. 5-2 után nehéz volt elképzelni, hogy a nem túl energiagazdag MAC vissza tudjon jönni a meccsbe, de ebben a párharcban mindenki megtanulhatta, akkor ér véget egy meccs, amikor lefújják. mi az első harmadban nem ment be, az ezúttal igen, 4-1-gyel vitte el a játékrészt a Fehérvár.

Úgy tűnt, nincs meglepetés a MAC puttonyában ezen a napon, nem tudott újítani a fehér mezes társaság  második szünet után sem. Ráadásul gyorsan hátrányba kerültek, Shupe terült el gólhelyzetben, ezzel 4-0-ra nőtt a kiállításarány a meccsen. A lelátói hangulat követte a meccsét, az előző napi hangorkánhoz képest ezúttal matinéhoz hasonlított a szurkolás is. És való igaz, a négy mérkőzés közül ez volt a legkevesebb izgalmat tartogató, jelentős volt a Volán fölénye. Szenvedéstörténetté vált a MAC számára ez a harmad végképp. A 47 percben Holmberg is betalált, majd az ötödik MAC-kiállításból Orban mattolta az előző lövést nagyszerűen hárító Bálizst. 7-2 után nem volt kérdés az, ami már 5-2-nél sem volt igazán az. véget ért a negyedik meccs. Sorban kapta az előnyöket a Fehérvár, a kedvetlenné vált MAC pedig a gólokat. Az 56. minutumban Vincze Péter is betalált, a harmadik fórgól volt ez, és 8-2-re állt az óra.

A párharc legutóbbi 85 percét 13-2-re nyerte a Fehérvár. Ez döntő fölénynek látszik, de a valóságban arra volt elég, hogy a párharcot 2-2-re egyenlítse ki. A pályaelőny a MAC-nál maradt négy meccs után is. Ahogy mondani szokás, a rövid távú memóriára lesz szükség most, mindkét oldalon. A MAC számára az mindenképpen biztató, hogy van két pihenőnap a következő meccsig, és csütörtökön új történet kezdődik. 2-2 után két győzelemig tart a csörte. Még hármat kell aludni.

Egy új széria kezdődik

   

Dietrich és Majoross edző is úgy értékeli, a 8-2-es győzelem semmivel sem ér többet a rájátszásban, mint egy kiizzadt hosszabbításos siker.

Tyler Dietrich (vezetőedző, Fehérvár): Ez a szurkolók számára álomszerű eredmény, edzőként ugyanannyira értékes, mint egy egygólos hosszabbításbeli győzelem. Elkönyveltük ezt a győzelmet és megyünk tovább. Az előző mérkőzés után abban állt az edzői kihívás, hogy azt az energiát át tudjuk hozni a mai mérkőzésre is, és a játékosok is megérezzék, mit jelent ilyen energiaszinten játszani. A mai mérkőzés túlnyomó részében ez meg is valósult, nagy fókuszáltsággal játszottunk. Ez meg is valósult. Szó sincs róla, hogy a kiütés szele megérintette volna az ellenfelet, egy kiválóan felkészített, nagy játékerejű csapatról van szó. Most lesz két napjuk, minden  bizonnyal rendezni fogják a sorokat. Nem a 8-2 a reális eredmény, az ötödik  mérkőzés nyilvánvalóan más forgatókönyv szerint zajlik majd. Kulcsfontosságú volt, hogy megvolt a keretünk mélysége, mind a négy sorunk hozzátette a magáét a játékhoz, a gépezet fogaskerekei a helyükön voltak, a csapat a játéktervhez tartotta magát, ez végül eredményesnek bizonyult.

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC): Ez a rájátszás sajátossága. Teljesen mindegy, hogy a 48. harmadban kapunk ki 1-0-ra, vagy kapunk egy nyolcast. Semmi jelentősége, egyik ugyanúgy egy rovátkát ér, mint a másik. És most mindkét csapat neve mellett kettő áll. Az nekünk nagyon fontos részlet, hogy a széria eddigi részében hat nap alatt játszottunk négy mérkőzést, most pedig egy két nyert meccsig tartó kisebb széria következik. Viszont kilenc nap alatt fogjuk játszani a három meccset, ami a rövidebb padunknak nyilván iszonyatosan fontos. Úgyhogy azt hiszem, egy új széria kezdődik, ahol nekünk megvan a pályaelőnyünk, és sokkal több időnk arra, hogy pihenjünk, mint az eddigiekben. Nem gondolom, hogy mentálisan problémánk lenne. Látszott a mérkőzés elején is, hogy ma nincs annyi energiánk, hogy ezt végig tudjuk vinni. Nálunk ha kiesik egy légiós, nem tudjuk pótolni, ha Bálizs Bencének éppen nincs a csúcson, akkor nem tudom leakasztania a szögről a válogatott első kapusát. Ez egy más szituáció, amivel nincs is semmi baj, ne értsen félre senki, nekem ezzel nincs problémám, csak érteni kell, hogy az a műfaj, ami eddig volt a szériában, az az ellenfélnek kedvez, ami pedig most jön, az sokkal inkább nekünk. Ahhoz a harcmodorhoz, játékstílushoz, ami minket sikerre visz, nagyon sok energia kell, és ez ma nem volt meg.

Erste Liga, Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok, 2175 néző. Játékvezetők: Halassy, Babic, Juhász, Pálkövi.
Rajna: 93,9% (Kalnins)
K
Bálizs: 79,5% (Arany G.)
Krogh, Reiter A., Holmberg, Shupe, Orban
1
Olson, Tokaji, Klempa, McDonald, Hayes
Varga A., Szaller, Bartalis, Becze, Sárpátki
2
Quinn, Stipsicz, Nagy K., Terbócs, Németh A.
Szabó Dániel, Vokla, Szabó K., Grieve, Vincze
3
Pozsgai, Mestyán, Roczanov, Tóth R., Szappanos
Arany M., Reiter R., Reisz, Kocsis, Tóth Gergő
4
Nagy P., Silló, Schmál, Egyed
Dietrich Tyler, Énekes Lajos
E
Majoross Gergely, Svasznek Bence
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 08:53 FHA Orban Holmberg Szaller
1-1 19:05 MÚB Olson
2-1 21:09 FHA Shupe Orban
3-1 26:37 FHA PP Shupe Orban Holmberg
3-2 34:03 MÚB Hayes Klempa
4-2 36:42 FHA Grieve Holmberg
5-2 38:11 FHA Bartalis Becze Szaller
6-2 46:10 FHA Holmberg Bartalis
7-2 47:51 FHA PP Orban Bartalis Holmberg
8-2 55:06 FHA PP Vincze Grieve Szaller
39 Kapura lövések száma 33
2 Kiállításpercek 12

A Fehérvár–MAC összefoglalója

   

A negyedik elődöntő teljes egészében megtekinthető ide kattintva. A mérkőzés összefoglalója 2:48:40-nél kezdődik.

A rövid összefoglaló:

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum