Hátvédhiány jegyében kezdődik a kelet-magyarországi elődöntő

   

Mindkét csapat menet közben váltott vezetőedzőt, de ez a jelek szerint mindkettejükre pozitívan hatott. Kulcsemberek hiányoznak a védelemből Miskolcon és Debrecenben is, előbbinél súlyosabbnak tűnik a hiány.

Miskolcon utoljára február 6-án láthatott jégkorongot a közönség, az alapszakasz utolsó, immár minden szempontból tét nélküli meccsén, a hazaiak Booras hosszabbításban lőtt góljával győzték le a Fehérvárt. A válogatottba Gőz Balázs kapott meghívót, a többiek azóta nem játszottak tétmeccset, Jason Morgan vezetőedző elsődleges szakmai feladata az lehet, hogy eltüntesse ezt a 18 nap hiányt a kezdésből, játékosai minél előbb elérjék az üzemi hőfokot. Érdekes helyzet ez, hiszen maga Morgan sem áll hosszú ideje a kispadon. Az eredetileg az U18-as csapathoz igazolt szakember, egy szezon alatt két szintet lépve, január elején az U20-as kispadról beugorva váltotta Mayer Pétert a felnőttek élén. Kicsit több mint egy hónap mély víz után máris jöhetett egy közel három hetes szünet. Ez idő alatt, az addig megszerzett meccstapasztalatok alapján, nyilván sikerült még jobban összecsiszolni az edző által elképzelt stílust és a rendelkezésre álló keret képességeit. Olyan nagyon sok csiszolni való mindazonáltal nemigen akadhatott, hiszen az általa dirigált 13 mérkőzésen mindössze hat pontot veszített a csapat, miközben kétszer játszott a MAC-cal és kétszer a Fehérvárral. Ebben a periódusban csak egyszer kapott ki a csapat, érdekes módon éppen elődöntőbeli ellenfelétől, a Debrecentől.

MISDHK

Fotók: Bán Olivér

Annak a meccsnek a hőse egyértelműen a 31 lövésből 30-at fogó Vay Ádám kapus volt, aki eltiltása miatt az elődöntő első meccsét kihagyni kénytelen. Nem ő lesz az egyetlen hiányzó a vendégeknél, akik már az UTE elleni csatát is erősen megfogyatkozva, emberfeletti teljesítményt nyújtva nyerték meg. Raszulov egészen biztosan nem játszik, emellett a légióskorlátozás miatt a Trosin, Kaszkov páros egyike is mindenképpen hiányozni fog. Jó hír, hogy lejárt viszont Kovács Bronson ötmeccses eltiltása, az ő csatlakozása nagy erősítés lehet a védelem számára. A csatároknál optimális esetben három jó sorral számolhat Muhin mester, ami a modern hokiban óriási hátrány, ám mint a csapatkapitány Dancsfalvi Norbert a MOL Liga Tv-nek adott egyik interjújában elmondta, amennyire lehet, ehhez hozzá vannak szokva, hiszen a szezon legnagyobb részében három sorral voltak kénytelenek felvenni a versenyt vetélytársaikkal. A Miskolchoz hasonlóan a Debrecen is edzőt váltott szezon közben, Romanov mester ideje októberben kitelt, őt átmeneti jelleggel Ladányi Balázs váltotta, majd gyorsan megegyeztek a tavalyi év után Debrecenből a KHL-be igazoló Jevgenyij Muhinnal.

Elöl a Miskolc kerete bombaerősnek tűnik, kiváló légiósok és a MOL Liga legkiválóbb magyar játékosai rohamozzák majd Borogyin kapuját, az egyedüli gondot a már említett meccshiány jelentheti, főként a párharc és a meccsek elején. Hátul már komolyabb fejtörés lesz megtalálni a hatékony párokat, hiszen Gőz a lengyelek elleni meccs első harmadában megsérült, Leppanent műtötték, Jesse Dudas hatmeccses eltiltásából pedig négy maradt a playoffra, vagyis legkorábban az elődöntő 5. vagy a döntő első mérkőzésén léphet pályára. Már önmagában az is nagy érvágás, ha a védelemből egyszerre kidől három ember, a Miskolc esetében ráadásul a védelem oszlopairól van szó, csak Kalvin Sagert veheti fel velük kvalitásban a versenyt. A szakvezetés igyekezett azonnal orvosolni ezt a hiányosságot, így leigazolta a tengerentúlról Garrett Clarke-ot és a DAB-ból Brad Smith-t, nagy kérdés, hogy ők milyen színvonalon fogják tudni megoldani kiváló társaik pótlását.

1204jegdeb14

Összességében óriási bravúr lenne a vendégektől, ha szorossá tudnák tenni a párharcot, de az UTE ellen látottak alapján akár még ezt is el tudjuk képzelni. Rutinos, okos brigád a Debrecen, Jason Morgan egyik fő erősségükként emelte ki, hogy kiválóan alkalmazkodnak az ellenfelek stílusához, ennek pedig kiemelt jelentősége lehet a rájátszásban. Kulcsfontosságú az is, hogy melyik gárda bírja majd jobban idegekkel a párharcot, az alapszakasz végére mindkét oldalon jellemző felelőtlenség itt már egyik oldalon sem fér bele.

A két csapat találkozásai a szezonban:

2015. október 5. Debrecen–Miskolc 1-2
Gólszerző: Trosin, ill. Galanisz, Somogyi

2015. november 10. Miskolc–Debrecen 5-4
Gólszerző: Somogyi, Booras, Pavuk, Hajós, Cseter, ill. Berta 2, Kaszkov, Könczei

2015. december 4. Miskolc–Debrecen 7-3
Gólszerző: Dansereau 2, Miskolczi, Hajós, Somogyi, Booras, Galanisz, ill. Vaszjunyin, Könczei, Kaszkov

2015. december 30. Debrecen–Miskolc 4-5
Gólszerző: Vincze 2, Kozlovszkij, Dancsfalvi, ill. Booras 3, Galanisz, Dudas

2016. január 8. Miskolc–Debrecen 1-2
Gólszerző: Dansereau, ill. Hári, Godó

2016. január 15. Debrecen–Miskolc 1-3
Gólszerző: Kaszkov, ill. Cseter 2, Leppanen

A Miskolc–Debrecen elődöntő menetrendje és közvetítései
2016. február 24., szerda, 18:30: Miskolc–Debrecen (MOL Liga Tv)
2016. február 26., péntek, 18:30: Miskolc–Debrecen (MOL Liga Tv)
2016. február 28., vasárnap, 17:00: Debrecen–Miskolc (M4 Sport)
2016. március 1., kedd, 18:00: Debrecen–Miskolc
2016. március 4., péntek, 20:00: Miskolc–Debrecen (ha szükséges)
2016. március 6., vasárnap, 18:30: Debrecen–Miskolc (ha szükséges)
2016. március 8., kedd, 18:30: Miskolc–Debrecen (ha szükséges)

MISDHK

Jason Morgan (vezetőedző, Miskolc): Az alapszakaszt követően a srácoknak néhány napnyi pihenőt adtunk, hogy később frissen edzésbe állhassanak. Ezt követően a munkáé volt a főszerep, lényeges volt, hogy az erőnlétünket szinten tartsuk, emellett rengeteg játékszituációt gyakoroltunk. Úgy érzem, a játékosaim készen állnak a szerdai mérkőzésre, a kéthetes szünet után várják, hogy elinduljon a szezon legfontosabb szakasza. A Debrecen olyan csapat, amely képes alkalmazkodni ellenfele játékstílusához. Remek jégkorongozók alkotják ellenfelünket, akik könyörtelenül kihasználják, ha hibázunk. Kiválóan járatják a pakkot, emellett veszélyes kontrákra képesek. Rendkívül nehéz, érzelmekben gazdag és hajtós meccsre számítok. Mindkét oldalon szép számmal akadnak hiányzók, akik ráadásul kulcsjátékosok. Így egyik fél sem engedheti meg magának a felesleges kiállításokat. Összegezve a dolgokat úgy látom, kétoldalú meccsnek nézünk elébe: miközben a játék nagyon kemény lesz, figyelnünk kell arra, hogy ne veszítsünk el újabb meghatározó embereket.

Jevgenyij Muhin (vezetőedző, Debrecen): A vasárnapi mérkőzés után kaptak egy nap pihenőt a játékosaim. Kedden azonban már teljes erőbedobással készültünk a szerdai találkozóra. A bajnokság legjobb csapata ellen kell játszanunk, de meg szeretnénk mutatni, hogy nem véletlenül jutottunk el idáig. Ha fegyelmezetten tudunk végig játszani, akkor úgy gondolom, bármi megtörténhet.

Miskolc–Debrecen 5-2

   

A címvédőnek 30 percre volt szüksége a playofftempó felvételéhez, ami után megfordította és magabiztossá tette a DHK elleni sikert. A mérkőzés kemény, de sportszerű keretek között zajlott, mindösszesen 3 kiállítást osztottak ki a játékvezetők.

A mérkőzés néhány perccel később kezdődött, miután az egyik kapu mögött betört a plexi a bemelegítés során. A korongbedobás után azonnal egymásnak estek a csapatok, ebből a Debrecen jött ki jobban, a 44. másodpercben Hári a kapu előtt hátrahagyta a korongot az érkező Piataknak, aki bevágta azt Gyenes kapujába. A Miskolc harmatosan kezdett, de az 5. percben Borogyinnak, a vendégek kapusának többször is résen kellett lennie. A címvédő a játékrész második felében már javuló játékot mutatott, egyre többet birtokolta a korongot és egyre többször próbálkozott. Hiába, a második gólt is a vendégek szerezték, a 18. percben Piatak a palánk mellől középre tette a korongot, Saluga érkezett és belőtte a második debreceni találatot. Az első húsz perc után megérdemelten vezetett 2-0-ra a DHK, jobban játszott, mint a hazai együttes.

A második harmad elején Sagert korongkilövése után emberelőnybe került a Debrecen. A Miskolc kivédekezte a hátrányt, majd fordult a kocka, a DHK elcserélte magát, a Jegesmedvék azonnal felállt előnyben. Élt is a lehetőséggel, a korongjáratás végén Dansereau szépített. A hazai gólszerző néhány perccel később egy debrecenit a palánknak lökött, aki segítséggel hagyta el a jeget, de nem született játékvezetői ítélet. A Miskolc hajtott az egyenlítésért, szinte folyamatosan nyomott, Borogyin vezetésével kiválóan védekezett a DHK. A 37. perc végén hihetetlen bravúrt produkált a vendégek kapusa, elsőre nem birtokolta a korongot, a kipattanót Cseter próbálta belőni, de az orosz hálóőr hatalmas vetődéssel átért, két percre rá pedig Galanisz szólóját fogta. Ellenben 25 másodperccel a játékrész vége előtt egyenlített a Miskolc, Booras korongra átcsúszott Borogyin mamutja alatt. A címvédő megérdemelten egyenlített, a második húsz percben már sokkal jobban játszott.

A záró harmad rosszul indult a Debrecen számára, az egyik hazai lövés telibe találta Borogyin fejvédőjét. Az orosz játékos hordágyon távozott, helyét Nagy Péter vette át. Borogyin később feltűnt a palánk mellett, sérülése tehát nem tűnik súlyosnak. A Jegesmedvék egy percen belül felavatta a fiatal hálóőrt és megszerezte a vezetést, Somogyi passzát Dansereau váltotta gólra. A hazaiak próbálták növelni előnyüket, az 50. percben Wéber szabálytalankodott a kiugró Galanisszal, így emberelőnybe kerültek. A hátrányt kivédekezte a DHK, de a folyamatos nyomást nem bírta ki, a kiegészülés után egy perccel Sagert kék vonalas lövésébe Galanisz beleért és megszerezte a negyedik hazai gólt. A meccs az 56. percben dőlt el, amikor Tóth passzát Vojtkó váltotta gólra, így már hárommal vezettek a miskolciak. A Jegesmedvék 5-2-re nyert az elődöntő első mérkőzésén, a csapatok legközelebb pénteken lépnek jégre, szintén Miskolcon.

Ennél azért jobb kezdést vártam

   

A Miskolc a meccs közepétől irányított a Debrecen ellen.

Jason Morgan (vezetőedző, Miskolc): Számítottam rá, hogy nem leszünk túl élesek, de ennél azért jobb kezdést vártam. Az ellenfél kemény párharcból jött, mi tizenhét napot pihentünk. Utána azonban felvettük a ritmust, a meccs közepétől irányítottunk, ezt kell folytatnunk a továbbiakban is. Igazi playoffmeccs volt.

Jevgenyij Muhin (vezetőedző, Debrecen): A Miskolcnak több jó játékosa van, és jobban is mozogtak ezen a meccsen. Volt egy szerencsétlen, kényszerű kapuscserénk is, szerencsére Borogyin rendben van. A következő mérkőzésen nem is lehet más a célunk, mint a győzelem.

Erste Liga, Miskolci Jégcsarnok, 1150 néző. Játékvezetők: Halassy, Kincses, Soós, Váczi.
Gyenes: 90,0% (Adorján)
K
Borogyin: 93,1% (Nagy: 84,2%)
Sagert, Vojtkó, Galanisz, Pavuk, Booras
1
Wéber, Medvegyev, Dancsfalvi, Berta, Vaszjunyin
Smith, Clarke, Somogyi, Dansereau, Cseter
2
Csíki, Emanuelsson, Hári, Saluga, Piatak
Láda, Fekti, Hajós, Tóth, Miskolczi
3
Kovács, Trosin, Könczei, Vincze, Godó
Popovics, Ritó
4
György
Morgan Jason, Kontsas Jukka
E
Muhin Jevgenyij, Razov Igor
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 00:42 DHK Piatak Hári Emanuelsson
0-2 17:02 DHK Saluga Piatak Wéber
1-2 24:17 MIS PP Dansereau Booras Cseter
2-2 39:35 MIS Booras Galanisz Somogyi
3-2 41:41 MIS Dansereau Somogyi Cseter
4-2 52:21 MIS Galanisz Sagert Pavuk
5-2 55:48 MIS Vojtkó Tóth Hajós
48 Kapura lövések száma 20
2 Kiállításpercek 4

A Miskolc–Debrecen képes összefoglalója

 

A Miskolc–Debrecen videó-összefoglalója

 

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum