Jöjjön a szezon egyik legjobban várt párharca

   

A MOL Liga elődöntőjében szerdán a MAC fogadja a Fehérvárt. A szezon első felében a vendégeknek ment jobban, a másodikban a MAC-nak, az EBEL-esek érkezésével megjósolhatatlanok az erőviszonyok.

A MOL Liga idei szezonja bővelkedett parázs meccsekben. A hagyományos derbin kívül külön ízt kaptak a kelet-magyarországi meccsek a Miskolc és a Debrecen között, a sorsolás szeszélye miatt az alapszakasz háromfelvonásos döntője a MAC és a Miskolc között egészen magas színvonalú és hőfokú mérkőzéseket hoztak, és kétségbevonhatatlanul a leginkább felfűtött hangulatú rivalizálások közé tartozott az utánpótlás-bajnokságok két kiemelkedő szereplője, a Fehérvár és a MAC által vívott csaták. A sport mit sem ér érzelmek nélkül, egy liga értékét tehát mindenképpen emeli, ha minél több ilyen rangadót rendeznek benne: több a néző, több az extra teljesítmény, több az emlékezetes pillanat. Nehezen tudjuk elképzelni, hogy az utóbbi párosítás tekintetében még hova lehet fokozni a feszültséget, de nem kérdéses, hogy a két csapat találkozása az egyenes kieséses szakaszban minden eddiginél nagyobb izgalmakat ígér.

MACAVS 3

Fotók: Manases István

Az alapszakaszban az egymás ellen megszerezhető 18 pontból 11-et vitt el a MAC, hetet kapart ki magának a Fehérvár. A hat meccsből csak kettő volt simának mondható, a többi négy vagy egygólos különbséget hozott vagy utolsó percben szerzett üres kapus góllal ért véget. Érdekes módon a Fehérvárnak valamivel jobban ment a Tüskében, mint a Raktár utcában, idegenben négy, hazai pályán csak három pontot szereztek. Ez természetesen nem a hely szellemével, sokkal inkább e mérkőzések időzítésével magyarázható: szeptember végétől szűk két hét alatt háromszor is találkozott egymással a két csapat, kilencből hét pontot hoztak el Holmbergék, amelyekből négyet Budapesten szereztek. A csapatát évek óta tudatos munkával építő kanadai Tyler Dietrichhel szemben Majoross Gergelynek pár hónap állt csak rendelkezésére, hogy csapatot építsen, ami azonban szemmel láthatóan sikerült neki, november vége óta nem vesztettek pontot a Fejér megyeiekkel szemben.

Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy a fővárosiak eleve minőségibb keretből gazdálkodhattak, míg a fehérvári MOL Liga-csapat, az EBEL-keretet sújtó példátlan sérüléshullám következtében, több kulcsjátékosát, így két legponterősebb légiósát, Brance Orbant és Chris Bodót is elvesztette. A kocka azonban az EBEL-szezon fájdalmasan korai végével fordult, a MOL ligás klubok előzetes megállapodásának értelmében, öt játékost igénybe vehet a nagycsapattól Dietrich vezetőedző. A hivatalosan az EBEL-csapathoz tartozó játékosok listáját itt találják, ütős keretből válogathat szakvezetés. Ez azonban közel sem annyira egyszerű feladat, mint amilyennek elsőre tűnik. A kanadai szakember már a Fradi elleni összecsapások előtt is kiemelte, sem a kialakult közösséget, sem a begyakorolt játékrendszert nem kívánja felborítani. Nagy kérdés, hogy a rivalizálásból is adódó eredménykényszer hatására, mennyire tudja magát tartani ehhez a jóval erősebb MAC ellen. Arra mindenesetre már láttunk példát, hogy amikor egy csapat két kerete között hasonló fluktuáció volt, akkor a nevesebb játékosok érkezésével az összteljesítmény nem nőtt, hanem csökkent, éppen mivel az átlagos játékosok kevesebb felelősséget vállaltak az addigiakhoz képest.

A MAC kerete adott, szerencsére a sérülések is elkerülték a csapatot, illetve mindenki felépült. Mondani sem kell, nagyon éles meccsekre van kilátás, szerdán és csütörtökön az ország legmodernebb jeges létesítményében. Jelenlegi ismereteink szerint a párharcból a csütörtöki találkozót a MOL Liga TV, a hétfőit az M4 Sport feltétlenül közvetíti, a többi attól is függ, hogy milyen hosszúra nyúlik a párharc.

MACAVS 1

A két csapat találkozásai a szezonban:

2015. szeptember 29. MAC–Fehérvár 2-4
Gólszerzo: Quinn, Hayes, ill. Krogh, Kocsis, Tóth G., Orban

2015. október 6. MAC–Fehérvár 3-2 h.
Gólszerző: Hayes 2, Saarenpaa, ill. Bodo, Hegyi Á. Z.

2015. október 11. Fehérvár–MAC 3-2
Gólszerző: Orban, Shupe, Holmberg, ill. Németh A., Szappanos

2015. november 27. Fehérvár–MAC 3-4
Gólszerző: Holmberg 2, Shupe, ill. Hayes, McDonald, Saarenpaa, Quinn

2015. december 21. MAC–Fehérvár 5-2
Gólszerző: Hayes, Quinn, McDonald, Klempa, Nagy K., ill. Hegyi Á. Z., Pillók

2015. december 23. Fehérvár–MAC 2-6
Gólszerző: Holmberg, Grieve, ill. Olson 2, Terbócs, Mestyán, McDonald, Nagy K.

A MAC–Fehérvár elődöntő menetrendje és közvetítései
2016. február 24., szerda, 19:00: MAC–Fehérvár
2016. február 25., csütörtök, 19:00: MAC–Fehérvár (MOL Liga Tv)
2016. február 28., vasárnap, 17:30: Fehérvár–MAC (MOL Liga Tv)
2016. február 29., hétfő, 18:00: Fehérvár–MAC (M4 Sport)
2016. március 3., csütörtök, 19:00: MAC–Fehérvár (ha szükséges)
2016. március 6., vasárnap: Fehérvár–MAC (ha szükséges)
2016. március 9., szerda, 19:00: MAC–Fehérvár (ha szükséges)

MACAVS 2

Majoross Gergely, a MAC vezetőedzője a csapat közösségi oldalán elmondta, játékosai az alapszakasz után kaptak néhány nap pihenőt, ami alatt többen elutaztak. A felfrissülés napjait kemény alapozó időszak követte. “Végül a fizikai élesítés kapott hangsúlyt. Az utolsó napokban a taktikáé volt a főszerep, minden elemet végigjártunk, a Volán játékából is felkészültünk. Nehezítő tényező, hogy nem tudjuk, kik alkotják majd ellenfelünk csapatát, de bizonyos tendenciák valószínűleg ennek ellenére állandónak tekinthetők.”

A bajnoki címvédő edző úgy értékeli, nehéz lenne megmondani, ki a párharc esélyese. “Kiegyenlített, izgalmas, pörgős szériát várok. Természetesen a mi sikerünkkel. Taktikailag két nagyon egységes csapat fog találkozni. Kulcskérdés lesz a fegyelem, a részletek pontos megvalósítása és a speciális egységek hatékonysága.”

Mindenki kulcsszereplő lesz, mindenkitől a maximumot várják. “Nagyot álmodtunk, tudjuk, hogy mit akarunk, készen állunk mindent megtenni érte.” A MAC-ban mindenki egészséges és az edző rendelkezésére áll.

Tyler Dietrich (vezetőedző, Fehérvár): Jó tanulságokkal szolgált a negyeddöntő. Rövid pihenő után visszatértünk a jégre, fel kell készülnünk a MAC erősségeire. Izgatottan várjuk a meccset, az ellenfél felelősségteljes csapatjátékot játszik, kemény csata vár ránk. Magunkra kell koncentrálnunk, a játékunkra, a támadásépítésünkre, a megfelelő védekezésre. Megint csak a meccs előtt derül majd ki a felállásunk, de a keretünk hasonló lesz, mint a negyeddöntőben. A túl sok variálás megzavarja a csapat kémiáját, játékát, elégedett vagyok a keret teljesítményével. Lehetőségünk nyílik a játékosok cseréjére, de erről csak napról napra döntünk. Két idegenbeli meccs vár ránk két napon belül, de ha ez nehézséget okoz a srácoknak, akkor jobb, ha másik sportot választanak. A szezonnak ebben a szakaszában nem lehet a fáradtság, az utazás kifogás, ugyanazzal a csapattal játszunk kétszer, csupán 45 perc buszútra az autópályán az otthonunktól. A párharc izgalma mindenkit motivál, biztos, hogy mindkét csapat a végsőkig fog harcolni. A Ferencváros ellen megsérült Bodo még kezeléseket kap, de gyorsan javul az állapota. Az első meccsre még nem lesz játékra alkalmas, de remélhetőleg hamarosan igen.

MAC–Fehérvár 5-4

   

A nagyon várt meccs beváltotta a hozzá előzetesen fűzött reményeket. Az utolsó másodpercig nyitott csata folyt az első győzelemért, amelyet a hátul kevesebbet hibázó és jobb kapusteljesítménnyel aládúcolt MAC nyert meg, minimális különbséggel. Folytatás csütörtökön.

Tyler Dietrich tartotta ígéretét, a sikeres negyeddöntő után újratervezte csapatát. A Fehérvár edzője élt a szabályok által számára biztosított lehetőséggel, és a válogatott egyik frontemberét, Bartalis Istvánt is bevetette a MAC ellen. Mellette még öten érkeztek az EBEL-alapcsapatból a Tüskecsarnokba. Elsősorban a Volán MOL ligás támadósora szorult erősítésre, a cserekapus Rajna Miklóson és a hátvéd Varga Arnoldon kívül ugyanis három válogatott csatárt, Vincze Pétert, Sárpátki Tamást és a már említett Bartalist nevezte, mellettük a szezont a magyar ligában kezdő, de néhány nap után az EBEL-ben folytató Brance Orban lépett jégre szerdán, a négy győzelemig tartó elődöntő első mérkőzésén.

Jó iramban, a két csapattól megszokottnál keményebb játékkal indult a mérkőzés, de a küzdő felek mindvégig sportszerűen harcoltak. Szerencsére a játékvezetők is észlelték, nem szükséges a túlzott beavatkozás, így a határeseteket nem fújták be. Folyamatos, gyors játékot biztosítva ezzel. A Fehérvár kezdeményezett, de az első két komoly helyzetet a MAC alakította ki. A 3. percben Klempa, a 7.-ben Hayes volt közel a vezetés megszerzéséhez. Gólt azonban a kapu előtt és a támadóharmadban jobban dolgozó vendégek szereztek. Sárpátki nagyon ügyesen és agilisen kanyarodott a kapuval szembe, középtávolról jó nagy gólt ragasztott Bálizs botosa fölé a jobb sarokba. 0-1. A kiváló EBEL-szezont produkáló, az utóbbi meccseken az első sorban számításba vett támadó a 13. percben megszerezhette volna a második góltját, de ezt az egy az egyben megvívott csatát Bálizs nyerte, lepkéséről a vasra, onnan felfelé pattant a korong. A Volán újabb nagy lehetőségét Krogh lőtte mellé szögről. Ezekben a percekben a 0-2 jobban benne volt a meccsben, mint az 1-1. Egy páros kiállítás alatt azonban mégis egyenlített a MAC. Quinn egy támadóharmadban megnyert buli után csilingelt be, kék vonalról leadott lövésére nem volt válasza Kalninsnak. 1-1. Egy-egy Terbócs és Shupe-ziccer jelezte, bármi lehet még ezen a meccsen. A harmad inkább a Voláné volt, ha nem is sokkal.

A mérkőzés nagyon komoly fehérvári érdeklődés mellett zajlott, nem csak a szurkolók töltötték meg a vendégszektort, de velük szemben is szép számmal foglaltak helyet a vendégek. Az EBEL-csapat maradék része és a Fehérvár AV19 vezérkara a MAC VIP-páholyából nézte az eseményeket. A Volán-fanok az első szünet végén meg is ünnepelték a hétvégén búcsúzó Frank Banhamet.

A második harmadban alaposan megnövekedett a gólok száma. A MAC háromszor is vezetést szerzett, de a Fehérvár csak kétszer tudott egyenlíteni. Kezdésként Terbócs István vágott be közelről egy kipattanót, az előnyt kettős fórból tüntette el a Volán, Holmberg révén. Még csak a 27. percben jártunk, amikor Hayes visszaszerezte a vezetést a kék mezeseknek. Érezhető volt, hogy Kalnins teljesen formán kívül véd, alig volt korong, ami ne jött volna ki róla, többségében ráadásul veszélyes zónába. A MAC csak saját hibáinak köszönhette ekkor, hogy ellenfele menni tudott vele. Ártatlan helyzetben vesztett korongot Quinn a védőharmadban, Grieve lecsapott rá, és szólóban megverte Bálizst. 3-3 a 28. percben. Tyler Dietrich együttese hatékonyan és jól támadott le a meccs egyes szakaszaiban, ezzel elég sokszor meglepte a MAC játékosait, volt belőle helyzet a gólon kívül is. A lett kapus válsága tovább mélyült a 32. percben. Emberelőnybe került a MAC, Nagy Krisztián kicsit állítgatta a korongot, majd a vasat is érintve ellőtte a kapus válla mellett. Egy percre rá Hayes megduplázta az előnyt, először vezetett valamelyik fél két góllal. A hátsó alakzat bizonytalanságait nem tudta korrigálni a Volán kapusa. Ezt a harmadot nagyon magabiztosan vitte el a MAC, minden szempontból.

Nagyon erősen kezdte a Fehérvár a záró harmadot. 3 percig beszorult a MAC a kapuja elé, sokaknál elfogyott a levegő a műszak végére. Eközben egy hatalmas Bálizs-bravúr is kellett az eredmény őrzéséhez. A MAC próbálta lassítani a játékot, de az erejét 2-3 sorra koncentráló Volán nem egyezett bele ebbe. Nagyon becsületesen melózott mindkét társaság a céljaiért. A küzdelembe egyre többféle eszközt bevetettek itt és ott is, senki nem akart adós maradni, nagyon helyesen. Hayes volt az első – később kiderült, az egyetlen is –, aki felült a provokációra. Miután kapott egy nagyot a kezére, megtámadta és felöklelte Reiszt. Járt a kiállítás, s mivel a 2 perc mellé 10 perc fegyelmit is kapott, a kétgólos légiós számára tulajdonképpen véget is ért a meccs, kulcsemberét vesztette Majoross Gergely. Továbbra is igen komolyan dolgozott a Fehérvár a támadóharmadban, de Bálizs Bence állta a sarat, amikor a MAC-védekezés behorpadt. Amit nem tudott megtenni a vendégkapus a másik oldalon ezen az estén, azt megoldotta a Fehérvár nevelése. Tartotta csapatát, amikor nagy szükség volt rá. Minden hiábavaló volt, nem tudott közelebb férni a Volán a hazaiakhoz, a korongok is jobban pattantak a MAC-nak ezúttal. Ezért csak 21 másodperccel a vége előtt sikerült a szépítés, amikor 6 az 5 ellen játszottak Bartalisék, kapus nélkül. Krogh tette középre a korongot, Holmberg ügyesen belőtte, ahogy szokta, így alakult ki az 5-4-es végeredmény.

Egy kifejezetten jó színvonalú, tempós meccsen a 60 perc nagy részében három sorral játszó MAC a végére jobban elfáradt, de az előnyét meg tudta őrizni. A jégkorong igazságos sportág, a hazaiak egy góllal jobbak voltak ezen a meccsen, de a látottak alapján hosszú szériára van kilátás, a hosszabb kispad és a nagyobb variációs lehetőség a Fehérvár oldalán áll.

Ez hosszú széria lesz

   

A MAC és a Fehérvár közel egyforma erősségű, az edzők nem rövid párharcra rendezkedtek be. Bartalis István nagyon önkritikusan nyilatkozott.

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC Budapest): A legutóbbi meccsünk óta eltelt három hét meglátszott. Emberfeletti küzdelemmel tudtunk csak nyerni, éppen hogy kitartott az előnyünk. Nagyon gyorsan kell regenerálódnunk és megtalálnunk a módját, hogy csütörtökön frissebbek legyünk. A győzelemnek örülök, de ez hosszú széria lesz.

Tyler Dietrich (vezetőedző, Fehérvár): Nyílt meccs volt, aztán a második harmadban történtek érdekességek, furán pattanó korongokkal mindkét oldalon. De ilyen a hoki. Utána kétgólos hátrányból kellett volna felállnunk, ami nehéz ilyen csapat ellen. Tudtuk, hogy a MAC kemény ellenfél lesz, de könnyen lehet, hogy ez hétmérkőzéses párharc lesz, úgyhogy el kell felejtenünk ezt a vereséget.

Nagy Krisztián (csatár, MAC): Nem volt egyszerű visszarázódni három hét után, az első öt-tíz perc nyögvenyelősre sikerült, utána viszont belejöttünk, felfelé ívelt a teljesítményünk. A gólomnál sem gondoltam, hogy megfogtuk volna az ellenfelet, hiszen az utolsó percben is betalált, nem lehet biztosra menni. Nagyon erős a Fehérvár kerete, jól össze van rakva, a hirtelen visszaindulásai nagyon veszélyesek, erre figyelnünk kell. Szeretnénk minél rövidebb párharcot, de majd meglátjuk.

Bartalis István (csatár, Fehérvár): Megkérdeztek, hogy szeretnék-e játszani, azt feleltem, hogy természetesen igen, ha úgy gondolják, hogy tudok segíteni. Hát… Első meccs, mínusz kettő, öngól, mert beleértem az elsőbe… Bálizs Bencét eltaláltam, ahol csak lehetett, remélem, ennél már csak jobb jön. Össze-vissza mentem, ütköztem a saját csapattársammal, úgy éreztem magam, mintha másik bolygóról érkeztem volna. Van, amikor túl sok az idő, van, amikor túl kevés, ezt is meg kell szokni. Remélem, ezek után nem azt mondják, hogy más jöjjön, hanem maradhatok a következő meccsre is.

Forrás: icehockey.hu

Erste Liga, Tüskecsarnok, 1000 néző. Játékvezetők: Haszonits, Németh, Juhász, Pálkövi.
Bálizs: 89,5% (Arany G.)
K
Kalnins: 89,8% (Rajna)
Olson, Tokaji, Klempa, McDonald, Hayes
1
Krogh, Reiter A., Bartalis, Holmberg, Orban
Quinn, Stipsicz, Nagy K., Saarenpaa, Terbócs
2
Varga A., Szaller, Becze, Shupe, Grieve
Pozsgai, Mestyán, Roczanov, Tóth R., Szappanos
3
Szabó Dániel, Vokla, Reisz, Szabó K., Sárpátki
Nagy P., Silló, Schmál, Németh A., Egyed
4
Reiter R., Láday, Kocsis, Tóth Gergő, Vincze
Majoross Gergely, Svasznek Bence
E
Dietrich Tyler, Énekes Lajos
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 08:15 FHA Sárpátki Vokla
1-1 17:04 MÚB Quinn McDonald Nagy K.
2-1 21:49 MÚB Terbócs Saarenpaa Nagy K.
2-2 23:51 FHA PP2 Shupe Orban
3-2 26:34 MÚB Hayes McDonald Klempa
3-3 27:21 FHA Grieve Becze Szaller
4-3 31:19 MÚB PP Nagy K. Tokaji
5-3 33:14 MÚB Hayes McDonald Stipsicz
5-4 59:39 FHA Holmberg Orban Shupe
49 Kapura lövések száma 38
18 Kiállításpercek 6

A MAC–Fehérvár galériája

   

A MAC–Fehérvár gólösszefoglalója

   

Egyelőre az első elődöntőt tudjuk megmutatni, de van még egy jó hírünk.

Minden MOL Liga Tv-s meccs és még jó néhány mérkőzés összefoglalója látható ide kattintva.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum