Vasárnap eldől, a Debrecen vagy az UTE jut-e az elődöntőbe

   

Egész idényben közel járt egymáshoz a Debrecen és az UTE, és így van ez most a MOL Liga rájátszásában is.

Az első mérkőzést egyértelműen a maga javára döntötte el az UTE, a másodikon viszont a Debrecen fölénye volt teljesen egyértelmű, így 1-1-re állnak a felek a liga negyeddöntőjében. Szerdán a debreceniek nem álltak bele a megfelelő keménységgel a meccsbe, szombaton az újpestiek követték el ugyanezt a hibát. Vasárnap viszont nem lehet már hibázni, a rövidre szabott negyeddöntők mindent eldöntő utolsó mérkőzésére kerül sor. Az egyik csapat mindenképp előre fog lépni az egy évvel ezelőttiekhez képest, akkor ugyanis a Debrecen és az UTE is kiszállt a negyeddöntőt követően, idén viszont egyikük a négy közé kerül.

22

Fotó: Szepesi Bogi

Úgy tűnt, a Debrecen az első meccsen stratégiai veszteséget szenvedett el Vay Ádám végleges kiállításával. A fejét elvesztő, ám rendkívül tehetséges hálóőr nemcsak magát iktatta ki a játékból 3 mérkőzésre, hanem egy légiós csapattársát is, hiszen helyette Szavva Borogyint kellett neveznie Jevgenyij Muhin mesternek. Azonban a várt nehézségek helyett voltaképp könnyed győzelmet aratott a DHK, különösen a második harmadban átrohant ellenfelén, amelyből ezúttal hiányzott az a feszes védekezés, ami a győztes meccsen annyira jellemző volt rá. Szombaton Hári Norbert sérült meg a mérkőzésen, egy újpesti megmozdulást két foga bánt, ütővel verték ki, a lefújást követően kórházba vitték, hogy megvizsgálják, pontosan milyen sérülést szenvedett. Aligha kockáztatunk azonban sokat, ha azt feltételezzük, a tehetséges fiatalember vasárnap is játszani fog, de ez a vasárnap délelőtti orvosi beavatkozást követően is erősen kérdéses.

Szerdáról szombatra Muhin mester csodát tett, úgy alakította át a sorokat, hogy a Debrecen játéka egyszeriben hatékonnyá vált. Az első sor és benne a 3+2-vel záró Berta Ákos teljesítménye önmagáért beszél. Most Szilassy Zoltántól van szükség hasonló csodára, meg kell találnia a megfelelő választ a Debrecen lépéseire,  és persze szükség lenne arra is, hogy fel tudja támasztani csapata légiósait, akik a legutóbbi két meccsen összesen egyetlen gólig jutottak.

A mérkőzést a MOL Liga TV élőben közvetíti.

Debrecen–UTE 3-1

   

A második harmad második felében úgy tűnt, lefő a Debrecen kávéja, de nagyon okos záró húsz perccel mindent a maguk javára fordítottak. Legyőzték az ezúttal pontatlan és a túlzott keménységből fakadó szabálytalanságaival önmagát sújtó riválist.

Hári Norbertet Kiss Ákos ütője kivette a játékból, a debreceniek 16-osa nem lehetett ott a mindent eldöntő harmadik negyeddöntőn. Vay Ádám után tehát a második kulcsember dőlt ki a DHK-ból a rájátszásban, ráadásul Jevgenyij Muhin kerete amúgy is nagyon szűkös.

Ezek után nem volt meglepő, hogy a hazaiak nem siettették a játékot, gyökeresen más meccset játszott a két csapat, mint az előző két alkalommal. A téthez képest alacsony színvonalú csata folyt az első harmadban. Nem zártak különösebben jól a hátsó alakzatok, mégsem alakult ki túl sok helyzet. A debreceniek oldalán Könczei Áron járt a legközelebb a gólhoz, ő hagyta ki az első harmad legnagyobb lehetőségét, a vendégeknél elsősorban Pance volt elemében. A harmad első fele a hazaiaké, a második az UTE-é volt, a döntetlen megfelelt a látottaknak, de ekkor feltűnő volt a vendégek állóképességbeli fölénye.

Az UTE sokkal nagyobb iramban jött ki a második játékrészre, míg a Debrecen a védekezésre koncentrált, így a játékrész egyértelmű lila-fehér fölényt hozott a mezőnyben. Borogyin kapusnak rengeteg dolga volt és azokat kiválóan látta el. Hiába játszottak azonban fölényben a vendégek, gólt a Debrecen tudott lőni egy villámgyors kontra végén. Gröschl cselezte be magát ügyesen a támadóharmadba, de a passzra már nem maradt elég hely és idő, így az kissé Bushbacher mögé érkezett. A sokkal jobb helyzetben érkező Emanuelsson gond nélkül vihette fel az ellenkező harmadba, ott lecsúsztatta Piataknak, aki bepöccintette azt a kapuba. Hidegzuhany volt ez a vendégeknek, akik ezt követően nem nagyon találtak vissza korábbi játékukhoz. Kiss Dánielt a 35. percben kiállították, érdekes módon ez mintha összerántotta volna a csapatot. Emanuelsson hibája után Pance szólóban vezethette a korongot, Borogyin azonban ismét óriásit védett. Ami nem jött össze emberhátrányban, sikerült előnyben, Wéber kiállításának végén Nemeshez került egy kipattanó, akinek nem volt nehéz dolga a fekvő Borogyinnal szemben. A harmadik játékrészre tehát 1-1-gyel készülhettek a csapatok, hazai szempontból az volt a legfontosabb kérdés, bírják-e majd erővel, hiszen a harmad második felében ismét válságjelek látszottak e tekintetben. A vendégszurkolókat az tölthette el aggodalommal, hogy a szezon során rengeteg olyan mérkőzést láthattak már, amelyet úgy bukott el csapatuk, hogy mezőnyben végig egyértelműen dominált.

A harmadik harmad első felében kevesek által várt fordulat következett be, nem az első a párharcban. Pichler szabálytalankodott ártalmatlannak látszó szituációban. Az emberelőny során mindenki elment az újpesti bal oldalra, Medvegyev áttette Hetényinek a korongot, aki másodpercekig tökegyedül volt, közelebb ment, állított, lőtt, a kipattanóra már odaért a kapu elé egy fehér mezes lila, de hiába, Dancsfalvi bekotorta a kapuba a pakkot, 2-1. A gond tovább nőtt az UTE oldalán nem sokkal később, a 46. percben Saluga maradt egyedül Pleszkánnal, az oldalról érkező korongot a kapust elfektetve játszotta meg a szlovák csatár, máris 3-1 állt a táblán. 11 perccel a vége előtt Nemes Benjámin támadta meg Raszulovot a sarokban, a térdük szerencsétlenül találkozott, a debreceni bekk a jégen maradt sérülten, az UTE-csatárt pedig az öltözőbe küldték, végleges fegyelmivel. Mindkét játékos számára véget ért a meccs. És nagyjából az UTE kávéja is lefőtt ezzel. Öt perc előnyt kapott a folyamatosan fogyatkozó létszámú Debrecen, nagyon okos játékkal pörgette az órát Muhin csapata. A másik oldalon nem sikerült változtatni, igazából nem volt élük a vendégtámadásoknak. Két és fél perccel a vége előtt időt kért Szilassy Zoltán, levitte kapusát, de a 6 az 5 elleni játékban is a DHK-nak akadt több helyzete. Gól nem esett, maradt a 3-1, így 2-1-es összesítéssel a Debreceni jutott a legjobb négy közé. A MOL Ligában ez még sosem sikerült e csapatnak, amely nagyon rászolgált a sikerre és megdolgozott azért, hogy még legalább négy meccset játsszon a szezonban, a Miskolc ellen.

Borogyin óriási formában jött vissza a ligába Vay kiválása után, egyszersmind biztosította azt, hogy csapaton belüli riválisa jégre léphessen még a MOL Liga-szezonban.

Egy napot pihennek a debreceni hokisok, kedden reggel elkezdenek készülni a szerdán induló elődöntő-sorozatra.

Türelemből jelest adok játékosaimnak

 

Az UTE vezetőedzője úgy látja, a két győzelemig tartó szériában nem derül ki, melyik a jobb csapat.

Jevgenyij Muhin (vezetőedző, Debrecen): Nagyon nehéz mérkőzés volt, de erre is készültünk. Végig partiban volt egymással a két csapat. Meg kell dicsérnem a játékosaimat, akik nagyon fegyelmezetten hokiztak, azt játszották, amit kértem tőlük. Türelemből jelest adok nekik. A lényeg az, hogy kibírtuk a nyomást és végül nyertünk.

Szilassy Zoltán (vezetőedző, UTE): Sajnálom, hogy így alakult mérkőzés. Két harmadon keresztül egész jól játszottunk, aztán a harmadik harmad elején elkövettünk egy kapitális hibát, ami sokba került és utána már nem tudtunk felállni. Sok fölösleges kiállításunk volt, amelyekkel magunkat büntettük. Gratulálok a Debrecennek, de megjegyzem, érthetetlen, hogy egy rájátszás mindössze három meccsig tart. Így nem derül ki, melyik a jobb csapat. Jó helyzetben érkeztünk Debrecenbe, ennek megfelelően, felelősségteljesebben kellett volna jégkorongoznunk. A Magyar Kupában kell egy kis szépségtapaszt tennünk a szezonra, ennél egy körrel mindenképpen tovább szerettünk volna menni a MOL Ligában.

Erste Liga, Debreceni Jégcsarnok, 427 néző. Játékvezetők: Halassy, Haszonits, Váczi, Muzsik.
Borogyin: 97,2% (Nagy)
K
Pleszkán: 90,3% (Sila)
Hetényi, Medvegyev, Dancsfalvi, Berta, Vaszjunyin
1
Lindgren, Kiss D., Mihálik, Virág, Csányi
Csíki, Emanuelsson, György, Saluga, Piatak
2
Huba, Garbacz, Gröschl, Bushbacher, Pance
Raszulov, Wéber, Könczei, Vincze, Godó
3
Dósa, Hegyi, Feil, Pichler, Turbucz
4
Pados, Hodos, Nemes, Gágyor, Kiss Á.
Muhin Jevgenyij, Razov Igor
E
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 30:15 DHK Piatak Saluga Emanuelsson
1-1 39:25 UTE PP Nemes Hegyi
2-1 42:01 DHK PP Dancsfalvi Medvegyev Hetényi
3-1 45:47 DHK Saluga Piatak Könczei
31 Kapura lövések száma 36
2 Kiállításpercek 41

A Debrecen–UTE képes összefoglalója

 
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum