Nehéz helyzetbe került Debrecen várja az UTE-t

   

Berta Ákos ismét csatárt játszik szombaton, Emanuelsson felépülésével az első sor centereként tér vissza a támadók közé az arany sisakos játékos.

A két nyert meccsig tartó sorozat első felvonása érdekes mérkőzést hozott, mindkét csapat megmutatta, hogy van benne kraft. Az UTE parádésan kezdett, ráadásul az alapszakaszban akadozó gólszerzés úgy ment a csapatnak, mintha mindig is ez lett volna a fő erénye. 10 perc alatt három góllal terhelték meg az egyébként kiválóan védő, de az UTE ellen a szezonban már több alkalommal is elbizonytalanított Vay Ádám kapuját. A tehetséges hálóőrnél el is szakadt a cérna, Kiss Dániel ellen elkövetett szabálytalanságait a játékvezetők végleges kiállítással, a fegyelmi bizottság hárommeccses eltiltással büntette. A helyére a 19 éves Nagy Péter állt be, aki 25 perc alatt 18 lövést hárított, esélyt teremtve csapatának a felzárkózásra. Az eséllyel kis híján élt is a csapat. Bár pszichológiailag rendre a legrosszabb pillanatokban kapták a gólokat, a harmadik harmadra játékban sikerült ellenfelük fölé nőniük. Mivel azonban 4-2 után a további gólok elmaradtak, így az egyenlítés sem sikerült.

Az első párharcot elvesztette tehát a Debrecen, amely szombaton visszavághat és kiharcolhatja a mindent eldöntő vasárnapi mérkőzés lehetőségét. Ez azonban egyáltalán nem lesz egyszerű, hiszen szerdán nem csak egy mérkőzést, de legjobb kapusát is elvesztette a csapat. Szavva Borogyin 11 mérkőzésen 539 percet védett, átlagban 3,2 gólt kapott meccsenként, védési hatékonysága 89,6%. Összehasonlításul, Vay Ádám 39 meccsen jutott szóhoz, 2200-nál is több percet védett, 92,6%-os hatékonysággal, 2,8 gólt kapva meccsenként. Borogyin legutóbb január 5-én jutott szóhoz, a Fehérvár ellen 10 perc után le kellett cserélni, miután 5 lövésből két gólt kapott. Rendszeres játéklehetőséget november végén és december elején kapott utoljára, előtte és utána Vay kirobbanthatatlan volt. Ettől függetlenül kiváló kapusról van szó, aki a Debrecen előtt az Avtomobiliszt farmcsapatában védett. Ha ki tudja magából hozni azt, amit tud, akkor nagyon megnehezítheti az újpestiek dolgát, akik idén még nem próbálhatták ki magukat ellene.

DHKUTE

Fotó: Molnár Dénes

Nagyobb baj az, hogy Borogyinnal a kapuban egy légióssal kevesebb juthat szóhoz a mezőnyjátékosok között. Márpedig a keret a sérülések és eltiltások miatt így is szűkebb az optimálisnál. Ilyen körülmények között jó hír, hogy felépült sérüléséből Kasper Emanuelsson, a svéd bekk. Ezáltal nagyon fontos láncszem kerül ismét a helyére, hiszen visszatérhet a csatárok közé a csapat legeredményesebb játékosa, Berta Ákos, aki az utóbbi időben hátvédként igyekezett segíteni csapatán. A DHK továbbra is három sorral kénytelen felállni, ami a magas energiaszinten játszó UTE ellen mindig nagy kockázat. Az első sorban Berta lesz a center, Vaszjunyin és Dancsfalvi a szélsők, a másodikban Piatak szélein Saluga és Hári száguldoznak majd, míg Vincze Péter a harmadik sort dirigálja majd, Könczeivel és Godóval a széleken. Az összeállítás több szempontból is nagyon tanulságos. Egyrészt kitűnik belőle, hogy Muhin mester kénytelen volt szétszedni az utóbbi időben az egyik legjobb teljesítményt nyújtó Hári, Könczei, Kaszkov triót, utóbbiról ráadásul teljes mértékben kénytelen volt lemondani az orosz szakember, akárcsak Vlagyiszlav Trosinról. Márpedig a két orosz csatár a DHK második és harmadik legponterősebb játékosa Berta mögött, 38 és 33 pontjukkal.

dhk1

Újpesten kellemesebb helyzetből várják a második felvonást. Az első mérkőzés megnyerése fontos pszichikai előnyhöz juttatta a csapatot, amely sokkal felszabadultabban játszhat, mint ellenfele. Nemes és Gágyor nagyon fontos érdemeket szerzett a győzelemben, nem beszélve Kiss Dánielről, aki egész szezonban kiváló vezére csapatának. Szerdán a hátsó sorokból több kiváló teljesítmény érkezett, Nemes és Gágyor a negyedik sorból szedett össze öt pontot, de jól ment a Dömötör, Pichler, Turbucz alkotta hármas is, talán csak Gröschl, Buschbacher, Pance második sora volt egy árnyalattal halványabb, nekik még nyilvánvalóan össze kell szokniuk. Ezzel együtt Szilassy Zoltánnak négy erős sort sikerült összeraknia, nem lesz könnyű ellenük játszania még hazai pályán sem a Debrecennek, ahogy azt Muhin mester a mérkőzés utáni nyilatkozatában is elismerte. Az UTE nem kockáztat, már pénteken elutazott Debrecenbe, edzett is a meccs helyszínén.

A mérkőzés fél hétkor kezdődik, a MOL Liga TV élőben közvetíti.

Szilassy Zoltán (vezetőedző, UTE): Azt gondolom, remek játékkal arattunk győzelmet a Debrecen ellen, de ez már történelem.  Az elmúlt két napban arra koncentráltunk, hogy a pozitív dolgokat átmentsük a következő mérkőzésre, a hibáinkon pedig javítani szeretnénk, ennek érdekében mindent elkövettünk. A célunk egyértelmű, azért utazunk Debrecenbe, hogy lezárjuk a párharcot.  A saját struktúránknak megfelelő játékot kell bemutatnunk, nem szabad, hogy kizökkenjünk a tempóból. Kemény meccsnek ígérkezik a szombati, hiszen mindkét oldalon fantasztikus sportemberek alkotják a csapatot, akiknek csak a győzelem lebeg a szemük előtt. A remek játékosokból álló Debrecen azért fog harcolni, hogy vasárnap újra összecsaphassunk, minden egyes korongért meg kell majd küzdenünk. A csapat erőnléte miatt nem izgulok, fiatalemberekről van szó, illetve profi szinten emiatt nem szabad aggódni. Megfelelő állapotban fogják elkezdeni a mérkőzést, a célunk, hogy ugyanolyan sokat korcsolyázzunk és ütközzünk, mint az első mérkőzésen. Kiss Dániel és Vay Ádám afférját meglátásom szerint nem szabad felfújni, a  playoffhangulat ilyen. Ádám kiválása egyértelmű érvágást jelent a Debrecennek, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy Borogyin és a fiatal magyar kapusok remek teljesítményre képesek.

Debrecen–UTE 6-2

   

A Berta Ákos vezette első sor parádés játékának, illetve az alaposan feltüzelt harcmodorának köszönhetően egyenlített a DHK, vasárnap mindent eldöntő mérkőzés következik.

Nagyon összeszedetten kezdett mindkét csapat, különösen a Debrecen javult sokat a szerdai mérkőzéshez képest, végig sokat ütköztek, felvették a kesztyűt, playoff-modorban álltak bele a meccsbe. Öt perc után ez egyértelmű hazai fölényt eredményezett, bár a folyamatos nyomás hiányzott a játékukból, az UTE szervezetten védekezett és bár a hazaiak mindhárom sora tudott veszélyes helyzetet kialakítani, csak pillanatokra szorultak be a vendégek. Aztán, ahogy a játék képe alapján várható volt, az egyik hazai villanásból megszerezte a vezetést a DHK, Dancsfalvi vitte be a jobb szélen a korongot, továbbcsúsztatta azt Vaszjunyinnak, aki lőtt, Pleszkánról pedig éppen Berta elé pattant a pakk, aki azonnal betette a kapuba. A középkezdés után az UTE azonnal bedobást harcolt ki a hazai harmadban, amit el is hoztak, jól ment a screen Borogyin előtt, ráadásul Gröschl távoli lövésébe Pance ért bele, így 15 másodperc alatt egyenlített az Újpest. Az egyenlítés után kiegyenlítettebb lett a játék képe, okosan játszottak lilák. Ami feltűnő volt, hogy főleg az eddig magához képest gyengébb második sor (Gröschl, Pance, Buschbacher) alakított ki veszélyes helyzeteket. A hazaiak vezére egyértelműen Berta volt, aki nagyon hasznosan játszott, sokat ütközött és elöl is veszélyes volt. A 17. percben Dancsfalvi passzolt elé nagyon okosan, ismét közvetlen közelről találta szemben magát a kapuval és nem hibázott. Megérdemelt volt 20 perc után a hazai vezetés.

UTE-rohamokkal kezdődött a második játékrész, a már említett második sor nagyon elemében volt, minden cseréjében sikerült veszélyes helyzetet kialakítani, Szilassy Zoltán vezetőedző szorgalmasan küldte is őket befele, Borogyin óriásiakat védett. De ahogy az első meccsen az UTE, a másodikon a DHK lőtte pszichológiai szempontból a legjobb pillanatokban a gólokat. A 25. percben Berta varázsolta Vaszjunyin elé a korongot, aki behúzta azt. Bár Erik Pance az első szünetben azt nyilatkozta a MOL Liga TV-nek, hogy a szabálytalanságokat mindenképpen el kell kerülni, ezen csak rontani sikerült a második harmadra. Így történt, hogy a 28. percben több mint egy percre kettős előnybe kerültek a hazaiak. A saját és az ellenfél kapuja előtt is nagyon kemény munkát végző Csíki lőtt gólt közelről, immár szimpla emberelőnyben. A továbbiakban az első debreceni sor gálázását láthatta a publikum, két perc alatt két gólt lőttek a többször kiszolgáltatott helyzetben maradt Pleszkánnak. A hazai siker egyik titka a kapuk előtt kialakított fizikai fölény és a szemre is tetszetős kombinatív játék ötvözése volt, az újpestiek egyszerűen nem tudták tartani a lépést ellenfelükkel. Virág 1,1 másodperccel a lefújás előtt még szépített, 40 perc játék után így 6-2-vel vonultak a szünetre a csapatok, felrémlett a kiütéses vereség lehetősége a vendégek számára.

A harmadik harmadra nagyon elszántan jött ki az UTE, fontos volt, hogy ne adjanak extra pihenőidőt ellenfelüknek. A hazaiaknál a szorosabb védekezésre és az ebből építkező kontrákra helyeződött a hangsúly. Ennek megfelelően az UTE dominálta a játékot, ami a 44. percben meghozta az első vendégelőnyt is. Buschbacher lövését leszámítva azonban sikerrel ölte a játékot a hazai csapat. A játék képe hasonló maradt a harmad további részében is, rohamozott az UTE, azonban hiányzott belőlük az átütő erő. Mindeközben a debreceniek is vezettek veszélyes kontrákat, de a kapusok és a védelmek jól zártak. A harmad felénél megsérült Hári Norbert, vérző szájjal hagyta el a jeget, nem is tért már vissza a pályára, a fegyelmi bizottság feladata lesz eldönteni, hogy történt-e az esetnél olyan szabálytalanság, amely további eltiltást érdemel. Voltak még kiállítások mind a két oldalon, az UTE elpocsékolt egy kettős előnyt is, az eredmény azonban nem változott. Berta Ákos 2+3-mal, Dancsfalvi Norbert 1+3-mal, Vaszjunyin Artyom 2+1-gyel fejezte be a mérőzést, 6-2-re nyert a Debrecen és megszerezte a lélektani előnyt.

Nincs két egyforma mérkőzés

   

A két edző szerint közel egyforma erősségű a Debrecen és az UTE, vasárnap igazi hokicsemegét láthat a közönség.

Jevgenyij Muhin (vezetőedző, Debrecen): Fegyelmezetten játszottunk, a játékosaim betartották a megbeszélt taktikát. Azonban nincs két egyforma mérkőzés: ma nyertünk ugyan, de holnap új lappal kell kezdeni mindent és a mainál jóval nehezebb dolgunk lesz. Az esélyeket úgy 50-50%-ra tippelem, mivel az ellenfelünk nagyon jó csapat, számos olyan játékossal, akik egymaguk is képesek eldönteni egy meccset.

Szilassy Zoltán (vezetőedző, UTE): Nem voltunk annyira élesek, mint otthon és nem játszottunk olyan egyszerűen, ahogyan az egy playoffmeccsen szükséges. Nem voltunk eléggé határozottak, sem a saját kapunk, sem az ellenfél kapuja előtt. Sokat lőttünk ugyan, de a támadójátékunk nem volt hasonlóan hatékony, mint a hazai mérkőzésen. Sima meccs itt is, ott is, ettől szép a playoff. Holnap igazi hokicsemegét láthat majd a közönség.

Erste Liga, Debreceni Jégcsarnok, 500 néző. Játékvezetők: Kincses, Halassy, Soós, Váczi.
Borogyin: 95,1% (Nagy)
K
Pleszkán: 83,3% (Sila)
Hetényi, Medvegyev, Dancsfalvi, Berta, Vaszjunyin
1
Lindgren, Kiss D., Mihálik, Virág, Csányi
Csíki, Emanuelsson, Hári, Saluga, Piatak
2
Huba, Garbacz, Gröschl, Bushbacher, Pance
Raszulov, Wéber, Könczei, Vincze, Godó
3
Dósa, Hegyi, Dömötör, Pichler, Turbucz
György
4
Feil, Pados, Nemes, Gágyor, Kiss Á.
Muhin Jevgenyij, Razov Igor
E
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 10:53 DHK Berta Vaszjunyin Dancsfalvi
1-1 11:07 UTE Pance Gröschl
2-1 16:02 DHK Berta Dancsfalvi Vaszjunyin
3-1 24:55 DHK Vaszjunyin Berta Dancsfalvi
4-1 29:21 DHK PP Csíki Saluga Piatak
5-1 32:38 DHK Dancsfalvi Vaszjunyin Hetényi
6-1 34:56 DHK PP Vaszjunyin Berta Hetényi
6-2 39:59 UTE Virág Mihálik
36 Kapura lövések száma 41
6 Kiállításpercek 26

A Debrecen–UTE képes összefoglalója

 
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum