Sérülések sújtotta Fradi várja az EBEL-esekkel megerősített Fehérvárt

   

Csütörtökön a MOL Liga negyeddöntőinek másik ágán is elkezdődnek a küzdelmek, a Ferencváros fogadkozik, de fontos hiányzókat kell pótolnia. A Fehérvár kerete a párharc egyik legnagyobb kérdése. Jönnek-e, s ha igen, kik az EBEL-csapatból.

A két csapat nagyon különböző karakterű mérkőzéseket játszott egymással a helyszín függvényében. Fehérváron az egyébként negyedik legtöbb gólt szerző Ferencváros egyszerűen képtelen volt betalálni, az a furcsa helyzet áll tehát elő, hogy ezt a rájátszásban teheti meg először. A negyeddöntőt azonban a Ferencváros otthonában kezdik meg a csapatok, ahol már jóval több szerencsével jártak Greg Lindqvist tanítványai. Kétszer nyertek, egyszer kikaptak, 15 gólt lőttek és 12-t kaptak. A fehérváriak november 22-én jártak utoljára Pesterzsébeten, ami elég régen volt. Legutóbb január 15-én találkoztak egymással, a fehérvári meccset 1-0-ra nyerték a hazaiak. Azon a meccsen mindkét csapatnak volt esélye a gólszerzésre, az egyetlen találatot emberelőnyből szerezték Holmbergék. Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy az alapszakasznak ebben a periódusában a Fehérvár már biztos harmadik helyezett volt, a tét nélküli meccsek sora nem tett jót a csapat teljesítményének, Tyler Dietrich vezetőedző többször is hangot adott elégedetlenségének.

A rájátszásra ez nyilván alapvetően fog megváltozni. Ezzel együtt a legnagyobb kérdés az, hogy ki fog egyáltalán pályára lépni a vendégek részéről. Az EBEL-csapatnak két tét nélküli meccse van hátra a középszakaszból, mint ismeretes egy mérkőzésen összesen öt magyar állampolgársággal rendelkező játékos játszhat le a farmcsapatba. A Fehérvár február legelején egyértelműsítette, hogy kik tartoznak az EBEL-keretbe, az új erősítések tehát közülük érkezhetnek. Mivel a rájátszás lebonyolítási rendje körül sokáig viszonylag jelentős volt a bizonytalanság, így Tyler Dietrich nem tudott egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy kiket fog harcba küldeni a Fradi ellen. Három dolgot emelt ki ezzel kapcsolatban a vele készült interjúban: a döntés az ő kezében lesz, de egyeztetni fog a menedzsmenttel, a csapat stílusának megtartása és a győzelem megszerzése lesz a legfontosabb szempont, ezek mellett igyekszik figyelembe venni a magyar válogatott érdekeit és egyeztet Rich Chernomaz szövetségi kapitánnyal. Mint fogalmazott: “Bárki is kerül be a rotációba, biztos, hogy olyan lesz, aki a csapat identitásának megfelel.”

AVSFTC Claus J

Fotó: Claus János

A Fradinál a keret kialakítása sajnos jóval egyszerűbb feladatot jelent a szakvezetés számára, a sok sérült alapvetően meghatározza az edzői stáb variációs lehetőségeit. Rafaj Attila hat hétre dőlt ki, Fliszár Zalán kéztörést szenvedett, Horváth Dávid vállsérülés miatt biztosan nem lesz ott a rájátszásban. Ez azt jelenti, hogy az első három sort alapjaiban kell újrarakni, az egyik legvalószínűbb opció szerint Kiss Gábor mehet fel majd az első sorba Rafaj helyére, míg Papp Csaba a második sorban kaphat helyet. Szakács Ferenc másodedző a 9.tv kameráinak úgy nyilatkozott, nem elégednek meg a playoffba kerüléssel, bizonyítani szeretnének. A lehetséges taktikáról elmondta, hogy a rájátszásokban megszokott módon a védelem és a kapusteljesítmény lehetnek azok a tényezők, amelyek eldönthetik a párharc kimenetelét. Ez nem lesz kis feladat, hiszen a Fradi bár sok gólt lőtt, sokat is kapott az egész szezonban. 172-nél csak a Brassó kapitulált többször. Jó hír viszont a szurkolók számára, hogy ebben a játékelemben már az alapszakasz végére sikerült jelentőset előre lépni. Ha az utolsó, tét nélküli mérkőzést a Miskolc ellen nem számítjuk, akkor az utolsó öt mérkőzésen 10 gólt kaptak, ami jóval jobb, mint az egész szezonban mutatott 3,6-es meccsenkénti kapott gólátlag.

Ha a rájátszásban is sikerül feszesen tartani a védekezést, elöl pedig továbbra is jól gazdálkodnak majd a helyzeteikkel, akkor megnehezíthetik a Fehérvár dolgát. A védekezés és a kapusteljesítmény mellett kiemelt szerepe lesz a speciális egységeknek, Rafaj és Fliszár hiánya itt lehet a legfájóbb, de a szűkebb kerettel egyébként sem ígérkezik könnyű feladatnak tartani a lépést a nagy tempót diktáló Fehérvárral. De a Fradi négy év után szerepel újra a rájátszásban, nem fogja olcsón adni a bőrét.

A mérkőzéssel kapcsolatos hasznos tudnivalókat szerdán megírtuk. A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

Greg Lindqvist (vezetőedző, FTC): Az első dolog, ami a meccsel kapcsolatban mindenkiben megfogalmazódik, az az, hogy milyen Fehérvár fog érkezni a mérkőzésre. A Volán MOL ligás csapata a saját jogán is nagyon erős, a harmadik helyük önmagáért beszél. Ha még ehhez a kerethez esetleg további játékosok érkeznek az EBEL-csapatból, akkor még keményebb ellenféllel találjuk magunkat szemben. A Ferencváros 2011 után először került be a rájátszásba,  de ez nem jelenti azt, hogy most akkor kérünk egy kávét és elégedetten hátradőlünk. Nem elégedünk meg azzal, hogy a hatba jutottunk, szeretnénk letenni a névjegyünket a rájátszásban is. Ahogy említettem, ellenfelünk alapból is nagyon erős, így nem lesz egyszerű dolgunk, de győztük már le őket a saját pályánkon, így hát nem is lehet más célunk, mint az, hogy újból megtegyük ezt. Az elmúlt hét elején Szakács Ferenc vezetésével kemény erőnléti edzéseken vettek részt a játékosok, majd ezt követően fokozatosan egyre inkább a játékelemek gyakorlása került előtérbe. Négy sérültünk van, és a keretünk nem túl nagy. Fliszár, Rafaj, Horváth és Mach nem áll a rendelkezésünkre, így alig több, mint 3 sornyi játékosunk maradt, mindenki játszani fog, aki képes jégre lépni.

Tyler Dietrich (vezetőedző, Fehérvár): A srácok nagyon izgatottak, régóta várják már a rájátszást, a múlt heti válogatott szünet alatt az izgalom csak nőtt és nőtt. Az előző héten keményen korcsolyáztunk, az elmúlt napokban az apróságokon dolgoztunk. Már eldöntöttük a csapat felállását, de csak a meccs előtt teszem publikussá. Nagyon rövid szériáról van szó, egy ismeretlen összeállítás talán előnyt jelenthet számunkra. Kemény meccseket várok, két győzelemig tartó párharcban nincs idő felvenni a ritmust, erősen kell kijönni az öltözőből. A sikerhez gyorsan kell játszanunk, meg kell nyernünk a korongért folytatott apró párharcokat, valamint megfelelő elánnal, elszántsággal kell küzdenünk végig a Ferencváros ellen.

Ferencváros–Fehérvár 0-3

   

Nagy iramú és jó színvonalú playoffmeccset játszott elsőre a Ferencváros és a Fehérvár AV19.

Jó néhány mérkőzésnyi EBEL-tapasztalat érkezett a Volánba az első MOL Liga-negyeddöntő alkalmából. Tyler Dietrich kétharmadrészt nevezett be olyanokat, akik a magyar bázisú bajnokságban is játszottak az idén. Christopher Bodo és Brance Orban itt kezdett, míg a válogatottban a hét végén első és második gólját is megszerző Vincze Péter két meccset kapott korábban. Varga Arnold és Sárpátki Tamás eddig még nem volt MOL-os a szezonban. A vendégek négy teljes sorral jöttek Pesterzsébetre, a hazaiaknak ellenben voltak gondjaik pár kulcsjátékosuk sérülése miatt. Így nemcsak az volt a kérdés, hogy az alapszakasz hatodikja mennyire lesz képes felvenni a versenyt a harmadik helyezettel, hanem az is, hogy bírni fogja-e végig erővel.

Az első percektől világos volt, hogy a Ferencváros nem ijed meg a megerősített Fehérvár-kerettől. A kezdés után egyértelműen a zöld-fehérek domináltak, kivételes lendülettel támadták Janis Kalnins kapuját. Számos helyzetükből azonban egyszer sem sikerült betalálniuk, a lett kapus a helyén volt. Az oda-vissza hoki tempója nem csökkent az idő múlásával, a volánosok előtt is adódtak ziccerek, sőt a harmad közepe tájékán átvették az irányítást. Ebben az is szerepet játszott, hogy a hazaiak két kiállítást is összehoztak, de önfeláldozó védekezéssel kibekkelték a hátrányokat.

0-0-nál kezdődhetett a második menet is, amelyet megint csak a Ferencváros indított meggyőzőbben. Nagyszerű akciókkal kezdték, majd azokkal is folytatták a zöldek, egyik izgalmas szituációt a másik után hozták össze a Volán kapuja előtt. Csakhogy betalálniuk sehogyan sem sikerült, hiába tűnt úgy előnyben és öt az öt ellen egyaránt, hogy érik a hazai gól. A meccs közepe után pár perccel megsérült és az öltözőbe vonult Bodo – térd találkozott térddel, de a játékvezetők nem látták szabálytalannak Manninent –, majd kisvártatva egy fehérvári kontra során először jutott a kapuba a korong. Egy tökéletes hosszú átadás után Holmberg meglódult, perfekt lövőcsellel verte át Budai Krisztiánt, és az érkező Shupe-nak már csak be kellett sodornia az ügyes passz után eléje kerülő játékszert a kapuba. A 0-1 valamelyest megfogta a Fradit.

A harmadik felvonásban kevésbé agilis zöldek korcsolyáztak ki a jégre, és bár iparkodtak tovább támadni, ezekben az akciókban már kevesebb volt az átütő erő. Talán a fáradtság is kezdett megmutatkozni, melynek folyományaként egy percen belül két gólt is szerzett a Volán. Előbb ismét Shupe tuszkolt be egy korongot ötödjére – hiába spárgázott Budai, másodperceket késett a segítség a védők részéről –, majd Vincze Péter lőtte telibe a jobb felsőt. A 0-3 lényegében mindent eldöntött, a Fradi nem volt képes megújulni, a Volán pedig nem erőltette annyira a különbség növelését.

A zöld-fehérek talán többet érdemeltek volna, de ehhez a rengeteg megeresztett lövés közül egynek-kettőnek hálót kellett volna érnie. A Volán végső sikere abszolút jogos, de az sem vitatható, hogy a győzelem első számú kovácsainak egyike Kalnins kapus volt. Folytatás szombaton, az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban.

Ki kellett volna használni a lehetőségeinket

   

A Fehérvárt pazar kapusteljesítmény segített győzelemhez a Ferencváros otthonában.

Greg Lindqvist (vezetőedző, FTC): Az első öt percben játszottunk jól, onnantól kezdve a második harmadig kellett várni, hogy megfelelő minőségű játékot nyújtsunk. Voltak olyan periódusai a találkozónak, amikor lett volna esélyünk a jobb eredményre, azonban ahhoz ki kellett volna használni a lehetőségeinket.

Tyler Dietrich (vezetőedző, Fehérvár): Vérbeli playoffmérkőzésen vagyunk túl, hatvan percig kemény harc folyt a jégen. Jó volt látni, hogy fiatal játékosaink milyen jól felvették a mérkőzés ritmusát, és nagyon megnyugtató volt a pazar kapusteljesítmény.

Forrás: nso.hu

Erste Liga, Pesterzsébet Jégcsarnok , 550 néző. Játékvezetők: Babic, Németh, Juhász, Pálkövi.
Budai: 86,4% (Ágoston)
K
Kalnins: 100% (Bors)
Suoraniemi, Valecko, Manninen, Kiss G., Luomala
1
Krogh, Láday, Holmberg, Orban, Bodó
Hüffner, Hietamaki, Dubek, Farkas, Tendler
2
Varga A., Reiter A., Becze, Shupe, Grieve
Lévai, Erdélyi, Kovács, Schellin, Papp
3
Szabó Dániel, Szaller, Reisz, Szabó K., Sárpátki
Zalavári, Pál, Komjáti, Üveges
4
Arany, Vokla, Kocsis, Tóth, Vincze
Lindqvist Greg Kjell, Szakács Ferenc
E
Dietrich Tyler, Énekes Lajos
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 33:41 FHA Shupe Holmberg Krogh
0-2 45:31 FHA Shupe Orban Holmberg
0-3 46:07 FHA Vincze Kocsis Szabó K.
24 Kapura lövések száma 22
16 Kiállításpercek 4

Az FTC–Volán képes összefoglalója

   

Az FTC–Volán góljai

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum