Az elit vb pontos kiesési rendszere

   

A Magyar Jégkorong Szövetség szabályértelmezést kért a nemzetközi szövetségtől a 2017-es világbajnokság kiesési rendszerének tárgyában. A helyzet pontos leírását változtatás nélkül közöljük csakúgy, mint dr. Kolbenheyer Zsuzsanna, a Magyar Jégkorong Szövetség alelnökének, az IIHF elnökségi tagjának a döntés és a magyar álláspont hátterét magyarázó nyilatkozatát.

Miután szeptemberben véget ért a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) féléves kongresszusa és a nemzetközi jégkorongvilág tagjai szétrebbentek a nagyvilágba, a Dubrovnikban hozott döntéseknek többféle értelmezése létezett ? így a minket leginkább érintő és legjobban érdeklő módosításnak is, ami az ?A-csoportból? (mostantól: ?elit?) kiesés és oda feljutás mikéntjére vonatkozott 2016-ra. Mindezek okán a Magyar Jégkorong Szövetség újabb tájékoztatást, részletes indoklást és értelmezést kért az IIHF-től. A megkapott válasz és az időközben az elit vb honlapján megjelent, a kiesésre vonatkozó leírás alapján a módosított szabály a következőképpen pontos.

1) Amennyiben a 2016-os elit vb B jelű, Szentpéterváron játszó csoportjában Francia- és Németország is elkerüli az utolsó helyet, akkor az ottani 8. esik ki a Moszkvában szereplő csoport 8.-jával együtt, és helyükre a divízió 1/A-ból az első kettő jut fel.

2) Ha a 2016-os elit vb B jelű, Szentpéterváron játszó csoportjának 8. helyén Francia- vagy Németország végez, a másik viszont a 6. vagy jobb pozícióban, akkor a csoport 7.-jét összevetik a másik csoport 7.-jével, és amelyikük rosszabb mérleggel zár, kiesik a Moszkvában szereplő csoport 8.-jával együtt, és helyükre a divízió 1/A-ból az első kettő jut fel.

3) Csak akkor lesz egy kieső 2016-ban az elitből és egy feljutó a divízió 1/A-ból, ha az elit világbajnokság B jelű csoportjában, Szentpéterváron a 2017-es elit vb két rendezője, Francia- és Németország végez a 7. és 8. helyen valamilyen sorrendben. Ez esetben ugyanennek a csoportnak a 6. helyezettje természetesen bennmarad és a Moszkvában játszó csoport 8.-ja esik csak ki, amely helyére a divízió 1/A győztese jut fel.

Mivel a döntés a féléves kongresszuson megszületett, és a nemzetközi nyomás miatt a Magyar Jégkorong Szövetség is együtt szavazott a tagsággal, a módosított szabály átírására, ?visszacsinálására? nincsen mód. Ugyanakkor a Magyar Jégkorong Szövetség keresi annak a lehetőségét, hogy amennyiben a módosított szabályt valóban alkalmazni kéne tavasszal, akkor a hátrányosan érintett nemzet anyagi kompenzációban részesülhessen.

Mivel a 2017-es elit világbajnokságot Francia- és Németország közösen rendezi, a módosítási javaslat a kiesésük elleni védettségre irányult, ugyanakkor a helyzet és a javaslat elfogadásának indoklása sokkal összetettebb, mint ahogy elsőre látszott és látszik. A teljes hátteret dr. Kolbenheyer Zsuzsanna világította meg, aki a Magyar Jégkorong Szövetség alelnöke, továbbá az IIHF elnökségi tagja is, így aligha van nála alkalmasabb személy az érdekek, indokok és vélemények összegzésére és átlátására. Alább az ő nyilatkozata olvasható:

?Az IIHF Prágában megtartott kongresszusa nyomán 2015 májusában, a tavalyi elit és divízió 1/A világbajnokságon elért helyezések alapján elkészült a következő, 2016-os elit vb csoportbeosztása. Ez alapján a 2017-es elit vb két házigazdája, Németország és Franciaország 2016-ra a B jelű csoportba került a feljutó magyar válogatottal együtt.

Az IIHF-nek az elit vb rendezésére vonatkozó szabályai értelmében 2016-ban a következő, 2017-es vb-t rendező országok közül védettnek minősül, amelyik a két nemzet közötti megállapodásban elsőbbséget élvez ? jelen esetben Németország ?, azaz nem eshet ki a divízió 1/A-ba. A gondot jelen esetben a 2017-es társrendező, Franciaország jelentette.

Amikor 2013-ban az IIHF-kongresszus megszavazta a német-francia közös pályázatot, akkor a csapat ereje miatt senkiben sem vetődött fel, hogy 2016-ban esetleg kieshet Franciaország, ami gondot okozhat. A franciák tavalyi szereplése után (az utolsó meccsen dőlt el, hogy Lettország, Franciaország, Ausztria hármasból melyik esik ki?) azonban szükségessé vált annak biztosítása, hogy rendezőként a franciák is mindenképpen részt vegyenek a 2017-es vb-n, amelyet Köln mellett Párizsban rendeznek.

Azok kedvéért, akik nem annyira jártasak az IIHF működésében, szükséges tisztázni, hogy az IIHF két fő bevételi forrása a négyévente megrendezett téli olimpián való részvételért a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól kapott pénzügyi kompenzáció, illetve az évente megrendezett elit vb-k bevétele. Az ugyancsak évente megrendezett többi 27 különböző kategóriájú vb-t (amilyen a divízió 1/A is), ezekből a pénzekből tudják megrendezni, ezért is kulcsfontosságú, hogy az elit vb-k sikeresek legyenek. Ez tehát nem csak a folyamatosan az elitben szereplő országoknak fontos, hanem az összes többi tagországnak, így Magyarországnak is, annál is inkább, mert az összes lehetséges kategóriában van nemzeti válogatottunk, a férfi felnőttön kívül U20-as és U18-as, valamint női felnőtt és U18-as.

Sikeres elit vb nélkül ezen felnőtt és korosztályos vb-k megrendezése mind veszélybe kerülne, ezért is elképzelhetetlen a 2017-es elit vb Párizsban a rendező francia csapat részvétele nélkül. A 2015-ös, Prágában és Ostravában rendezett elit vb például rendkívül sok külföldi nézőt vonzott, elsősorban kedvező földrajzi elhelyezkedése, könnyű megközelíthetősége miatt ? de a nézők 68%-a még ott is a hazaiak közül került ki!

Visszatérve a kiesésre: senkinek sem állt szándékában kárt okozni sem a szentpétervári B jelű csoportban szereplő többi országnak, így Magyarországnak, illetve a divízió 1/A-ban szereplő lehetséges feljutóknak sem.

A 2017-es elit vb két rendezője megtehette volna azt is, hogy amennyiben a franciák végeznek kieső helyen, módosítják a társrendezésre vonatkozó szerződésüket, és Németország helyett Franciaországot jelölik meg védettként, ehhez a megoldáshoz azonban nem akartak folyamodni.

Mindezek után változatlan, hogy a 2016-os elit vb A jelű, moszkvai csoportjának 8., utolsó helyezettje kiesik, illetve ha a B jelű 8. helyén Németország végez, úgy a két csoport 7. helyezettjeinek pontjait összevetik, és a rosszabb mérleggel rendelkező esik ki.

Megemlítendő, hogy régebben pontszámtól függetlenül esett volna ki a szentpétervári csoport 7. helyezettje, az új szabály tehát kedvezőbb helyzetet teremt, mint a korábbi, hiszen előfordulhat az is, hogy a moszkvai csoportból búcsúzik a 8. és 7. helyezett.

Ugyanez a szabály vonatkozik a franciákra is, amennyiben a B jelű csoport 8. helyen végeznek. Ez természetesen Magyarország szempontjából rosszabb, mint az alaphelyzet, hogy a csoportutolsók esnek ki, de amint az előbb kifejtettem, szükséges.

A divízió 1-es világbajnokság csapatai közül csak abban az esetben lesz egy feljutó, ha Németország és Franciaország végez a B jelű csoport 7. és 8. helyén. Ezzel a szentpétervári B jelű csoport 6. helyet elérő, és az A jelű moszkvai csoport 7. helyén végző országot védik a kieséstől.

Ebben a helyzetben sajnos olyan megoldás nem létezik, amelyben senki sem sérül, de az sem lenne jobb megoldás, ha mindig csak ugyanaz a négy-öt ország rendezhetne elit világbajnokságot, akik biztosan nem esnének ki: Észak-Amerikában az NHL miatt nem rendeznek elit vb-t, így maradna Finnország, Svédország, Csehország és Oroszország? Ez hosszútávon biztosan nem szolgálná a jégkorongsport érdekeit, ismertségét, népszerűségét.?

hunsvk2009

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum