A Debrecen három sorral kezdi a rájátszást

   

Szerdán este hat órakor a Megyeri úton elkezdődik a MOL Liga 2015/16-os szezonjának rájátszása. Az első mérkőzésen a negyedik helyen végzett Debrecen az ötödik helyezett UTE-hoz látogat.

A hétvégén eldőlt, hogy a csapatok nem változtatnak a MOL Liga eredeti kiírásán és a négy közé jutásért marad a két nyert meccsig tartó formula. A nemzetközi szünet után szerdán már el is kezdődnek a küzdelmek, az egyik ágon a Debrecen játszik az UTE-val, a másikon a Fehérvár a Ferencvárossal, ez utóbbi sorozat csütörtökön indul. Az elődöntőkben a Miskolc kapja a két továbbjutó csapat közül azt, amely az alapszakaszban hátrébb végzett.

Szerdán tehát a negyedik és ötödik helyen végzett csapatok küzdenek meg egymással, az első mérkőzést Újpesten rendezik este hat órakor, a másodikat és a harmadikat (ha kell) Debrecenben, szombaton és vasárnap. A két csapat többnyire szoros meccseket játszott egymás ellen az alapszakaszban, de ezekből egy hajszállal a lilák jöttek ki jobban, hat találkozón tíz pontot szereztek, míg a Debrecen nyolcat. A DHK egyszer nyert hazai pályán és egyszer idegenben, mindkétszer rendes játékidőben, mindkétszer szeptemberben. Ezt követően már nem termett sok babér Bertáéknak, a maradék négy meccsen két pontot szereztek, kétszer lett döntetlen 60 perc után az eredmény, mindkétszer Debrecenben.

DHKUTE

Fotó: Molnár Dénes

Mindkét csapat rengeteget változott a szezon során, így a hat meccs részletes elemzése aligha segít sokat annak feltérképezésében, hogy mi várható a rájátszás első körében. Különösen igaz ez a Debrecenre, amely az átigazolási határidő lejárta előtt alaposan bevásárolt, érkezett Erik Piatak, Alekszandr Medvegyev, Pavel Korszakov és Tyimur Raszulov is. Szükség is van rájuk, hiszen a csapatot jelentős sérüléshullám sújtja. A rendelkezésre álló információk szerint ebben szerdára sem várható változás, 17 mezőnyjátékos áll Jevgenyij Muhin rendelkezésére. A csapat legponterősebb játékosa, Berta Ákos meccsek óta hátvédet játszik, amely feladatot egyébként kiválóan old meg, példa erre az alapszakasz utolsó mérkőzése, amelyen a MAC ellen a liga legveszélyesebb támadótriójával szemben kellett felvennie a versenyt. A debreceni szakvezetés precíz sorösszetétellel lepte meg olvasóinkat, amelyet a beharangozó végén található táblázatban láthatnak.

A csapat erőssége egyértelműen a kapusposzt, Vay Ádám a liga legtöbbet foglalkoztatott hálóőre, 92,6%-os védési hatékonysága a legerősebb. 2,8-es meccsenkénti kapott gólátlaga annak az eredménye, hogy mindenki másnál több lövést kap, mérkőzésenként 38-at. Ha a rájátszásban a csapat tudja ezt csökkenteni, azzal jó esélyt teremthetne magának a sikerre. A légiósok teljesítménye nem emelkedik ki a magyarokéhoz képest, Kaszkov, Trosin és Saluga áll Berta mögött a kanadai táblázaton, őket pedig szorosan követi Könczei, Hári és Dancsfalvi, Hetényi Péter pedig a legponterősebb hátvéd a csapatnál. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az új légiósok beépüléséhez még idő kellett. Bár Piatak hat meccsen 11 pontnál jár, de ebből ötöt a Brassó ellen szerzett. Várható, hogy a rájátszásban, a dolgok élesbe fordulásával, a teljesítményük tovább fog javulni.

Az UTE kerete egész szezonban stabilabb volt, mint a debrecenieké. A légiósokkal Szilassy Zoltán csapatának meggyűlt a baja, Elomo sokat volt sérült és egészségesen sem tudta hozni azt a játékot, amelyet tavaly. Tapio helyére sem sikerült megfelelő minőségű játékost igazolni, szezon közben érkezett Erik Pance, aki egy év kihagyás után is meghatározó játékossá tudott válni, Mihalik mögött második a házi kanadai tabellán. Gröschl Tamás a legeredményesebb magyar játékos a harmadik helyen áll ugyanitt, Kiss Dániel, a válogatott hátvédje a negyedik. Az átigazolási határidő lejártakor a lilák is erősítettek, elvitték a DAB legponterősebb játékosát, Phil Buschbachert, aki első meccsén gólt is lőtt a Miskolcnak, utána két asszisztot szerzett. Mivel Sila sérült és felépülésére a rájátszás első körében sem lehet számítani, így Pleszkán kezd majd a kapuban. A 22 éves kapus háromszor védett a Debrecen ellen, még a szezon elején, ezeken 78 lövésből 8 gólt kapott, ami 89,7%-os eredmény.

Mindkét csapat jó formában fejezte be a MOL Liga alapszakaszát. Az UTE-nál ugyan beesett néhány kellemetlen meglepetés a Brassó ellen, de a Miskolc és a MAC ellen is helytálltak és az utolsó derbin legyőzték a Ferencvárost, egy már a playoffot idéző mérkőzésen. A Debrecennek igen megerőltető volt a december vége és január közepe közötti periódus, 18 nap alatt hét meccset játszottak a Miskolc, MAC, Fehérvár hármassal szemben. Ezeken mindössze három pontot tudtak szerezni, de ezt követően belelendültek, az utolsó hat meccsen 18-ból 15 pontot hoztak el, ekkor sikerült a Fehérvárt és a MAC-ot is legyőzni. Összességében kiegyenlített csatára lehet számítani, az eddiginél jobb teljesítménnyel az új légiósok a Debrecen felé billenthetik a mérleget, de ha a lilák jól zárnak hátul és sikerül hatvan percen keresztül magas energiaszinten játszaniuk, akkor hasznot húzhatnak abból, hogy a DHK kerete a szokásosnál vékonyabb.

Szilassy Zoltán (vezetőedző, UTE): Nagyon nehéz széria vár ránk. Jobb ugyan a Debrecen elleni mérlegünk, mint tavaly, azonban a playoff egy teljesen más bajnokság. El kell felejteni, hogy mi történt eddig, mindenki a nulláról és egyenlő esélyekkel indul. Természetesen egészséges önbizalmat ad, hogy az alapszakasz során négyszer diadalmaskodtunk ellenük, de a szezonnak ez a periódusa teljesen más stílusú hokit igényel.

Dancsfalvi Norbert (csapatkapitány, Debrecen): Szerencsére jó időben érkezett az erősítés, az új játékosok megjelenése új impulzusokat adott a csapatnak. Külön örülök annak, hogy a hazai játékosok is jó formát mutattak, az egész csapat kiválóan teljesített az utóbbi időszakban. Szerintem, mindenki megtett minden tőle telhetőt, hogy a lehető legkedvezőbb pozícióban kerüljünk a rájátszásba. A sikerben döntő jelentősége volt a MAC elleni mérkőzésnek, amelynek első harmada szerintem gyengébbre sikeredett. A második és harmadik harmadban viszont úgy érzem, hogy jól játszottunk és jórészt uralni tudtuk a meccset. Mindenki keményen dolgozott és csapatként tudtunk működni, éppúgy, mint végig az utóbbi hetekben. Végül is megszereztük a szükséges plusz pontokat, sőt nyertünk is egy igen erős ellenféllel szemben, ami biztató a jövőre nézve. Az UTE csapatát kis különbséggel sikerült megelőzni, két, jórészt azonos képességű együttes találkozik a rájátszásban. Bár sok minden múlhat a napi formán, az első körön mindenképpen szeretnénk túljutni. Jelenleg csak a negyeddöntőre fókuszálunk, igyekszünk kihasználni a 10 napos meccs szünetet és napi két edzéssel próbáljuk elérni, hogy fizikai, valamint mentális szempontból a legjobb kondícióba kerüljünk a negyeddöntőre. Nagyon nehéz dolgunk lesz, de úgy érzem, még sok lehetőség van a csapatban, bennünk van a siker. Esély mutatkozik arra, hogy akár jobb helyen végezzünk, mit tavaly, de ehhez mindenkinek 100 %-on, vagy afelett kell produkálni.

molplayoff2016

Berta Ákos (csatár, Debrecen): „Az alapszakaszból kiindulva nehéz meccsre számítok, de ha figyelembe vesszük azt a formát, amiben az alapszakasz végén voltunk és remélem maradtunk, mindenképpen a győzelem a cél. A csapat háza táján nagyon jó a hangulat, az utolsó néhány találkozóra remekül összeállt a társaság, reméljük, hogy ez a sorozat folytatódik majd. Nem lesz könnyű dolgunk, nagyjából hasonló a két egymással szemben álló keret erőssége. Az UTE megalkuvást nem tűrő csapat, nem ismernek elveszett korongot, megpróbálnak fizikai hokit játszani és letámadni. Szerencsére ismerjük őket, készülünk belőlük, megkíséreljük kihasználni a gyenge pontjaikat és a saját erősségeinket forszírozni. Nagyon fontos lehet, hogy melyik csapat szerzi meg az első gólt és melyik hibázik kevesebbet. Szerintem az lesz a döntő, hogy miként oldjuk meg a speciális játékhelyzeteket. Természetesen az a cél, hogy két meccsen döntésre vigyük a dolgot, de nem a mérkőzésszám a lényeg, hanem a továbbjutás.”

Hári Norbert (csatár, Debrecen): „Az elvárás velünk szemben nyilván a továbbjutás. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy betartjuk a taktikai fegyelmet, folyamatosan harcolunk, sokat ütközünk. Tudjuk, hogy ez inkább az UTE játéka, de így sincs gond. Alapvető, hogy ne kövessünk el fölösleges szabálytalanságokat, mert ez akár döntő is lehet a mérkőzésen. Számomra pedig az a legfontosabb feladat, hogy minél több helyzetet alakítsak ki, gólt szerezzek és általában a lehető legnagyobb hasznára legyek a csapatnak.”

UTE–Debrecen 4-2

   

Nagy Péter, a Debrecen 18 éves kapusa kapott gól nélkül zárt, mégis az UTE nyerte a negyeddöntő első mérkőzését 4-2-re.

Négy teljes sorral állt fel az UTE, a vendégek három sorával szemben, amelybe hat légiós mezőnyjátékost nevezett Jevgenyij Muhin, így szokás szerint Vay Ádám kezdett a kapuban, míg tartalékja a felnőtt meccsen még sohasem szerepelt, mindössze 18 éves Nagy Péter volt.

Pedagógiai szempontból nagyon jókor lőtte a góljait az UTE, amely nagyjából 15 percig uralta a játékot az első harmadban. Bár a Debrecené volt az első támadás, de az UTE hamar válaszolt, mégpedig góllal. Dósa kék vonal közeléből elengedett lövésébe Virág Tamás tette bele az ütőjét, ami megoldhatatlan feladat elé állította Vay Ádámot. Nem sokkal később Gágyor keveredett a kapu elé, és Vay ezúttal sem tudott segíteni. Nem telt el 5 perc, máris kétgólos volt az UTE előnye, erre azért valószínűleg kevesen gondoltak volna. A Debrecen a 8. perc környékére kezdett felocsúdni a két ütésből, egyre több időt töltött a lilák kapuja előtt, ám ekkor egy eladott korongot Kiss Dániel passzolt előre, Nemes pedig nem hibázta el a szólót. Vay ismét tehetetlen volt, ezúttal nem tudta hozni azokat az extra védéseket, amelyek révén a liga élére küzdötte magát. Próbált volna a Debrecen lábra kapni, de az UTE rendre emlékeztette, hogy nem olyan egyszerű ez. A három gól mellett két kapuvasat is lőttek a lilák, ám a harmad vége a Debrecené volt, Piatak korongja teljesen egyedül találta a kapu előtt Salugát, akinek csak a hálóba kellett csúsztatnia azt, ráadásul a szépítő gólt újabb vendéghelyzetek is követték. A nagy iramú eső harmad végén a játék képe alapján igazságos volt a 3-1.

A második harmad eleje ismét a hazaiaké volt. A 4. perc elején Gágyor tört be a kapu elé, lövése kijött Vayról, és a kipattanót Nemes ütötte a kapuba. Jobb volt az UTE, többet is lőtt kapura, de az 5 védővel játszó vendégek hiába kezdtek látszólag fáradni, nem sikerült a liláknak újabb gólra váltaniuk a mezőnyfölényüket. A 35. percben aztán úgy tűnt, vége a Debrecen reményeinek. Kiss Dánielt bontották le a vendégvédők, amikor általános meglepetésre Vay Ádám avatkozott be a civakodásba, így szorgos munkával egy végleges kiállítást küzdött ki magának. Felelőtlenségére nehéz szavakat találni, hiszen a végleges kiállítás egyben azt is jelenti, legközelebb sem állhat csapata rendelkezésére. Helyére a 19 évét taposó Nagy Péter állt be, így Adorján, Kiss Bence, Arany Gergely és Soós László után egy újabb poétikusan ifjú kapus mutatkozhatott be a MOL Ligában, és ez mindenképpen pozitívum a korábbi évek kapusínségét követően. A debreceni 31-es kissé bizonytalanul kezdett, az első lövések kijöttek róla, de pályára lépése után társai sokkal jobban figyeltek hátul, mint amíg Vay védett, és szépen lassan Nagy bele is jött a meccsbe.

A harmadik harmadra visszavett az UTE, és igyekezett minden energiáját mozgósítani a Debrecen. Az egyértelmű hazai fölényt hozó második harmaddal ellentétben kiegyenlített lett a mezőnyjáték, megkockáztatjuk, a Debrecen előtt adódtak nagyobb lehetőségek. Ezek közül azonban csak egyet használtak ki a fehér mezesek. Hári passzával Kaszkov tört kapura, lövése kipattant Pleszkánról, a felperdülő korongot pedig Raszulov piszkálta be a kapuba. Hat és fél perc volt hátra ekkor, és látszott, a Debrecen megpróbálkozik a korábban lehetetlennek tűnő feladattal, hajtott az újabb gólért és az egyenlítésért. Komoly helyzetekig el is jutottak, de gólig nem, maradt a kétgólos újpesti előny, pedig Jevgenyij Muhin még Nagy Péter lehozásával is megpróbálkozott, ám a játékvezetők szerint elcserélte magát a csapata.

Az első két harmad alapján az UTE győzelme megérdemelt, de a harmadik harmad azt mutatja, a Debrecennek reális esélye van arra, hogy hazai jégen győzni tudjon a következő mérkőzésen.

UTEDHK

Fotó: Rózsa Zoltán

A Debrecen az életéért játszik

   

Az Újpestnek némi szerencséje is volt, az első három ziccerét rögtön kihasználta.

Szilassy Zoltán (vezetőedző, UTE): Nagyon jól álltunk bele a meccsbe, azt csináltuk, amit megbeszéltünk, végig az történt a pályán, amit előre elterveztünk, megérdemelten nyertünk, de a rájátszás egyik nagy trükkje, hogy ezt azonnal el is kell felejteni, a pozitív dolgokat elvisszük magunkkal Debrecenbe, a hibákat pedig van két napunk kijavítani. Fizikailag nagyon jók vagyunk, és szombatra még erősebbek leszünk. Nagyon kemény második meccs vár ránk, a Debrecen az életéért játszik, mi pedig igyekszünk eldönteni a párharcot.

Jevgenyij Muhin (vezetőedző, Debrecen): Az első harmadban sokat hibáztunk, az Újpestnek pedig némi szerencséje is volt, és az első három ziccerét rögtön kihasználta. Ezután nehéz volt visszajönni a meccsbe, de nem adtuk fel, a harmadik harmadban már jobbak voltunk, ám sajnos az egyenlítés már nem jött össze. Otthon lehet javítani, de félő, hogy ugyanilyen nehéz dolgunk lesz.

Forrás: nso.hu

Erste Liga, Megyeri út, 487 néző. Játékvezetők: Kincses, Halassy, Váczi, Soós.
Pleszkán: 93,1% (Szabó)
K
Vay: 81,0% (Nagy: 100%)
Lindgren, Kiss D., Mihálik, Virág, Csányi
1
Berta, Medvegyev, Saluga, Piatak, Trosin
Huba, Garbacz, Gröschl, Bushbacher, Pance
2
Hetényi, Raszulov, Hári, Könczei, Kaszkov
Dósa, Hegyi, Dömötör, Pichler, Turbucz
3
Csíki, Wéber, Vincze, Dancsfalvi, Vaszjunyin
Feil, Pados, Nemes, Gágyor, Kiss Á.
4
György, Godó
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
E
Muhin Jevgenyij, Razov Igor
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 01:46 UTE Virág Dósa Mihálik
2-0 04:26 UTE Gágyor Kiss D. Nemes
3-0 10:41 UTE Nemes Kiss D.
3-1 16:44 DHK Saluga Trosin Piatak
4-1 23:07 UTE Nemes Gágyor Hegyi
4-2 53:35 DHK PP Raszulov Hári Kaszkov
39 Kapura lövések száma 29
24 Kiállításpercek 41

Az UTE–Debrecen képes összefoglalója

 

Az UTE–DHK videó-összefoglalója

 

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum