Ezt a lengyel válogatottat kell legyőznünk

 

Vasárnap fontos mérkőzésen lép pályára a magyar válogatott, az olimpiai selejtezőn a jó formát mutató és igen elszánt lengyeleket kell legyőznie a továbbjutáshoz. Megnéztük, mennyiben más ez a keret, mint az áprilisi, amelyet 2-1-re vertünk Krakkóban.

Lengyelországról egészen friss, egyben meghatározó élményeink vannak, hiszen utoljára 2015. április 25-én játszottunk velük Krakkóban, melyen az A csoportos feljutás volt a tét. Mint arra jól emlékszünk, a magyar válogatott Hári János góljának köszönhetően szerezte meg a vezetést a 42. percben. Mivel a lengyel válogatott számára csak egy hárompontos győzelem lett volna elég a torna második helyének megszerzéséhez, így viszonylag korán, több mint négy perccel a rendes játékidő letelte előtt lehozták Odrobny kapust, majd 67 másodperc alatt ki is használták a létszámfölényt. Az utolsó másfél percet ismét kapus nélkül kezdték, ezt Szirányi Bence büntette meg, eldöntve a mérkőzést és fellőve a csapatot a világelitbe. Fontos tehát rögzíteni, hogy bár a magyar válogatott teljesítménye többnyire igen meggyőző volt azon a tornán, a lengyel válogatott ellen hajszálnyi volt a két csapat közötti különbség, ha nincsenek rendes játékidős kényszerben, akkor talán az eredmény is másként alakult.

Azóta a lengyel válogatott kerete is változott, nem haszontalan számba venni, hogy mely pontokon. A kapuban minden bizonnyal ugyanúgy Przemyslaw Odrobny kezd majd, aki a francia bajnokság legtöbbet foglalkoztatott hálóőre. A Morzine-Avoriaz csapatában az alapszakasz mind a 26 meccsét végigvédte az elsőtől az utolsó percig. Mivel a csapat az utolsó előtti helyen áll a tabellán, így túl sok sikerélménye nem volt, átlagban négy gólt kapott meccsenként, védési hatékonysága 89,5%. Ez azonban nem szabad, hogy megtévesszen bárkit, a lengyelek egyik erőssége a kapusposzt. Odrobnyt a krakkói torna legjobb hálóőrének választották, 96,5%-os teljesítményét a litvánok ellen még egy százalékponttal feljebb tornázta Budapesten.

pol ost bp

Fotó: Mudra László

A védelemben két alapvető változás történt. Jacek Plachta szövetségi kapitány Krakkóban nyolcfős védelmi egységet vetett be, amelyet Budapestre egy fővel csökkentett. A szűkítésnek Rafal Dutka és Jakub Wanacki esett áldozatul. Utóbbi a negyedik sorban játszott ellenünk Krakkóban, Dutka azonban a második sorban szerepelt, az ő mellőzése némileg meglepő tehát. Krakkóban azért is lehetett szükség a nagyobb létszámra, mivel a csapat két legjobb hátvédje nem állt rendelkezésre, Dronia és Borzecki egymás ellen küzdött a DEL2 döntőjében. Budapestre Droniát elengedték, rögtön be is került az első sorba, míg az ellenünk gólt szerző Bryk lekerült a harmadikba. Borzeckire azonban igényt tartott az alapszakasz végén a Bietigheim Steelers, amely mindenképpen meg akarta nyerni azt. A védelem egyik oszlopa továbbra is Mateusz Rompkowski, aki Krakkóban 5 meccsen ugyanennyi pontot szerzett és ezt a teljesítményét eddig Budapesten is tudta hozni.

A csatárok esetében az első sorban nem történt változás, a Zapala, Malasinski, Kolusz trió az észtek és a litvánok ellen összesen 7 pontot hozott össze. A második sorban az egyik legnagyobb tehetség, a Csehországban játszó 25 éves Aron Chmielewski és a Krakkó csapatában pont per meccs átlag felett produkáló Grzegorz Pasiut mellett Kowalowka helyett Mikolaj Lopuski került. A legnagyobb változás a harmadik sorban történt tavaly áprilishoz képest. A lengyel ikon, Leszek Laszkiewicz ellenünk búcsúzott, míg Radoslaw Galant egy sorral lejjebb próbálkozhat. Helyettük két fiatal, a 26. évében járó Mateusz Bepierszcz és a mindössze húszéves Patryk Wronka került be. Wronka a Nowy Targgal 42 meccsen 42 pontot ért el a lengyel bajnokságban, tavaly a juniorválogatott csapatkapitánya volt. Mellettük Krystian Dziubinski képviseli az állandóságot. A negyedik sorba is jutott egy fiatal, a 22 éves Kacper Guzik számára az olimpiai előselejtező jelenti az első felnőtt válogatott tétmérkőzést.

Mindent összevetve a lengyelek továbbra is nagyon masszív kerettel rendelkeznek, amely alapvetően a nyolcvanas évtized második felében született játékosokra épül. A 22 fős keretből 14 játékos született 1985-89 között, nálunk sokkal nagyobb a szórás ebben a tekintetben. A bevetett újoncok nem olyan fiatalok, mint nálunk, de ők is nagyon szép teljesítményt nyújtanak. Olyannyira, hogy Bepierszcz és Wronka három-három pontot ért el Budapesten, ennél többet csak Chmielewski és Dziubinski, akik egyaránt 2-2 gólt és gólpasszt szereztek.

A krakkói vébén az ellenünk játszott meccs előtt írott elemzésben a kapusteljesítményt és az emberhátrányos védekezést említettük a csapat elsődleges erényeként, erre Budapesten is mindenképpen külön is készülhetünk.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum