Honosítási láz Romániában

 

A Hargita Népe értesülései szerint hét, Romániában idegenlégiós­ként szereplő jégkorongozó nyújtotta be állampolgársági kérelmét az elmúlt időszakban. Ügyükben legkésőbb március végéig születhet döntés.

Az már korábban kiderült, hogy az ukrán Vitalij Kiricsenko és a magyar Nyerges Lajos kérni fogja a román állampolgárságot. Esetük érthető, Kiricsenko 2008-ban került a Progymhez, majd Újpesten, Brassóban, Kijevben, Lvivben és két éve újra Gyergyóban játszik. A 30 éves Nyerges 2009 óta csak romániai csapatokban játszott, helyzetüket nyilván erősítené, ha nem számítanának légiósnak.

Azóta újabb öt játékosról derült ki, hogy elképzelhető a honosításuk. Ezt Iuliu Becze, a Román Szövetség főtitkára mondta a lapnak nevek említése nélkül. A Steaua edzője, Nelu Alexe úgy nyilatkozott, hogy négy ukrán légiósuk kérvényezte az állampolgárságot, ám neveket szintén nem mondott. A Steauának egy ukránja, Andrij Butocsnov már román állampolgár, A már számos szezont a Steauában illetve a HC Csíkszeredában töltő Gyenyisz Zabludovszkijról pedig többször felröppent már a hír, hogy kérvényezte vagy meg is szerezte már a román állampolgárságot. Ez utóbbinak ellentmond az, hogy az RJSZ adatbázisában légiósként szerepel. A bakáknak további öt ukrán légiósuk van, nevezetesen Pavlo Boriszenko, Anton Butocsnov, Artyom Bondarjev, Jevgenyij Jemeljanyenko és Ruszlan Szviridov. Mivel a harmadik, ukránokat foglalkoztató klub, a Dunarea Galati edzője, Marius Trandafir szerint az ő játékosaik közül senki nem kért román állampolgárságot, így az öt kérelmező alighanem a bakák kontingensét erősíti.

A lap megemlíti, hogy a nemrég módosított román törvények szerint azok a külföldi állampolgárságú sportolók, akik kiemelkedő teljesítményükkel jelentősen hozzájárulhatnak Románia külföldi jó megítéléséhez válogatottságbeli szereplésük esetén, kormányhatározattal megkaphatják a román állampolgárságot. Ehhez szükséges a sportági szövetség, illetve az Ifjúsági és Sportminisztérium ajánlása is.

Elképzelhető, hogy ez lehet a honosítások hivatalos indoka, de aligha járunk messze az igazságtól, hogy az okok inkább a rendkívül szűkös romániai játékosbázisban keresendők. Jelenleg 5 csapat öli egymást a román bajnokságban, akiknek nagyjából 70-80, de a Csíkszereda és a Brassó kettős terhelését figyelembe véve inkább 100 erős hazai játékosra lenne szükségük. Többek között a magyarországi klubok óriási elszívó ereje és a kettős állampolgárság lehetősége miatt az utánpótlás igen jelentős része még fiatalon kivándorol, a többiek egyszerűen nem elegek ahhoz, hogy fel lehessen tölteni velük a klubok keretét, nincs 100 megfelelően erős játékos jelenleg a romániai csapatokban. Így ha egy csapat versenyképes szeretne maradni, külföldiekhez kell nyúljon, az engedélyezett 5 fő viszont a hazaiak hiánya miatt nem elegendő. Egyébként ebből a szempontból a galaci légiósok honosítása is ésszerű lépés lenne. Ha még esetleg valamelyik klub netán a MOL Ligával kapcsolatos terveket is dédelget, akkor a hazai útlevéllel rendelkező erős játékosokra még inkább szüksége lehet. Így jöhet képbe a honosítás, amelyből mellékes hozadékként akár a román válogatott is profitálhat egyes esetekben. Azonban a hét említett játékos közül az IIHF honosítási szabályai értelmében egyedül Nyerges Lajos az, aki már most a válogatott rendelkezésére állhatna, az ukránok egyikének sincs folyamatosan négy szezonja Romániában, amióta utoljára szerepeltek hazájuk valamelyik válogatottjában.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum