Nem szabályos a légióskorlátozás Dániában

   

Darázsfészekbe nyúlt a dán sportminiszter. Súlyos károkat okozhat a dán utánpótlás-nevelésnek és a klubok is összeomolhatnak pénzügyileg, ha a dán jégkorongszövetségnek meg kell szüntetnie a hat éve létező légióskorlátozást.

A sportot is felügyelő dán vallás- és közoktatásügyi miniszter szerint ellentétes az EU szabályaival az, hogy Dániában maximálták azt, hogy egy csapatnál egy időben hány légiósnak lehet szerződése ? írja a Poltiken című dán lap. Az érvényes szabályok szerint a Metal Ligaenben egyszerre egy időben legfeljebb 8 olyan szerződtetett játékos lehet csapatonként, akinek nincs dán állampolgársága, ami egyben azt is jelenti, hogy a nem dán, de EU-s állampolgárságú játékosokat pont ugyanúgy kezelik, mint az EU-n kívülről érkezetteket. Fontos hangsúlyozni, hogy a szabályok a szerződtetett játékosok számát maximálják, ez azt jelenti, hogy ha egy klubnak van 8 nem dán állampolgárságú játékosa, és hozna egy kilencediket, akkor a 8 közül valakit el kell bocsásson. Ebben a szezonban a szabály megszegése miatt volt már büntetés is, a Gentofte Stars vesztett el azért meccset a zöld asztalnál, mert sérülés miatt szerződtetett egy kilencedik légióst is.

A dán szövetség (DIU) nem ért egyet a miniszteri véleménnyel, úgy vélik, a korlátozás a fiatal dán játékosok számára előnyös, és ezért nem is tervezik, hogy megszüntetnék. “A korlátozás az egész dán jégkorongsport számára hasznos, és ezért nem is tervezzük megszüntetni azt, vagy így, vagy úgy, de meg fogjuk találni a módját, hogy megtarthassuk ? mondta a DIU igazgatója, Ulrik Larsen. ? Ha köteleznek bennünket arra, hogy megváltoztassuk a szabályt, akkor megpróbáljuk másképp megfogalmazni ugyanezt, vagy a klubokkal egyezünk meg róla” ? tette még hozzá.

Habár az EU-jog szerint a szabályozás jogellenes lehet, az széles támogatásnak örvend a klubok körében. Ráadásul a pozitív hatásait legutóbb a junior-világbajnokságon is láthatta mindenki, amikor is a dán U20-as válogatott a negyeddöntőben csak túlórában kapott ki a toronymagas esélyesnek tartott oroszoktól. “Ha pár évvel visszamegyünk az időben, láthatjuk, mi volt akkor, amikor 14 külföldnek volt szerződése ? mondta a lapnak Henrik Andersen, a Frederikshavn sportigazgatója. – Nem kell különleges matematikai képességek birtokában lenni ahhoz, hogy megértsük, ha újra visszamegyünk ahhoz a korszakhoz, akkor megint kevesebb lehetőséghez fognak jutni a tehetséges dán játékosok a csapatokban. Kétség sem fér hozzá, hogy ha el kell törölnünk a plafont, akkor azzal ártunk az utánpótlás-nevelésnek és a klubok olyan fegyverkezési versenybe szállnak bele újra, amelyet gazdaságilag nem fognak bírni, de elkerülhetetlen lesz, ha a sportban eredményeket akarnak elérni.”

Fra venstre: Mads Eller, Nikolaj Ehlers, Oliver Bjorkstrand

“Komoly oka van annak, hogy ez a szabály ? csatlakozott hozzá Thomas Bjuring, az Aalborg Pirates sportigazgatója. Mi továbbra is a fiatal dán tehetségekre fogunk fókuszálni, ha el kell törölni a korlátozást, de nekünk és az egész dán hokinak is rossz lesz, ha lesznek klubok, amelyek külföldiekkel töltik fel a keretüket az eredmény érdekében. Gazdaságilag sem fogja megérni. A nézők a hazai tehetségekre kíváncsiak.”

Hasonló véleményen van Olaf Eller, a juniorok szövetségi edzője is. “Nagyon sajnálatos lesz, ha meg kell szüntetni a korlátozást ? mondja. ? Nem véletlenül vezették be ezt és a fizetési sapkát is. Azóta a klubok képesek kiegyensúlyozottan fejlődni. Azt látjuk, hogy az egyesületek egyre jobban dolgoznak a saját fiataljaik fejlesztésén, és csak célzottan igazolnak külföldieket. Sokkal több tehetséges fiatal dörömböl most a csapatok kapuján, mint pár éve. Éppen ezért nagyon bízom abban, hogy az egyesületek folytatni fogják ezt a stratégiát, ami működőképesnek és sikeresnek bizonyult. De attól félek, lesznek klubok, akik a másik utat fogják választani, ha megtehetik. És az nagyon nem lenne jó.”

Természetesen Európában nem Dánia az egyetlen ország, ahol korlátozzák a légiósok számát. Az EBEL például a méltán elhíresült pontrendszerébe integrált korlátozásokat, a lengyel szövetség 2009-ben törölte el a lehetőséget, hogy korlátlanul igazolhatók legyenek légiósok. Az indoklás az volt, hogy ezzel a lengyel fiatalok nem jutnának lehetőséghez.

A MOL Liga a csapatok megegyezésén alapuló szabályt hozott. Ezek szerint minden klub korlátlanul köthet szerződést nem hazai állampolgárságú játékossal ? ez éppen az EU előírásai miatt van így ?, de egy-egy meccsre csak korlátozott számban nevezheti őket. Erről a klubok minden szezon előtt külön szavazással döntenek, ez évben 6 ? a két erdélyi csapat 8 ? légióst nevezhetnek egy-egy mérkőzésre, miközben több csapat is él a szabályok adta lehetőséggel, és ennél a számnál magasabb a légióskontingensük. Közülük valakik mindig pihennek.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum