Így kell megnyerni egy MOL Liga-alapszakaszt

   

Két mérkőzés ugyan szombatra maradt, mégis indokolt vonnunk most egy DVTK Jegesmedvék-centrikus mérleget bajnokságunk idei alapszakaszáról.

Ennek oka, hogy a miskolciak csütörtök este behúzták az első helyet. Az már korábban eldőlt, hogy minden bizonnyal ők zárnak az élen, a Ferencváros könnyed legyőzésével tehát csak a pontot tette fel az i-re Jason Morgan csapata. A legesélyesebb lett az első a magyar bázisú küzdelemsorozatban, ez nem kérdés. Blogunk olvasói is tudták, hogy ez lesz: szeptember eleji szavazásunkon egyértelműen a legjobb helyezési számot kapta a Miskolc. A MAC Budapestben valamivel kevésbé bíztunk, a második helyre a Fehérvár AV19 is pályázhatott. Ez a valóságban is így volt sokáig, a Majoross Gergely-féle ligaújonc a szezon második felében húzott el a Volántól meg a többiektől, és szorongatta meg a címvédőt is. Ha már itt tartunk, érdemes megjegyezni: a sorrendet majdnem telibe lőtte a közönség, csak a Csíkszereda erejét becsültük alá, igaz, a Sportklubról az idény előtt még nem lehetett tudni, hogy milyen kerettel indul harcba, meg hogy mire lesz képes.

Screen Shot 2016-02-05 at 14.31.04

De térjünk vissza a DVTK-hoz. Korántsem állítható, hogy sima és laza sorozatnak ért a végére az alapszakaszgyőztes. Minden a nyári viharokkal kezdődött. Az előbb leírtam szinonimaként, hogy sárga-feketék, ám utána törölnöm, javítanom kellett. Nem piros-fehérekre, arra még nem áll rá a kezem. Ismerik az előzményeket: az történt, hogy a Leisztinger Tamás által tulajdonolt DVTK beszállt a jégkorongklubba, amit nem minden téren fogadott kitörő örömmel a szubkultúra. A drukkerek egy részének nem tetszett az integráció összes velejárója, különösen a klubszínek megváltoztatására vonatkozó szándék csípte sokak szemét. Ez a fejezet nincs is még lejátszva, attól, hogy a csapat idegenbeli meze már most tisztán piros-fehér, a lelátók népe még jó ideig nem fog átöltözni.

Másfelől az is igaz, hogy a források figyelemre méltó módon bővültek, melynek hála az Egri Gergely-féle menedzsment meg bírta tartani a kulcsjátékosok zömét ? köztük a remek finn szerződés előtt álló Jesse Dudast ?, sőt további kiváló hokisokat tudott igazolni: gondoljunk csak a Dunaújvárosból érkezett Galanisz, Somogyi, Pavuk támadóhármasra. Nyár végére látszott, hogy nívósabb kerete más MOL Liga-csapatnak nem lesz. Egriék egyetlen kudarca az építkezésben a sikerkovács edző távozása volt. Magyar bajnoki cím, MOL Liga-siker, kupagyőzelem az EBEL-es Volán ellen, ezeket hozta össze Majoross Gergely 2014/15-ben. Hogy a MAC-hoz szerződött, azt kevesen élték meg meglepetésként ? mégiscsak hazatért az alapvetően fővárosi tréner ?, de érthető, hogy a miskolci szurkolók csalódottak voltak.

Az egyik neuralgikus pont ez volt a Jegesmedvéknél ? noha mi kívülállóként örültünk, hogy Mayer Péter személyében újabb fiatal magyar szakember kapott lehetőséget egy bajnokesélyes felnőttcsapat irányítására ?, a másiknak a kapusposzt sejlett a kezdetekkor. Kiderült ugyanis, hogy a légiós Guggenberger ? aki végigvédte a nyarat Ausztráliában ? nem áll készen a feladatra. A Miskolc szerencséje az volt, hogy bár csak két tinédzser állt rendelkezésére ekkor, Adorján Attila és Kiss Bence némi belerázódás után messze az elvárások fölött védett. A MAC Budapest elleni első szuperrangadón például Adorján kivédte a rengeteget támadó fővárosiak szemét, így 2-0-s sikerrel adták meg a végig kiélezett párharc alaphangját a borsodiak.

0201jegcsik12

Fotó: Bán Olivér

A DVTK viszonylag hamar a tabella élére került, annak ellenére, hogy már a harmadik fordulóban elszenvedte első ? fölöttébb váratlan ? vereségét Dunaújvárosban. Ezt a pozíciót aztán lényegében végig megtartotta, mert bár volt, hogy a stabilan haladó és egy hihetetlen győzelmi sorozatot is felmutató MAC előzött, ám erre egy olyan időszakban került sor, amikor a Miskolc jó pár meccsel kevesebbet játszott. Ez a kevesebb mérkőzéses szituáció a csapat Kontinentális Kupa-szereplésével volt összefüggésben. Amit egyértelmű és kifejezett csalódásként kell értékelnünk: a DVTK esélyesként fogadott három nála gyengébb csapatot, de már az első találkozón elment a hajó: hiába lőtték szét a vendég Rigát, kikaptak a hazaiak, így a lettek mehettek még egy kört.

A MAC esetében alighanem joggal említettük a stabilitást, ami a Miskolcnál ellenben olykor hiányzott. A DVTK összesen hétszer kapott ki, ebből ötször rendes játékidőben. Pontosabban csak négyszer, hiszen egy találkozót adminisztratív úton bukott 0-5-re a címvédő, a ligautolsó Brassó ellen sikerült jogosulatlanul szerepeltetnie néhány juniort. Ezenfelül a szezon eleji újvárosi vereség után még kettő volt olyan, amelyek láttán nehezen tértek magukhoz a csapat hívei: az egyik az Újpesten összehozott 1-6, a másik a Ferencvárossal szembeni 3-5. Mindkettő fájdalmasnak volt mondható, az első a meghökkentő különbség miatt, a második azért, mert két harmad után még 3-0-ra vezettek a hazaiak.

Utóbbi zakónak személyi konzekvenciái lettek. Az új naptári év új edzőt hozott a csapat élére, Mayer Pétert az NHL-es múlttal büszkélkedhető Jason Morgan váltotta. Vele sem nyerte meg összes meccsét a csapat ? becsúszott egy hazai 1-2 a Debrecen ellen ?, de az a fajta fejetlen hullámzás, ami korábban elő-előfordult, többé nem folytatódott. Arról nem beszélve, hogy a legnagyobb riválist ? mármint a MAC-ot ? három alkalommal is legyőzte a DVTK januárban. Ezek közül a találkozók közül a 6-ai volt a kulcsmeccs a Tüskecsarnokban. Morgan még kvázi zöldfülűnek számított, és a MAC úgy kezdte az összecsapást, mint a szélvész. A második harmad közepére 4-1-es előnyre tettek szert a budapestiek, és úgy nézett ki, fordul a kocka, onnantól más lesz a favorit a bajnokságban. De a miskolciak nem adták fel, minden tudásukat és akarásukat összeszedve, kemény fizikai hokival és hatalmas lelkierővel felzárkóztak és fordítottak, majd egy parádés utolsó felvonással 7-5-re nyertek. Tették mindezt úgy, hogy abban az időszakban ? és még hetekig ? krónikus védőhiánnyal küszködtek.

Ezen a ponton el is érkeztünk oda, hogy miért az a Miskolc-méltatásunk címe, ami. Hogy mit jelent az, hogy így kell megnyerni a MOL Liga-alapszakaszt. Különös tekintettel arra, hogy eddig inkább problémákat és nehézségeket hoztunk szóba, amelyek a csapatot az idényben jellemezték.

1227jegftc08

Nos: az a gárda, amely a legnagyobb riválisát hatból hatszor legyőzi ? és háromból háromszor túlórázva ?, minden vitán felül rászolgált a sikerre. A problémák és a nehézségek ? vagy akár az időleges hatásokkal bíró kisebb kudarcok ? csak magasabbra emelik a siker értékét és jelentőségét. A bajnokság legkiélezettebb meccsei ezek a MAC?DVTK-k voltak, és a legkiélezettebb meccseken eltette a pontok többségét a Miskolc: 15-3-as összesítéssel. Ez önmagáért beszél.

Mi kellett még ahhoz, hogy a Miskolc legyen az első? A népes és hálás szurkolótábor mellett a játéktudásban, rutinban, fizikai és lelki felkészültségben is masszív keretet kell itt kiemelni. A fiatal kapusokról már volt szó, ugyanitt hadd írjuk le Gyenes Dávid nevét, aki súlyos sérülés és hosszú kihagyás után az utolsó meccsekre ismét csúcsformába hozta magát. A nemegyszer létszámhiányos védelemnek két tengerentúli légiós, Kalvin Sagert és Jesse Dudas volt az oszlopa. Sagert kevesebb pontot, kevesebb büntetéspercet és kevesebb eltiltást hozott össze, ám +55-ös plusz-mínusz mutatója fenomenális. Ahogy fenomenális Dudas 13+38-a is, amit mindössze 36 meccsen ért el. Csakhogy a legutóbbi eltiltását megelőző eseménysort sem könnyű feledni ? egészében 163 büntetéspercig jutott ?, így joggal mondhatjuk: nagyon nagy hokis lehet egyszer a kanadai?magyar srácból, ha végre mindig hideg fejjel fog játszani. Az előző szezon rájátszásában egyébként kisbüntetése is alig volt, hasonlóban reménykedünk a folytatásban az idén is. Már onnantól, amikor visszatérhet a jégre.

Ami a Miskolc előrejátékát illeti, beszédes tény, hogy a házi kanadai táblázaton kereken tízen szereztek legalább harminc pontot. Külön öröm, hogy ezek között a játékosok között hatan magyarok, az eredményesség sorrendjében: Galanisz Nikandrosz, Somogyi Balázs, Hajós Roland, Tóth Adrián, Pavuk Attila, Miskolczi Márk. A Jegesmedve-drukkerek aligha örülnek, hogy közülük csak egyvalaki ? Somogyi Balázs ? bizonyíthat a válogatott bő keretében, de hátha ez csak még keményebb munkára sarkallja a többieket. Mindazonáltal miként tavaly Keegan Dansereau, úgy ezúttal Jon Booras volt a DVTK legmenőbb csatára. A házi gólkirály 32+31-gyel áll, és a teljes MOL Liga-listán kizárólag a MAC csodatriója előzi meg őt, más senki. A rutinos amerikai hosszú szezonokon át hozta a pont/meccset az ECHL-ben és a CHL-ben, úgyhogy nagy csoda nincs abban, amit a MOL Ligában mutatott. Hozta, amiért idehozták, le a kalappal.

0130jegmac11

Szándékosan nem írunk itt most arról, hogy a szezon után merre vezethet a Miskolc útja. Azt látjuk, hogy a magyar jégkorong erjed, és a klubstratégiák nem mutatnak egy irányba. De két okból sem kell elmélyednünk ebben. Az egyik, hogy gőzünk sincs, mi lesz, és minthogy a bölcsek köve sincs nálunk, azt sem tudjuk, mi lenne jó, a magyar hoki érdekeit szolgáló döntés, és mely lehetőségek azok, amelyeket mindenképpen meg kellene ragadni. A másik, hogy alapszakasz-győzelem ide vagy oda, a MOL Liga-szezonnak még nincs vége.

Sőt: most kezdődik a java.

A Miskolcnak résen kell lennie, ha meg akarja védeni a címét. Volt már arra példa, hogy az alapszakaszt fölényesen nyerő csapat lemaradt a döntőről is. Az eddigieket látva hatalmas meglepetés lenne ez, és a DVTK itt is megénekelt fizikai, mentális és képességekbeli ereje más végkifejletet vetít előre. De maradjunk egyelőre inkább a tényeknél: a címvédő a negyeddöntők után kapcsolódik be a rájátszásba, ahol végig pályaelőnyt élvez majd. Első ellenfele a leggyengébb továbbjutó lesz a FehérvárAV19?Ferencváros és Újpesti TE?Debreceni HK párokból. Az első mérkőzésre február 24-én kerül sor a Miskolci Jégcsarnokban.

Addig is, szombat este fél 7-től ? a Volán elleni utolsó alapszakaszmeccsen ? hazai jégen ünnepelhetik meg a Bíró László-vándordíj megszerzését a kedvenceikkel karöltve azok, akiket továbbra is joggal nevezhetünk sárga-feketéknek. Mármint: az újabb sikerekre változatlanul éhes miskolci szurkolók.

mla_8595_resize

Fotó: Mudra László

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum