Győzelem, vagy halál 2.

   

Oda-vissza csata első felvonására kerül sor kedden este. Ha be akar kerülni a rájátszásba a Fehérvár, akkor nincs más lehetősége, mint győzni Innsbruckban.

Nem túlzás azt állítani, sorsdöntő meccs előtt áll a Fehérvár. Kedden annak az – egyébkét a mieinkhez hasonló helyzetben levő – Innsbrucknak lesz a vendége, amelyik egy meccsel kevesebbet játszva és két bónuszponttal kevesebbről indulva mindössze egyetlen pontra van Szirányiéktól. Így egy innsbrucki győzelem egyből helycserét érne a táblázaton, miközben a Klagenfurt és a Villach egymással küzd, tehát legalább valamelyikükhöz közelebb is lehetne kerülni.

Nagyjából az utolsó lehetőség vár a Fehérvárra, ahogy ellenfelére is. A Villach és a Klagenfurt meglépett a többiektől, ez a meccs és a pénteki visszavágója arról dönthet, hogy ki lesz az, aki utánuk tud eredni, életben tartva a playoff reményeket. Az Innsbruck idegenben és hazai jégen is verhető, bár ebben a szezonban Innsbruckban még csak büntetőkkel tudott nyerni a Fehérvár. Most azonban némi váratlan segítség is érkezett egyenesen Innsbruckból, hiszen Nicholas Ross, a Cápák egyik legjobb védője egy mérkőzésre szóló eltiltást szedett össze az alábbi videón látható ütközésért, amelyet a Graz elleni meccs utolsó másodperceiben szedett össze teljesen feleslegesen.

Ahhoz azonban, hogy legyen miről beszélnünk, hogy legyen értelme reménykedni a győzelemben, a Fehérvárnak sürgősen el kellene felejtenie legidegesítőbb újkeletű szokását, nevezetesen, hogy mire a játékosai felfogják, hogy elkezdődött a mérkőzés, az ellenfél már vezet is. Hármas vereségszériában van a csapat, és mindhárom mérkőzésen az volt a legfeltűnőbb, hogy legalább 20 perc előnyt adott ellenfelének. Ez nem fér bele, ilyet nem lehet ezen a szinten csinálni. Ami a legfájóbb, hogy a fogadkozások ellenére a játékosok újra és újra ugyanebbe a hibába esnek.

A tét pedig óriási, ezúttal vitathatatlanul az MHÉ forog kockán. Májusban A csoportos világbajnokságon vesz részt a válogatottunk, és addig is a válogatottjelölteknek játszaniuk kellene valahol. A MOL Ligában játszóknál ez megoldott, az EBEL-ben játszók esetében viszont mára reális fenyegetéssé vált a rövid szezon. A feladat tehát egyértelmű, az Innsbruckot oda-vissza verni kell, a többit pedig aztán meglátjuk. Az Innsbruck a középszakaszban eddig egy sima, egy fordított sormintával szerepel, egy győzelmet egy vereség követ, és viszont. Ha hiszünk a számmisztikában, akkor most innsbrucki győzelemnek kell következnie, mi azonban ehelyett inkább a fehérvári játékosokban és győzelemben akarunk hinni.

HCIAVS

“Mostantól mindent meg kell nyernünk – adta ki a jelszót a ligahonlapon David Schuller, a HCI csatára. – A KAC és a Villach eddig nem sok sót hagyott a többieknek. Megtesszük, ami tőlünk telik. Az biztos, hogy többet kell dolgoznunk a kapu előtt.”

“Voltak olyan dolgok a Villachellen, amiket jól csináltunk – nyilatkozta ugyanott Hannu Jarvenpaa, a Volán mestere. – Igyekeztünk a testünket is használni, helyzeteket alakítottunk ki, türelmesek voltunk. Ezeket a pozitív dolgokat kell magunkkal vigyük Innsbruckba is. A HCI nagyon veszélyes csapat, az első pillanattól kezdve készen kell állnunk a csatára.”

Innsbruck–Fehérvár 3-1

   

Vezetett ugyan, de végül vereséget szenvedett a Fehérvár Innsbruckban, ezzel tovább nehezedett a helyzete.

Végre nem rontotta el az első harmadot a Fehérvár, amely ezúttal Hetényi Zoltánnal a kapujában kezdett. Kiegyenlített, ám nem túl magas színvonalú játékkal kezdődött a meccs, az első valamirevaló akció Pedevilla és Nagy Gergő civakodása volt, amelyből a hazaiak jöttek ki jobban, Nagy ugyanis 10 perc fegyelmit is kapott a kisbüntetése mellé. A 11. percben a Volán jutott emberelőnyhöz, de nem sokat tudott kezdeni vele. Mégis az, hogy nem kapott a csapat gyorsan gólt, illetve hogy ő játszhatott előbb emberelőnyben, reményt adott a jó folytatásra. Ez a 14. percben be is következett, Szirányi bombájába Kóger ért bele, a korong a hálóba vágódott. Az innsbruckiak reklamáltak, úgy látták, a korong korcsolyáról került a hálóba és rúgó mozdulat is volt. A játékvezetők azonban az események visszanézését követően megadták a gólt. A 18. percben egy Francis-kapuvas jött, majd a szünet előtt nem sokkal Wehrs hagyott ki óriási helyzetet. Bíztató játék és vezetés volt az első harmad eredménye.

A második harmad nagy fordulatot hozott a játék képében, az Innsbruck átvette az irányítást, amiben persze segítette a Wehrs ellen szabálytalanságért és az ítélet kommentálásáért megítélt 2+2 perces büntetés is. A hazaiak egyenlítése mégis egy védekezési figyelmetlenségnek volt köszönhető. A Volán játszott emberelőnyben, aminek a lejártakor az Innsbruck korongot szerzett, és azzal a büntetőpadról belépő Pedevilla indulhatott el egyedül Hatényi kapujára. Ő a felzárkózó Schullerhez passzolt, aki továbbadta Hörtnaglnek a korongot, neki már csak a gyakorlatilag üres kapuba kellett lőnie. A gól után másik sebességfokozatba kapcsolt a HCI, mégis két nagy Volán-helyzet maradt ki. Ezt követően Kóger kétperces kiállításából a hazaiak szereztek gólt, a szünet előtt szinte közvetlenül megfordították az állást.

HCI-AVS_Innsbruck

Rosszul ért véget a második harmad és hasonlóan rosszul folytatódott a harmadik is, hiszen nem egészen másfél perc elteltével máris 3-1 állt az eredményjelző táblán. Schennach bombája Hetényiről felperdült, majd eltűnt a nézők szeme elől, csak annyit láthattak a lelátóról, hogy Valdix ünnepelni kezd. A szabaddá vált korongot ő tuszkolta be a hálóba, a játékvezetők pedig videózás után ezt a találatot is megadták. Hannu Jarvenpaa kapust cserélt, Hetényi helyett érkezett Rajna, akinek nem sokkal később már Ulmer akciójánál kellett parádéznia, majd kisvártatva Lammers lőtt kapuvasat. Pár perc múlva a Volán is kezdett felocsúdni a sokkból, ezt néhány veszélyes helyzet is jelezte, melyeknél Chiodo résen volt. Az utolsó percekben a Volán megpróbált mindent, Jarvenpaa Rajnát is lehozta, az eredmény azonban nem változott, a HCI kétgólos győzelmet aratott.

HCI-AVS-1050178989_0

Vereségével a Fehérvár nagyon nehéz helyzetbe került, pedig a karintiai derbi a lehető legjobban alakult, hiszen a KAC kiadós verést kapott hazai jégen a Villachtól. A VSV ezzel fél lábbal a rájátszásban érezheti magát, hátralevő 4 meccsén mindössze 2 pontra van szüksége. A Fehérvár hátránya az alsóház 2. helyétől 6 pont, a hátralevő 4 meccsen még 12 pont szerezhető, a feladat elvben megoldható, de a csapat sorsa mások kezében van, és a 2. helyre pályázik még a 2, illetve 1 pont előnyre szert tevő és még 5 meccset játszó Innsbruck és Graz is.

Tovább reménykedünk a rájátszásban

   

A Fehérvár több problémával is küszködik: a gólszerzés egyértelműen nem megy, és a védekezésen is egyszerűsíteni kell.

Hannu Jarvenpaa (vezetőedző, Fehérvár): Természetesen nagyon csalódottak vagyunk az eredménnyel kapcsolatban. Kemény egy ilyen vereség, hiszen jó csapatunk van, és korábban már megmutattuk, tudunk pontokat szerezni. Tanulnunk kell a hibáinkból, pénteken az Innsbruck ellen meg is mutathatjuk, hogy ez sikerült. Jó játékkal kell előrukkolnunk. Természetesen tovább reménykedünk a rájátszásban, a hosszú távú célunk ennek elérése, rövid távon pedig a pénteki győzelem a cél. Több problémával is küszködünk: a gólszerzés egyértelműen nem ment, és a védekezésünkön is egyszerűsítenünk kell. Sokan azt mondják, lövésből lesz a gól és minél többet kapura kell lőni. Ez így is van, azonban nem mindegy, hogyan. Fontos például, hogy a kapunál hogyan takarunk a kapus előtt. El kell kerülnünk a felesleges kiállításokat. A játékosoknak vissza kell fogniuk magukat. Tudom, felfokozott idegállapotban vannak, de meg kell tanulniuk kezelni a helyzetet.

Forrás: Volán-honlap

EBEL, 1200 néző. Játékvezetők: Bernecker, Gamper, Nothegger, Plattner.
Chiodo: 95,5% (Litterbach)
K
Hetényi: 87,0% (Rajna: 100%)
Liffiton, Pedevilla, Lammers, Spurgeon, Bishop
1
Martinelli, Brocklehurst, Banham, Sarauer, Kóger
Schaus, Saringer, Ulmer, Valdix, Schennach
2
Szirányi, Szaller, Sárpátki, Bartalis, Kovács
VanBallegooie, Ebner, Mössmer, Hahn, Schramm
3
Manavian, Wehrs, Bodó, Francis, Nagy
Steinacher, Hanschitz, Frischmann, Schuller, Hörtnagl
4
Vincze, Sikorcin, Benk, Orban
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 13:48 FHA Kóger Sarauer Szirányi
1-1 32:48 HCI Hörtnagl Pedevilla Schuller
2-1 39:14 HCI PP Ulmer Valdix Schuller
3-1 41:25 HCI Valdix Schennach Schaus
23 Kapura lövések száma 22
6 Kiállításpercek 22

Az Innsbruck–Fehérvár videó-összefoglalója

   

Így szállt ki a Volán a rájátszásért folytatott harcból.

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum