Az ellenfelek utálják, de mi ezt is szeretjük benne

 

Mindig jó, ha egy játékosról az edzője és a csapatkapitánya is csak jót tud mondani. És ha ez a játékos 19 évesen 30 svéd első ligás meccsel vesz le a lábáról egy svéd világbajnokot, akkor nem kell meglepődni a válogatott meghívóján sem. Ilyennek látják Galló Vilmost a Linköpingnél.

Galló Vilmos nem keveset dolgozott és dolgozik nap mint nap az elismerésért. A svéd elitliga, az SHL harmadik helyén álló Linköpingnél sok sérüléssel küzdöttek a szezon elején, ezért felhozták a junioroknál kiválóan teljesítő magyar csatárt. Azóta ki sem lehet őt robbantani ? most éppen az első sorból ?, többek között Niklas Persson svéd világbajnok mellől. A Djurgarden elleni 3-4-es mérkőzés után sikerült beszélnünk magával Gallóval, valamint edzőjével és csapatkapitány sortársával is.

“Jó teljesítményt nyújtott Vilmos a juniorban ? kezdte Dan Tangnes, a Linköping HC norvég vezetőedzője ?, ezért amikor elkezdtek lesérülni a játékosaim, felhoztam, hogy negyedik soros beugróként segítsen ki minket. Aztán annyira jól működött a dolog, hogy egyszerűen nehéz lett kivenni a csapatból, hiába tértek vissza a sérültjeink. Nagyon keményen dolgozik mindig, folyamatosan a jó irányba tesz lépéseket. Most már kvázi állandó csapattag.”

tangnes

Dan Tangnes. Fotó: Aftonbladet

Galló Vilmos élvezi az új helyzetet, és mindent megtesz, hogy bizonyítsa, tényleg ott a helye: “Nagyon nagy élmény itt játszani, rengetegen jönnek ki minden meccsre, ez nagyszerű érzés. A fizikai munkában van elsősorban különbség, illetve az egy az egy elleni szituációk nehezebbek, mint a juniorban, de a tempóban nincs akkora differencia.”

Érdeklődtünk a Linköping első soráról is, Galló Vilmos természetesen nem elégedetlen. “Sokat segítenek, rengeteget tudok tőlük tanulni mindennap. Sokkal rutinosabbak nálam, és nem akadályoznak abban, hogy minél többet tanulhassak én is. Mondják, mit csináljak, de a taktika terén is sokat el lehet tőlük lesni.”

Niklas Persson csapatkapitány jót nevetett ezen: “Tényleg ezt mondta?! Pedig minden nap adom neki a savat! Komolyra fordítva, már annyi meccset játszott a mi sorunkban is, és olyan jól, hogy maximálisan megbízom benne, és nagy elvárásaim vannak vele szemben. Nem azt szeretném, hogy mindig gólokat lőjön, vagy hogy irányítsa a játékot, de azt igen, ha minden meccsen mindent kiadna magából, és keményen küzdene, egyenletesen hozva, amiben jó. Eddig hibátlanul teljesít. Persze néha megmondom neki, mit akarok, és hogyan tudna bizonyos dolgokban még jobb lenni, de örülök, hogy ezt jól kezeli. Tényleg remek játékos, az a típus, aki imád tanulni, mindig nyitott szemmel követ mindent, és tágra nyitja a füleit is, igyekszik felszedni valami újat. Nem fél kérdezni, beleáll mindenbe, az öltözőben is teljesen be tudott illeszkedni. Jól fogadja a savat, de őt sem kell félteni. Mindenki imádja, nagyszerű gyerek. Csak az ellenfelek utálják, de mi ezt is szeretjük benne.”

npersson

Niklas Persson a vb-serleggel Stockholmban. Fotó: Aftonbladet

Niklas Persson nem bánja, hogy a fiatal magyarral kell mennie egy sorban, nincs kifogása Dan Tangnes döntése ellen. “Tényleg sok sérülésünk van idén ? mondta erről ?, és fogalmam sincs, mit csinálhatok rosszul, de mindig az én soromból dől ki valaki. Úgyhogy mindig van Vilmos számára egy üres pozíció mellettem. A viccet félretéve, őt elég könnyű berakni bármilyen sorba, jól alkalmazkodik, keményen dolgozik, egy ilyen játékossal könnyű menni. Persze nem ő a gólkirályunk, de nem is várjuk ezt még tőle. Ahogy játszik és amilyen remekül veszi az akadályokat, az hasznos a csapatnak. Én vagyok a szerencsés, hogy megkaptam magam mellé szélsőként.”

Perssonnak négy A csoportos érem lóg a falán, egy arany- mellett kétszer lett bronz- és egyszer ezüstérmes a svéd válogatottal. Így folytatta Galló jellemzését: “Teljesen mindegy, hogy meccset játszunk, vagy edzésünk van, a munkamoráljára nem lehet panasz. Emellett remekül korcsolyázik, és mindig 110%-ot ad. Persze még nagyon fiatal, és minden meccsen fejlődik a játéka, tanul valamit, rengeteg dologban lehet és kell is ilyen korban előrelépni. Remek helyzeteket alakít ki, ezek kihasználásában van javítanivaló, talán el kellene hinnie, hogy képes rá. Szerintem jobb játékos, mint amilyennek gondolja magát. Biztos vagyok benne, hogy a gólok is jönni fognak, és a játék minden aspektusában még hatékonyabbá válik rövidesen.”

Dan Tangnes szerint is jól illik a csapatba Galló: “Próbálunk agresszív, intenzív hokit játszani, Vilmos pedig igazi energiajátékos, ami jól passzol a stílusunkhoz. Letámadásban és védekezésben is használható, örülök, hogy itt van. Jól korcsolyázik, keményen küzd, nem fél attól, hogy bepiszkolja a kezét. Számomra a fejlődésének a tempója hihetetlen nyár óta. Rengetegszer segített ki minket, és remélem, a jövőben is számíthatunk rá. Amire szüksége van, az a tapasztalat, a sok meccs. Talán a helyezkedésén lehetne javítani, de az is csak munka közben fejlődik. Izgalmas lesz követni a karrierjét, bízom benne, hogy továbbra is ilyen iramban halad előre.”

Gallo Vilmos FROLIN

A fejlődés következő állomását a magyar jégkorong-válogatott meghívója jelentheti: a februári olimpiai selejtezőkön ? ha a bő keret tagjaként kiemelkedő munkát végez ? bemutatkozhat nemzeti színekben is. A jelenleg 30 SHL-meccsen 4 góllal és 1 assziszttal álló csatár azonban egyelőre a soron következő bajnokikat tartja szem előtt. “A válogatott meghívójának természetesen nagyon örültem, nagy megtiszteltetés ez, a maximumot fogom nyújtani. Ráadásul hallottam, hogy sokan kint lesznek az Arénában, hatalmas élmény lenne ott játszani. Viszont addig még van néhány meccsünk a bajnokságban, egyelőre igyekszem ezekre koncentrálni.”

A vezetőedző követni fogja a budapesti eseményeket: “Hallottam a meghívóról. Szerintem Vilmos olyan játékos, akit könnyű szeretni edzőként, mert mindig tudhatod, mire számíthatsz tőle. Odateszi magát, nem fél a kihívásoktól. Eddig nem találtunk olyat, ami túl nehéz lenne számára, meglátjuk, hogy a nemzeti válogatottban hogyan teljesít. De szerintem ott is azt a játékot hozza majd, mint nálunk.”

Gallo Linkoping

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum