Spiller Goalie Holtby dehidratációja

 

A liga pillanatnyilag legjobb formában lévő kapusa, a washingtoni Braden Holtby a vasárnapi játéknapon a második harmad hajrájában cserét kért.

14 másodperccel korábban gólt kapott a New York Rangerstől. A következő játékmegszakításnál a cserepadhoz korcsolyázott és jelezte az edzőnek, hogy nem érzi jól magát, nem tud megfelelően összpontosítani. Aztán még a padnál beszélt a csapatorvossal is, ezután jött a csere, és állt be helyére Philipp Grubauer.

Kiderült, Holtbynál dehidratáció lépett fel. Nem akarok mély szakmai magyarázatot adni, erre ott van a szakirodalom.

Holtby

Röviden: olyan mértékű folyadékveszteség lépett fel nála, ami már rosszulléttel járt. Azt mindenki tudja, hogy sportolás közben pótolni kell a folyadékot. Igen ám, de a sportoló nem csak vizet veszít az edzés, illetve a mérkőzés alatt. Hanem különböző ásványi anyagokat, ionokat is. És ezeket nem pótolja, vagy nem eléggé.

Az NHL-es kapusok nagyon figyelnek a testsúlyukra. Nem jó, ha 1-2-3 kiló pluszt kell mozgatni a lehető legnagyobb terhelés mellett. Így aztán néha “kicentizik”, azaz “kidecizik”, hogy milyen testsúllyal menjenek ki a meccsre. A meccsen aztán 2-3 kilót simán leadnak úgy, hogy közben megfelelően pótolják a kiizzadt anyagokat.

Holtbynál ez most nem sikerült. Emlékszem olyan hosszabbításos meccsre, ahol Roberto Luongónak – még Vancouverben – infúziót kellett adni az egyik ráadás alatti szünetben. Aztán visszaállt védeni.

Szóval: ha csak közel 1-2 óráról van szó, akkor elégséges lehet a vízpótlás – a megfelelő táplálkozás mellett –, de ha fokozott az igénybe vétel, és a meccs (sportesemény) hosszabb, mint 2 órás, akkor nem elegendő csak a vizet pótolni.

Hajrá! És okosan!

Itt a videó:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
szeptember 18., péntek
FELK 19:15 AVSMIS 8-5VÉGE
szeptember 19., szombat
EL 19:15 TITVAS TÖRÖLVE
    • M4 SPORT+
szeptember 20., vasárnap
EL 19:15 MACDEB 5-4 HVÉGE
    • M4 SPORT+
szeptember 25., péntek
EL 18:30 DEBFTC 
ICEHL 19:15 G99AVS 
szeptember 27., vasárnap
EL 16:30 FTCMAC 
    • M4 SPORT+
Partnerünk
Archívum