Az alapszakaszdöntő első felvonása következik

   

A MOL Ligát toronymagasan vezető két csapat a következő 13 napban háromszor csap össze, e meccsek végkimenetele meghatározhatja, hogy melyikük végez az élen. A MAC zsinórban a 17. győzelméért hajt szerdán.

Nincsenek könnyű napjai Jason Morgan vezetőedzőnek. Vasárnap nevezték ki Mayer Péter helyére a borsodi megyeszékhelyen és egyből mély vízbe dobták a szakembert. Még aznap az utóbbi időben roppant harapós Ferencváros otthonában kellett helyt állnia alaposan megfogyatkozott csapatával, szerdán pedig a Miskolc mögött egy ponttal lemaradva második MAC-hoz látogatnak. Ez még egy tapasztalt edzőnek is kemény feladat lenne, Morgan ráadásul először áll felnőtt csapat kispadján. Az első akadályt mindenesetre jól vette, csapata a Fradi ellen az első harmadban szinte elvette a levegőt a rivális elől, majd amikor a zöld-fehérek a középső szakaszban sikerrel kapaszkodtak, akkor sem estek kétségbe, hanem két gyors góllal ismét a víz alá nyomta ellenfelét, ahonnan az már nem is jött fel, csak szorossá tudta tenni a végjátékot, egyenlítenie nem sikerült.

A MAC ellen mindenesetre lesz alkalma kipróbálni, hogy kire számíthat éles helyzetekben, hiszen a sorsolás szeszélye folytán a következő két hétben nem kevesebb, mint három alkalommal találkozik majd egymással a két csapat. Két olyan csapat minipárharcáról van szó, amely toronymagasan vezeti a tabellát, a második MAC-nak 86 pontja van, a harmadik Fehérvárnak 62. A különbség 24 pont, százalékban kifejezve közel 30%. Kis túlzással tehát azt is mondhatjuk, hogy az alapszakasz döntője vár ránk. Majoross Gergely a napokban emelte a tétet és kerek-perec megmondta, ha már idáig eljutottak, mindenképpen szeretnének az élen végezni az alapszakaszban. Ez annál is nagyobb bravúr lenne, mivel a MOL Liga történetében ilyesmire újonc még nem volt képes, a fiatal szakember neve mellé újabb történelmi tettet jegyezhetnénk fel azok után, hogy tavaly ő lett a liga történetében az első, aki játékosként és edzőként is aranyérmesnek mondhatja magát.

A MAC és a Miskolc háromszor találkozott egymással a szezonban, mindháromszor a Miskolc nyert, kétszer hosszabbításban dőlt a mérkőzés, az eddigi egyetlen Tüskecsarnokban rendezett meccsen az a példátlan eset fordult elő, hogy Majoross Gergely tanítványai, Adorján Attila páratlan teljesítményének köszönhetően nem lőttek gólt. Hogy ez mekkora szó, arra elég pusztán annyit mondani, hogy ezt az esetet leszámítva két találatnál kevesebbel egyszer sem érték be Hayesék, két gólon is mindössze három alkalommal sikerült tartani őket, pedig már 36 meccsnél tartanak.

A Miskolcnál nagy kérdés, hogy a betegek és sérültek közül visszatérhet-e Láda és Leppanen, Pavuk letöltötte egymeccses automatikus eltiltását, vele tehát mindenképpen erősebbek lesznek a vendégek. A MAC-ot egyelőre többé-kevésbé elkerülték a sérülések – Silló Arnold hiányzik ilyen okból, de már ő is jégen edz –, a legnagyobb gondot az okozhatja a hazaiaknál, hogy szerdán még nem számíthatnak Drew Olsonra, a védelem oszlopára, aki ötmeccses eltiltásából a másodikat tölti, ő csak később, a másik két Miskolc elleni meccsen lesz bevethető, továbbá hasonló okból Roczanov Dezsőre sem.

Olson hiányzása a Debrecen ellen mindenesetre nem volt feltűnő, 7-1 nyert a csapat, hazai pályán ilyen leckét még senki nem adott Jevgenyij Muhin tanítványainak a szezonban. A rend kedvéért hozzátesszük, ez volt a MAC sorozatban aratott 16. diadala. Azonban most már aligha lehet édesebb érzés a 17. győzelem megszerzésénél.

Majoross Gergellyel, a MAC vezetőedzőjével bővebb anyagot készítettünk, amelyben nem csak a jelenről, de a közeljövőről is szó esik.

Egy meccs a sok közül, vagy kiemelten fontos meccs lesz a szerdai?

Nyilvánvalóan fontos, hogy ki végez az alapszakaszban az első helyen. Ez nem csak presztízskérdés, mert járnak vele fontos előnyök is. Azt hiszem, már kijelenthető, hogy két csapatnak van esélye ez élen végezni, ez a kettő találkozik szerdán. Távolabbról nézve az eseményeket, nekünk továbbra is az a célunk, hogy bizonyítsuk, jó csapat vagyunk, jó úton járunk.

Legutóbb bejelentette, a MOL Liga megnyerése a cél. Ezt miért éppen most mondta ki?

Nagyon sok bizonytalanság volt a csapat indulása körül, így a szezon előtt nem tudtuk, meddig juthatunk az első évben, mire lesz elég az erőforrásunk. Új csapatot építettünk, nem lehetett látni, hogy egy, két vagy három év kell ahhoz, hogy esélyünk legyen a bajnoki címre. Az elmúlt hetek eseményei olyan pozitívan alakultak, hogy úgy éreztem, most már kijelenthetjük, MOL Liga-győzelemre esélyes csapatunk van.

Közeleg január 31., az átigazolási határidő. Tervez változást a keretben a rájátszásra?

Nem reális, hogy extra külföldit hozzunk. A légiósválasztásaink százszázalékosan beváltak, mindenki minden nap odaadóan dolgozik, edzésen és meccsen is, nem kell nyomást gyakorolnunk rájuk, tehát ugyanolyan szintű légióst, mint ők, nem hozunk hetediknek. Magyar játékosok a szezon előtt és alatt is szép számmal jöttek volna a MAC-hoz. Az utóbbi hetekben megugrott azok száma, akik nem elégedettek azzal, ahol most vannak. Egy esetben gondolkodnék el valaki leigazolásán, ha egy olyan fiatal, tehetséges játékos megszerzésére volna esély, akivel hosszú távon számolhatunk. De erre nem sok esély van, mert mindenkinek a szezon végéig él a szerződése jelenlegi klubjánál.

Fotó: Mudra László - http://www.mudralaszlo.hu

Fotó: Mudra László (MAC)

Jason Morgan (vezetőedző, Miskolc): Nagyon izgalmas mérkőzést, igazi rangadót várok. Ha egy bajnokság első két helyezettje játszik az önmagában is jó meccset ígér, és különösen igaz ez ennek a két csapatnak a meccsére. A MAC egy jól felkészített, támadó stílusú gárda, és ha sikeresek akarunk lenni ellenük, akkor nem kétséges, hogy 100 százalékos teljesítményt kell nyújtanunk. Biztos vagyok benne, hogy mindkét csapat kellően felszívja magát, és így nagyon kemény küzdelem lesz a jégen. Láttam a MAC két miskolci mérkőzését, azokból sok fontos tanulságot le lehetett vonni, és nagyon örülök, hogy most közvetlenül is részese lehetek ennek a rangadónak.

MAC–Miskolc 5-7

   

A meccset a MAC kezdte jobban, de a Miskolc egyre jobban feljött ellenfelére, majd el is hagyta. A záró harmadot kétgólos hátrányból kezdte és 4-0-ra nyerte a bajnokcsapat, komoly karaktert villantva a Tüskecsarnokban. A szezonban negyedszer is legyőzte a MAC-ot.

A miskolciaknál Láda, Tóth A. és Szilágyi hiányzott, a MAC-ból Olson, Roczanov eltiltás, Silló sérülés miatt nem állt edzője rendelkezésére. A mérkőzést a MAC kezdte jobban. Sokkal jobban. Egy gyors ellentámadás végén a második shiftben megszerezték a vezetést. Terbócs és Saarenpaa passza után Nagy Krisztián közelről lőtte át a korongot Adorjánon. 1-0 után a MAC kapujához szorította a Jegesmedvéket. Néhány veszélyes helyzet után megszületett a második gól. A sarokból a kapu elé forduló Terbócsot a vonalbíró szerelte, de a korong maradt a kékeknél, Mestyán pedig távolról a kapuba vágta. 2-0 állt a táblán az 5. perc elején. Továbbra is a hazaiak domináltak, Adorján lapusnak igyekeznie kellett, nehogy túl gyorsan véget érjen számára a mérkőzés. Jól is dolgozott a fiatal kapus, ziccerekben nyert csatákat, többek között McDonald, Schmál és Nagy K. lehetőségét hatástalanította. A harmad felénél kezdett éledezni a Miskolc, és ez nagyon gyorsan gólt eredményezett. Egy emberelőnyös helyzet után támadóharmadban maradt a vendégcsapat, Galanisz egy kipattanót lőtt a kapuba. 2-1. A folytatás kiegyenlítettebbé vált, de továbbra is inkább a MAC írta a forgatókönyvet. Az eredmény nem változott a szünetig.

MACMIS2

Fotó: Mudra László (MAC)

Nagyon beragadt a MAC a második harmad elején. Percekig nyomott a Miskolc. De túlvállalták magukat, egy hiba miatt kinyíltak, a MAC pedig kihasználta az ellentámadást, Klempa csúsztatta kapuba a harmadik hazai gólt. Nem sokkal később Saarenpaa ért a támadóharmadba lendületesen, és bődületesen nagy gólt lőtt a bal felső sarokba. Csilingelt a korong. A 26. percben 4-1-re módosult az eredmény. Érdekes volt, hogy ebben a harmadban a Miskolc játszott erősebben, mégis a MAC lőtt két gólt. De ettől sem változott semmi, a Miskolc dicséretére nem zuhant össze, a MAC pedig nem pörgött vissza az első harmadban látott tempójára. Tán épp ennek, vagy a nagy tempónak volt köszöhető, hogy a negyedik sorok is szerepet kaptak. A MAC-os fiatalok nagyot küzdöttek Dudasék ellen, vegyes sikerrel. Dudas szinte azonnal visszaadta Macik-tábor életkedvét, megérdemelten hozta vissza csapatát a meccsbe. Somogyi lőhetett szólóban kapura a 4-3-ért, de Bálizs nagyon fontos csatát nyert a 29. percben. A 31. percben Ritó maradt tisztán, középről lőtt, Pavuk a kapu előtt beleszúrt, 4-3. Miskolczi ugyanabban a percben egyenlíthetett volna, a kapu elé került, de Bálizs zárta lábait. Csakhamar Cseter próbált a kapuba fejelni egy kipattanót, aranyosan mosolygott utána hosszan, jó jelenet volt az izgalmak közepette. A Ritó, Popovics, Pavuk sor aktívan hokizott, csapatuk komoly értékei voltak ezen a találkozón. A harmad végét ismét a MAC vitte el, Klempa góljával 5-3-mal ment pihenni a két csapat.

A Miskolcnak gyorsan gól kellett, és ennek megfelelően lépett játékba a szünetet követően. Nagy Jegesmedvék-helyzettel indult a záró húsz perc, de aztán a MAC is eljutott a kapuig. 6-3 helyett azonban 5-6-ra változott az állás, alig három perc alatt. Miskolczinak érett már a gól, emberelőnyből be is tette a korongot, majd Hajós tanári passzát emelte át Bálizs mamutja felett Dansereau, a vezetést pedig a 48. percben szerezte meg a vendégegyüttes egy sokszorosan kijátszott akció végén, Somogyi révén. Izgalmas kérdés volt, a MAC meg tud-e újulni, ahogy ellenfele meg tudott. Szerencsére volt még 12 perc ebből a nagyszerű ás izgalmas mérkőzésből. A válasz: a MAC nem tudott megújulni. Helyzetekig sem nagyon jutott Majoross Gergely csapata, a Miskolc pedig egyre magabiztosabbá vált. A végén  Miskolczi Márk emberelőnyből biztosította be a győzelmet. Az utolsó harmadot 4-0-val vitte el a Jegesmedvék, ennél többet nem is kell írni arról, mennyire megérdemelte Jason Morgan vezetőedző együttese a három pontot. Itt jegyezzük meg gyorsan, ebben a győzelemben vastagon ebben van a csapatot négy nappal ezelőttig edző Mayer Péter munkája.

Kellemes meccs, jó élmény volt ez a rangadó a Tüskecsarnokban, amelyen a MAC 16 győzelem után vesztett újra. Sok ilyen színvonalú, tempójú és karakterű meccsre van szüksége a MOL Ligának.

Nemcsak fizikálisan, mentálisan is nagyon erősek voltunk

   

A MAC sokat tanulhat ebből a mérkőzésből.

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC): Sokat tanulhatunk ebből a mérkőzésből, amit a jövőben a hasznunkra válhat. Számunkra minden meccs egy erőmérő, hogy lássuk hol tartunk. Jóval keményebben kell beleállni egy ilyen meccsbe, nem engedhetjük meg azt, hogy ilyen könnyedén visszaengedjük az ellenfelet a meccsbe. Sokkal feszesebben védekező csapat vagyunk, mint amit most mutattunk. A védekezésünk nem volt erős, hiányzott a két eltiltottunk. Velük kiegészülve jobbak leszünk. Fejben kell legközelebb erősebbnek lennünk, és akkor az első harmadban mutatott teljesítményünk alapján nem lesz probléma.

Jason Morgan (vezetőedző, Miskolc): Szoros mérkőzésre számítottam, és az is lett. Hullámzó volt a játék, hol nőtt, hol csökkent a különbség a két csapat között. Nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan is nagyon erősek voltunk, így tudtunk fordítani. Nagyon büszke vagyok a csapatra. Képzett csapatunk van, de tovább kell dolgoznunk, hogy még jobbak legyünk.

Forrás: miskolcijegesmedvek.hu és nso.hu

Erste Liga, Tüskecsarnok, 850 néző. Játékvezetők: Haszonits, Sós, Pálkövi, Váczi.
Bálizs: 84,4% (Arany)
K
Adorján: 86,8% (Kiss)
Quinn, Tokaji, Klempa, McDonald, Hayes
1
Leppanen, Dudas, Somogyi, Miskolczi, Booras
Pozsgai, Mestyán, Nagy K., Saarenpaa, Terbócs
2
Gőz, Sagert, Hajós, Galanisz, Dansereau
Nagy P., Stipsicz, Schmál, Németh A., Szappanos
3
Vojtkó, Popovics, Pavuk, Cseter
Bödök, Jászai, Tóth R., Egyed, Németh Á.
4
Fekti, Ritó
Majoross Gergely, Svasznek Bence
E
Morgan Jason, Kontsas Jukka
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 01:14 MÚB Nagy K. Terbócs Saarenpaa
2-0 04:08 MÚB Mestyán Terbócs Saarenpaa
2-1 10:39 MIS Galanisz Hajós Sagert
3-1 23:59 MÚB Klempa McDonald Pozsgai
4-1 25:40 MÚB Saarenpaa Quinn Tokaji
4-2 25:59 MIS Dudas Galanisz Hajós
4-3 30:20 MIS Pavuk Ritó Dudas
5-3 37:05 MÚB PP Klempa Hayes McDonald
5-4 45:08 MIS PP Miskolczi Galanisz Somogyi
5-5 46:46 MIS Dansereau Hajós Galanisz
5-6 47:41 MIS Somogyi Miskolczi Dudas
5-7 57:37 MIS PP Miskolczi Galanisz Dansereau
38 Kapura lövések száma 45
16 Kiállításpercek 12

A MAC–Miskolc képes összefoglalója

   

Máris újranézhető a MAC–Miskolc

   

A 12 gólt hozó találkozó az alábbi linkre kattintva teljes egészében megtekinthető.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum