A Volánnak a góllövésre kell fordítania a legnagyobb figyelmet

   

Felső-Ausztria fővárosába utazik a Fehérvár az EBEL-alapszakasz 40. fordulójában, és bár a direkt bejutás a rájátszásba már aligha lehetséges, nagyon fontos megméretés következik, amelyen mindenképpen pontokat kellene szerezni.

Kellemesek a Fehérvár utolsó emlékei a Linzről, hiszen 4-1-es veréssel küldték haza Rob Daum legénységét a Raktár utcából karácsony másnapján. Azon ameccsen 4 gólt lőtt a Volán és csak 1-et kapott, azóta viszont sajnos fordult a kocka, a következő 4 meccsen összesen született 4 fehérvári gól, miközben az ellenfelek összesen 14-ig jutottak. A felsőház ezzel a négymeccses vereségszériával elérhetetlen távolságba került, de nem lehet lazítani egy pilanatra sem, hiszen a játéknap előtt 6 pontra levő követő, a Graz a reménytelenül utolsó Ljubljanát fogadja hazai jégen, így fehérvári szempontból kedvezőtlen csillagállás esetén a nap végére akár 3 pontra meg is közelíthetnék az graziak a Volánt. A Linz pedig nyilvánvalóan az alapszakasz elsőségért és az ezzel járó 6 bónuszpontért hajt.

Szerencsére a Linz sincs igazán jó passzban ahhoz képest, hogy második a táblázaton, fehérvári meccse óta például óriási mázlival szerzett két pontot Ljubljanában, majd túlórában kikapott otthon a Znojmótól. Igaz, nyert a Klagenfurt ellen, és hosszabbításban Salzburgban is, így összességében mégiscsak 8 ponttal többet hozott ki az elmúlt 4 meccsből mint keddi ellenfele, bármennyire is döcög a gépezet. A jó csapatoknak pedig éppen ez az egyik sajátjuk, akkor is gyűlnek a pontok, ha nem meggyőző a teljesítmény. Kedden este Hisey szereplése kérdéses, míg Grant Lewis és Dan DaSilva biztosan hiányozni fog.

A Fehérvár legnagyobb gondja jelenleg a góllövés és a rövid kispad. A sérültek nagy része ugyan már felépült, most azonban a betegségek szedik áldozataikat, legutóbb Benk András és Kovács Csaba is emiatt hiányzott, a hivatalos előzetes szerint van esély a visszatérésükre. A hiányzók pótlására a Nemzeti Sport szerint Rob Pallin ismételten a MOL Liga csapatból szeretett volna játékosokat kapni, ám erre – a csapat sűrű programjára hivatkozva – nem kapott lehetőséget. Ettől még persze az EBEL-keret tagjai összekaphatnák magukat, meglelhetnék a góllövő ütőket, és használhatnák is őket, van mit bepótolni ezen a téren. A legutóbbi négy mérkőzésen egy-egy gólt lőtt a magyar EBEL-csapat.

“Jól elsajátítottuk a játékrendszerünket, mindenki pontosan tudja, mi a feladata és képes is jól megvalósítani azt – mondta Kevin Moderer, a Linz játékosa. – Ha eleget korcsolyázunk és minden olyan dolgot elvégzünk, amit meg kell csináljunk, akkor jó csapat vagyunk.”

“Linzben mindig nagyon nehéz az ellenfelek dolga – nyilatkozta Rob Pallin, a Fehérvár vezetőedzője. – Továbbra is keményen készülünk, jelenleg a legnagyobb figyelmet a góllövésre kell fordítanunk.”

AVSEHL

Linz–Fehérvár 3-4

   

Andrew Sarauer vezérletével nagyon összekapta magát a Fehérvár az EBEL egyik topcsapata elleni idegenbeli meccsre. Bár a rendes játékidőben nem jött össze a győzelem, a hosszabbításban igen, rendkívül értékes két ponthoz jutott a nagyon becsületesen küzdő gárda.

Az első helyzet a Fehérvár előtt adódott. A 18. másodpercben Sarauer tűnt fel Ouzas előtt, de a kapus végül tisztázni tudott. Az első kiállítást is a mieink kapták, Martinelli pihenője alatt a Linz kapuvasig jutott, de 5 az 5 ellen kellemes meglepetésre a Fehérvár határozta meg inkább azt, hogy mi is történjék a jégen. Az emberelőnyök ezúttal sem okoztak túl nagy veszélyt a linzi oldalon, de Rob Pallin csapata többet lőtt kapura, többet támadott ellenfelénél, az utolsó percek egyértelműen fehérvári fölényt hoztak. Azt persze ekkor még nem sejthettük, hogy a 15. percben kapta az utolsó emberelőnyt a Fehérvár a meccs folyamán.

A második harmad is úgy kezdődött, ahogy az első befejeződött, azaz fehérvári helyzettel. Manavian távoli lövése okozott gondokat Ouzasnak, aki a takarás miatt nem sokat láthatott ebből. A vendégek lendületét két gyors kiállítás törte meg. Előbb Nagy Gergőnek, majd Sikorcinnak kellett kiülnie a büntetőpadra, több, mint másfél perc kettős emberelőnyhöz jutott a Linz. Végül ez csak egy percig tartott, hiszen ennyi idő elteltével sikerült kihasználniuk a kettős előnyt a hazaiaknak. Szerencsére nem sokáig örülhettek a vezetésnek, Sarauer támadhatott, és az akció végén felbőrözte Ouzast. A játék addigi képe alapján több, mint megérdemelt volt az egyenlítés. És ezzel még nem volt vége a fehérvári attaknak, 15 másodperc múlva Varga Arnold középtávoli lövése akadt be, teljessé téve a linzi sokkot. Maradt támadásban a Volán, és nem sokkal később közel járt a kétgólos vezetéshez is, csak Ouzas akadályozta meg a nagyobb bajt. A meccsnek ebben a szakaszában a Volán-fölényt a kapura lövési statisztika is jól jelezte, a meccs felénél 25 fehérvári lövéssel mindössze 7 linzi állt szemben. Így nyugodtan lehet mondani, hogy váratlanul, a semmiből jött a linzi egyenlítés, amely Palin nevéhez fűződött. Szerencsére hamar összekapta magát a Fehérvár, egy Wehrs-Hofer páros mutatvány után Sikorcin kapott 2+2 percet, az emberhátránnyal pedig a lehető legjobban sáfárkodtak a játékosok, a 4 a 3 elleni játék során Sarauer indult el a saját kék vonalról egy passzal, és megverte Ouzast, visszaszerezve a jól megérdemelt vezetést. Az előny hátralevő részében előbb Rajna védett nagyot, majd a büntetésből visszatérő Hofer lőtt kapuvasat, fehérvári vezetéssel mentek pihenni a csapatok a második szünetre.

AUT, EBEL, Liwest Black Wings Linz vs Sapa Fehervar AV 19

A harmadik harmad az előző kettőhöz képest ismét fehérvári lehetőséggel indult, ezúttal azonban nem sikerült Sarauernek meglőnie a harmadik gólját. Kisvártatva a linzi kapu előtt keletkezett nagy forgalom, de a korong csak nem akart negyedszerre is a hálóba kerülni. Maradt a fehérvári lendület, ezt a 49. percben törte meg egy újabb kiállítás, azúttal Francis ülhetett ki a padra. A kiállítás lendületbe hozta a hazaiakat, de a fehérvári kontrák is veszélyesek voltak, Bartalis alig hibázta el a sarkot, majd Kovács duplázhatott, mindkétszer Ouzas védett. Az 57. perc legelején aztán Brocklehurstnek kellett két percre pihenőre mennie a játék késleltetéséért, és sajnos ezúttal nem hibáztak a hazaiak, Palin távoli bombájával sikerült egyenlíteni, és mint kisvártatva kiderült, pontot menteni. Következett a hosszabbítás, amelynek az eleje ismét a Fehérváré volt, és ez ezúttal egyben a győzelmet is jelentette. Nagy Gergő kapta meg a korongot a kapu előterében, és sikerült túljárnia Ouzas eszén.

Megérdemelt, és nagyon becsülettel megharcolt győzelmet aratott a Fehérvár a liga egyik legjobbja ellen idegenben, és reméljük, ez erőt fog adni a csapatnak a folytatásra is. Sarauer duplázott, így éppen annyi gólt szerzett, mint a szezonban eddig játszott 20 meccsén összesen. A Fehérvár véget vetett négymeccses vereségszériájának, amikor nagyon nehéz helyzetbe került, akkor tudott újítani csapat és edzője egyaránt.

Rob Pallin szavai mindenkit feltüzeltek

 

A Fehérvár vezetőedzője egy hónapja azon stresszel, hogyan oldja meg, hogy a legjobb játékosai valóban a legjobbak legyenek. Linzben óriási győzelmet aratott csapata.

Rob Daum (vezetőedző, Linz): Nagyon intenzív, harcos, kemény mérkőzés volt, megvoltak a lehetőségeink, a vezetést is mi szereztük meg, de aztán kiadtuk a meccset a kezünkből, hátrányba kerültünk, ahonnan visszaküzdöttük magunkat, de általában elmondható, hogy ma csinálhattuk volna a dolgunkat jobban is, és ennek meg kellett fizessük az árát.

Rob Pallin (vezetőedző, Fehérvár): A legjobb mérkőzésünket játszottunk a szezonban. A Linz, főleg otthon, nem sokszor veszít el mérkőzéseket. Andrew Sarauer és Bartalis István ma azt a formájukat hozták, amit a tavalyi szezonban láttunk tőlük. Sarauer hétszer lőtt kapura és négy gólt szerezhetett volna. Egy hónapja azon stresszelek, hogyan oldjam meg, hogy a legjobb játékosaink valóban a legjobbak legyenek. Sajnos erre nincsen titkos formula, most azonban megmutatták, képesek dominálni a támadásokban. Bartalis kiemelkedett, a hosszabbításban mutatott játéka hihetetlen volt, és bár nem ő lőtte a győztes gólt, hatalmas munka állt mögötte az egész mérkőzésen. Az első harmadban 18-at lőttünk kapura a 4 linzi lövéssel szemben, és végig komoly veszélyt jelentettünk a hazai kapura. Egy olyan helyen, mint Linz, ez óriási teljesítmény. A második harmadban kaptunk egy gólt kettős emberhátrányból, de nem adtuk fel, játszottunk tovább, ugyanígy a harmadik harmadban is. Varga Arnold kiemelkedett a védelemből, de a termetes hátvédjeink játékára sem lehetett panasz. Fontos volt az is, hogy ma tizenegy csatárral tudtunk kiállni. Brance Orban például minden jégen töltött percében rendkívül hasznos tagja volt a csapatnak.

Nagyon kemény időszak áll mögöttünk. A mérkőzés előtt elmondtam a srácoknak, mennyire szeretem őket és mennyire jó velük egy öltözőben lenni. Tudom, mekkora nyomás alatt állnak most. Az én felelősségem az, hogy a kulcsjátékosaink a legjobbak legyenek, rengeteg módszert ki is próbáltam annak érdekében, hogy ez így legyen. Sarauernek az elmúlt szezonokban 60 pontja volt, most pedig 20 mérkőzés után két lőtt góllal állt. Vele a Linz felé vezető úton külön is elbeszélgettem. Beszéltünk arról, hogy kezelje ezt a nyomást, higgyen magában, és akkor a játékával az egész csapatot jobbá teheti. Ugyanígy jobb lesz az egész csapat játéka Bartalis jó formája által. Nem csináltunk most semmit sem másképp, mint az előző mérkőzéseken, csupán a kulcsjátékosaink jó formája lendületet adott a csapatnak – ahogy említettem, ezek a játékosaink szenvedtek eddig az elmúlt hónapokban. A csapatnak a mérkőzés előtt a bátyámtól idéztem, aki vietnami veterán. Körülbelül 16 éves lehettem, amikor azt mondta nekem: akkor nehezedik rád igazi nyomás, amikor elindulsz a háborúba Vietnamban, és nem tudod, hogy hazatérsz-e élve. Mondtam a fiúknak, hogy engedjék el a nyomást, játsszanak szívből és nagy lelkesedéssel. Ez mindenkit feltüzelt. Hiszek abban, hogy ezek a srácok sikeresek lehetnek, és nagy dolgokra képesek. Egyre inkább összeállunk csapattá, hiszen olyan apró részletek is a helyükre kerültek, amik eddig problémát jelentettek.

Forrás: Laola1 Tv és Volán-honlap

EBEL, 4500 néző. Játékvezetők: Gruber, Trilar, Rakovic, Verworner.
Ouzas: 90,7% (Dechel)
K
Hetényi (Rajna: 90,3%)
Dorion, Piché, Ulmer, McLean, Kozek
1
Manavian, Varga, Bodó, Sarauer, Kóger
Palin, Lukas R., Hofer, Oberkofler, Spannring
2
Martinelli, Brocklehurst, Sárpátki, Bartalis, Nagy
Fechtig, Altmann, Göhringer, Lukas P., Latendresse
3
Szirányi, Orbán, Francis, Sikorcin, Kovács
Mayrhauser, Kirchschlager, Moderer, Gaffal, Ober
4
Wehrs, Vincze, Orban
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 22:43 EHL PP2 McLean Ulmer Dorion
1-1 25:06 FHA Sarauer Kóger
1-2 25:21 FHA Varga Orbán Kóger
2-2 33:46 EHL Palin
2-3 36:33 FHA SH Sarauer Brocklehurst
3-3 56:21 EHL PP Palin Ulmer McLean
3-4 61:01 FHA Nagy Bartalis
31 Kapura lövések száma 43
6 Kiállításpercek 16

A Linz–Fehérvár góljai

   

A hét találatból négy a miénk volt kedden. Itt érdemes megnézni.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum