Szlovákiában véget ért a játékosbojkott

 

Magyarország a legerősebb Szlovákiával mérheti össze tudását májusban Szentpéterváron. Igor Nemecek elnök írásban vállalt kötelezettséget arra, hogy legkésőbb június végéig rendkívüli közgyűlést hív össze a szlovák szövetség, amely előtt lemond tisztségéről. A rendkívüli közgyűlésen egy új, demokratikus alapszabály előírásai szerint tisztújítást is tartanak. Ezzel hétfőn gyakorlatilag véget ért a válogatott játékosok szlovák szövetséggel és nemzeti csapatokkal szembeni akciója.

“Örülök, hogy a szükségtelenül turbulens időszak, amely június óta tart, ezzel véget érhet, és a játékosok úgy döntöttek, hogy előre tekintenek ? mondta Nemecek elnök. ? A nyilatkozat, amelyet a játékosoktól kaptam, összhangban van azzal a memorandumtervezettel, amelyet mi javasoltunk, és csak megerősíti azokat a szavaimat, amelyeket szeptemberben mondtam. Akkor nyilvánosan ígéretet tettem arra, hogy egy legkésőbb 2016 júniusának végéig összehívandó rendkívüli közgyűlés előtt visszaadom a mandátumomat. Hiszem, hogy a nyilatkozat aláírásával a helyzet megnyugszik és a továbbiakban együtt dolgozhatunk a szlovák hoki előre vitelén.

Május után az SZLH elnöksége összehívja a rendkívüli közgyűlést, amely dönteni fog arról az útról, amelyet az SZLH a jövőben követ. A választások az új alapszabály szerint fognak megtörténni. Örülök, hogy még 2015-ben aláírhattuk ezt a megállapodást, és a helyzet megnyugodhat. Cíger szövetségi kapitány így jóval nagyobb játékoskerettel dolgozhat már a februári felkészülési tornákon is. Mostantól adott a tér a konstruktív munka számára. Konzultáltam az elnökség tagjaival is, akik szintén egyetértettek mindezekkel. Most már lényegtelen, mi történt volna, ha marad a bojkott. Ez egy olyan kompromisszum, amely a szlovák hoki minden szereplője számára elfogadható. Elegendő idő áll rendelkezésre arra, hogy elvégezzük a szabályok szükséges módosítását. Mindnyájan szeretjük a jégkorongot, és azt akarjuk, hogy fejlődjön országunkban ez a sportág. Nem szeretnénk, ha a szurkolókat kellemetlen élmények érnék például a világbajnokságon.”

Arra a kérdésre, hogy mi lesz az ő személyes sorsa, Nemecek így válaszolt: “Még sokat kell beszélgetni arról, hogy indulok-e újra a választáson, vagy sem. Most egészen más dolgokkal kell foglalkoznunk.”

“Senki nem érezheti magát egy harc győztesének ? mondta az aláírás után Michal Handzús, a játékosok szóvivője. ? Mostantól mehetünk előre, ez csak a folyamatok kezdete. Azt akarjuk, hogy a szlovák hoki fejlődjön, és ez ehhez csak az első lépés. Kezdettől fogva két követelésünk volt, az alapszabály módosítása és ezt követően új választások megtartása. Szeptember közepén megállapodtunk ebben, de nem kaptunk garanciákat, és itt befagyott a folyamat. Most megkaptuk a garanciákat. A szlovák szövetség elnöke felvállalja az új alapszabályt, az új közgyűlést és az új választásokat. Megkaptuk, amit szerettünk volna. Örülünk, hogy találtunk egy új, közös utat. A további lépések a júniusi tisztújításban fognak kicsúcsosodni. Hiszem, hogy mindez segíti az eredményes szereplésünket majd a világbajnokságon is. Megoldásokat keresünk. A jövőben újabb lépéseket jelentünk be, ezek is nagyon fontosak lesznek. Az elnök úr is megerősítette, hogy a kezdetektől fogva érdekelt volt a változásokban. A legutolsó ajánlat világos volt, és Nemecek úr is jelezte, az a célja, hogy érdemben foglalkozzon a kialakult helyzettel.”

SR Hokej SZ?H Neme?ek Handzu¨ podpis bojkot BAX

A szlovák hírügynökségnek még vasárnap így nyilatkozott Handzús: “Mindannyian tudjuk, hogy Szlovákiát képviselni egy világversenyen, a legszebb pillanatok egyike a jégkorongozó pályafutásunk során, amelyet mi mindig teljes szívvel és megtiszteltetésnek véve igyekeztünk teljesíteni. Ezért is volt nagyon nehéz számunkra a döntés, hogy bojkottáljuk a válogatottat, de ez maradt az egyetlen választási lehetőségünk. Minket a szlovák hoki jövője érdekel, olyan szövetséget szeretnénk, amely a fair play szabályai alapján működik, és amely fáradhatatlanul dolgozik a szlovák jégkorong fejlődéséért. A bojkott sújtja a közönséget és a játékosokat is, de csak a tisztségviselők tudnak véget vetni ennek. Mi, játékosok játszani akarunk, de nem érthettünk egyet a bizonytalan jövő ködös ígéretével. Ezért fordultunk az SZLH elnökéhez, Igor Nemecek úrhoz ezzel a játékosok számára is kedvező ajánlattal.”

A bojkottot hirdető játékosok a 2016-os világbajnokságra is gondolva azt szerették volna elérni, hogy az edzőtáborban már a legjobbak is részt tudjanak venni, és nyugodt körülmények között készüljenek a feladatokra. “A célunk az volt, hogy megnyissuk a kaput. Felhívjuk az SZLH elnökét, hogy élve jogköreivel és felhatalmazásával, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a szövetség működése a fair playen és az alapvető demokratikus szabályokon alapuljon. Felhívjuk, hogy jó szándéka és felelősségvállalása jeléül írja alá nyilatkozatunkat.” Nemecek hétfőn eleget tett ennek a kérésnek, így a helyzet, úgy fest, megoldódott.

A játékosok és Nemecek elnök által aláírt kötelezettségvállalás szövege így szól: “Az SZLH elnöke vállalja, hogy felhatalmazásával élve 2016. június végéig új, demokratikus szabályok szerint működő rendkívüli közgyűlést hív össze. Az SZLH elnöke különösképpen kötelezettséget vállal arra, hogy a szövetség tisztségviselőinek megválasztási joga kizárólag az egyesületek és szövetségek választott képviselőit illeti meg. Abban az esetben, ha a rendkívüli közgyűlés összehívására nem kerül sor 2016. júniusának végéig, az SZLH elnöke vállalja, hogy legkésőbb 2016. június 30-áig lemond tisztségéről. A játékosok üdvözlik a szövetség elnökének nyilvános kötelezettségvállalását és kijelentik, hogy készek arra, hogy a szövetségi kapitány döntése alapján a válogatottban szerepeljenek.”

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum