Ez lehet a Blackhawks új logója?

 

Újra napirenden van a téma, hogy a chicagói csapat elnevezése és logója mennyire sértő az őslakosokra nézve. Ennek kapcsán nem csak friss híreink vannak, de áttekintjük a Fekete Sólyom eredetét és történetét is.

A sportban időről időre felmerül az indián elemeket használó csapatok kapcsán, hogy gyakorlatuk sértő az őslakosokra nézve. Legutóbb a svéd Frölunda és az amerikai North Dakota Fighting Sioux csapatát ért kritikákról számoltunk be. Most a Chicago Blackhawks kapcsán szólalt meg egy indián vezető, Ghislain Picard, aki szorgalmazta egy új logó elkészítését. A neten felbukkant legnépszerűbb verzió egy magát az odzsibwa törzshöz tartozó művész, Mike Ivall készítette még 2008-ban. A logón egy valódi fekete sólyom helyettesíti a bennszülött harcost, ugyanazokat a dizájn-elemeket használva, mint az eredeti.

chi_logo

A művész a logót azóta már eladta egy utánpótlás csapatnak, a Maplesoft Hawksnak. Bár a leghevesebb támadások az NFL-ben szereplő Washington Redskins csapatát érik méltóságot sértő elnevezése miatt, Picard szerint a Blackhawks semmivel sem jobb, mint NFL-es társa: “Ha számít az, hogy mi mit gondolunk és mi mit szeretnénk, akkor bizonyos megváltoztatják a logót” ? mondta a quebeci indiánok vezetője.

A helyzet azonban ennél jóval bonyolultabb és nem csak azért, mivel a jelenlegi logót az egyik legjobbnak ítélik az NHL-ben. Legutóbb a népszerű hokis portál, a The Hockey News állított össze egy hétfős bizottságot, amely értékelte a liga mind a 30 logóját és ebből egyértelműen a chicagói jött ki győztesen. Szerintük annyival jobb a többinél, hogy ha lenne dobogó, annak három első fokán a Blackhawks dizájnja állna.

Ennek kapcsán érdemes követnünk ezt a cikket, amely megvilágítja a logó történeti és kulturális hátterétt. A Chicago Blackhawkst 1926-ban alapították, amikor Frederic McLaughlin, egy kávés iparmágnás 12 ezer dollárért megvette a belépési jogot az NHL-be. Vett is franchise-t a feloszlóban lévő Western League-ből, a Portland Rosebudsot. McLaughlin azonban úgy gondolta, hogy a Rózsabimbók elnevezés kevéssé alkalmas arra, hogy méltóképpen kifejezze egy sikeres hokicsapat igazi karakterét, ezért lecserélte azt. Portlandből így lett Chicago, a Rosebudsból pedig Blackhawks.

Ez utóbbinak az eredetéről tudni kell, hogy McLaughlin az első világháborúban az amerikai hadsereg 86. századának 333. gépfegyveres zászlóaljának parancsnoka volt. A zászlóalj tagjai magukat Black Hawksnak hívták. Black Hawk törzsfőnök szauk indián volt, aki a brit hadsereg oldalán harcolt a birodalom az USA közötti háborúban 1812-ben. A törzsfőnök 1830-ban felhajózott a Mississippin, visszavitte törzsét szülőföldjére és azt követelte az amerikaiktól, hogy adják azt vissza nekik. Az ellenállás nem tartott sokáig, 1832-ben elfogták, börtönbe csukták, majd szabadon engedték. A Chicago első logója így nézett ki.

hawks1

Az első próbálkozások nem sikerültek valami tisztelettudóra, a fenti logót két évig használták, aztán 1935-ben megjelent egy színes változat, de ebben sem volt sok köszönet.

hawks2

1937-ben jelent meg az első változat, ami már sokkal jobban hasonlít a ma is érvényben lévő változathoz. Ebben sokkal több a szín és sokkal szerencsésebb a színválasztás is.

hawks3

Az új dizájn nem hozott szerencsét, mert bár használatának első évében másodjára sikerült megnyerni a Stanley Kupát, az azt követő 17 szezonban 11 alkalommal maradtak le a playoffról. A következő ráncfelvarrásra 1955-ben került sor. A körök és a feliratozás nagyjából ugyanaz maradt, az arcot azonban újra rajzolták. Nagyobb is lett, a tollak is színesebbek, illetve fehér és piros festések jelentek meg az arcon. 1961-ben harmadik Stanley-jét nyerte a csapat, a következőre azonban Patrick Kane megjelenéséig várni kellett.

hawks4

A következő és mindmáig végleges arculat megtervezéséig nem kellett a 21. századra várni, már 1964-ben elkészült. A köröket és a feliratot teljesen elhagyták, csak egy művészien és eredetien megformált fej maradt. Érdekesség, hogy a csapat hivatalos neve 1986-ig Black Hawks volt, ezt követően vonták össze a két tagot és lett Blackhawks.

hawks5

Az amerikai kisebbségi és kulturális viták megértése hazánkból, a kontextus mélyreható ismerete nélkül szinte lehetetlen, ezért ebben nem is foglalunk állást. Az azonban vitathatatlan, hogy a Blackhawks logója alapvetően tér el például a Washington Redskinsétől. Utóbbi egy nem túl tiszteletteljes gúnynevet tartalmaz, míg előbbi egyszerre állít emléket az I. világháborúban harcoló hősöknek és egy valóságban is létező nagy indián vezérnek, akire méltán lehet büszke a népe.

Hogy ez valóban az NHL messze legjobb logója lenne, az pedig részben ízlés kérdése. A The Hockey News idézett cikke például J. P. Hoornstra sportújságíró ellenvéleményével zárul: “Az én tapasztalatom is azt mutatja, hogy a legtöbb ember szerint a Chicago Blackhawks logója az egyik legjobb a sportban. Irigylem őket. Számomra mindig is olyan volt, mint azok a jó öreg Magic Eye képek (mélységillúziót keltő autosztereogramok). Én sosem látok belőlük semmit. A legjobb logó az NHL-ben? Egy csapat neve, ami egy katonai osztag után kapta a nevét, amit egy indiánról neveztek el, aki egy madárról kapta a nevét. A logó maga pedig egy férfi feje. Egyszerűen nem látom.”

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
február 3., péntek
EL 14:00 FHABJA 0-4VÉGE
EL 17:30 GYEDAB 2-3 BVÉGE
EL 18:30 DEBUTE 4-1VÉGE
EL 18:30 MISFTC 2-4VÉGE
ICEHL 19:15 AVSKAC 3-4VÉGE
február 4., szombat
AL 14:00 SZGWRM TÖRÖLVE
AL 16:00 ASPDBF 6-3VÉGE
AL 19:30 SPCFTC 2-4VÉGE
AL 21:00 IKOETO 5-14VÉGE
február 5., vasárnap
EL 16:00 FHAFTC 1-3VÉGE
EL 17:30 DEBMIS 1-5VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:40 BJAUTE 4-3 HVÉGE
ICEHL 18:00 PUSAVS 0-1 BVÉGE
február 7., kedd
NŐI 20:00 HUNSVK 7-6VÉGE
február 8., szerda
EL 18:00 UTEDAB INFO
EL 18:30 DEBFHA INFO
AL 20:00 DBFFTC INFO
február 9., csütörtök
EIHC 13:30 KORHUN 
U18 16:00 ITAHUN 
EL 18:00 UTEDAB 
EL 18:30 DEBFHA 
NŐI 20:00 HUNNOR 
AL 20:30 ETOWRM 
február 10., péntek
U18 16:00 SLOHUN 
EIHC 17:30 ITAHUN 
február 11., szombat
EIHC 13:00 SLOHUN 
U18 14:30 FRAHUN 
NŐI 16:30 HUNFRA 
AL 19:00 SPCDBF 
AL 21:00 ETOSZG 
február 12., vasárnap
NŐI 14:30 HUNJPN 
EL 17:00 DABUTE 
EL 17:30 FHADEB 
Partnerünk
Archívum