Ez lehet a Blackhawks új logója?

 

Újra napirenden van a téma, hogy a chicagói csapat elnevezése és logója mennyire sértő az őslakosokra nézve. Ennek kapcsán nem csak friss híreink vannak, de áttekintjük a Fekete Sólyom eredetét és történetét is.

A sportban időről időre felmerül az indián elemeket használó csapatok kapcsán, hogy gyakorlatuk sértő az őslakosokra nézve. Legutóbb a svéd Frölunda és az amerikai North Dakota Fighting Sioux csapatát ért kritikákról számoltunk be. Most a Chicago Blackhawks kapcsán szólalt meg egy indián vezető, Ghislain Picard, aki szorgalmazta egy új logó elkészítését. A neten felbukkant legnépszerűbb verzió egy magát az odzsibwa törzshöz tartozó művész, Mike Ivall készítette még 2008-ban. A logón egy valódi fekete sólyom helyettesíti a bennszülött harcost, ugyanazokat a dizájn-elemeket használva, mint az eredeti.

chi_logo

A művész a logót azóta már eladta egy utánpótlás csapatnak, a Maplesoft Hawksnak. Bár a leghevesebb támadások az NFL-ben szereplő Washington Redskins csapatát érik méltóságot sértő elnevezése miatt, Picard szerint a Blackhawks semmivel sem jobb, mint NFL-es társa: “Ha számít az, hogy mi mit gondolunk és mi mit szeretnénk, akkor bizonyos megváltoztatják a logót” ? mondta a quebeci indiánok vezetője.

A helyzet azonban ennél jóval bonyolultabb és nem csak azért, mivel a jelenlegi logót az egyik legjobbnak ítélik az NHL-ben. Legutóbb a népszerű hokis portál, a The Hockey News állított össze egy hétfős bizottságot, amely értékelte a liga mind a 30 logóját és ebből egyértelműen a chicagói jött ki győztesen. Szerintük annyival jobb a többinél, hogy ha lenne dobogó, annak három első fokán a Blackhawks dizájnja állna.

Ennek kapcsán érdemes követnünk ezt a cikket, amely megvilágítja a logó történeti és kulturális hátterétt. A Chicago Blackhawkst 1926-ban alapították, amikor Frederic McLaughlin, egy kávés iparmágnás 12 ezer dollárért megvette a belépési jogot az NHL-be. Vett is franchise-t a feloszlóban lévő Western League-ből, a Portland Rosebudsot. McLaughlin azonban úgy gondolta, hogy a Rózsabimbók elnevezés kevéssé alkalmas arra, hogy méltóképpen kifejezze egy sikeres hokicsapat igazi karakterét, ezért lecserélte azt. Portlandből így lett Chicago, a Rosebudsból pedig Blackhawks.

Ez utóbbinak az eredetéről tudni kell, hogy McLaughlin az első világháborúban az amerikai hadsereg 86. századának 333. gépfegyveres zászlóaljának parancsnoka volt. A zászlóalj tagjai magukat Black Hawksnak hívták. Black Hawk törzsfőnök szauk indián volt, aki a brit hadsereg oldalán harcolt a birodalom az USA közötti háborúban 1812-ben. A törzsfőnök 1830-ban felhajózott a Mississippin, visszavitte törzsét szülőföldjére és azt követelte az amerikaiktól, hogy adják azt vissza nekik. Az ellenállás nem tartott sokáig, 1832-ben elfogták, börtönbe csukták, majd szabadon engedték. A Chicago első logója így nézett ki.

hawks1

Az első próbálkozások nem sikerültek valami tisztelettudóra, a fenti logót két évig használták, aztán 1935-ben megjelent egy színes változat, de ebben sem volt sok köszönet.

hawks2

1937-ben jelent meg az első változat, ami már sokkal jobban hasonlít a ma is érvényben lévő változathoz. Ebben sokkal több a szín és sokkal szerencsésebb a színválasztás is.

hawks3

Az új dizájn nem hozott szerencsét, mert bár használatának első évében másodjára sikerült megnyerni a Stanley Kupát, az azt követő 17 szezonban 11 alkalommal maradtak le a playoffról. A következő ráncfelvarrásra 1955-ben került sor. A körök és a feliratozás nagyjából ugyanaz maradt, az arcot azonban újra rajzolták. Nagyobb is lett, a tollak is színesebbek, illetve fehér és piros festések jelentek meg az arcon. 1961-ben harmadik Stanley-jét nyerte a csapat, a következőre azonban Patrick Kane megjelenéséig várni kellett.

hawks4

A következő és mindmáig végleges arculat megtervezéséig nem kellett a 21. századra várni, már 1964-ben elkészült. A köröket és a feliratot teljesen elhagyták, csak egy művészien és eredetien megformált fej maradt. Érdekesség, hogy a csapat hivatalos neve 1986-ig Black Hawks volt, ezt követően vonták össze a két tagot és lett Blackhawks.

hawks5

Az amerikai kisebbségi és kulturális viták megértése hazánkból, a kontextus mélyreható ismerete nélkül szinte lehetetlen, ezért ebben nem is foglalunk állást. Az azonban vitathatatlan, hogy a Blackhawks logója alapvetően tér el például a Washington Redskinsétől. Utóbbi egy nem túl tiszteletteljes gúnynevet tartalmaz, míg előbbi egyszerre állít emléket az I. világháborúban harcoló hősöknek és egy valóságban is létező nagy indián vezérnek, akire méltán lehet büszke a népe.

Hogy ez valóban az NHL messze legjobb logója lenne, az pedig részben ízlés kérdése. A The Hockey News idézett cikke például J. P. Hoornstra sportújságíró ellenvéleményével zárul: “Az én tapasztalatom is azt mutatja, hogy a legtöbb ember szerint a Chicago Blackhawks logója az egyik legjobb a sportban. Irigylem őket. Számomra mindig is olyan volt, mint azok a jó öreg Magic Eye képek (mélységillúziót keltő autosztereogramok). Én sosem látok belőlük semmit. A legjobb logó az NHL-ben? Egy csapat neve, ami egy katonai osztag után kapta a nevét, amit egy indiánról neveztek el, aki egy madárról kapta a nevét. A logó maga pedig egy férfi feje. Egyszerűen nem látom.”

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum