Az UTE-nak eddig nagyon nem megy a MAC ellen

   

Ha léteznek a jégkorongban mumusok, akkor a ligaújonc mindenképpen annak számít a Megyeri útiak számára, három meccsből háromszor kikaptak 15 gólt kaptak és csak 4-et lőttek.

Az UTE ötödik, a MAC a második helyen áll a MOL Ligában, pénteken utóbbi utazik az előbbihez. A két csapat nem egymás közvetlen riválisa, hiszen az újonc 22 meccsen 14 ponttal többet gyűjtött, mint Szilassy Zoltán csapata. Ettől azonban még mindkettejüknek nagyon nagy szükségük lesz az elvihető három pontra. A MAC fordulók óta lőtávolon belül van nagy riválisához, a Fehérvárhoz képest, míg az UTE egy pontra megközelítheti a 4. helyen álló Debrecent. A lilák játékrendszerének alapja a bombabiztos védekezés. +5-ös gólkülönbség úgy áll össze, hogy mindössze 57 gólt kaptak, ugyanannyit, mint a MAC, igaz, eggyel több mérkőzésből. A gondok főként elöl vannak, 62 lőtt góljuk az alsóbb régióhoz tartozó csapatok mutatóival veszi csak fel a versenyt. Ebben viszont nagy előre lépés történhet az előttünk álló hetekben, az első meccsén győztes góllal visszatérő Elomo várhatóan egyre jobban összecsiszolódik majd az első sorban Mihalikkal és Pancéval.

A MAC-nak nincsenek ilyen gondjai, az eddigi 22 mérkőzésen 90 alkalommal zörgették meg az ellenfelek hálóját, ennél többször csak a Miskolc volt eredményes. Összesen 11 játékosuk szerzett 10 pontnál többet, míg az UTE keretében csak hét ilyen játékos található. A MAC első sora, amelyet a a Hayes, Klempa, McDonald támadótrió alkot az egyik legmeggyőzőbb teljesítményt nyújtja a ligában, ők hárman eddig 89 pontot termeltek. A csapat Facebook-oldalán érdekes interjú olvasható McDonalddal, amelyben a kanadai csatár őszintén beszél arról, hogy nem elégedett saját teljesítményével, eddigi hat gólját, amelyből kettőt az utolsó, Debrecen elleni meccsen szerzett, nagyon kevésnek ítéli, különösen ha számba veszi, mennyi lehetőséget kapott a szakvezetéstől és a csapattársaktól. Elsősorban ezen szeretne változtatni, amelyben nagy segítségére volt a nemzetközi szünet.

Érdemes alaposabban is szemügyre venni a két csapat emberelőnyös és emberhátrányos mutatóit. A MAC 136 percet játszott eddig előnyben, ennyi idő alatt 16 gólt szereztek Majoross Gergely tanítványai. Az UTE 126 percnyi előny alatt csak 8 alkalommal volt eredményes, ráadásul ötször gólt is kapott, tehát az előnyös mérlegük +3. A MAC játékába is becsúszott a hiba, de csak két gólt kaptak ilyen szituációból, az ő mérlegük +14. Emberhátrányban az UTE-nak jobb a mérlege, ők az egyetlen csapat a ligában, akik kettős hátrányban még nem kaptak gólt, pedig 5 percet játszottak 5-3 ellen. Szimpla hátrányban 118 percet töltött a csapat, ellenfeleik csak nyolc gólt tudtak elérni. A MAC jóval szabálytalanabb ellenfelénél, 8 percet játszottak kettős hátrányban, egy kapott góljuk kiváló védekezésre utal. Szimpla hátrányban 136 percet játszottak, 13 gólt kaptak. A lilák tehát átlagban 15 percnél is többet képesek kihúzni hátrányban kapott gól nélkül, míg a MAC-nál ehhez tíznél valamivel több perc kell. Előnyben 8,5 perc kell Hayeséknek a gólszerzéshez, míg Kiss Dániel csapatának közel 16 perc. Elomo érkezésével feltehetően a speciális egységek hatékonysága is rohamosan javul majd. Ha mégsem, az el is döntheti a meccset a MAC javára.

Márpedig pénteki ellenfelükkel szemben van törleszteni valójuk Virág Tamáséknak, hiszen a kékek az egyetlen csapat, amely ellen még pontot sem sikerült szerezniük. Az eddigi három meccsen a legszorosabb eredmény is 3-1 lett, akkor Nagy Krisztián üres kapura elért góljával alakult ki a végeredmény. A másik két alkalommal sokkal simább MAC-győzelem született, a szezonnyitón 5-2-re, legutóbb 7-1-re nyertek, az összesített gólarány tehát 15-4. Érdekesség, hogy a három meccsből két alkalommal az egykori MAC-nevelés, jelenleg Újpesten játszó Nemes Benjámin szerezte a mérkőzés első gólját. Pénteken nem csak az ő, de mindenki találataira szükség lesz, ha az UTE javítani akar a nem éppen hízelgő mérlegén.

Fotó: Mudra László (MAC)

Szilassy Zoltán (vezetőedző, UTE): A szokásos módon készülünk. Az előző meccsünk másnapján már kemény munkát végeztünk, kondiztunk, jégre mentünk és videóztunk. Optimistán készülünk, jó szériában vagyunk, két győzelemmel a hátunk mögött. Bár ez a MAC-tól elszenvedett 7-1-es vereségünk előtt is így volt, akkor is jó széria után jött a MAC-meccs. Minden mérkőzés új fejezet, új történet. Alázatosan kell dolgoznunk. Erős, mozgalmas, minőségi hosszú hétvége áll előttünk, pénteken és hétfőn is tévés meccset játszunk, a MAC után majd a Miskolc érkezik a Megyeri útra. Nagyon szuper lenne mindig ilyen programot kapni, hiszen azért sportol az ember, hogy rangadókon játszhasson. Nagyon fontos Teemu Elomo visszatérése. Az első meccsén egy szép akció végén csodálatos lövéssel győztes gólt szerzett. Ő egy hihetetlen képességekkel megáldott jégkorongozó, akinek most fizikálisan kell utolérnie magát, és fontos, hogy a térde bírja a terhelést. A MAC ellen Pleszkán kezd a kapuban, a csapatban nem lesz változás. Csányi Karol a jövő héten elkezdhet korcsolyázni.

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC): Fontos, hogy ne úgy gondoljunk erre a mérkőzésre, hogy eddig mindig sikerült jó teljesítménnyel legyőznünk az UTE-t. Sokkal lényegesebb, hogy a legutóbbi két mérkőzésen olyan dolgok köszöntek vissza a jégen, amelyek eddig még soha, legalábbis hatvan percen át nem. Szeretnénk ezt a játékot tartani, ha a harcmodor és a játékkedv ugyanilyen lesz, akkor pénteken sem lesz bajunk. Nem azt mondom, hogy akkor biztosan nyerünk, de taktikailag elégedettek leszünk. Komoly energiaszintre lesz szükségünk és óriási küzdelemre számítunk, meglátjuk, hogy ez mire lesz elég pénteken. Nem tervezek változást az összeállításban, ugyanúgy kezdünk, ahogy a Debrecen ellen tettük.

UTE–MAC 4-5

   

Negyedszer is a MAC nyert az Újpest ellen, kiváló meccset játszott egymással a két fővárosi csapat, amely az utolsó pillanatokban dőlt csak el.

A mérkőzés előtt kiderült, Elomo térde még nem bírja a terhelést, így ismét a remek finn légiós nélkül állt ki az UTE. Nagyon bekezdett a MAC és nagyon álmosan kezdett az UTE, nem csoda, hogy az első harmad első háromnegyedében szinte ráborították a pályát a lilákra. Ennek ellenére csak egy szerencsés góllal szerezte meg a vezetést a MAC, amikor egy palánkról visszapattanó korongot a lövésre előrecsúszó Pleszkán mögött Bödök Bence piszkált a kapuba. Nem szűnt a MAC nyomása, záporoztak a lövések Pleszkán kapujára, de a fiatal kapus nagyszerűen védett, vezetésével a védelem állta a sarat. A harmad utolsó perceire enyhült a vendégek nyomása, az UTE elkezdte megbecsülni a korongokat, már nem csak ki akarta ütni a saját harmadából, hanem építkezni is próbált. Egyenlíteni mégis egy hasonlóan kidolgozatlan helyzetből sikerült, mint amiből a MAC vezetést szerzett, röviddel a szünet előtt. Gröschl emelte kapura a korongot a kék vonal közeléből, a nem túl erős lövés meglepte Bálizst, akinek a kilátását is takarták némileg, így a pakk valahogy behullott a MAC kapujába.

A második harmadra kicserélték az újpestieket. Egészen más felfogásban jöttek ki a lilák a jégre, letámadták a MAC-ot. Fordult a kocka, gyakorlatilag a lilák akarata határozta meg azt, ami a jégen történt. Igen hamar, nem egész három perc alatt eredményre is vezetett mindez. Olson adta el a korongot utolsó emberként,lábon lőtte saját csapattársát, a lecsorgó korongból pedig Feil nem hibázta el a ziccert. Továbbra is az történt, amit az UTE akart, a MAC-nak szemmel láthatóan nagyon nem ízlett a letámadás, gyakorlatilag helyzetig sem jutottak el a fehér mezesek. A semmiből született a MAC egyenlítő gólja, majd fél perccel később a vezető gólja a harmad közepén. Előbb Klempa és McDonald kontrázta le az újpestieket, a villámgyors támadás végén a kanadai légiós centikkel előzte meg a védőjét, de ez éppen elég volt ahhoz hogy gyönyörűen a felső sarokba pattintsa a korongot. Fél perc múlva Terbócs ment be az alapvonalon a kapu elé, a sarokba kitámadó újpesti hátvéd helyén. Első kísérletét Pleszkán védte, a kipattanót azonban sikerült a keresztvas alá emelnie. Szilassy Zoltán időt is kért, hogy helyre tegye a gondolatokat. Ennek hamar meg is mutatkozott az eredménye, három perc elteltével Virág Tamás maradt egyedül Bálizzsal szemben, és a kapus mamutjáról lecsorgó korongot a félig üresen tátongó kapuba paskolta. Nem sokkal később már a vezetést is visszavette az UTE, az első emberelőnyéből ugyanis rögvest gólt szerzett. Lindgren tette be a korongot a kapu elé, a passzról kicsivel lemaradtak a védők, így Pance egyedül találta magát Bálizzsal szemben, és köténygólt lőtt.

A harmadik harmadra egygólos újpesti vezetéssel mentek tehát a csapatok, de a MAC ismét nagyon meg tudta nyomni ezt a játékrészt. Az első harmadhoz hasonlóan a játék főleg az újpesti kapu előtt zajlott, bár a lilák játékában immár jóval több törekvés látszott arra, hogy kezdjenek is valamit a megszerzett korongokkal. Meddő volt a MAC fölénye, igazából nem is tudtak sokat lőni Pleszkánnak, a hazaiak nagyon ügyesen takarították el a vendégek játékosait a kapu előtti veszélyzónából. Az 52. percig sikerült is megóvni a kaput az újabb góltól, ekkor viszont ismét megvillant a MAC légiós sora. Hayes keveredett a kapu elé, a McDonald által Pleszkánra lőtt korng utáni kipattanót pedig szokásához híven magabiztosan értékesítette. Már-már úgy nézett ki, hogy túlórára kényszerül a két csapat, és meglesz az UTE első pontja a MAC ellen, amikor akadályozásért Dömötört küldték ki a játékvezetők, és ezt az előnyt már sikerült kihasználniuk a vendégeknek. Ki más, mint a légiós sor alkotott ismét nagyot, az Olson által kapura lőtt korong oldalra kijött Pleszkánról, a kipattanót McDonald egyedül várta, és a kapus háta mögött lőtt a kapuba. A bedobás után az UTE még lehozta Pleszkánt és hat mezőnyjátékossal támadott, és bár teremtett magának esélyt az egyenlítésre, nem sikerült élnie vele. Így nagyon izgalmas, nagyon pörgős, színvonalas meccs végén a szezonban immár negyedszer is a MAC örülhetett a három pontnak. Nem érdemtelenül, hiszen két harmadban ő dominált a jégen. Az UTE is jó úton jár, a korábbi két nagy vereség után ezúttal nagyon közel állt ahhoz, hogy pontokat szerezzen.

Hagytuk, hogy ott legyenek a kapu előtti meleg zónában

   

Az ősz folt a hajamban biztosan nagyobb lett. Sok mindent jól csináltunk, de voltak a szilveszteri bakiparádéba beillő megoldásaink is. Így értékel Szilassy és Majoross mester.

Szilassy Zoltán, vezetőedző, UTE: “Nagyon sokat dolgoztunk, de ismét előjött egy régi hibánk. Miközben mi megdolgoztunk a góljainkért, túl könnyű gólokat engedtünk az ellenfélnek. Hagytuk, hogy ott legyenek a kapu előtti meleg zónában. Az ötödik gól nagyon a meccs végén jött, sajnos már nem sikerült reagálni, hiába tettünk fel mindent egy lapra és hívtuk le a kapusunkat is. Négy gólt ütni egy ilyen kemény ellenfélnek nagyon komoly dolog, ezzel meccset kellene tudni nyerni. Viszont sajnos engedtünk nekik öt gólt lőni, és ez túl sok. Erre nagyon oda kell figyelnünk a jövőben.”

Majoross Gergely, vezetőedző, MAC: “Nagyon kemény meccsre számítottam előzetesen, és ez be is jött. Az UTE nagyon sokat fejlődött, nagyon kemény ellenfél volt. Ugyanakkor bosszús is vagyok, az ősz folt a hajamban biztosan nagyobb lett. Sok mindent jól csináltunk, de voltak a szilveszteri bakiparádéba beillő megoldásaink is. Tudtam, hogy az utolsó harmadban már nem fog sok gól esni, nagyon örülök, hogy nekünk sikerült 2 gólt szerezni ekkor, amivel a magunk javára döntöttük el a meccset. Egy pillanatra sem álltunk meg, igyekeztünk nagy tempót diktálni. Nagyon örülök, hogy ilyen jó szellemű a csapatom, tudunk egymásért küzdeni, egymás hibáit kijavítani. A sok kihagyott helyzetünk ellenére többek között ezért sikerült fordítani és behúzni a meccset.”

Erste Liga, Megyeri út, 402 néző. Játékvezetők: Wolf, Beniac, Pálkövi, Bedő.
Pleszkán: 90,4% (Sila)
K
Bálizs: 84,6% (Arany)
Lindgren, Kiss D., Mihálik, Pance, Virág
1
Olson, Tokaji, Klempa, McDonald, Hayes
Huba, Hegyi, Nemes, Gágyor, Kiss Á.
2
Quinn, Jászai, Nagy K., Saarenpaa, Terbócs
Dósa, Garbacz, Feil, Gröschl, Hodos
3
Pozsgai, Mestyán, Roczanov, Németh A., Szappanos
Zalavári, Dömötör, Pichler, Turbucz
4
Bödök, Tóth R., Schmál, Egyed R.
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
E
Majoross Gergely, Svasznek Bence
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 06:06 MÚB Bödök Schmál
1-1 18:41 UTE Gröschl Turbucz Pichler
2-1 22:52 UTE Feil
2-2 30:00 MÚB McDonald Klempa Hayes
2-3 30:30 MÚB Terbócs Saarenpaa
3-3 33:35 UTE Virág Mihálik Pance
4-3 37:07 UTE PP Pance Mihálik Lindgren
4-4 51:49 MÚB Hayes Olson McDonald
4-5 58:44 MÚB PP McDonald Olson Hayes
26 Kapura lövések száma 52
6 Kiállításpercek 12

Az UTE–MAC képes összefoglalója

 
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum