Somogyi Balázsnak jót tett a légkörváltás

   

A válogatott csatárral több téma közt a Dunaújvárosból Miskolcra igazolásáról, a Kontinentális Kupa-kudarcról és a válogatottról beszélgettünk. Mint elmondta, rossz döntést hozott, amikor Ausztriából hazatért a Vasasba, de nem kívánkozik vissza küföldre.

Miért kötött ki nyáron Miskolcon, mi állt a váltás hátterében?

Két évvel ezelőtt lejárt a szerződésem Dunaújvárosban, már akkor is felvettem a kapcsolatot Egri Istvánnal, a Jegesmedvék elnökével, de aztán jó ajánlatot kaptam a DAB-tól, így maradtam. Idén Egri Gergő hívott fel, hogy érdekelne-e egy miskolci lehetőség. Négy-öt egyeztetés után sikerült is dűlőre jutnunk, korrekt ajánlatot kaptam.

A három ex-újvárosi megszokta már az új csapatot, az új várost?

A csapatot nem volt nehéz megszokni. Ismertük a játékosokat a korosztályos és felnőtt válogatottakból, csupán a légiósok voltak újak számunkra. A várost fel kellett fedeznünk, de könnyen feltaláltuk magunkat. Mind a hárman nagyon jól érezzük magunkat, kiválóak a feltételek.

Hogy érzi, a szurkolók befogadták a korábbi nagy riválisokat?

Amikor kiderült hármunk átigazolása, olvasgattuk a kommenteket, és több negatívval is találkoztunk. Pár szurkoló úgy gondolta, hogy nehezen fogunk tudni beilleszkedni. A helyszínen, személyesen viszont semmilyen negatív visszhanggal nem találkoztunk szerencsére. A MOL Ligában szerintem itt van a legjobb szurkolótábor, nagyon összetartóak. Semmi panaszunk nem lehet a körülményekre.

Fotó: Mudra László - http://www.mudralaszlo.hu

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Örül annak, hogy a három ex-újvárosi egy sorban mehet a Jegesmedvéknél?

Ebben az az érdekes, hogy Dunaújvárosban nem játszottunk egy sorban, így nem igazán tudtuk, hogy mire számítsunk. De mivel jól ismertük egymást Nikával és Pavuk Atival (Galanisz Nikandrosz és Pavuk Attila – boszibence) is, így jó a kapcsolat hármunk között a jégen is, könnyen ment az összeszokás. Szerintem jó döntés volt az edző részéről, hogy egy sorba rakott minket. Most Niká nem center, ez is egy újítás.

Hogyan értékeli a múlt hétvégi Kontinentális Kupát?

A vezetőség sokat hangsúlyozta, hogy ez számunkra a legfontosabb megméretés. Hazai környezetben nem sikerült a továbbjutás, a vezetőség, az edzők ezt mind kudarcnak élik meg. Nem volt egyszerű a dolgunk, de ez nem lehet kifogás, meg kellett volna nyernünk ezt a fordulót. A szurkolók is ezt várták tőlünk. Néhány napig szomorkodtunk, de tovább kell lépnünk, itt a MOL Liga, ahol fontos meccsek várnak ránk. Én is kudarcnak gondolom a kiesést, de sajnos már nem tudunk rajta változtatni, elrontottuk.

Jobb volt a lett bajnok?

Volt, amiben igen, és volt, amiben nem. A meccs pillanatában mentálisan felkészültebbek voltak nálunk. Tudásban, taktikában szerintem föléjük nőttünk. A lettek agresszívak voltak, egységes csapat benyomását keltették. Tudták, hogy ha ellenünk nyernek, akkor megvan számukra a továbbjutás. A csapatunk talán nem vette elég komolyan, nem éreztük a meccs tétjét. Szerintem jobban játszottunk, mint a Riga, de a kapusuk nagyon jól védett, valamint szerencséjük is volt. De csak annak a csapatnak van szerencséje, aki tesz is érte.

Tavaly sem sikerült a Dunaújvárosnak továbbjutni Brassóban, pedig néhány évvel ezelőtt még a Final Four is közel volt. Erősebb lett a mezőny, vagy mi lehet ennek az oka?

Nagyban függ a sorsolástól, hogy kire milyen ellenfél vár. Volt már ennél könnyebb és nehezebb csoportunk is. Tavaly felkészülési meccsen legyőztük a Sanokot, a Kontinentális Kupán mégis ők nyertek. Ugyanez történt a Brassóval, megvertük őket a MOL Ligában, de ott akkor képtelenek voltunk. A napi forma dönt, kicsit olyan ez, mint egy világbajnokság. Apró nüanszokon múlik, hogy ki nyeri meg a meccset, ki lesz a továbbjutó.

Somogyi MISHSC

Fotó: Bán Olivér

Idén pont per meccs felett termel a MOL Ligában, korábban sosem volt ilyen hatékony. Mi áll emögött?

Lehet, jót tett a légkörváltás. A Dunaújvárosnál csak az utolsó évemben kerültem be a speciális sorokba, míg Miskolcon játszom emberelőnyben is. Érzem, hogy bíznak bennem, több szerepet kapok, ezekkel megpróbálok élni. A társakon is sok múlik, azon hogy milyen sorban játszom. Miskolcon bárkivel szívesen játszanék egy sorban, mert mindenki jó hozzáállású, remek játékos.

A MOL Ligában az első 10 meccsen 9-szer lőtt gólt, azt követően 7 meccsen egyszer sem sikerült. A kupában aztán megszakadt a sorozat és a ligában is újra eredményes volt. Van ennek a hullámzásnak valami magyarázata?

Bosszankodok is, mert amilyen helyzetekből eddig betaláltam, azok egy ideig nem mentek be. A Kontinentális Kupán sem sikerült az első két meccsen, így számomra a vasárnapi, spanyolok elleni találkozó ezért is volt fontos, hogy végre megtörjem a gólcsendemet. Mindent eltaláltam, kapuvasat, kapust, de csak nem akart bemenni. Remélem, majd amikor igazán fontos lesz, a MAC vagy a Debrecen ellen, akkor ezek bemennek majd. Most más lövi a gólokat, ezért is jó csapat a miénk, mert 7-8 játékos bármikor képes az ellenfél kapujába találni.

Egyre nagyobb az előnyük a második helyezettel szemben a tabellán, ez már-már kényelmes távolság. Fel tudnak így is pörögni a meccsekre?

A felpörgéssel nincs probléma. Általában mi szoktuk diktálni a tempót. Talán egyedül a MAC ellen nem sikerült ez a szezonban, velük nagyon pörgős meccseket játszunk, egyszer az egyik csapat támad, majd rögtön a másik. Mostanáig a Dunaújváros egy kicsit a mumusunk volt, hisz hosszabbításban egyszer megvertek már minket, múltkor pedig 3-0-ról egyenlítettek az utolsó harmadban percek alatt. A MOL Liga folyamatosan fejlődik, egyre több jó játékos játszik itt, csatlakozott két új csapat is. A kis Volán is nagyon erős, nagyon jó légiósokat hoztak. Az első öt csapat egyike sem lehet biztos a tabellán elfoglalt helyezésében, gyorsan változhatnak a dolgok. 100%-os, vagy akár 110%-os teljesítmény kell tőlünk, hogy az első helyen tudjunk maradni.

2013 novembere óta nem volt válogatott. Hogy érzi, képes lesz beverekedni magát a Norvégiába utazó keretbe?

Amikor legutóbb szerepet kaptam, már akkor is nagyon sok fiatal, ügyes, junior korosztályból feljött játékos volt a csapatban. Sokan vagyunk, nagyon bő még a keret. Versenyszituáció van köztünk, egymással fogunk megküzdeni a helyekért. Elvégzem majd a rám kirótt feladatokat, és ha a stáb úgy dönt, hogy helyem van a csapatban, akkor nagyon boldog leszek, ha úgy, hogy nem, akkor is értékes tapasztalatokat gyűjtöttem, és megpróbálom kiküszöbölni a hibáimat. Pozitívan állok a jövő heti dolgok elé, úgy gondolok rá, hogy képes vagyok bekerülni az utazó keretbe.

Korábban a Salzburgnál légióskodott. Tervezi, hogy a közeljövőben újból külföldre igazol?

Nehéz kérdés. Rossz döntést hoztam, amikor Ausztriából hazatértem. Ott is ki kellett kaparnom a gesztenyét. Nem tudom, hogy anno miért kerestem meg a Vasast, miért jöttem haza, miért nem maradtam kint. De ameddig képes vagyok a MOL Ligában egy jó csapatban játszani, mint amilyen most a Miskolc, addig nem szeretnék külföldre menni.

Fotó: Mudra László - http://www.mudralaszlo.hu

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum