A Fehérvár elmozdulhat az utolsó előtti helyről

   

Két mérkőzéssel ezelőtt három győzelmet irányozott elő a nemzetközi szünetig hátralevő 4 meccsre Rob Pallin, a Fehérvár vezetőedzője. Ebből eddig egy győzelem és egy vereség valósult meg, tehát a teljesítéshez először is győzni kell szombat este a Dornbirn ellen.

Persze, nemcsak azért kell a győzelem, hogy ezzel Rob Pallin tervei megvalósuljanak, hanem azért is, hogy a csapat ne veszítse el látótávolságból az előtte állókat. A jó kezdés után az utolsó előtti helyig csúszott a Fehérvár az EBEL-ben, és egyelőre 3-3 pont a lemaradása a 9. helyezett Villach és a 10. helyezett Graz, valamint 4 pont a 8. helyezett Innsbruck mögött. A célként kitűzött felső ház pedig 9 pontra van, meg kell tehát indulni.

A szombati ellenfél Dornbirn péntek este Bécsben kezdte a hétvégét – ott a meccs feléig tartott az ellenállása –, így a két mérkőzés kezdési időpontja között mindössze 22 óra és 15 perc fog eltelni. Egészen biztos, hogy a Fehérvár számára előnyt jelent, hogy pihenten fogad egy nehéz meccs után 20 óránál kevesebbet pihenni tudó – és ebből több órát utazó – ellenfelet. Hogy ezt ki lehessen használni, ahhoz persze buldogtermészetű Fehérvárra, nagy sebességre és sok erő befektetésére lesz szükség. Ráadásul a Dornbirn általában veszíteni jár Fehérvárra. Legutóbb 2013. október 4-én, tehát több mint két éve sikerült nyerniük az ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban, azóta a középszakasszal együtt sorozatban négyszer kaptak ki ugyanott. Szép sorozat alakul tehát, botorság lenne hagyni, hogy befejeződjék.

A két csapatot 5 hely és 11 pont választja el egymástól. A legnagyobb különbség a vorarlbergiek aktívabb és pontosabb támadójátékában van, nem véletlen, hogy Rob Pallin is jó ideje arról beszél, hogy a támadásokat kell hatékonyabbá tenni, a Volán egészen egyszerűen túl keveset lő és ezekből is kevés gólt szerez. Hogy ennek mi az oka, az ellenfelek fizikai fölénye a kapu előtt, vagy bármi más, annak eldöntése nyilván a szakemberek dolga, az biztos, hogy a meccsenkénti 2 lőtt gól ritkán lehet elég hosszú távon a rendszeres győzelmekre. A csapat védekezése úgy ahogy rendben van, az első helyezett Salzburg is több gólt kapott, mint a Volán, erre lehet építeni, de a győzelemhez rendszerint legalább 3-4 lőtt gól kell.

AVSDEC2

“A legutóbbi meccsünkön Klagenfurtban jól játszottunk, de nem elég jól ahhoz, hogy pontokkal gazdagodhassunk – mondta Rob Pallin. – Csak 23 lövést engedélyeztünk az ellenfelünknek, de ők viszont hidegvérrel használták ki a saját hibáinkat. Ugyanakkor az emberelőnyös játékunkkal továbbra is a pácban ülünk. Szombati ellenfelünk, a Dornbirn a sok nyári igazolással nagyon megerősödött, nem véletlen, hogy a tabella felső felében foglal helyet. Nagyon fegyelmezett játékra lesz szükségünk, nagy tempót kell diktálnunk, nagy energiaszinten játszanunk ahhoz, hogy sikeresek lehessünk.”

“Nehéz idegenbeli meccsek várnak ránk Bécsben és Fehérváron – nyilatkozta az indulás előtt Christoph Duller, a DEC fiatal játékosa. – Mindenki tudja a szerepét, és azt is, hogy mit kell megcsináljon. A legjobbunkat akarjuk nyújtani, hogy minél több pontot tudjunk szerezni.”

Fehérvár–Dornbirn 2-3

   

Bár az 53. percig 1-0-ra vezetett a Volán, végül csak egy pont maradt Székesfehérváron, amiért nagyon megküzdött a magyar csapat. Rajna Miklós 55 lövést kapott, szenzációsan teljesített egy kiváló ellenféllel szemben.

Nagy Gergő a kezdőbedobás után azonnal elverte a dornbirni verőembert, Matt Siddallt. Bár gyengén kezdett, néhány ütést fejjel tompított, de aztán átvette az irányítást és több tiszta találattal a jégig püfölte kiváló ellenfelét. Az EBEL speciális szabályai szerint maradhattak meccsben mindketten, de öt percet kaptak. Támadásban kapott kiállítást a Dornbirn. A légiósainkból álló előnysor 1:40-ig szorongatott, nagyon jól, de egyik helyzetből sem lett gól. Viszont kiharcoltak egy újabb előnyt, mindkét vendéghátrány véleményesnek tűnt. A 18 másodpercig tartó kettős előnyt nem használta ki a Volán, aztán a szimpla előnyből már bemenni sem nagyon tudtunk. Egy komolyabb vendégnyomás következett, de túléltük ezt a két percet. Majd egy komolyabb Volán-keverés végén aktívak voltak a magyar bekkek, előbb Varga, majd Szirányi lőhetett volna gólt, nem sokon múlt. Nagy Gergő meze a verekedésnél szétszakadt, nem volt cserefelszerelés, ezért nem játszhatott az első harmad első felében, várnia kellett. A 16. percben jött a harmadik magyar előny. De ahogy jött, el is ment, ezúttal megint tartalmas, de igazából veszélytelen játékkal. A 19. percben aztán góllá érett a Volán aktivitása. Egy megnyert buli után Orbán Attila találta el olyan jól a korongot a kékről, hogy az egy vendégbekk érintésével a kiválóan védő Hardy kapujában fejezte be útját. 1-0.

Rajna Miklos vb

Fotó: Mudra László (MJSZ)

A második harmad nem volt megnyugtató és lélekemelő. A Dornbirn nagyon megérkezett a meccsbe, az első hét percet nagyon-nagyon nehezen éltük túl, Rajna Miklós minden tudására és a szerencsefaktor turbóverziójára együttesen volt szükségünk ehhez. De túlélte a csapat a hátrányos időszakot is, és a játékrész közepén sikerült oda-vissza hokira menteni a beszorulást. Ekkor voltak hazai ziccerek is, Kovács Csaba és Sikorcin állt a legközelebb a második gól megszerzéséhez. A végén ismét volt miért körmöt rágni, de a publikum kiimádkozta, hogy másodszor is kapott gól nélkül tudjunk az öltözőbe vonulni. Rajna 40 perc alatt 34 lövést hatástalanított.

Bár a Dornbirn nem tudta megismételni azt a fantasztikus harmadkezdést, amit a második periódus elején bemutatott, de végig egyértelmű erőfölényben játszott a záró húsz percben. Nem mondható, hogy Rajna eufóriában védett, mert végig olyan nyugodtnak tűnt, mintha egy könyvtárban olvasgatna. De zseniális volt. Amikor nem tudott odaérni egy-egy koronghoz, jött a szerencse, leginkább kapuvas formájában. A hat hátvéddel játszó Rob Pallin nehéz helyzetbe került, már a középső játékrészben. Varga Arnold térdét ellőtték, a Volán a meccs második felére öt bekkel maradt. A 46. percben pedig sípszó után ellőtték Szirányi kezét, percekre két hátvédpárral játszott a magyar csapat, de szerencsére összedrótozták a sérült ujjat, visszajöhetett a 6-os. Az 53. percig bírtuk a nyomás, de már az is irracionális volt, hogy eddig nem kaptunk gólt. Elfáradtunk, emiatt fordulhatott elő, hogy egy 2-2 elleni támadásban lassan reagált Brocklehurst, Siddall nagyon ügyesen oldotta meg kis helyen a befejezést. Elfogyott a Fehérvár – hosszú cserék óta már csak Sárpátkiék sorában mutatkozott erő -, a következő percben átvette a vezetést a Dornbirn. Rajna bravúrja után Magnan lövése már utat talált a kapuba. Nagyon nagy dicséret illeti a Volán-játékosokat, ebben az állapotban is tudtak fordítani egyet a szekéren, és fogat összeszorítva támadásba lendültek. Ennek előbb egy emberelőny, majd az egyenlítés lett az eredménye. A csődöt mondó első fórsor helyett a második oldotta meg a feladatot, Sikorcin lőtt középről a kapuba. 2-2 az 57. percben. Támadásban maradt a Fehérvár, és Sikorcin ütőjében ott volt a győztes gól, kétszer is jól lőtt, de nem sikerült dupláznia. Connollyt 8 másodperccel a vége előtt kiállították a támadóharmadban kente fel Arnielt a palánkra, úgyhogy maradt még izgalom a biztos pontszerzésért is. Ennyi idő alatt is két nagyot kellett védenie Rajnának. De megvan az egy pont, és ennyire mindenképpen rászolgáltunk ezen az estén, a hit, a küzdelem és a munka miatt.

A hosszabbítást elég gyorsan lezárta a DEC, D’Alvise közelről feltette a korongot, csapata 3-2-es győzelemmel, 2 ponttal távozott a Raktár utcából.

Nagyon komoly munkával egy pontot szerzett, de újabb egygólos vereséget szenvedett a Fehérvár AV19, így nem tudott érdemben közelebb kerülni a felső házhoz. Amíg a rengeteg lehetőséget kapó légiósok, továbbá a néhány magyar húzójátékos nem tudnak az ellenfelek első két sora fölé nőni, addig nagyon nehéz lesz győzelmeket szerezni, kiváltképp, hogy az emberelőnyös játék is akadozik. A csapat előtt le a kalappal, ami ma benne volt, kitette a jégre, ez egy szoros vereséghez volt elég az igen erős és jó kondícióban lévő Dornbirn ellen.

Ismét a padlóra kerültünk

 

A Dornbirn három pontot akart elvinni Székesfehérvárról, de elégedett a kettővel is.

Rob Pallin (vezetőedző, Fehérvár): Nehéz mérkőzést veszítettünk el. Ilyen ez az évünk. Tavaly sok egygólos találkozót nyertünk, és ebben az emberelőnyös játékunk volt a kulcs. Idén viszont nem tudunk emberelőnyben betalálni. Tetszett a játékunk fórban, mentek a korongok a kapu felé, a kipattanókból betalálhattunk volna. De emberelőnyös gólok nélkül nem igazán lehet túl sok meccset nyerni. A legjobb játékosaink muszáj, hogy a legjobban játszó játékosaink is legyenek. A kapusunk fantasztikus volt ma este. De nem lehet a kaputól 60 méterre ilyen kiállítást összeszedni. Erre nincs mentség, ez hatalmas felelőtlenség az utolsó percben. Nem érdekel, milyen játékhelyzet volt, egyszerűen ez felelőtlenség. Ezúttal ismét a padlóra kerültünk, de holnapra fel kell állnunk belőle. Ha elkezdjük sajnálni magunkat, az semmin se segít. Vasárnap újabb meccs vár ránk, azon is három pont a tét, mennünk kell tovább. Én harcos természet vagyok. Nem adom fel, hiszek a játékosainkban. De élni kell a fórokkal, és a húzóembereknek el kell kezdeniük húzni a csapatot. A sorokon nem változtatunk jelentősen, már változtattam eleget. Ennek semmi köze a sorokhoz. Ma is mindenkinek volt elég gólhelyzete, mind a négy sorunk jól ment. A korongot a kapuba kell juttatni.

Dave MacQueen (vezetőedző, Dornbirn): Az első harmadban nem játszottunk jól, de aztán felébredtünk. A második és a harmadik játékrészben számos gólhelyzetet alakítottunk ki, ezekből sikerült is kihasználni néhányat. A helyzetek száma alapján a tervezett három pontot is megszerezhettük volna. Végül meg kell elégednünk kettővel, de ezek is értékesek természetesen.

Forrás: Fehérvár-honlap

EBEL, 3049 néző. Játékvezetők: Zrnic, Trilar, Rakovic, Nagy.
Rajna: 94,5% (Hetényi)
K
Hardy: 93,3% (Madlener)
Martinelli, Wehrs, Sárpátki, Francis, #3883
1
D'Aversa, Magnan-Grenier, Arniel, Zagrapan, D'Alvise
Brocklehurst, Szirányi, #412, Sarauer, Kóger
2
MacKenzie, Caruso, Siddall, Sylvester, Greentree
Varga, Orbán, Vincze, Benk, Nagy
3
Jeitziner, Lembacher, Livingston, Haussle, Petrik
Banham, Sikorcin, Kovács
4
Duller, Kreuzer, Putnik
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 18:06 FHA Orbán Sarauer Kóger
1-1 52:27 DEC Siddall Sylvester
1-2 54:08 DEC Magnan-Grenier Zagrapan
2-2 56:44 FHA PP Sikorcin #63 Brocklehurst
2-3 61:46 DEC PP D'Alvise Siddall MacKenzie
30 Kapura lövések száma 55
9 Kiállításpercek 13

A Fehérvár–Dornbirn összefoglalója

 

A Laola1 Tv összevágta a meccs legérdekesebb jeleneteit, itt láthatják.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum