Az eddig leggólszegényebb támadószekció állítaná meg a legerősebbet

   

Szilassy Zoltán, a lilák vezetőedzője szerint a fizikumuk megvan a siker alapját jelentő kemény kapu előtti játékhoz, a megvalósítás gerincvelő kérdése. A MOL Liga pénteki fordulójának egyik legérdekesebb mérkőzésének az első helyezett Miskolc újpesti szereplése ígérkezik.

Az UTE kapcsán el szokás mondani, hogy egyelőre a várakozások alatt teljesít a csapat. Néha azonban erről nem a csapat teljesítménye, hanem a valóságtól elrugaszkodott várakozások tehetnek. A szezon előtt a többség úgy gondolta, hogy már a tavalyi szezon végén is nagyon biztatóan játszott a csapat, emlékezetes körülmények között kis híján kiverte a később döntőig menetelő Érsekújvárt. Bár kétségtelenül jelentős erősítések érkeztek a csapathoz a nyáron, azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy jelentős veszteségeket is el kellett könyvelnie a klubnak, elég, ha csak Tapióra, Durakra vagy Hegyi Ádám Zoltánra gondolunk, akik tavaly sorrendben a harmadik, negyedik és ötödik helyen végeztek a házi kanadai tabellán. Ehhez jött még Elomo sérülése, az újonnan érkezettek pedig egyelőre nem tudják pótolni a hirtelen támadt űrt. Nem csoda tehát, ha a szakvezetés nem sokáig nézte tétlenül a helyzet eszkalálódását, amint bizonyossá vált, hogy Elomóra hosszabb ideig nem számíthatnak, próbajátékra szerződtették a szlovén válogatott egykori csatárát, Erik Pancét, aki rögtön első meccsén be is talált a HSC ellen.

MISUTE3

Fotó: Bán Olivér

A régiek közül egyelőre Mihalik mélyen tudása alatt teljesít. A szlovák csatár tavaly hatvanpontos szezont zárt, idén 9 meccsen 8 pontot gereblyézett össze. De Csányi Karol szintén elmarad a tőle elvárhatótól, a tavalyi csonka szezonjában 15 meccsen 11 pontot termelt, idén ötnél jár. Kiss Dániel és Virág Tamás viszont képes volt időarányos fejlődésre, mindketten csapatuk húzóemberei közé számítanak. Az UTE idén eddig hat meccset játszott hazai pályán, négyszer lőtt három gólt, ez mind a négy alkalommal elegendő volt a sikerhez, a MAC és a Debrecen ellen azonban csak egy gólra futotta, ezen alkalmakkor a vereség sem maradhatott el. A recept tehát kézenfekvőnek tűnik a Miskolc ellen, megtartva a feszes védekezés erényeit, lőni kell három gólt.

A ligaelső ellen ugyanakkor még ez is kevés lehet, hiszen az eddigi tíz meccsükön 43 gólt ütöttek, ami meccsenként fél góllal több, mint amire a sorrendben őket követő Debrecen volt képes. A rengeteg lőtt gól ráadásul kevés kapottal párosul, nagyjából fele annyi találatot engedélyeznek ellenfeleiknek, mint amire ők maguk képesek, +21-es gólkülönbségükkel, egyedül a DHK képes úgy-ahogy tartani a lépést. A Miskolc az a csapat a ligában, amely a legerősebb magyar játékosmaggal rendelkezik. Mindössze három csapat van, ahol nem légiós vezeti a házi kanadai táblázatot, ebből kettő az alsó régiókban tanyázik. Peterdi Imre a DAB-nak, Mihály Árpád a Brassónak legponterősebb játékosa. A Miskolcban Galanisz, Somogyi és Tóth Adrián egyaránt tíz pont fölött járnak. Közéjük ékelődik Jesse Dudas, a maga 13 pontjával, egyedüli légiósként az első öt között.

Ez nem sok jót ígér a lilák számára, akik azonban a szezonban egyszer már bizonyították, hogy a mégoly ellenállhatatlan miskolci támadásokat is képesek hatékonyan megszűrni. Szeptember 21-én a Népkertben mérkőzött meg egymással a két csapat, amelyen az UTE két harmad után vezetett, a Miskolc az egyenlítést követően három és fél perccel a vége előtt emberelőnyben szerezte a győztes gólt Somogyi Balázs révén. Ez a meccs mindféleképpen jó kiindulópont lehet a hazaiak számára a győzelemhez vezető út megtalálásában, annál is inkább, mivel a vendégek az elmúlt két idegenbeli meccsükön a MAC és a DHK ellen egyaránt csak két gólra voltak képesek, igaz, ez mindkétszer elegendő volt a győzelemhez.

Szilassy Zoltán (vezetőedző, UTE) a megszokottnál részletesebben értékelte blogunknak a mögöttünk hagyott időszakot és azt, ami ebből következik: Győztes mérkőzés után vagyunk, de a szezonban legutóbb mutattuk a legrosszabb játékunkat. Ezért szerdán a tőlem megszokottól sokkal többet videózással nyitottuk a napot, megmutattam a játékosoknak, hogy miért nem sikerült a HSC elleni meccsünk. Átvettük, kinek mi az egyéni felelőssége, mit engedhetnek meg maguknak a játékosok, hol milyen cselt nem húzhatnak meg, mire kell figyelni az átadásoknál, hogy a csapatnak is jó legyen.

A győzelem veszélyes fegyver, mint a demokrácia, eltakarja a hibákat. Ezt a csapatnak is mondtam. A Csíkszereda ellen szép gólokat lőttünk, sok helyzetet alakítottunk ki, de nagyon felelőtlenül játszottunk. Ezúttal kvázi büntetlenül hibáztunk sokat, de nem szabad, hogy megtévesszen minket az, hogy végül nyertünk. Feladtuk a játéktervet, nem tartottuk magunkat a megbeszéltekhez. Ez az első ilyen alkalom volt a szezonban, remélem, az utolsó.

Nagyon szeszélyes a sorsolásunk, ha jól emlékszem, 17 nap alatt 8 meccset játszottunk, aztán több mint egy hetet pihentünk. Ha az ellenfelünk lendületből érkezik hozzánk, az ilyenkor előnyt jelent számára, hiszen mi egy kicsit erősítettünk is a szünetben, majd feltöltöttük az energiaraktárakat, így totyogóssá vált a játékunk, kellett egy kis idő a tempó felvételéhez. Pénteken nem lesznek ilyen gondjaink.

Csütörtökön már a pozitív videók kerültek elő és elkezdtünk így is készülni a pénteki mérkőzésre. A tizedik meccsünk jön, és az egyik legjobb teljesítményt éppen Miskolcon nyújtottuk, ahol végül 3-2-re kikaptunk. A Miskolc tavaly a liga legjobb csapata volt és idén is a legjobb. Ellenük kiválóan védekeztünk, emberhátrányban és kettős hátrányban extra teljesítményt nyújtottunk. Továbbra is az a feladat, hogy a támadójátékot erősítsük. A győzelemhez meccsenként legalább 3-4 lőtt gól kell. A tavalyi évvel ellentétben a védekezés szépen összeállt, az üres kapusok nélkül 23 gólt kaptunk, jó ez az átlagunk, de sajnos az ütött góloké sokat romlott.

Elemeztük, miért nem megy a góllövés, pedig ott vagyunk a közelében. Ahogy mondtam korábban, a gólokért több árat kell fizetnünk érte a forró területeken, a kapu előtti harcokban erős fizikai jelenlétet kell kialakítanunk. A fizikumunk megvan hozzá, ez gerincvelő kérdése, oda kell menni és meg kell csinálni.

Eric Pance jól mutatkozott be csapatunkban. Győztes meccsen volt eredményes lőtt. Látszik, hogy jó játékos, de lesz jobb is, hiszen kihagyott egy évet. Fizikálisan jó állapotban van, tavasz óta készült a szezonra. Ha Elomo felépül, nagyon értékes sort alkotnak majd a társaikkal. Most úgy tűnik, Elomo és Gágyor is nagyjából egy hónap múlva térhet vissza teljes értékű játékosként, a novemberi szünet után. Pénteken az előző meccsen látott csapattal vesszük fel a küzdelmet.

Mayer Péter (vezetőedző, Miskolc): Eddig egyszer játszottunk velük, és hazai pályán egy küzdelmes találkozón szoros, egygólos győzelmet arattunk. Az Újpest jó csapat, ezért csak akkor lehetünk sikeresek, ha azon az úton megyünk tovább, amelyen az elmúlt hetekben haladtunk. Ez taktikai fegyelmezettséget, szervezettséget, a helyzetek jó kihasználását jelenti. Sokat léptünk előre az elmúlt meccseken a különböző játékelemekben, de finomítani mindig lehet és kell is.

UTE–Miskolc 6-1

   

Minden kijött az újpestiekből, ami eddig bennük maradt, nagy verést osztottak ki a címvédő Miskolcnak. Erik Pance duplázott. Közel négy évet vártak a lilák a Miskolc újbóli legyőzésére.

A jég hibája miatt közel háromnegyed órás késéssel kezdődött el a találkozó. Hogy ez zavarta-e meg a miskolciakat, vagy az UTE játszott ellenállhatatlanul, netán a Miskolc fogott ki nagyon gyenge napot, nem tudni, tény az, hogy az UTE sokkal jobb arányban tudott a kísérleteiből betalálni, sokkal többet dolgozott azért, hogy eredményes lehessen. Pedig nem úgy indult a meccs, hogy nagyarányú győzelem lesz a vége, kiegyenlített játék mellett a 13. percig kellett várni az első gólra, amelyet az újonnan igazolt szlovén csatár, Erik Pance szerzett.

utemis-1

A második harmadban aztán átszakadt a gát. Az 5. percben Csányi, a 8. percben Garbacz növelte a hazai előnyt, Mayer Péter úgy érezte, bele kell nyúlnia a meccsbe, és időt kért. Ennek ellenére a következő gólt is a lilák érték el, Tóth Adrián kiállítását pillanatok alatt használták ki, ismét Erik Pance révén. Nem egészen két percre rá Galanisz szépített, visszahozva a reményt, hogy egy huszáros harmadik harmaddal fel lehet zárkózni. Ez azonban nem sikerült, az utolsó játékrész végén egy perc alatt kétszer mattolta Adorján Attilát az UTE, előbb, Mihalik, majd Gröschl találatával. Ezzel alakult ki a 6-1-es végeredmény, alaposan visszavágott a címvédőnek az UTE a legutóbbi, miskolci vereségért. Hosszú böjt ért ezzel véget, legutóbb 2011. december 5-én nyertek a lilák a Miskolc ellen.

Kőkemény férfimunkát végeztünk a kapu előtt

   

A Miskolc a mérkőzés döntő részében átengedte az irányítást az UTE-nak.

Szilassy Zoltán (vezetőedző, UTE): – Mindenkivel maximálisan elégedett vagyok. A vezetés megszerzése után voltak kritikus időszakok, amit sikerült átvészelnünk. Végig kőkemény férfimunkát végeztünk a kapu előtt, a győzelem ellenére szerénynek kell maradnunk.

Mayer Péter (vezetőedző, Miskolc): Ma csak 20 percig hokiztunk, különösen a kapuk előtt voltunk gyengék. Amíg a saját kapunk előtt hagytuk az Újpestet, hogy munkás gólokat lőjön, addig mi nem tudtuk begyötörni a korongot a gólvonal mögé a másik oldalon. A mérkőzés döntő részében átengedtük az irányítást az ellenfélnek, és ők éltek is ezzel.

Forrás: miskolcijegesmedve.hu és nso.hu

Erste Liga, Megyeri út, 432 néző. Játékvezetők: Halassy, Haszonits, Berger, Pálkövi.
Sila: 97,4% (Pleszkán)
K
Adorján: 83,8% (Kiss B.)
Lindgren, Kiss D., Mihálik, Virág, Pance
1
Leppanen, Dudas, Hajós, Tóth, Cseter
Huba, Hegyi, Nemes, Csányi, Kiss Á.
2
Gőz, Sagert, Dansereau, Miskolczi, Booras
Dósa, Garbacz, Feil, Gröschl, Hodos
3
Laczkó, Vojtkó, Galanisz, Somogyi, Pavuk
Zalavári, Sommer, Dömötör, Pichler, Turbucz
4
Szilágyi, Popovics, Láda, Ritó
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
E
Mayer Péter, Kontsas Jukka
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 12:55 UTE Pance Virág Mihálik
2-0 24:13 UTE Nemes Kiss Á. Csányi
3-0 27:55 UTE Garbacz Dósa Gröschl
4-0 34:46 UTE PP Pance Lindgren Mihálik
4-1 36:33 MIS Galanisz Dudas Sagert
5-1 54:25 UTE Mihálik Pance Hegyi
6-1 55:13 UTE Gröschl Dósa Dömötör
37 Kapura lövések száma 39
4 Kiállításpercek 10

Az UTE–Miskolc képei

 

Az UTE–Miskolc videó-összefoglalója

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum