MAC–Fehérvár oda-vissza

   

Az idei MOL Liga érzelmileg egyik legtelítettebb mérkőzésének visszavágója következik, bár ugyanazon a pályán. A két csapat egy hete játszott izgalmas mérkőzést, a játékosok és a vezetőedzők is komoly vizsga elé néznek.

A Fehérvár MAC elleni mérkőzése többről szól, mint az aktuális harmadik és negyedik helyezett csatája. A két csapat ezen évadig az utánpótlásban vívta küzdelmeit, idéntől viszont már a MOL Ligában hangzik el a szurkolók szájából a Csak MAC-ot/Fehérvárt oda-vissza mondat. Nincs ezzel semmi baj, sőt. A sportszerű rivalizálás viszi előre a sportot, az ilyen extra érzelmi töltettel rendelkező meccseken különösen jó részt venni játékosként és szurkolóként egyaránt. Ráadásul a két csapat már találkozott idén egymással, ugyanúgy a Tüskecsarnokban, mint most fog, egy hete kedden. Akkor azt emelte ki Majoross Gergely vezetőedző, hogy kívánni sem lehet jobbat, mint a könnyű győzelmek után idejében kapott pofont a fegyelmezetlenségekért. Ha ebből a nyilatkozatból indulunk ki, akkor a MAC-nak a szabálytalanságok és a taktika terén kell sokkal fegyelmezettebben játszania. Abban mindkét edző egyetértett, hogy a fiatalok kiválóan helyt álltak, ez döntő lehet este is.

Az majdnem biztosnak tűnik, hogy a fehérvári kapuban Janis Kalnins kezd, hiszen a lett válogatott kapusa a két csapat legutóbbi mérkőzésén parádés formában védett, közel 96%-kal zárt. Az ő teljesítményének méltatása újabb közös pont volt a két edző mérkőzés utáni nyilatkozatában. A pontszerzők kiléte ennél jóval nagyobb rejtély, a két csapat már említett 4-2-es vendéggyőzelemmel végződő találkozóján például 14 pontot osztottak ki, és csak Orban volt képes a duplázásra, gólt is lőtt és asszisztot is adott. A további 12 ponton 12 játékos osztozott. Ezzel együtt óriási meglepetés lenne, ha az újabb összecsapáson akár a jelenlegi gólkirály MAC-os Jeff Hayest, akár a Volán asszisztkirályait, Orbant és Bodót sikerülne 1-2 ponton tartani. Ez lesz a fiatalok feladata.

A mérkőzés különös jelentőséggel bír, hiszen a MAC jelenleg a 3. helyen áll 19 ponttal, míg a Fehérvár a negyediken 15-tel. Ha a fejér megyei csapat ismét nyerni tud, azzal alaposan lehúzza ellenfelét, ha nem is a középmezőny, de legalább a maguk felé, miközben ők maguk elszakadnának középmezőnybeli követőiktől. A MAC győzelme szintén sokat hozna a csapatának, egy nehéz ellenféllel szemben megszerzett három pont kétcsapatossá szűkítené a listavezető Miskolc közvetlen üldözőinek számát.

Majoross Gergely MACAVS 20150930

Majoross Gergely, a MAC vezetőedzője. Fotó: Manases István

Örül annak, hogy ilyen gyorsan itt van a MAC–Fehérvár visszavágója?

Nincs különösebb jelentősége annak, hogy egy héten belül másodszor is fogadjuk a Fehérvárt, sűrű a menetrend mostanában, inkább heti három, mint két mérkőzést játszunk. Olyan szempontból mindenképpen örülök, hogy ilyen gyorsan megkapjuk az esélyt a visszavágásra, mert számszakilag nem sikerült jól zárnunk a múlt keddi meccset. Viszonylag hamar lehet javítani.

A múlt heti két rangadón a góllövés okozta a legnagyobb gondokat, kevés gól született a rengeteg nagy helyzetből. Ezen mit tud változtatni az edző ilyen rövid idő alatt?

Azzal kezdtem a felkészülést erre a meccsre, hogy mielőtt a teljes mérkőzést kielemeztem volna, az összes helyzetünket végignéztem az elmúlt találkozókról. Ez alapján próbáltam olyan tanácsokat adni a csapatnak és egyesével az érintett játékosoknak is, amelyek által hatékonyabbá válhatunk az ellenfél kapuja előtt. Ezenkívül az emberelőnyön is változtattunk, az is fontos kérdés, mert ha az jó, akkor már a múlt héten is pontokat szereztünk volna.

Horváth Dávid szeptember végéig szerepelt próbajátékon. Döntöttek a sorsáról?

Igen, nem volt sikeres a próbajátéka, elköszöntünk egymástól. Örülök, hogy velünk készült és segített nekünk ebben az időszakban, biztos vagyok abban, hogy más csapatnál lesz hely számára a MOL Ligában, de nálunk az a szerencsés helyzet, hogy sok a jól teljesítő fiatal játékosunk, és úgy döntöttük, ezt a posztot házon belül oldjuk meg.

Tyler Dietrich MACAVS 20150930

Tyler Dietrich, a Fehérvár vezetőedzője. Fotó: Manases István

A MOL Liga- és az EBEL-csapat között elég nagy a mozgás, de jelenleg csak egy irányba. Hogyan befolyásolja ez a csapat felkészülését?

Az elmúlt időszakban sok sérült van az EBEL-keretnél, ezért sok játékosunk feljátszik. Nagyon örülünk, hogy úgy tűnik, jól helyt állnak a fiatal játékosok, értékes segítséget tudnak nyújtani a csapatnak.

Visszafelé viszont ez a mozgás nem figyelhető meg, nem jönnek játékosok az EBEL-keretből, akkor sem, ha szabadnap van az EBEL-ben. Ez elhatározás a klubnál?

Így van, ez tudatos döntés eredménye. Bár az igaz, hogy ha érkezik a kerethez egy kiemelkedő tudású játékos, az nagy lendületet tud adni a csapatnak, nekünk az elsődleges célunk nem a győzelem, illetve egy adott eredmény elérése, hanem a tanulás, fejlődés. Meg kell tanulniuk a játékosaimnak éles helyzetben is felelősséget vállalva játszani. Ha egy játékost odaadunk az EBEL-csapatnak, akkor igyekszünk az U20-as keretünkből pótolni őt. A junioroknál is kiváló szakmai munka folyik, olyan emberek dolgoznak ott, akik ugyanúgy vélekednek a jégkorongról, mint én. Így nem okoz nagy nehézséget egy korosztályt feljebb lépve bekapcsolódniuk a munkába. Természetesen ettől még nagyon komoly feladat egy juniornak a felnőttek közé kerülve játszania, hiszen egészen más a tempó, az ellenfelek testi ereje, a játék stílusa. Ezeket mindenképpen meg kell szoknia egy junior korú játékosnak. Másrészt azért a MOL Liga-csapatnál nem teljesen ugyanaz a játékrendszer, mint amit az U20 játszik, vannak eltérések, például másképp játsszuk az emberelőnyöket és emberhátrányokat is. A junior játékosoknak be kell tudniuk kapcsolódni ebbe a rendszerbe, meg kell ismerniük, mikor mi a feladatuk, hol a helyük, hogyan kell mozogniuk, olvasniuk kell tudniuk a játékot. Szerencsére a játékosok partnerek ebben, nagyon szívesen tanulnak, és véleményem szerint eredményesen.

Hogyan értékeli a MOL Ligát és csapata MOL Liga-szereplését? Azt kapta a ligától és a csapattól, amit előzetesen várt?

Négy éve követem figyelemmel a MOL Ligát. El kell mondjam, hogy ezen időszak alatt a liga rengeteget fejlődött, amely egy nagyon színvonalas, szakmailag is jó sorozat. Nincsenek előre lefutott mérkőzések, bármikor történhet meglepetés, az itt játszó játékosok tudása nagyon jó, a légiósok nagyszerűek, a nézőknek is kifejezetten érdekes bajnokság ez. A célunk elsősorban a tanulás és a fejlesztés, nem eredményekben, hanem mutatott játékban gondolkodunk. Játékosaink jelentős része eddig olyan sorozatban játszott, ahol nagyképűség nélkül elmondható, hozzászokott ahhoz, hogy jobb ellenfelénél. Az EBEL utánpótlás-bajnokságaiban kevés volt az igazi küzdelem, az első perctől az utolsóig kiélezett csata. A MOL Ligában viszont ez mindennapos, bárki legyőzhet bárkit. Így a legfontosabb, hogy a játékosok hozzászokjanak ehhez a számukra új élményhez, képesek legyenek a hatvan percen keresztüli teljes koncentrációra, gyorsuljon fel a gondolkodásuk, gyorsabban csináljanak meg mindent, mert a MOL Ligában mindenre sokkal kevesebb idejük van.

Győzelemmel kezdtünk a ligában, aztán jött egy négymeccses vereségsorozat, amihez foghatóval az EBEL U20-ban és a magyar juniorbajnokságban a fiúk nem is találkoztak. Önmagában az egy új kihívás volt mindannyiunk számára, hogy hogyan birkózunk meg azzal, hogy egymás után négyszer vereséget szenvedünk, milyen következtetéseket vonunk le ebből, hogyan reagálunk. Aztán kellemes meglepetésre négy meccset sorozatban megnyertünk. Ha visszagondolok erre a nyolc mérkőzésre, elmondhatom, hogy történhetett volna mindez másként is, annyira kiegyenlített a bajnokság. Nyerhettünk volna elvesztett meccset és kaphattunk volna ki megnyert meccsen is, ha csak egy kicsit másképp történik egy-két momentum. A lényeg, hogy így történt, erre kellett reagálnunk, és úgy tűnik, jól csináltuk. Ahogy mondtam is, tanulási folyamat közepén vagyunk, nem számszerű eredményben gondolkodunk, hanem a jégkorong elsajátításának folyamatában vannak elérendő céljaink.

MAC–Fehérvár 3-2

   

Izgalmas, a közepesnél jobb, de a két csapattól megszokottnál talán gyengébb színvonalú mérkőzésen igazságos végeredmény született a hosszabbításban, 3 a 3 elleni játéknál.

Teljesen kiegyenlített első harmadot látott az ismét szép számú közönség. A színvonal nem ütötte meg az egy héttel korábban látottat, de a tempóra semmi panasz nem lehetett. A kezdeti rohanás után a harmad második fele gondolkodósabb hokit hozott. Bármelyik csapat megszerezhette volna a vezetést, a nagy helyzetekből több adódott a MAC előtt, de mind Bálizs, mind Kalnins jól hárította a lövéseket.

A második harmadban a Fehérvár volt aktívabb, a csapatát a meccsen végig buzdító vendégtábor örömére. Még nagyobb volt a kiáltásuk, amikor a 29. percben emberelőnyből megszerezték a vezetést. Egy távoli lövés a centerező Reisz ütőjén akadt el, gyorsan eszmélt a csatár, Orbanhoz játszotta, aki keresztbe tette, ott pedig Bodo már várta, és üres kapura bevágta a meccs első gólját. Nagyon szép találat volt. A góltól összezavarodott a MAC szisztémája, a Fehérvár pedig kontrákra játszott elsősorban, közelebb volt a kétgólos vendégelőny, mint az egyenlítés, de átvészelte ezt a periódust a MAC. Kimaradtak a helyzetek Bálizs kapujánál, a 40. percben pedig a legaktívabb MAC-csatár, Saarenpaa sikerrel járt Kalninssal szemben. Egy szép hátvédmegkerülés után szemben állt a lett válogatott kapussal, aki az elsőt és talán a másodikat is védte, de a végén a kapuba került a korong, így 1-1-gyel mentek öltözőbe a csapatok a második szünetben.

MACAVS

Fotó: Manases István

Fordult a kocka, az első percben egy kapu mögül visszatett korongot Hayes bombázott a botos felsőbe, a 41. perc 2-1-re már a MAC vezetett. Tyler Dietrich csapatát mintha váratlanul érte volt az, hogy hátrányba került, nem tudott reagálni a helyzetre. Támadásban az egyénieskedés került előtérbe, ezeket a megoldásokat a MAC bekkjei általában csírájában fojtották el. Ezúttal erőnléti fölény sem mutatkozott, az előnyben lévő csapatot vitte előre a szíve, és a levegőben lógott a harmadik MAC-gól. Saarenpaa és Kalnins újabb párharcát a kapus nyerte, pedig az 54. percben nagyjából eldőlhetett volna a három pont sorsa. Ehelyett a másik oldalon a harmadban az első igazán ütős shiftjéből egyenlített a Volán. Előbb Hegyi Ádám ütött kapura, a megpattanó korong nem sokkal kerülte el a kaput, majd egy védekezési hiba miatt létszámfölényt alakított ki ugyanez a sor, és a végén Hegyi közelről lőtt Bálizs lábai alatt a kapuba. Az 55. percben 2-2 állt a táblán.

A hosszabbítás szokás szerint nagyon izgalmas volt, egy páros kiállítás miatt már az első négy perc fele is 3-3 elleni játékot hozott, majd amikor kiegészültek a csapatok, a MAC eldöntötte a meccset. Hat légiós volt a jégen a mezőnyben, Jeff Hayes pedig nem hibázott, a sokadik gólszerzési lehetőséget realizálta. A 65. percben beállította a 3-2-es végeredményt.

A pontosztozkodás igazságosnak tűnik, a látottak alapján a valamivel okosabban játszó MAC 2, a dicséretesen küzdő fiatalok hajtotta Fehérvár 1 pontot érdemelten az estén.

Ennél többre vagyunk képesek

   

A Fehérvár edzője a látottak alapján tulajdonképpen elégedett az egy ponttal.

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC): Két vereség után az volt a legfontosabb, hogy nyerjünk, ezért nem úgy éljük meg a helyzetet, hogy elveszítettünk egy pontot. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy válogathassunk a győzelmek fajtái között, úgyhogy ennek is nagyon örülünk. Ugyanakkor ennél többre vagyunk képesek, és jobban kell játszanunk ahhoz, hogy elérjünk oda, ahova szeretnénk.

Tyler Dietrich (vezetőedző, Fehérvár): Hasonló mérkőzés volt, mint amilyet megnyertünk itt a múlt héten. A MAC gyors, végig fölényben volt, a rendes játékidőben is nyerhetett volna, de csak szereztünk egy pontot.

Forrás: nso.hu

Erste Liga, Tüskecsarnok, 600 néző. Játékvezetők: Babic, Kincses, Kis-király, Muzsik.
Bálizs: 92,0% (Arany G.)
K
Kalnins: 93,9% (Scola)
Olson, Tokaji, Klempa, McDonald, Hayes
1
Krogh, Hegyi, Reisz, Orban, Bodó
Quinn, Stipsicz, Nagy K., Saarenpaa, Szappanos
2
Arany M., Korbuly, Szabó K., Holmberg, Shupe
Pozsgai, Mestyán, Roczanov, Terbócs, Németh A.
3
Pados, Lengyel, Kocsis, Tóth Gergő, Pillók
Nagy P., Bödök, Silló, Tóth R., Schmál
4
Hamvai, Szabó B., Vokla, Reiter R., Mazzag
Majoross Gergely, Svasznek Bence
E
Dietrich Tyler, Énekes Lajos
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 28:58 FHA PP Bodó Orban Reisz
1-1 39:20 MÚB Saarenpaa Szappanos
2-1 40:58 MÚB Hayes Klempa McDonald
2-2 54:23 FHA Hegyi Bodó Krogh
3-2 64:59 MÚB Hayes Quinn Saarenpaa
49 Kapura lövések száma 25
10 Kiállításpercek 4

A MAC–Fehérvár képei

   

A MAC–Fehérvár góljai

   

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum