A csúcsrangadó következik a MOL Ligában

   

A Miskolc a MAC-hoz látogat, az előzmények és a formák alapján óriási meccsre van kilátás. A liga két élcsapata közel azonos teljesítményt nyújt, a pillanatnyi hangulat egyelőre talán a vendégeknek kedvez, de a jégen dőlnek el a dolgok. Majoross Gergely először meccsel bajnokcsapata ellen.

7-8 meccset követően a liga élmezőnye a várakozásoknak megfelelően kezd elszakadni a többiektől. Az élen a MAC áll 19 ponttal, második a Miskolc 18-cal, harmadik a Debrecen 17 egységgel. Mivel azonban a MAC két ellenfelénél egy meccsel többet játszott, így vesztett pontok tekintetében a Miskolc vezet, a Debrecen a második a budapesti ligaújonc pedig a harmadik. A pénteki forduló egyértelmű slágermérkőzése éppen ezért a MAC–Miskolc összecsapás lesz. A két csapat szinte minden mutatóban egyformán áll, egyetlen pont a MAC előnye, egyetlen meccs a Miskolcé, a fővárosiak egyetlen góllal ütöttek többet a borsodiaknál, mindkét csapat 19 gólt kapott eddig.

A Miskolc eddigi egy vereségét Dunaújvárosban szenvedte el, ahol hosszabbításban kapott ki. Emellett egyetlen pontveszteséggel járó meccset játszottak, hazai pályán a Fehérvár tréfálta meg őket. Az a Fehérvár, amely kedden megérdemelt győzelmet aratott a MAC otthonában, elvéve annak hazai veretlenségét. A MAC másik botlása Debrecenben történt, ahol 4-3-ra nyertek a hazaiak. Az idei első erdélyi túráját mindkét csapat imponáló magabiztossággal abszolválta, a MAC 13-5-re, a Miskolc 11-4-re végzett a Brassó és a Csíkszereda ellen. A Fehérvár ötmeccses nyerő szériának vetett véget a Tüskében, a Miskolc négynél tart, a dunaújvárosi zakó óta nem kaptak ki.

A két csapat érthető módon egészen más stratégiát követ. A MAC számára a MOL Ligában történő indulás legalább két lépcsőfok ugrást jelentett, ennek megfelelően a saját nevelésű bázis elé kellett meghatározó légiósokat igazolni. Ez maradéktalanul sikerült is Majoross Gergelynek és stábjának, a 6 légiós mindegyike a 8 legponterősebb játékos közé tartozik, Jeff Hayes egyenesen a liga gól és pontkirálya, 8 mérkőzésen szerzett 12 gólja egészen parádés teljesítmény. Hozzájuk jól passzolnak olyan magyar játékosok, mint Tokaji Viktor, Nagy Krisztián, Németh Attila, Pozsgai Tamás, Szappanos Dávid vagy Mestyán István, a legfiatalabbak közül, mint Silló Arnold, Schmál Kristóf vagy Stipsicz Bence, pedig egyre többen nyújtanak meghatározó teljesítményt.

Fotó: Mudra László - http://www.mudralaszlo.hu

Miskolcon sikerült egyben tartani a tavalyi aranycsapat magját, melléjük érkezett néhány új légiós, illetve három dunaújvárosi játékos. Az új arcok beilleszkedése kiválóan sikerült, Somogyi Balázs nagyon jó rajtot vett, 7 meccsen 10 pontnál jár, tavaly egész szezonban 22-ig jutott. Galanisz Nikandrosz sem marad el mellőle, 3 gólja és 6 asszisztja van. Érdekes módon mindketten a 2012/13-as idényben voltak a csúcson, az utóbbi két szezon az útkeresésről szólt, Miskolcon a legjobb irányban haladnak afelé, hogy újra rátaláljanak. Jesse Dudas, Tóth Adrián és Keegan Dansereau pedig a tavaly megszokott teljesítményt hozza. Összességében a Miskolc kerete és pillanatnyi formája alapján talán valamivel esélyesebb, azonban Majoross Gergely is biztosan készül néhány meglepetéssel, így kőkemény összecsapásra lehet számítani, melyen a ligaelsőség lesz a tét.

Az elmúlt években több játékos is vándorolt egyik klubból a másikba. A mögöttünk hagyott nyáron Bálizs Bence, Nagy Krisztián és Roczanov Dezső érkezett a MAC-hoz Miskolcról. A meccs egyik kérdése ennek megfelelő az, vajon Bálizs Bence a Miskolc ellen is a Jegesmedvéknél használt és sárga-feketére festett fejvédőjét használja-e?

Egy biztos, a hangulat kiváló lesz, szép számmal érkeznek majd Jegesmedvék-szurkolók, akik szervezetten és egyénileg is utaznak a Tüskecsarnokba. És a nyitómérkőzés után ismét ott lesznek a Drumsters dobosai is, akik megállás nélkül ütik a ritmust.

Fotó: Mudra László - http://www.mudralaszlo.hu

Fotó: Mudra László (MAC)

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC): A csütörtöki edzés előtti mítingen, majd az edzésen és utána sikerült megfogni azokat a kritikus pontokat a játékunkban, amelyek miatt nem tudtuk legyőzni legutóbb a Fehérvárt. Ezekből tanultunk és máris többek lettünk általa. Ez az alapszakasz lényege. Mindegy hogy most kitől kapunk ki, az a fontos, hogy tanuljunk a hibákból és a hiányosságokat pótoljuk, hogy amikor majd fontos lesz minden egyes mérkőzés, perc, az alapszakasz végén és kiváltképp a rájátszásban, akkor tudjuk a legjobb teljesítményt nyújtani, és ennek köszönhetően akkor kell majd minél tovább jutni. A Miskolc elleni meccsünk előtt picit más a helyzet, mint a Volán-mérkőzés előtt volt. Ha akkor azt mondtam, hogy az addigi ellenfeleink közül a legszervezettebben játszóval találkoztunk, akkor most előre mondhatom, hogy pénteken biztosan a legjobb erőkből álló MOL Liga-csapat érkezik hozzánk vendégségbe. A játékoslistákat végignézve nem kérdéses, hogy a Miskolc felfelé kilóg a mezőnyből. De gyorsan hozzáteszem, ennek nincs jelentősége, ez a szép a sportban, hogy mindenkinek mindenért újra és újra meg kell küzdenie. Felkészültünk arra, hogy csapatként jobb teljesítményre legyünk képesek pénteki riválisunknál. Ehhez jóval hatékonyabbnak kell lennünk keddhez képest és előre kell lépnünk sok tekintetben.

Mayer Péter (vezetőedző, Miskolc): Ez a mérkőzés sok tekintetben pikáns lesz, emiatt nagy sebességre, szikrázó összecsapásokra és persze sok érzelemre számítok. A szakmai stábok – és ebben biztos vagyok – mindkét oldalon kielemezték a másik játékát, így szakmai szempontból komoly taktikai küzdelem várható. Ez a mérkőzés egyfajta visszajelzés lesz, hogy hol állunk jelenleg a csapatépítés terén. Az biztos, hogy nagyon fegyelmezetten, okosan és összeszedetten kell játszanunk. A fiúk nagyon várják már a meccset, és szeretnénk letenni a névjegyünket a Tüskecsarnokban.

MAC–Miskolc 0-2

   

A mérkőzés első 38 percében nagyrészt a MAC akarata és taktikája érvényesült, de a gólszerzés ezúttal sem volt a kék-fehérek erőssége és ez a Volán-meccs után most is megbosszulta magát. A 18 éves Adorján Attila a mérkőzés hőse, mind a 40 MAC-lövést hárította, végig magabiztosan mozgott a kapuban, megalapozta csapata megérdemelt győzelmét.

A kedden látott intenzitású mérkőzést láthatott a Tüskecsarnok szurkolók előtt megnyitott felét nagyjából megtöltő közönség. A rohanás nem volt akkora, de a technikai színvonal meghaladta a kedden látottakat. A Fehérvár után a Miskolc ellen is dominált a MAC az első játékrészben. Sokkal több helyzetet dolgozott ki a hazai csapat, de vagy egy ütemmel többet vártak az akciókat befejező játékosok, vagy nem céloztak pontosan, a maradék nem kevés esetben Adorján dolgozott meg a helyéért. A fiatal kapus tökéletesen állta a sarat, jelentős részt vállalt abban, hogy csapata nem kapott gólt az első harmadban. A Jegesmedvék előtt is akadt több gólszerzési lehetőség, előbb Dansereau, majd Tóth Adrián vezette Bálizs Bencére a korongot, mindkétszer a kapus nyerte a szellemi csatát.

A MAC a második periódust előnybe kezdhette, de 22 perc alatt 3 fórt hagyott ki. Érdekes taktikai húzás volt Majoross Gergelytől, hogy a fiatal sort legtöbbször Dudasékra cserélte rá, és Schmálék állták is a sarat Dansereau-ékkal szemben. Ezúttal Terbócs járt közülük a legközelebb a gólszerzéshez. Ebben az időszakban még nagyobb MAC-nyomás alakult ki a jégen, de a sok lövés közül kevés volt igazán jó. Aztán ahogy az lenni szokott és ahogy a Volán ellen is történt, a másik oldalon kialakított kevesebb lehetőségből egy beakadt. Nem is kicsit. A 39. percben Miskolczi Márk lőtte a botos fölé a korongot, nagyon szép találattal vezetett a Miskolc. Minden másodpercért meg kellett küzdeni ezen a meccsen is, a MAC még a lefújás előtti pillanatokban is két óriási helyzetet alakított ki, Szappanos lövését a meccs legszebb mozdulatával hárította Adorján a bal alsó saroknál, így két harmad után is tökéletes teljesítménnyel mehetett az öltözőbe.

A harmadik harmad teljes egészében a Miskolcé volt, ezzel a játékkal rászolgált a három pontra Mayer Péter csapata. Sikerült lelassítaniuk a játékot, minimalizálták a MAC-helyzetek számát, eközben támadásban is sokat tartották a korongot. A 0-2 közelebb volt, mint az 1-1. A végén majdnem elrontották a felépített forgatókönyvet, egyperces kettős hátrányba kerültek, de a MAC-nak ezen az estén ez is kevés volt a gólszerzéshez. A jó védekezés után felszabadult a Jegesmedvék, és a lélektani csúcspontot Gőz Balázs használta ki egy távoli helyezett lövéssel. Az 57. percben eldőlt a három pont sorsa, 2-0-ra vezetett a Miskolc. Érezhető volt, hogy a MAC innen már nem tud visszakapaszkodni. Majoross Gergely csapata jól felkészült az ellenfélből, de amíg nem tudják helyzeteik legalább kis részét gólra váltani a rangadókon, addig gondban lesznek. A Miskolc ügyesen, okosan játszott, erejét jól osztotta be. Ismét egy igazi hokiünnepet láttunk a Tüskecsarnokban.

Fotó: Mudra László - http://www.mudralaszlo.hu

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Keményebben dolgoztunk, mint az ellenfelünk, mégsem nyertünk

   

Kettős érzések munkálnak a MAC-edzőben, hiszen a vereség ellenére már a címvédő ellen is tud dominálni csapata. Mayer Péter pedig teljes joggal dicséri az övéit a pénteki munkájukért.

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC): Jól játszottunk, azokat, amiket megbeszéltünk, jól tartottuk, egy-egy rövidzárlaton kívül nagyon keveset adtunk az ellenfelünknek és nagyon sok helyzetet tudtunk kialakítani, de egyszerűen nem voltunk elég éhesek, nem voltunk hajlandóak elég magas árat fizetni azért, hogy ezekből a helyzetekből gólok legyenek. Ennek köszönhetően kaptunk ki tulajdonképpen. Kettős érzéseim vannak, egyrészt azért vagyok nagyon mérges – és azt hiszem, a srácok is –, mert nagyon keményen dolgoztunk, keményebben, mint az ellenfelünk és mégsem nyertünk. Másrészt viszont bizalomgerjesztő, mert pár hónapja kezdtük az építkezést és tudtuk, hogy hosszú út áll előttünk, de már most láthatjuk azt, hogy a címvédő ellen is tudunk dominálni.

Fotó: Mudra László - http://www.mudralaszlo.hu

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Mayer Péter (vezetőedző, Miskolc): A csapat ma este óriási karaktert mutatott be. A fiúk elképesztő mennyiségű munkát végeztek egytől egyig, a kapusunk pedig olyan fenomenális teljesítményt nyújtott, amire bármelyik felnőtt kollégája büszke lenne. Az emberhátrányos játékunk szinte tökéletes volt, a védőharmadunkban jól kezeltük az ellenfelet, elől pedig lőttünk két fontos gólt. A végén sokkal higgadtabbak tudtunk maradni, jobban fókuszáltunk a saját munkánkra, nem törődve semmilyen külső körülménnyel. Egy igazi rangadót nyertünk meg idegenben, ezért nagyon büszke vagyok a csapatra. Köszönjük szurkolóink lelkes biztatását.

(Forrás: icehochey.hu és Miskolci Jegesmedvék)

Erste Liga, Tüskecsarnok, 900 néző. Játékvezetők: Nagy, Bachurik, Pálkövi, Muzsik.
Bálizs: 93,5% (Arany)
K
Adorján: 100% (Kiss)
Olson, Tokaji, Klempa, McDonald, Hayes
1
Leppanen, Dudas, Hajós, Tóth A., Cseter
Quinn, Stipsicz, Silló, Nagy K., Saarenpaa
2
Gőz, Sagert, Dansereau, Miskolczi, Booras
Pozsgai, Mestyán, Roczanov, Németh A., Szappanos
3
Györfy, Vojtkó, Galanisz, Somogyi, Pavuk
Nagy P., Tóth R., Bödök, Terbócs, Schmál
4
Popovics, Szilágyi, Láda, Ritó
Majoross Gergely, Svasznek Bence
E
Mayer Péter, Kontsas Jukka
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 38:35 MIS Miskolczi Booras Dudas
0-2 56:32 MIS Gőz Somogyi Pavuk
40 Kapura lövések száma 31
16 Kiállításpercek 24

A MAC–Miskolc képes összefoglalója

   
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum