A szezon első örökrangadója következik

   

A MOL Liga pénteki fordulójában a Ferencváros Újpestre látogat. A lilák játéka felfelé ível, a zöldek viszont komoly vereségbe szaladtak legutóbb Fehérváron. Mégis a vendégeknek van dupla annyi pontjuk.

A Fradi előnye a tabellán két hely az UTE-val szemben, ám ehhez kétszer annyi pont párosul. Greg Lindqvist csapata az élmezőny és a középmezőny között ingázik, egy győzelemmel ismét előbbiekhez csatlakozna. A lilák sorsolása azonban nehezebb volt, ők már két meccset játszottak a Debrecennel, egy-egyet pedig a MAC-cal és a Miskolccal. A kelet-magyarországi csapatokkal a Ferencváros is játszott egy-egy mérkőzést, de emellett nekik olyan könnyebb ellenfelek jutottak, mint a Fehérvár és a Dunaújváros, amely csapatokkal már oda-vissza játszottak. Az Újpesstől előzetesen mindenki többet várt, de ha pénteken nyerni tudnak, akkor feltehetően a szurkolók elégedetten zárják majd a szezon első két hetét. Az UTE játékára rányomja bélyegét, hogy vezérük már a szezon első meccse óta sérüléssel bajlódik. Elomo hiányában a csapat házi gólkirálya némi meglepetésre Virág Tamás. A 24 éves saját nevelésű játékos, aki hat Dunaújvárosban eltöltött év után, a 2013/14-es szezon közben tért vissza anyaegyesületéhez, hat meccsen három gólnál tart, ehhez még egy asszisztot is adott, a kanadai tabellát is ő vezeti Mihalikkal és Nemes Benjáminnal.

UTEFTC

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

A Fradi legponterősebb játékosa a hátvéd Hietemaki, ezen viszont csak az lepődhet meg, aki évek óta nem kíséri figyelemmel a MOL Liga küzdelmeit. A kiváló finn bekk mindig is ponterős játékkal rukkolt elő, fontos feladatokat lát el emberelőnyben is, kékvonalas bombáival alaposan próbára teszi a kapusokat. Hét pontjából hatot emberelőnyből szedett össze, egyedül a DAB ellen lőtt gólt egyenlő létszám mellett. Az UTE ellen minden tudományára szükség lesz, hiszen Szilassy Zoltán csapata az eddigi hat meccsen mindössze két gólt kapott emberhátrányból, ez a lilák egyik legerősebb fegyvere. A Fradi emberelőnyös játéka legutóbb a Fehérvár ellen is akadozott, olyannyira, hogy Lindqvist mester elsősorban ennek tudta be a háromgólos vereséget. Kulcskérdés, hogy melyik csapat tud teljesebb mértékben regenerálódni, hiszen mindketten 11 nap alatt játszották le az első hat meccsüket, a feszített tempóból adódó fáradtság legutóbb mindkét csapaton látható volt. Nem is lehet erre jobb alkalom, mint egy derbi, amely mindkét oldalon elsősorban a szívről szól.

Szilassy Zoltán (vezetőedző, UTE): Egy derbin minden sportágban jó részt venni játékosként, nézőként és edzőként is. Ezúttal is izgalmas mérkőzés vár a résztvevőkre. Két mérkőzés óta folyamatosan javul a teljesítményünk. Az emberelőnyünk még messze nem tökéletes, de már biztatóbb, mint az elején volt és a helyzetkihasználásunk is fejlődik. Nincs más hátra, mint dolgozni és dolgozni a szerencsénkért, lesz majd időszak, amikor a hátunkról is bepattan a korong. Egyelőre a szerencse nincs mellettünk, de ha sokat teszünk érte, hamarosan megfordul ez a trend. Becsületes munkát végez a csapatom, a védekező játékunk továbbra is hatékony, ahogy az emberhátrányos védekezésünk is kiváló, hat meccsen két gólt kaptunk ilyen helyzetből, ez nagyon jó mutató. Ahogy a komoly edzők mondani szokták, a védekezés a siker alapja, ha ez rendben van, akkor hosszú távon a támadásban a gólok előbb-utóbb jönni fognak. Bízunk benne, hogy már pénteken este így lesz.

Greg Lindqvist (vezetőedző, FTC): Ez az első derbi az idei szezonban. Magyarországon mindenki tudja, mit jelent egy UTE–FTC mérkőzés, legyen az foci vagy jégkorong. A világon mindenhol a szívről és küzdelemről szólnak a derbik, ahogyan nálunk is erről kell majd szóljon pénteken este. Tudjuk, hogy az UTE nem kezdte jól a bajnokságot, de ez semmit nem jelent, hiszen erős és jól korcsolyázó csapatuk van. A feladatom most az, hogy megértessem a játékosokkal, ez egy nagyon fontos meccs, a derbi, itt nincs alibinek helye. Kevés hibával kell játszanunk, az egy az egy szituációkat meg kell nyernünk, és a helyzeteinket be kell lőnünk.

UTE–FTC 3-2

   

A szezon első örökrangadója hosszabbításban dőlt el a lila-fehérek javára. Budai Krisztián 42 védése 1 pontra volt elég az FTC-nél.

A mérkőzés elején az újpestiek kerültek lendületbe, Suoraniemi kiállításánál felálltak 5 a 4 ellen, de nem alakítottak ki komolyabb helyzetet. A 7. percben Huba botja eltört a saját harmadában, aztán játékba avatkozott, ezért az FTC emberelőnybe került, de Sila vezetésével kibekkelte a hátrányt az UTE. A harmad közepén óvatosabb játék zajlott, a csapatok pontatlanabbul passzoltak. A játékrész végén a ferencvárosiak megszerezték a vezetést, Hietamaki a középütt üresen érkező Dubek elé passzolt, aki belőtte a korongot Sila kapujába.

A második harmadra egy agilis UTE érkezett ki, a hazaiak próbáltak minél hamarabb egyenlíteni, a vendégek néhány perc után felvették a tempót. A sok újpesti lehetőség után a 27. percben Rafaj majdnem megszerezte önmaga és csapata második gólját, de az utolsó pillanatban felszedték az ütőjét, amikor ziccerbe került Suoraniemi passza után. A játékrész közepén megint az UTE játszott fölényben, hiába, egy egyéni hiba megbosszulta magát. Egy újpesti harmad előtti buli után hiába hozták el a lila-fehérek a korongot, eladták azt, Papp Csaba lecsapott rá és kétgólosra növelte az FTC előnyét. Nem sokkal később Kiss Gábor büntetése nyomán emberelőnybe került az UTE, amit a kiegészülés pillatanában kihasznált Csányi révén, aki Mihalík pontos passzát lőtte be Budai kapujába. A 37. percben Pápa Márton kiült a büntetőpadra, majd Kiss Dániel megindult emberhátrányban, de Valecko bottal akasztotta két percet érően. A harmad utolsó másodperceiben egyenlítettek az újpestiek, egy 4 a 2 elleni támadás végén Mihalík középre tett korongja a kapuba került Dubek botjáról. A középső húsz perc hazai fölényét jól jelzi a 23:7-es kapura lövési mutató.

A harmadik játékrészben óvatosan jégkorongoztak a felek, próbálták megtartani a korongot. Az 50. percben Fliszár Zalán ráütött egy újpesti játékosra, a hazaiak emberelőnybe kerültek, amit nem használtak ki. A harmad végén felpörögtek az események, a csapatok próbálták a rendes játékidőben eldönteni a meccset. 58:58-nál nagy lehetőség adódott az UTE előtt, Rafaj látványosan gáncsolta Nemes Benjámint, Szilassy Zoltán időt kért. Az emberelőny 26 másodpercig tartott, ugyanis Lindgren gáncsolta Dubeket.

A hosszabbítást 4 a 4 elleni játékkal kezdték a csapatok. Csányi ziccerénél Budai tartotta meccsben csapatát, ahogyan Kiss Ákos kapumegkerülős próbálkozásánál is figyelnie kellett. A 3 a 3 elleni játékra való átállásnál problémák támadtak, a hazaiaknál kik lehetnek jégen. A minimális létszámmal való játék az UTE-nak feküdt jobban, a nyomást Gröschl váltotta gólra egy egyéni akció végén. Az UTE 3-2-re nyert, amivel megszerezte szezonbeli harmadik győzelmét.

Fizikálisan sokkal jobban vagyunk, mint ők

   

A mérkőzés elejét a Fradinak, a végét az UTE-nek adja a két vezetőedző.

Szilassy Zoltán (vezetőedző, UTE): Az első harmadban gyengén kezdtünk, nem korcsolyáztunk, nem ütköztünk eleget. Ennek eredményeképpen egy lusta játék után meg is kaptuk a gólt. Három a kettőben jött ránk az ellenfél. Ez a mai jégkorongban elfogadhatatlan. A második harmad teljesen más volt. Kijöttünk, haraptunk, helyzeteket dolgoztunk ki, aztán egy buli után jött egy újabb eladott korong, amiből ismét gólt kaptunk. Sajnos a hiba benne van a játékban. Törvényszerű, hogy ha gólhátrányban jó szériát produkálunk, támadunk, lövünk, gólhelyzeteink vannak, de nem jön a gól, akkor a semmiből kapunk egy ilyen találatot, de ez sem törte meg a fiúkat. Dolgoztak tovább. Ennek eredményeképpen sikerült egalizálni az állást még a harmad vége előtt. Első gólunk egy emberelőny végén született. Igazából már lejárt a kiállítás, de a játékos még nem ért vissza a zónába. A második egy négy a kettős szituáció után jött össze. Végre egyszer úgy pattant a korong, hogy nekünk is jó legyen. A harmadik harmadban is sokkal közelebb álltunk a győzelemhez. Még az utolsó másodpercekben is alakítottunk ki helyzetet. Sajnos mostanában ilyen időket élünk, hogy hiába lövünk kétszer annyit kapura, mint az ellenfeleink, a gólok még egyszerűen nem jönnek belőle. Ebben nincs semmi varázslat vagy trükk, csak gyakorolni, gyakorolni és gyakorolni kell. A hosszabbításban, amikor kiegészült az FTC, azt kértem a játékosoktól, hogy szakítsuk meg a játékot, legyen területünk, hiszen fizikálisan sokkal jobban vagyunk, mint ők. Nagyon fontos volt, hogy ne legyen sokáig öt az öt elleni játék, mert az nekik kedvezett volna. Aztán három a háromban Gröschl Tamás ellépett, és nagyon higgadtan befejezte az akciót. Győzni mindig jó, de vannak hiányérzeteim a harmadik harmadot illetően.

Greg Lindqvist (vezetőedző, FTC): A mérkőzés első harmadában játszottunk úgy, ahogy kell, irányítottuk a játékot, a folytatásban azonban számunkra kedvezőtlenül alakultak a dolgok. Az egy pont csalódást jelentő eredmény számunkra, annak tükrében, hogy milyen buta hibák miatt kaptunk ma ki.

(Forrás: utehoki.hu és icehockey.hu)

Erste Liga, Megyeri út, 603 néző. Játékvezetők: Halassy, Bachurik, Bedő, Váczi.
Sila: 92,0% (Pleszkán)
K
Budai: 93,3% (Ágoston)
Lindgren, Kiss D., Nemes, Mihálik, Virág
1
Valecko, Hietamaki, Dubek, Kiss G., Rafaj
Hegyi, Huba, Gröschl, Csányi, Turbucz
2
Suoraniemi, Lévai, Manninen, Fliszár, Jensen
Garbacz, Dósa, Dömötör, Pichler, Kiss Á.
3
Géczi, Apelis, Kovács, Farkas, Papp
Zalavári, Sommer, Feil, Pápa, Hodos
4
Pál, Üveges, Fekti, Ódry, Mach
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
E
Lindqvist Greg Kjell, Szakács Ferenc
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 19:12 FTC Dubek Hietamaki Rafaj
0-2 29:36 FTC Papp
1-2 32:15 UTE Csányi Mihálik Kiss D.
2-2 39:46 UTE Mihálik Nemes Virág
3-2 66:05 UTE Gröschl Kiss D. Kiss Á.
45 Kapura lövések száma 25
6 Kiállításpercek 10

Az UTE–FTC képei

 

Az UTE–FTC videón

   

A MOL Liga-derbi teljes egészében megtekinthető ide kattintva.

A gólokból vágott híradós anyag itt látható:

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum