Két újoncot avat a MAC a DAB ellen

   

A csapat 13 lőtt góllal tért haza Erdélyből, ereje teljében várja az Acélbikákat, akik a Debrecen után ismét egy ligaelső otthonában próbálkozhatnak meg a bravúrral.

Kemény próbák várnak mostanában az Acélbikákra, hiszen pénteken Debrecen után a listavezető MAC otthonába látogatnak. A hazaiak első erdélyi túrájukat fejezték be a hét elején, amelynek során komoly erődemonstrációt tartottak. Többen talán úgy gondolják, hogy a két erdélyi meccsen lőtt összesen 13 góllal a budapestiek beárazták a HSC-t és a Brassót, ám ez korántsem biztos. Előfordulhat, hogy a két méretes zakóval idegenben a MAC elsősorban saját magát árazta be, jelezve, hogy a kezdeti lámpaláz és egyéb nehézségek legyűrése után megtalálta a helyes utat. Ezt támasztják alá Majoross Gergely szavai is, a fiatal vezetőedző a mérkőzés utáni nyilatkozatában azt emelte ki, hogy elsősorban a közösséggé formálódás terén sikerült nagyot előre lépni, a csapaton belül összetartás a jégen és az öltözőben is megnyilvánult. Gólok és gólpasszok tekintetében, ahogy illik, egyértelműen a légiósok húzzák a csapatot. Jeff Hayes öt forduló után közel meccs/két pontot termel, nyolc góljával messze vezeti a liga góllövőlistáját, de Ian McDonald hét és Tomás Klempa hat pontja is tiszteletet parancsoló. Különösen mivel mindez jó védekezéssel párosul, a plusz/mínusz mutatója mindhárom csatárnak a legjobbak között van, csak a Tóth Adrián, Keegan Dansereau, Hajós Roland alkotta miskolci első sor tudja velük tartani a lépést.

Fotó: Mudra László - http://www.mudralaszlo.hu

Fotó: Mudra László (MAC)

A DAB idei szezonja nem a táblázatok elejének ostromáról szól. Ezzel együtt az eddigi négy meccsükön szerzett két pontjuk nem adja vissza azt az erőt és potenciált, amelyet a mérkőzéseken mutattak. Hazai pályán hosszabbításban legyőzték a Miskolcot és Debrecenben sem vallottak szégyent a 3-2-re elveszített mérkőzésen. Egyedül a Fradi ellenszerét képtelenek megtalálni, a zöld-fehérektől már kétszer is kikaptak. A MAC ellen sem ők a favoritok, a szurkolók abban bízhatnak, hogy minél tovább sikerül meccsben tartani a csapatot és akkor a végén egy kis szerencsével összejöhet a bravúr. A játékosok közül elsősorban az első két sor termeli a pontokat, összesen 7 játékos szerzett pontot, ami jól mutatja a két keret mélysége közötti különbséget, a MAC-ban ugyanis már 15 ilyen játékos van. A DAB-nak elsősorban a védekezését kell összerakni, ami eddig többnyire sikerült is, 13 kapott góljuk az egyik legkevesebb a ligában. Ebben nagy szerepe van Breton Lindoffnak, a kanadai kapus az eddigi 219 perc alatt 94%-os hatékonysággal védett. Nagy kérdés, hogy a lehengerlő formában lévő MAC-ot képesek lesznek-e megállítani Azariék.

A MAC-ból Terbócs István sérülés miatt továbbra is hiányzik, viszont Felföldy és Jászai személyében újabb két juniort avat MOL Ligássá a fővárosi csapat.

Lee Gilbert (vezetőedző, DAB): Remek erőkből álló alakulat a MAC. A liga első meccsén ott voltam a Tüskecsarnokban, láttam tehát játszani már a kék-fehéreket korábban. Majoross Gergely kiváló edző, nem véletlenül nyert meg tavaly mindent, amit lehetett, kétség sem fér hozzá, hogy Budapesten is minőségi munkát végez. A MacDonald, Hayes, Klempa sorra nagyon oda kell figyelnünk, látható, hogy a csapat pontjainak nagy többségét ők szedik össze. Mindenkinek teljes koncentrációval, kőkeményen kell játszania, ha pontot, pontokat szeretnénk szerezni. A kapunkban Lindoff kezd.

MAC–DAB 4-1

   

A MAC folytatta jó szereplését egy jól küzdő DAB-bal szemben. Borbás góljára néggyel válaszolt a hazai csapat.

Furcsa első harmadot látott a Tüskecsarnok közönsége. A MAC aktív, korszerű mezőnyjátékot mutatott, uralta a harmadot, szinte egy kapuzott, de Lindoff kapuja előtt elfogyott a tudománya. Gyakorlatilag csak az első szándékú lövéseket erőltette Majoross Gergely csapata, ezeket pedig takarás és agresszív centerjáték hiányában a kanadai kapus könnyedén hárította. Az első életerős DAB-támadás pedig gólt hozott a másik oldalon. Előbb Peterdi Imre lövése tesztelte Bálizs Bencét, aki megmutatta, nem aludt el az előző 14 perc eseménytelensége alatt, majd a hezitáló hátvédek mellett Borbás Gergely került a kapussal szembe, és az üresen hagyott egykori válogatott center megszerezte a vezetést a 15. percben. Ezzel el is vitte a szervezett, de a támadásokat nem erőltető újvárosi csapat ezt a játékrészt. De a látottak alapján meglepőnek tűnt volna, ha ezt a nyomást végig bírja Lee Gilbert csapata.

A második harmadban csökkent a MAC nyomása, de nőtt a befejezések hatékonysága. Jött az egyenlítő gól. Silló Arnold tálalt középre szűken Szappanosnak, aki képes volt ellőni a korongot villámgyors mozdulattal, a váll főlé tartó lövést Lindoff nem reagálhatta le. 1-1 állt a táblán a 25. percben. Az eredmény hatására a hazaiak megnyugodtak, talán túlságosan is. A játék folyamatos volt, de kevés izgalmat tartalmazott. A csapatok korrekten küzdöttek, de ekkor már látható volt, mi lesz ennek a hatvan percnek a vége. A DAB ettől függetlenül becsületesen tette a dolgát, nem játszott alárendelt szerepet egy láthatóan jobb erőkből álló ellenféllel szemben. Nem volt nagy a különbség, de az egyértelműen látszott, hogy a MAC jobban rá tudja erőltetni akaratát ellenfelére.

Mindennek ellenére a záró harmadot egy csilingelő Azari-kapuvas vezette fel, ebből minden további nélkül lehetett volna gól is. De nem lett, és ahogy az lenni szokott, a másik oldalon jött a hiba. A 43. percben Hayes révén fordított a MAC, kevés ilyen fordult elő a mérkőzésen, de ezúttal Lindoff kiszolgáltatott helyzetbe került, elsőre védett ugyan, de a hosszúra pattant a korong, üresen állt a kapu a liga legeredményesebb játékosa előtt, aki nem hibázott. 2-1. Stipsicz egy jobb oldalon végigvitt akció végén szintén vasat talált, Bálizs után Lindoffnak is járt annyi szerencse, hogy kifelé pattant a korong. A 48. percben a végig agilis és gyors játékával kitűnő Silló Arnold adott újabb gólpasszt, ezúttal kapu mögül adta vissza tökéletesen a korongot, Mestyán pedig a léc alá vágta. 3-1. Dicséret illeti az újvárosi csapatot, amely egyrészt végig tartotta magát, állt a lábán és küzdött a minél szorosabb végeredmény eléréséért, másrészt összeszedetten védekezett és erővel is bírta a meccset. Az utolsó percben Pozsgai Tamás 4 a 6 elleni játékban lőtt a saját kékjéről gólt, ezzel alakult ki a 4-1-es végeredmény egy összességében közönségszórakoztató mérkőzésen.

Egyre több a 20 év körüli főszereplő a MAC-nál

   

A DAB jól és keményen dolgozott, jól tartotta magát a Tüskecsarnokban.

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC): Egy ilyen jól és keményen dolgozó csapat ellen, mint amilyen a DAB, nehéz olyan helyzeteket kialakítani, ahol nagyon tisztán tudunk gólhelyzetbe kerülni. Éppen ezért arra törekedtünk, hogy a kívülről érkező lövések mellett jó forgalmat csináljunk a kapus előtt, hogy ne lásson, és a kipattanóra pedig érkezzünk. Ebben lettünk egy kicsit éhesebbek, kicsit vérszomjasabbak a mérkőzés második felében. Nagyon éreztük McDonald hiányát, ha lett volna legalább egy edzésünk mást is kiképezni arra, hogy az emberelőnyünket irányítsa, akkor azt hiszem, hogy könnyebb lett volna a helyzet, de szerencsére megoldottuk így is. A két debütáló, Felföldy és Jászai a felkészülési meccsek során már helytálltak például Ljubljanában is, így nem lepődtem meg azon, hogy most is sikerrel vették az akadályt. Ugyanakkor, ha valakit ki kell emelnem a viszonylag újoncok közült, akkor az egyértelműen Silló Arni, elképesztően csillogott-villogott, és ha meg kellene neveznem a három legjobb játékosunkat, akkor biztos vagyok benne, hogy ő köztük lenne, ami nagyon nagy dolog egy ilyen fiatal sráctól. Látszik, hogy kezdenek egyre inkább beleszokni és egyre több olyan srác van a 20 év körüliek között, akik főszereplőkké válnak.

Lee Gilbert (vezetőedző, DAB): Ilyen jó csapattal még nem találkoztunk az idén, így ez egy jó kihívásnak ígérkezett. A mérkőzés első részében jól tartottuk magunkat, de nagyon jól felkészített ellenféllel álltunk szemben, amint elcsúszott a védekezésünk, és lehetősége volt középről lőni, eldöntötte a meccset.

(Forrás: icehockey.hu és nso.hu)

Erste Liga, Tüskecsarnok, 550 néző. Játékvezetők: Mayer, Haszonits, Pálkövi, Berger.
Bálizs: 95,2% (Arany)
K
Lindoff: 93,8% (Lajcs)
Olson, Tokaji, Klempa, Hayes, Szappanos
1
Hruby, Raszulov, Bushbacher, Nagy M., McCann
Quinn, Stipsicz, Silló, Nagy K., Saarenpaa
2
Lencsés, Smith, Azari, Borbás, Peterdi
Pozsgai, Mestyán, Roczanov, Tóth R., Németh A.
3
Léránt, Dörök, Szepessy B., Szepessy M., Odnoga
Jászai, Horváth, Felföldy, Schmál
4
Mátyásy, Revák, Németh P., Magosi, Sijka
Majoross Gergely, Svasznek Bence
E
Gilbert Lee, Strenk Hunor
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 14:05 DAB Borbás Peterdi
1-1 24:58 MÚB Szappanos Saarenpaa Mestyán
2-1 42:35 MÚB Hayes Klempa Tokaji
3-1 47:06 MÚB Mestyán Silló
4-1 59:33 MÚB EN Pozsgai
49 Kapura lövések száma 21
12 Kiállításpercek 10

A MAC–DAB képes összefoglalója

 
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum