Kis lépés az emberiségnek, nagy lépés a magyar jégkorongnak

 

Elégedett magyar játékosokat akarunk látni szombaton este 10 után a krakkói jégen.

Négy mérkőzés után megvan a bronzérem, de ezzel négy ilyen mérkőzés után már senki nem lesz elégedett Krakkóban. Soha nem gondoltuk, hogy elvárás lehet a magyar válogatott A csoportba jutása, márpedig úgy alakult, hogy azzá vált.

Megcselekedtük azt, amit Szapporóban, legyőztük Japánt és Ukrajnát, emellett véghez vittük azt, amin kétszer is elbuktunk az utóbbi néhány vb-n: 38 év után legyőztük Olaszországot. A sors nagyon barátságtalan fintora, hogy mindez még mindig nem elég a feljutást jelentő első két hely valamelyikének ? most már tudjuk, csak a másodikért küzdünk ? megszerzéséhez. Szombaton legalább egy pontot kell szereznünk a rendező Lengyelország ellen. Nem egyszerű, de nem is olyan mértékű feladat, amilyeneket a korábbi években meg kellett (volna) oldanunk.

Lengyelország feljutása ugyanakkor három tény miatt is példa értékű lenne. Ő a másodosztály újonca, frissen lépett fel a divízió 1/B-ből, tehát megcselekedheti azt, amit legutóbb a magyar U18-as lányok voltak képesek, két év alatt két osztályt ugorva juthat az elitbe. Mindez úgy jöhet a házigazdának össze, hogy az A csoportból érkező két válogatottól egyaránt vereséget szenvedett, hiszen Olaszország és Kazahsztán is a rendes játékidőben múlta felül a lengyeleket. Szintén kuriózum lenne, ha a megszerezhető 15 pontból 9 elég lenne az elitbe jutáshoz. Márpedig mindehhez csak annyit kell megoldaniuk, hogy 60 perc alatt legalább eggyel több gólt lőnek nekünk, mint mi nekik. Rompkowskiékat sem irigyeljük, kutyanehéz feladat vár rájuk szombat este.

HUNITA fogadalom

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Van még érdekesség bőven. Majoross Gergely edzőként áll Rich Chernomaz mellett a kispadon, márpedig a Miskolc vezetőedzője ebben a szezonban még egyetlen sorozatban sem szenvedett vereséget.

Vas János egy hete kiesett a Slavia Praha tagjaként a cseh élvonalból. A pihenőnapját utazással töltötte, majd játszott Japán ellen a nyitómeccsen, és 9 nappal a klubkudarc után esélyt kap arra, hogy feljusson az A csoportba.

Esélyesebbek vagyunk. A döntetlen elég az utolsó meccsen. Mindkettő új helyzet, meg kell ezzel is birkózni, komoly szellemi munka ez is. A papírforma érvényesítése is kiváló sportemberi feladat. Könnyebb, mint csodát tenni, de mindkettőhöz alapos motivációra és a maximumra van szükség.

A feladat kőkemény, de egyszersmind egyszerű: meg kell mutatnunk, hogy helyünk van az A csoportban. Merjük kimondani, ha nem tudjuk megoldani, hogy Lengyelországtól pontot, pontokat szerezzünk ki-ki meccsen, akkor egyelőre nincs keresni valónk egy osztállyal feljebb.

Amit eddig Rich Chernomaz csapatától, a 22 játékostól a 2015-ös vb-n láttunk, az alapján kijelenthető, a csapat tudása elég a feladat megoldásához. Hatvan perc van hátra a szezonból, minden bizonnyal a legnehezebb, mert mindezt be kell bizonyítani még egyszer. 15 ezer néző előtt, de idegenben is hazai pályán, hiszen ezek harmada magyar lesz.

A magyar jégkorong-válogatott elérte, hogy 2009 után ismét nem csak félig teli frázis a kiváló buzdító rigmus második fele. Szombaton este valóban Sofron Istvánék mögött áll az ország, a nemzet apraja-nagyja. Újra százezrek szívügye a Magyarország feliratú mezben korcsolyázó csapat sikere. Ha másért nem, akkor ezért kell nyernünk.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum