Szanálják az Olimpiját, nyár végén dől el az EBEL-indulása

 

Legalább 3 millió a Ljubljana adóssága, a hitelezők alig láthatnak ebből viszont valamit. Egy éven belül a második klubelnök ajánlotta fel lemondását, Matjaz Sekelj viszont örök darab. Hogy a zöldek tudnak-e indulni az EBEL-ben, az csak hónapok múlva dől el.

Évek óta hatalmas adóssághegyet görget maga előtt az Olimpija Ljubljana, mostanra a legújabb klubvezetés úgy tűnik, elszánta magát, hogy drasztikus módon tegyen rendet a szlovén bajnoki címet is elvesztő egyesület háza táján. A klub csődegyezségi ajánlatot tett a hitelezőknek, és a ljubljanai bíróság határozata alapján elkezdődhet a procedúra. Az ajánlat lényege, hogy a hitelezők hozzájuthatnak a hitelezett összeg 20%-ához, a 80%-ot viszont le kell írják. Ez valószínűleg még mindig jobb opció, mintha bedőlne az egyesület, hiszen akkor az Olimpija becslése szerint mindössze 2,5%-ot, de nagyobb valószínűség szerint egyetlen petákot sem láthatnának viszont a pénzükből a hitelezők.

Az eljárás része az is, hogy nyilvánosságra kerül, kinek mennyivel tartozik az egyesület. A siol portál összeszedte az érdekesebb hitelezőket. Nevezzük szokatlannak azt a tényt, hogy Szlovéniában centre pontosan tudni lehet és publikussá tehető, kinek mennyivel tartozik egy sportegyesület. Ezek szerint a ljubljanai hokiklub jelenlegi adóssága 3 millió 68 ezer 462 euró és 33 cent. Ez az adat annál is érdekesebb, hiszen egy éve Ditka Maucec, a klub azóta lemondott elnök asszonya ennek az összegnek még csak a feléről beszélt.

AVSOLL

A frissen napvilágot látott új adat nem segíti a klub szavahihetőségét sem. Az ajánlat szerint ebből a több mint 3 millióból 613 692,47 eurót láthatnak viszont a hitelezők, miután további 2 454 769,86 eurótól érzékeny búcsút vettek. A 114 hitelező között a legnagyobb az adóhivatal, a szlovén NAV-nak több mint 1 millió eurót nem tolt be az Olimpija az évek során. A rangsorban a következő az NLB Bank 462 ezerrel, a UniCredit bank pedig 365 ezer euróval részesedik a hitelállományból. A biztonsági szolgálat 216 ezer eurót keres a klubon, a jegyeket értékesítő Eventim 140 ezret, a szlovén szövetség pedig 61 ezret.

Az edzők között a legtöbbel, 43 ezer euróval Heikki Malkianek lóg a klub, Hannu Jarvenpaa jó 10 ezerrel, Ivo Jan 8 ezerrel rövidült meg. A játékosok között a legtöbbel, 30 ezerrel ? azaz 9 millió forinttal ? Matej Hocevarnak tartoznak, Ziga Pancénak 24 ezerrel, Ralph Intranuovónak ? 2009-ben távozott Ljubljanából ? 22 ezerrel, Matej Pintaricnak 21 ezerrel, Bostjan Golicicnak 20 ezerrel, Damjan Dervaric 17 ezerrel lógnak.

Marko Popovic, a HDD Olimpija elnöke mindenesetre tiszta lelkiismerettel akar a hitelezők szemébe nézni, és beadta lemondását. Sorsáról a közgyűlés és a hitelezőknek a csődegyezségi eljárásról is döntő gyűlése határozhat. “Nem lepne meg, ha újabb csontvázak dőlnének ki a szekrényből, akár 100 vagy 200 ezer eurós tartozások képében ? mondta. ? Matjaz Sekelj sportigazgató is felfüggesztett minden olyan tevékenységet, amely újabb kötelezettségekkel, például szerződések megkötésével jár” ? tette még hozzá. Hogy a csődegyezség létrejön-e, azt még nem lehet tudni, de az biztos, hogy ez alapjaiban befolyásolhatja a klub jövőjét, így az EBEL-ben való indulást is. Hiszen az EBEL-hez is pénz kell, de amennyiben az egyezség létrejön, a klub nem dönthet egyedül a pénzek elköltéséről, a jégkorong mellett a tartozások törlesztésére is pénzt kell tudnia szerezni.

A klub képviselői a héten találkoznak az EBEL vezetőivel, és igyekeznek bemutatni nekik a konszolidációs terveket. “A csődegyezségi eljárással együtt meg kell mutassuk az osztrákoknak, hogy komolyan vesszük a gondjainkat, komolyan meg akarjuk oldani őket ? mondta Popovic. ? Reményeink szerint augusztusban meg tudjuk erősíteni, hogy elindulunk az EBEL 2015/16-os idényében. Az EBEL vezetői megértik a helyzetünket, és értékelik, hogy tenni akarunk valamit. De teljesen világos, ahhoz, hogy egy megfelelően erős csapatot ki tudjunk állítani, szükségünk van legalább 1,2 millió euróra. Hiszen a játékosokat tisztességesen meg kell fizetni, rendesen kell utalni a pénzüket, ezenkívül szükségünk van felszerelésekre és még sok minden másra is, hogy minden meccsünkön meg tudjunk jelenni.”

Megszólalt Matjaz Sekelj is, az az egyetlen személy a klub körül, aki az állandóságot és folytonosságot jelenti. Sokak az ő személyéhez kötik a klub felelőtlen gazdálkodásának időszakát és megkérdőjelezik hitelességét. Mi több, a rendezés akadályát látják benne. Sekelj a vádakra így reagált: “Hall az ember ezt-azt, de az az igazság, hogy sajnos, vagy szerencsére, eddig még egyetlen potenciális szponzor sem jött oda hozzám, hogy figyelj, Matjaz, amíg te itt vagy, egyetlen árva fityinget sem adok. Korábban hallottam olyan hangokat, hogy ha majd szlovénokkal teli csapattal játszunk és harcolunk, majd megtelik a csarnok legalább félig. Hát szlovénok voltak a csapatunkban, megdöglöttünk a jégen és mégis üres volt a csarnok.” Arra a kérdésre, hogy valóban igaz-e, hogy felfüggesztette a rendelkezési jogát a pénzügyek felett, azt válaszolta: “Amíg a bírósági határozatot kézhez nem kapjuk, nem, hiszen akkor nem lenne senki, aki rendelkezhetne a klub pénze felett. Amint a bírósági határozatot megkapjuk, természetesen úgy teszünk, ahogy az elrendeli.”

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum