A Fradi ismét felülne az érzelmi hullámvasútra

   

Vasárnap a Debrecen ellen kell nyernie Szakács Ferenc tanítványainak, ha ez megtörténik és a játéknap másik mérkőzésén is számukra kedvező eredmény születik, akár újra lőtávolon belülre kerülhetnek az UTE-val szemben.

A Ferencváros és szurkolói ezekben a napokban és hetekben megjárják a mennyet és a poklot. A DAB elleni két vereség után kisebb pesszimizmus lett úrrá a hangulaton a rájátszásra vonatkozó kilátásokat illetően, amit az UTE elleni diadal után hurráoptimizmus követett. Pénteken Miskolcon idei legsúlyosabb vereségébe szaladt bele a Fradi, 9-2-re nyertek a hazaiak, így most ismét kevésbé derűlátóak a szurkolók. Márpedig a rájátszáshoz szükséges menetelésben az egyik legnehezebb feladat ennek az érzelmi hullámvasútnak az elviselése. Minden győzelem nagyon fontos, ugyanakkor katarzis és megnyugvás csak a legvégén lesz, a legnagyobb győzelmeket is még fontosabb és még keményebb feladatok követik. A problémát tovább fokozza, hogy ebben a ligában is sokkal egyszerűbb kikapni, mint nyerni és ez egyaránt igaz a zöldekre és a lilákra. Az Újpesttel szembeni pillanatnyi hátrány növekedésével ezért éppen úgy nem szabad túl sokat foglalkozni, mint annak esetleges csökkenésével, amit persze elméletben sokkal könnyebb tudni, mint a gyakorlatban megvalósítani.

A vasárnapi feladvány a Debrecen legyőzése lesz, ami nem lesz egyszerű, már csak azért sem, mert a hajdúságiak az alapszakaszban eddig 16 ponttal gyűjtöttek többet a Ferencvárosnál. A képet árnyalja, hogy a Fradi ugyan csak négy pontot szerzett a lehetséges 15-ből az eddigi egymás elleni találkozókon, de a Debrecen csak egyszer bizonyult egyértelműen jobbnak Novakéknál. Október 12-én, az első debreceni párharc alkalmával a hazaiak 6-2-re győzték le a Ferencvárost, két hónap múlva már csak büntetők döntöttek, legutóbb, január 2-án pedig egy góllal tudtak nyerni Ladányiék. A pesterzsébeti találkozókon mindkét csapat 3 pontot szerzett, egyszer a Fradi nyert 3-2-re, egyszer a Debrecen 4-2-re.

Nem túl jó hír a hazai hívek számára, hogy az elmúlt két hétben a DHK sok biztatót mutatott. Bár a szintén magas érzelmi fokon játszó UTE ellen kétszer is vereséget szenvedett, az Érsekújvárt 6-1-re lépte le, utolsó erdélyi túráját öt ponttal zárta, a HSC ellen pénteken pedig 22 perc alatt szerzett 6 gólt. Nagy kérdés, hogy ismét egy emocionálisan feltüzelt csapat ellen idegenben mire lesznek képesek, miközben számukra már különösebb tétje nincs a meccsnek.

Szakács Ferenc (vezetőedző, FTC): Szerencsére mindenki egyben van, remélem, a fiúknak sikerül kiverni a fejükből a pénteki meccset. A szombati edzés után volt egy kis beszélgetés, a negatív dolgokat át kell beszélni. Vasárnap lesz még egy átmozgató edzésünk, aztán ismét csapatmegbeszélés. Nagyon fontos a három pont vasárnap. Egyelőre csak azzal a meccsel foglalkozunk.

Ferencváros–Debrecen 4-2

   

Az UTE délutáni győzelme után a Ferencváros győzelmi kényszerben játszva győzte le a Debrecent, ezzel megtartotta a matematikai esélyeit a rájátszásba jutásra.

A hazaiak teljes létszámban álltak ki, a Debrecenből hiányzott Borogyin kapus és Ladányi, viszont hosszú sérülése után először játszott Szicsov. Úgy kezdett a Ferencváros, ahogy egy hozzá hasonló helyzetben levő csapatnak kezdenie illik, és hamar nagy fölényt vívott ki a meccsbe nem túl jól beleálló debreceniekkel szemben. A 9. percben meg is szerezte a vezetést, Lichanec lövése kijött Tőkéről, Dubek érte el először a korongot, és ismétlése a kapuban kötött ki. Négy perccel később egy újabb kapu előtti kalamajka végén Novak növelte az előnyt, majd nem sokkal később emberelőnyben Kiss Gábor bombájával már háromgólos lett az előny. A Debrecennek momentumai sem nagyon voltak, pedig a Ferencváros is elsősorban a biztonságra törekedett, így nem volt öldöklő tempó.

A szünetben aztán Jevgenyij Muhin mester alighanem erőteljes eligazítást tarthatott az öltözőben, mert egészen más Debrecen jött ki a második harmadra. Felütésként Szicsov bombázta szét a kapuvasat, majd egy perc múlva Kaskov lőtte keresztül a mezőnyön a korongot, és az valahogy Marton kapujában kötött ki. A harmadik debreceni megmozdulással Lichanecet bontották le a saját kapuja mögött, a frissen igazolt szlovák játékos nem is folytatta a meccset. A harmad közepén egy ferencvárosi kiállítást egy debreceni követett, a 30. percben Voronov kígyózott át a védőkön, és fonákkal felvarrta a korongot a keresztvas alá. Újra nyílt lett a mérkőzés, a kényelmes háromgólos ferencvárosi előny 10 perc alatt egygólosra olvadt. A Ferencváros lassan felvette a Debrecen megváltozott tempóját, lüktetőbbé vált a meccs, ám a védelmek jól dolgoztak, kevés igazán nagy helyzet alakult ki az újabb szünetig.

A harmadik harmad ugyanazzal a kiegyenlített, kevés helyzetet, de sok küzdelmet hozó játékkal folytatódott, ahogy a második abbamaradt. A kapusokat jól segítették a védelmek, igazán nagy gólveszély ritkán alakult ki. A Debrecen az egyenlítésért, a Ferencváros az előnye megtartásáért dolgozott. A 48. percben aztán egy védekezési lazaság miatt némileg váratlanul sikerült lerohannia a vendégeket a Ferencvárosnak, a gyors támadás végén Pál Zoltán lőtt a hálóba. A hazaiak szép lassan átvették az irányítást, és bár újabb gól nem esett, a meccs végéig nem is lett nagyobb gólveszély Marton kapuja előtt. A Ferencváros kétgólos győzelmével megőrizte esélyét a rájátszásra. Három forduló, 9 megszerezhető pont van még hátra az alapszakaszból, és a Ferencvárosnak ebből legalább hatot meg is kell szereznie, ha be szeretne kerülni a playoffba.

Szakács Ferenc, vezetőedző, Ferencváros: “Játszottunk egy jó harmadot. A második harmadban kiengedtünk egy kicsit, és rögtön ránk is jött az ellenfél, beengedtük őket a saját harmadunkba. Egy könnyen nyerhető mérkőzésből csináltunk egy nagyon nehéz meccset. Aztán a harmadik harmadban megint visszaálltunk, és jókor lőttük a negyedik gólt, úgyhogy nem kellett izgulnunk a végén.”

Jevgenyij Muhin, vezetőedző, Debrecen: “Kicsit sok emberhátrányunk volt ma, meg is látszott. Úgy gondolom a második harmadban már sokkal jobbak voltunk, de a harmadikban sajnos nem sikerült felzárkóznunk, így nem tudtunk nyerni. Ahhoz, hogy ezt a Fradit megverjük, ma ennél több kellett volna.”

Erste Liga, Pesterzsébet Jégcsarnok , 200 néző. Játékvezetők: Halassy, Varjú, Pálkövi, Vas.
Marton: 88,9% (Budai)
K
Tőke: 86,7% (László)
Moravec, Guren, Dubek, Rafaj, Lichanec
1
Csíki, Voronov, Könczei, Berta, Szicsov
Hegyi, Cerny, Galló, Kiss G., Kiss Á.
2
Jemeljanov, Szagyikov, Hári, Kuriljuk, Kaszkov
Lencsés, Lévai, Pál, Novák, Papp
3
Wéber, Tőkési, Dancsfalvi, Vaszjunyin, Sijka
Géczi, Revák, Hardi, Németh P., Farkas
4
Barabás
Szakács Ferenc, Orbán György
E
Muhin Jevgenyij, Razov Igor
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 08:37 FTC Dubek Lichanec Rafaj
2-0 12:58 FTC Novák Papp
3-0 14:28 FTC PP Kiss G. Cerny Galló
3-1 21:19 DHK Kaszkov Jemeljanov
3-2 29:14 DHK Voronov Sijka
4-2 47:17 FTC Pál Rafaj Lévai
30 Kapura lövések száma 18
8 Kiállításpercek 38
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum