Az FTC folytathatja a rájátszás üldözését

   

Habár a hét közben a DAB ellen elszenvedett két vereség után még a Fradi szurkolói közül is sokan letettek a rájátszásról, amit tetézett a lilák brassói hosszabbításos győzelme, a küzdelem még korántsem ért véget, ráadásul az Érsekújvár következik.

Az UTE és az FTC között nyolc pontra duzzadt a különbség, tehát a Ferencváros pozíciói valóban sokat romlottak, de hét meccs alatt még elég sok minden történhet ahhoz, hogy ne pusztán a matematikai lehetőségek tartományában okoskodjunk. Az UTE helyzete roppant egyszerű: hét meccset játszik, a liga mind a hét csapatával egyet-egyet. Közülük a Brassóval, a DAB-bal és az Érsekújvárral otthon, a többiekkel idegenben. Ez azt is jelenti, hogy öt meccsen nem ő lesz az esélyes. A Fradi helyzete hasonló, két ponton van különbség: Szakács Ferencék még kétszer játszanak a rájátszásnak még a lehetőségétől is elbúcsúzó HSC-vel és már nem találkoznak a dunaújvárosiakkal. Ezeken a mérkőzéseken túl idegenben játszanak a Brassóval és a Miskolccal, hazai pályán lesz hatpontos meccsük az UTE-val és a Debrecennek, mindenek előtt pedig vasárnap az Érsekújvárral.

Azzal a mentalitással pedig, amivel a DAB elleni két meccset lehozták, nyugodtan kijelenthető, hogy bárki ellen eséllyel szállnak harcban a pontszerzésért. Legjobban minden bizonnyal akkor járnak el a zöldek, ha csak magukra koncentrálnak, igyekeznek tartani azt a színvonalat, amit a héten hoztak, a végelszámolásnál pedig majd kiderül, hogy ez mire lesz elég. Az esélyeiket növeli, hogy a DAB kivételével, az élcsapatok ellen eddig több pontra voltak képesek, mint az UTE. A Miskolcot például kétszer is legyőzték, összesített gólkülönbségük 9-11, ami éles ellentéte riválisuk katasztrofális mutatóival: öt meccsből öt vereség, 35-7-es gólkülönbség. Az Érsekújvárral szemben nem olyan nagy a kontraszt ugyan, de ebben a párharcban is határozottan jobb a Fradi, hiszen háromszor győztek rendes játékidőben ellenük, míg az UTE mindössze két pontot szedett össze a lehetséges 15-ből. Ha sikerül tartani ezeket a tendenciákat az alapszakasz hajrájában is, akkor már egyáltalán nem annyira elképzelhetetlen, hogy ledolgozza nyolcpontos hátrányát az FTC.

Ez azonban nem lesz könnyű. Elsősorban azért nem, mert itt most hét egymást követő meccsen kell a maximumot kihoznia magából a csapatnak. Márpedig a szezon eddigi részében háromszor egymás után egyetlen alkalommal sem sikerült nyerniük, egyszer-egyszer elkapták a legjobbakat is, de tartósan jó teljesítményre valamiért nem voltak képesek, ezen most változtatni kell. Másrészt azért is lesz nehéz dolga a Fradinak, mert innen már tényleg nem hibázhatnak, nyomás alatt pedig sokkal könnyebben becsúszik egy-egy hiba. Harmadrészt pedig az UTE is láthatóan egyre jobb formában van, így egyáltalán nincs garancia arra, hogy ha bravúrok sorát is produkálja a csapat, meglesz a rájátszás. Minderre pedig egyetlen percre sem szabad gondolniuk, különben hamar eljuthatunk oda, hogy már csak azokat a bizonyos matematikai esélyeket tudjuk elemezni a Fradi playoffszereplése kapcsán.

Az Érsekújvárnak nem annyira izgalmas az alapszakasz hajrája, mint vasárnapi ellenfelének. A harmadik vagy a negyedik hely már megvan, egy huszáros hajrával és nagy adag szerencsével még a második is meglehet, de ennek azért kicsi az esélye. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a Brassóval egymás között döntik el, melyikük játsszon az ötödik és hatodik helyezettel az elődöntőbe jutásért. A felvidékiek pénteken kétgólos előnyről kaptak ki hazai pályán a Miskolctól büntetőkkel. A fél csapat elutazott szombaton, hogy a Hamikovo otthonában lépjen pályára a szlovák harmadosztályban. Bár a hazaiaknál az egykori dunaújvárosi csatár, Peter Foltín elemében volt és két gólt, valamint egy asszisztot szerzett, az Érsekújvár így is simán nyert 7-3-ra. Nagy kérdés, mennyire lesznek pihentek a Fradi ellen, és főleg mennyire sikerül felszívnia magát a csapatnak az alapszakasz végére, amikor már minden lépés duplán fáj.

Szakács Ferenc (vezetőedző, Ferencváros): Sajnos Moravec még mindig sérült, és Hardi sem tud játszani. Futunk a pontok után, természetesen nyerni szeretnénk az Érsekújvár ellen. Tegnap az UTE-nak szerencséje volt, hihetetlen, ami nekünk nem pattan be, az másnak igen. Az Érsekújvár ellen többször összejött már a győzelem, remélem megtesznek mindent a srácok ma is, és akkor meg lehet az eredménye.

Ferencváros–Érsekújvár 5-2

   

Élt a Csíkszeredától kapott eséllyel a Ferencváros, és legyőzte az Érsekújvárt. Rég volt akkora tétje örökrangadónak, mint amekkora a szerdainak lesz.

Óriási szívességet tett a Ferencvárossal a HSC Csíkszereda, a már csak becsületből játszó csíkiak többek között három, kettős emberelőnyben szerzett góllal legyőzték az újpestieket. Adott volt a házi feladat, a Ferencvárosnak az Érsekújvár elleni győzelemmel kellett közelebb kerülnie örök riválisához. Ennek megfelelően sokkal motiváltabban játszott a budapesti csapat, és egy perc elteltével Rafaj góljával vezetéshez is jutott. Két érsekújvári kiállítás alatt növelhette volna az előnyt a Fradi, de csak helyzetekig jutott. Nem így az Újvár Novak kiállítása alatt: Caladi egyenlített az emberelőnyben. Emlékezetes volt az ősszel az Érsekújvár 0-5-ös győzelme Pesterzsébeten, amikor egy rosszul sikerült harmaddal ütötte ki a felvidéki csapat a magyar rekordbajnokot. Most visszaadta a kölcsönt a Fradi, a 15. percben Kiss Ákos, a 19.-ben pedig egy percen belül előbb Rafaj, majd Kiss Gábor talált Cikánek hálójába. Alig több, mint 4 perc alatt egálból háromgólos ferencvárosi előny született.

A második harmadra kapust cserélt a címvédő. A 80% alatt teljesítő Cikanek helyére Krajcovic állt, a Zámky pedig megpróbált közelebb kerülni ellenfeléhez. A próbálkozásokat a 25. percben koronázta siker. Egy korongszerzés utáni gyors ellentámadás végén Faith bombázott Marton hálójába. Támadásban maradt az Érsekújvár, de a cseh kapus lehúzta a rolót. Pár perc múlva felocsúdott a Ferencváros is, tökös, kemény játékot láthattunk, rengeteg helyzettel. Egy érsekújvári védelmi hiba után aztán újra háromgólos lett a Ferencváros előnye, eladott korongból támadt vissza a pesti csapat, és a végén Guren bombázott a keresztvas alá. Próbálkozott becsülettel az Érsekújvár, de nem sikerült kihasználni a lehetőségeket, vagy a kiválóan védő Marton kapus, vagy a nagyon motiváltan játszó hazai mezőnyjátékosok, vagy a vendégek rossz megoldásai hiúsították meg az újabb vendéggólokat. De ne feledkezzünk meg arról, hogy közel sem egyoldalú játék folyt a jégen, a hazaiak is számos lehetőséget alakítottak és hagytak ki.

Az utolsó harmadban kiegyenlített  küzdelmet láthattak a nézők. Próbálkozott az Érsekújvár, de nem volt benne játékosaiban a gól, és közben azért vigyázni kellett a támadásokat soha fel nem adó Ferencváros játékosaira is. Feltűnő volt, hogy milyen gyengén játszották meg a csapatok a speciális helyzeteket. A 60. perc végére a Ferencváros összesen 9 előnyt hagyott kihasználatlanul, ebben volt közel egy perc kettős előny is. Az Érsekújvár pedig a kihasznált első ferencvárosi kiállítás után ötször nem tudott élni a lehetőséggel létszámfölényben, amelyben nekik is volt 20 másodperc kettős előnyük. Az utolsó 20 perc így nem hozott gólt, a 2+1-ig jutó Rafaj és az 1+3-ig jutó Kiss Ákos vezérletével a Ferencváros életmentő győzelmet aratott, óriási tétet adva a szerdai FTC–UTE örökrangadónak.

Szakács Ferenc, vezetőedző, Ferencváros: “Élnek még a reményeink, nekünk játszott a Csíkszereda, mi pedig hoztuk ezt a nehéz meccset. Ma bementek azok a helyzetek, amik máskor nem mennek be, utána pedig fegyelmezetten védekeztünk, betartottuk a taktikát. Azt, hogy kihagytunk egy pár emberelőnyt, sajnáltam, de a harmadik harmadban okosan tartottuk az eredményt. Nagyon fontos győzelem volt, szerdán egy igazi derbi fog következni, amin nagyon sok múlik majd. Gratulálok a fiúknak, ma jól játszottak.”

Slavomir Chlebec, vezetőedző, Érsekújvár: “Az összes meccs fontos, de ma öt kulcsjátékos is hiányzott, ráadásul sűrű a programunk az utóbbi időben. Sajnos ma nem jött össze ez a meccs úgy, ahogy akartuk. Az első négy gól döntött, ami nem csak a kapusunk hibája, ha a játékosok nem játszanak, nem tud mit csinálni.”
Erste Liga, Pesterzsébet Jégcsarnok , 150 néző. Játékvezetők: Németh, Halassy, Soltész, Vas.
Marton: 93,5% (Budai)
K
Cikánek: 77,8% (Krajcovic: 93,3%)
Moravec, Guren, Dubek, Novák, Rafaj
1
Durco, Stefanka O., Huba, Podstavek, Caladi
Hegyi, Cerny, Galló, Kiss G., Kiss Á.
2
Kowalczyk, Siska, Stefanka M., Frolík, Faith
Lencsés, Lévai, Németh, Pál, Papp
3
Baron, Hrudík, Brandis, Dubec Martin, Dubec Marek
Géczi, Farkas, Revák, Mach
4
Lesko, Král, Púchovsky, Duris A.
Szakács Ferenc, Orbán György
E
Chlebec Slavomir, Stefanka Miroslav
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 01:00 FTC Rafaj Kiss Á. Dubek
1-1 14:22 NZÁ PP Caladi Stefanka O. Podstavek
2-1 14:44 FTC Kiss Á. Hegyi Galló
3-1 18:15 FTC Rafaj Dubek
4-1 18:57 FTC Kiss G. Galló Kiss Á.
4-2 24:37 NZÁ Faith Frolík Dubec Marek
5-2 31:50 FTC Guren Rafaj Kiss Á.
33 Kapura lövések száma 31
12 Kiállításpercek 18

Az FTC–Érsekújvár képei

   

Az FTC–Érsekújvár videó-összefoglalója

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum