Harapós Szereda vár az Újvárosra

   

Legfeljebb már csak a hatodik hely megcsípésében reménykedhet a HSC Csíkszereda, ám ehhez első lépésként a magyar bajnok Dab.Doclert kellene legyőznie szombat este.

A feladat ugyanakkor egyáltalán nem reménytelen, a HSC szezonbeli első pontjait épp a Dab.Docler legyőzésével szerezte, egy olyan meccsen, amelyet a Dunaújváros a sírból hozott vissza túlórára. Ráadásul a csíkiak legutóbbi túráján az UTE és az Érsekújvár ellen egy szinte teljesen új karakterű csapatot ismerhettünk meg. A szeredai játékosok, csíptek, haraptak, üldözték az ellenfelet, ez az UTE ellen egy mindenképpen megszolgált pontszerzésre, az Érsekújvár ellen egy szoros vereségre volt elegendő. Pontban nem sokat hozott ez a konyhára, de a játékban rengeteg ígéret volt. Ha sikerül átmenteni az utolsó két mérkőzés formáját a Dab.Docler elleni meccsre is, akkor egyáltalán nem reménytelen a győzelem.

HSCDAB

Fotó: Pál Zoltán

A mindössze három légióst, a kapus Kalninst, a hátvéd Martine-t és a csatár Eskelinent foglalkoztató Dab.Doclernél viszont  ez az idény kevésbé lendületes eddig, mint ahogy azt az elmúlt években megszoktuk. Nem lehet azt mondani, hogy a csapat gyenge lenne, hiszen továbbra is az élboly tagja, de a nézőben általában hiányérzet marad a meccseket követően. A produkció ritkán magával ragadó, de azért viszonylag rendben gyűlnek a pontok, viszont a vereségekből mintha több lenne, mint azt korábban megszoktuk, éppen ezért ez az, ami a szurkolóknak először beugrik a csapatról. Egy éve a Dab.Docler páholyból várta ellenfelét a rájátszásban, az óriási fölénnyel megnyert alapszakasz végén nem volt kellő a koncentráció és ez az elődöntőben visszaütött. Idén – bár a rájátszás már megvan – van miért hajtani még az alapszakaszban, amelynek most kezdődő utolsó szakaszában már a play-offra is meg kell próbálni felpörögni. Éppen ezért hajtós, kemény mérkőzés várható, remélhetőleg sok néző előtt.

“Úgy kell játszanunk, mint ahogyan tettük azt a legutóbbi két mérkőzésünkön nyilatkozta Christer Dreberg, a Szereda svéd edzője. – Az Újpest és az Érsekújvár ellen is remekül játszottunk. Rengeteg gólszerzési lehetőséget dolgoztunk ki, amelyeket sajnos rossz arányban használtunk ki. Amennyiben sikerül javítanunk ezen, akkor itthon tudjuk tartani a pontokat és ez is a célunk. Egyelőre úgy néz ki, hogy ebben továbbra sem lehet segítségünkre Bíró Gergő és Pasi Salonen”

“Ezt már mindenki tudja, de azért nem lehet elégszer hangoztatni: Erdélyben mindenkinek nagyon nehéz dolga van – mondta Donald MacLean, a Dab.Docler vezetőedzője. – A Csíkszereda csapata az utolsó helyen áll, ettől függetlenül nagyon keményen dolgozó csapat. Talán épp azért, mert már nincs mit veszteniük, nyomás nélkül játszhatnak, míg minket az első négyben hajszálak választanak csak el. Gyűjtögetnünk kell a pontokat, hiszen hamarosan itt az első elszámolás.”

HSC Csíkszereda–Dab.Docler 1-4

   

Az első harmadban lett volna esélye a HSC-nek, hogy izgalmassá tegye a mérkőzést, de nem tette. Azari két gólt szerzett, Somogyi sorozatban negyedik mérkőzésén szerzett gólt, megérdemelten nyert a DAB.

Két lett kapus nézett egymással farkasszemet a MOL Ligában, hiszen a hazaiak kapuját Martin Raitums, míg a vendégekét Janis Kalnins védte. Ahogyan az várható is volt, hatalmas elánnal kezdte a HSC mérkőzést, az első percekben komolyan beszorították a dunaújvárosiakat a saját harmadukba. Azonban a nagyobbnál nagyobb helyzetek is kimaradtak, mígnem a hetedik percben Szepessy és Papp Viktor lépett el egy kontrából, utóbbi góllal fejezte be az akciót. A vendégelőny hidegzuhanyként hatott a csíki játékosokra, akik azonban mentek tovább becsülettel. Összességében végig ők irányították a játékot, azonban a befejezéseknél rendre pontatlanok voltak. Az újvárosiak több felesleges kiállítással nehezítették a saját dolgukat, összesen közel 6 percet játszottak hátrányban az első húszból, védekezésük azonban kiválóan működött. A harmad felénél volt pár perc, amikor sikerült az irányítást is átvenniük a hazaiaktól, ekkor komoly gondot is tudtak nekik okozni, de ezt is megtörte egy kiállítás.

A második játékrész épp ellentéte volt az elsőnek. A Dab.Docler az első pillanattól kezdve nagy elánnal vezette támadásait, míg a HSC kósza kontrákból próbálkozott. Raitums hihetetlen teljesítményt nyújtott a kapuban, kis túlzással csak ebből a húsz percéből össze lehetett volna vágni egy szezonra szóló válogatást. Azonban a különbség nem nőtt, így minden csíki kontrában benne volt az egyenlítés. Aztán végül egy újabb, támadóharmadban elkövetett újvárosi szabálytalanság hozta meg az első hazai gólt. Azari ment ki a büntetőpadra, Satek egyenlített. A magyar csatárt annyira felbosszantotta az ítélet, majd a gól, hogy a kurta büntetését követő első shiftjében visszavette a vezetést csapata számára. Továbbra is a DAB támadott, a HSC védekezett, Raitums pedig mindent megfogott. Egészen a 35. percig, amikor érkezett Somogyi Balázs és védhetetlenül varrta fel a ziccert. Sorozatban negyedik mérkőzésén talált be a bombaformát mutató Somogyi, az előző három mérkőzést eldöntő találat volt. Megérdemelten vezetett negyven perc után 3-1-re a Dunaújváros, csak Raitumson múlt, hogy nem dőlt el ebben a játékrészben a mérkőzés.

Kissé lusta kezdés után hamar magához tért a DAB és ismét nagy számban dolgozott ki helyzeteket. Hruby, Azari és Eskelinen is zavartalanul lőhetett, ám Raitums eszén nem sikerült túljárni. Elöl pontatlanok, hátul fegyelmezetlenek voltak a vendégek, az első tíz percben ezért kétszer is emberhátrányba kerültek. A HSC előnyös játéka azonban meglehetősen egysíkú volt, szinte minden figurát Spady kékvonalas lövéseire hegyeztek ki. A speciális játékok megoldása tehát nem jelentett különösebb gondot az Acélbikák. Akik egyébként nem játszottak rosszul, egy kicsivel több koncentráció hiányzott a nagyobb különbséghez. A harmad felétől kissé élénkebb lett a szeredaiak támadójátéka, több veszélyes akciót is vezettek, valamivel kiegyenlítettebb lett mérkőzés képe, de azért továbbra is a vendégek domináltak. A mérkőzés az 57. percben dőlt el, amikor Azari lépett be egy koronggal a szeredai harmadba és középtávolról megszerezte saját maga második, csapata negyedik találatát. Az első harmad bizonytalanságait leszámítva jól játszott a DAB és magabiztosan nyerte az alapszakasz utolsó erdélyi túrájának első meccsét.

Christer Dreberg, vezetőedző, HSC Csíkszereda: „Nagyon sok mérkőzéshez hasonlóan ezen a találkozón is rengeteg helyzetet hagytunk ki. Ha megnézzük a komolyabb gólszerzési lehetőségeket, akkor azok a mi felünkre dőlnek el. Ám a kapu előtt nem tudtunk gólokat szerezni. A helyzeteket nem játszottuk meg gyorsan, illetve nem vállaltunk kapáslövéseket. Nem úgy az ellenfél, aki ilyen helyzetekből gólokat szerzett. Görcsösek vagyunk.”

Donald MacLean, vezetőedző, Dab.Docler: „A mérkőzés kulcspillanata úgy érzem a 2–1-es vezetésünk volt. A hazai csapat emberelőnyben egyenlíteni tudott, míg mi egy percen belül visszavettük a vezetést. És hamar jött a harmadik gól is. A HSC ellen eddig minden alkalommal megszenvedtünk, minden egyes mérkőzés kemény csatákat és szoros eredményt hozott. Ezúttal viszont, meglepetésemre, a hazai csapat nem tudott olyan nagy ellenállást tanúsítani.”

Erste Liga, Vákár Lajos Műjégpálya, 900 néző. Játékvezetők: Gergely, Toparceanu, Trandafir, Siko.
Raitums: 83,3% (Ruczuj)
K
Kalnins: 96,3% (Hajek)
Salló, Spady, Heffernan, Sátek, Molnár Zs.
1
Hruby, Martine, Galanisz, Azari, Szappanos
Bors, Papp Sz., Mihály, Tranca, Farkas
2
Pozsgai, Hüffner, Eskelinen, Somogyi, Gröschl
Nagy I., Gecse, Bíró O., Bíró M., Bíró T.
3
Nagy R., Mestyán, Szepessy M., Papp V., Peterdi
Bíró G., Molnár Z., Geréb, Rokaly
4
Erdélyi, Kovács, Magosi, Léránt
Dreberg Christer, Gál Sándor
E
MacLean Donald
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 06:15 DAB Papp V. Szepessy M. Pozsgai
1-1 29:01 SCC PP Sátek Spady Heffernan
1-2 30:05 DAB Azari Galanisz Pozsgai
1-3 34:43 DAB Somogyi Papp V. Szepessy M.
1-4 56:11 DAB Azari Pozsgai Szappanos
27 Kapura lövések száma 24
2 Kiállításpercek 14

A HSC–DAB fotói

   

A HSC–DAB összefoglalója

 

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum