Első ellenfelünk Lengyelország

   

Vasárnap 16.30-kor Magyarország?Lengyelország mérkőzéssel kezdődik válogatottunk számára a dunaújvárosi junior-világbajnokság.

Nem lesz teljesen ismeretlen az ellenfél a mieink számára, hiszen a magyar csapatból 14-en, a lengyelektől 9-en (Horzelski, Wsol, Musiol, Krzemien, Jaworski, Goscinski, Skrodziuk, Sikora és Jaskiewicz) ott voltak a tavaszi U18-as VB-n, ahol 11-0 arányú megsemmisítő vereséget mértünk a fehér-piros alakulatra. Azonban Jaskiewicz kivételével nem ők a húzóemberei a csapatnak, mint azt a neveknél látni fogjuk, nagyon komoly tapasztalat és potenciál van elsősorban a támadóknál.

A lengyelek legutóbb Fehéroroszország ellen játszottak két felkészülési mérkőzést. Az elsőn szoros, 5-4 arányú, a másodikon sima, 7-1-es vereséget szenvedtek. Korábban játszottak az ukránokkal, egy 5-4-es győzelem és egy 3-1-es vereség a mérlegük, illetve a franciákkal, akiktől 5-0-ra kaptak ki.

POL U20

A lengyel juniorok a Zaharkin-korszak lezárultával oroszról svéd iskolára váltottak, Andrej Parfjonovot a svéd Torbjörn Johansson váltotta. Valamivel idősebb csapatról van szó, mint a mieink esetében, a 22 játékos közül 13-an 1995-ös születésűek, 5-en  képviselik az 1996-os, 4-en az 1997-es korosztályt. Nálunk 8-12-2 a megoszlás. A lengyel csapat több, mint fele, 12 játékos a Zaglebie Sosnowiecben illetve farmcsapatában, az SMS Sosnowiecben játszik. Mindkét klub a lengyel másodosztály tagja a felnőtt mezőnyben. Mivel a juniorválogatott többi tagja is több-kevesebb lehetőséget kap klubja felnőtt csapatában is, elmondható, hogy ezen a szinten meglehetősen nagy felnőtt rutin gyűlt össze a lengyeleknél.

A kapuban a Kanadában született, de jelenleg már a szlovák junior extraligában játszó Michael Luba lesz minden bizonnyal az első választás. Ő jelenleg az 5. legjobb kapus a bajnokságban, a Poprad mind a 26 meccsén ő védett, 91,37%-nál tart. Korábban a bajnok Sanok színeiben már a felnőtt bajnokságok légkörébe is beletapasztalt. Cseréje Michal Kieler lesz, a Zaglebie Sosnowiec fiatal kapusa elsősorban a juniorbajnokságban véd, de a klub másodosztályú felnőttcsapatában is kapott már lehetőséget, mi több, 17 évesen az élvonalban is bemutatkozhatott.

Nem szép dolog, de nem hullajtunk krokodilkönnyeket amiatt, hogy Kamil Dolny, a juniorválogatott talán legjobb védője a november közepén elszenvedett súlyos vállsérüléséből nem tudott felépülni és ezért nem tud itt lenni a csapattal. Távollétében az egyik legrutinosabbnak a Nowy Targban a lengyel élvonalban is rendszeresen szóhoz jutó Oskar Jaskiewicz számít. Az előző idényt Krynicában töltő és ott számottevő első osztályú tapasztalatot gyűjtő Remigiusz Gazda  jelenleg a másodosztályú Nesta Torún játékosa, rajtuk kívül mindenki Sosnowiecből került a keretbe a hátvédek közül.

A lengyel topligában is rendszeresen lehetőséget kap a bytomi Karol Wasinski, illetve a két sanoki, Radoslaw Sawicki és Dariusz Wanat. Különösen érdemes lesz odafigyelni a krakkói Bartosz Fraszkora, aki élete első felnőtt szezonjában 22 első osztályú meccsen 10 gólnál, 7 gólpassznál és +10-es mutatónál tart. Karol Kisielewski már az előző idényben is rengeteget játszott a felnőttek között a Krynicában, idén ő is a Cracowiában gyarapította a tapasztalatait, összesen már 56 meccsnél, és azon 10 gólnál és 3 gólpassznál jár. Patryk Malicki az Unia Oswiecim stabil tagja, Patryk Wronka pedig rutinos felnőttektől is jónak mondható teljesítményt nyújt immár második éve Nowy Targban. Tavaly a 46 meccsen szerzett 30 pontjához még borzasztó plusz-mínusz mutató társult, de ebben a szezonban sokat javult, 22 meccsen 8 gól és 8 gólpassz, valamint +6-os mutató áll a neve mellett, rá is muszáj lesz odafigyelni.

A játékosnévsort elnézve a lengyelek leggyengébb pontja valószínűleg a védelem lehet. Minden bizonnyal a hátvédek rendelkeznek a legkevesebb minőségi mérkőzésen szerzett tapasztalattal. Ugyanakkor Luba kapus nagyon kemény kiképzésen esik át hétről hétre a szlovák junior extraligában, a támadóknál pedig olyan játékosok állnak rendelkezésre, akik a MOL Liga szintű lengyel élvonalban is húzóembereknek, kihagyhatatlan játékosoknak számítanak.

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum