Fel is út, le is út

   

Előbb a címvédőt fogadja, majd a tabellautolsóhoz utazik a Fehérvár a hétvégi kettős EBEL-fordulóban. Egy szombati győzelemmel egy pontra kerülne a 2. helyezett mögé, egy vereséggel viszont a 8.-at is már csak  kettővel előzné meg.

Az előző idényben szinte megoldhatatlan feladatot jelentett a későbbi bajnok a székesfehérvári csapatnak, idén azonban fordult eddig a kocka. Az eddig lejátszott két meccsen egyaránt a Fehérvár győzött, Bolzanóban büntetőkkel, Fehérváron viszont rendes játékidőben. Egyik meccs sem volt azonban egyszerű, hiszen végül mindkétszer egygólos győzelem született. Ugyanakkor elmondható, hogy a Bolzano azon kevés csapatok egyike, akit eddig sikerült 2-3 gólon tartani, ha ez így lesz szombaton is, akkor a Fehérvár minden bizonnyal megnyeri a harmadik velük játszott mérkőzést is. AVSHCB

A Fehérvár előnye jelenleg 2 pont a hetedik helyen álló Villachhal szemben és 4 az olaszok előtt, ám a karintiai csapat egy meccsel már a szombati csata két résztvevője előtt jár. A vasárnapi, ljubljanai szabadtéri csata előtt éppen jó bemelegítés lenne ismét négypontosra növelni az előnyt a legközelebbi üldöző előtt. Annál is inkább jó lenne folytatni az idei győzelmi sorozatot, hiszen vasárnap este a Bolzano Villachban lép fel, így a két legközelebbi üldöző egymást gyilkolhatja majd a felzárkózásért.

Három szép győzelem után egy utolsó harmadig nyílt meccsen vesztett a Fehérvár legutóbb a salzburgi Volksgartenben. A vereség ellenére sok biztató momentuma volt annak a mérkőzésnek is, a Fehérvár bebizonyította, hogy nem véletlenül tartozik stabilan a jobb hat csapat közé ebben a szezonban. Az előbb említettük már, hogy a Bolzano a legközelebbi üldözők közé tartozik, fontos lenne tehát megmutatni nekik, hol a helyük a mezőnyben. Ebben minden bizonnyal már a csapat segítségére lehet Christian Engstrand kapus is, bár erről a végső szót csak szombaton mondja ki a szakvezetés.

A Bolzano hármas győzelmi szériából érkezik Fehérvárra, utoljára épp Tokajiéktól kapott ki a dél-tiroli csapat. Bár mondhatnánk, hogy az Innsbruck és a Ljubljana hazai legyőzése elvárható egy olyan klubtól, amelyik a felső házba igyekszik, de figyelmeztetőnek ott a Vienna Capitals idegenbeli legyőzése is, ami olyan bravúr, amelyre a Fehérvár régóta nem volt képes.

“Ismét egy négypontos meccset játszunk a Bolzano ellen – mondta Rob Pallin, a Fehérvár edzője a hivatalos előzetesben. – Az eddigi két meccsünket nagyon kemény küzdelem jellemezte, és csak egy-egy gólos különbség a végén. Most is az a csapat nyer majd, aki kevesebbet hibázik. Mindkét csapat jó sorozatból érkezik. Hogy keveset hibázzunk, ahhoz nagy fegyelemre lesz szükségünk, és természetesen sosem lehet eléggé hangsúlyozni a speciális játékok fontosságát.”

Marco Insam, a Bolzano válogatott játékosa szerint: “A legfontosabb hétvégék egyik lesz ez a mostani. A Fehérvár közvetlen vetélytársunk a felsőházi tagságért folytatott csatában. Nagyon jó csapatuk van, szilárd játékot játszanak, és hazai jégen különösen erősek.”

A Fehérvárban visszatérhet Ladislav Sikorcin és Tokaji Viktor, viszont hiányozni fognak a juniorvébén szereplő csatárok, Erdély Csanád, Kocsis Ferenc és Vincze Péter. A Bolzanóban nem szerepelhet ezúttal Günther Hell, Matt Sisca, Roland Hofer és Paul Zanette.

A mérkőzést a Sportklub Tv élőben közvetíti.

Fehérvár–Bolzano 4-3

   

A szokásos koreográfia szerint szoros meccset nyert a Fehérvár a címvédő Bolzano ellen, és ezzel továbbra is viszonylag megnyugtató előnye van az üldözőkkel szemben.

Nem kezdett túl jól a Fehérvár Engstrand bemutatkozó meccsén, az első komoly helyzet a magyar kapu előtt alakult ki, ahogy az első gól is a fehérvári kapuba esett. Egy magyar támadást kontrázott meg a Bolzano, a kapu előtt szerzett koronggal 3 az 1 ellen mehettek el a vendégek, a végén De Simeone lőtt Engstrand hálójába (0-1). 3 perccel és 1 másodperccel később érkezett a fehérvári válasz. Marino tette be a korongot a kapu elé, ahol Bartalis volt egyedül, és nem hibázott (1-1). Szinte rögtön érkezett a bolzanói válasz. Nem volt igazán veszélyes a helyzet, amikor a kék vonalnál álló Leehez került a korong. Ő rálőtte, Engstrand előtt egy vendég és egy hazai játékos is takart, akadálytalanul juthatott így a távoli, nem túl erős lövés a fehérvári hálóba (1-2). Sokat dolgozott a Volán az egyenlítésért, de nehezen akart összejönni. Nem volt már fél perc sem hátra a harmadból, amikor ismét Bartalis talált üres helyet a kapu előtt, és Kovács Csaba pontosan érkező passzát elhúzta Hübl előtt, majd fonákkal a hálóba húzta a korongot (2-2).

Jó iramban folytatódott a második harmadban a mérkőzés, viszont a védelmek is jól zártak, kevés lövés ment a kapukra. A hazaiaknál az új kapus, Christian Engstrand kezdte megtalálni az összhangot a védelemmel. Az események a 33. percben, Kóger kiállításával pörögtek fel még inkább. Onnantól veszélyesebbekké váltak a támadások mindkét oldalon. Aggasztó volt, hogy a fehérvári védelem többször is saját kapu előtt adta el a korongot, ezekből nagy helyzetek is alakultak ki, szerencsére sikerült megúszni ezeket.

avshcbSAE_6265

A harmadik harmad elején Keller ült ki két percre a büntetőpadra. Nem sikerült komoly helyzetet kialakítani az előnyből, de a jó 80 másodperc elteltével a Fehérvár is megkapta ugyanazt a sorstól, amit a Bolzano a második góljánál. Sarauer korcsolyázott be a harmadba a koronggal, a palánk mellől, a kék vonalat átlépve lövésre szánta el magát, és a korong Hübl mellett a kapuba vágódott (3-2). Nem voltunk boldogtalanok attól, hogy a remekül védő cseh kapus kicsit elnézte ezt a lövést. Nem telt el egy perc sem, amikor nagy kavarodás után ismét túljutott a korong a vendégek kapusán. Videózás következett, amelynek a végén nem adták meg a találatot, a korong ugyanis nem jutott át teljes terjedelmével a gólvonalon, mielőtt a védők kihúzták volna a kapu torkából. A harmad közepén Sikorcin kiállítása, majd Magosi és Varga Arnold sérülése korbácsolta fel az indulatokat, az 51. percben aztán óriási lehetőséghez jutott a Fehérvár, amikor Crawley és Nesbitt jutott egyszerre a kiállítás sorsára. Két teljes perc kettős előny következett. Döcögősen indult az előnyjáték, de aztán Wehrstől Sarauerhez jutott a korong, az ő lövése elment a kapu előtt. A túloldalon álló Banham így tiszta lövőhelyzethez jutott, nem sokat cifrázta, közelről bombázott a kapuba (4-2). A fennmaradó szimpla előnyben még Benk Andrásék alakítottak ki egy ígéretes helyzetet, de nem sikerült háromgólosra növelni az előnyt. Orbán kapott kiállítást magas botért, ezt egy távoli lövéssel sikerült kihasználniuk a vendégeknek. Engstrand előtt még beleértek a korongba, ez csapta be a svéd kapust, akinek a mamutjai között csorgott a hálóba a lövés. A végjátékban egy Szirányi-kiállítás jött még, de szerencsére Keller másodperceken belül kiállítatta magát, oda lett a bolzanói előny. Előbb Rob Pallin kért időt, majd a másik oldalon Mario Simioni. A vendégek edzője lehozta Hübl kapust is, de 6 az 5 ellen sem sikerült az egyenlítés. A Fehérvár rendkívül fontos meccset nyert meg, és visszaállította a 4 pontos előnyt az üldözőkkel szemben. Mivel a Znojmo kikapott, így a Volán pontszámban beérte a Grazot és a cseheket is, a harmadik Linztől is csak egyetlen pontnyira van.

Rob Pallin, vezetőedző, Fehérvár AV19: ”Az első két harmad játékával egyáltalán nem voltam elégedett. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a saját közönségünk előtt így lépjünk pályára. A szurkolóink átlendítettek minket a holtponton, az ő segítségükkel tudtunk ma nyerni. Az új kapusunk nagyon jó volt ebben az időszakban és a végén is voltak fontos védései. A győzelemnek nagyon örülök, hiszen ez a két pont néggyel is felér.”

Mario Simioni, vezetőedző, HC Bolzano: ”Sajnálom, hogy ezen a fontos találkozón nem sikerült pontot, vagy pontokat szereznünk. Nagyon sokat hibáztunk a támadóharmadban, ajtó-ablak helyzeteket puskáztunk el és őszintén szólva a játékvezetők ténykedésével sem voltam megelégedve. Ezek együttesen okozták a vesztünket.”

EBEL, 3379 néző. Játékvezetők: Hofer, Johnston, Kaspar.
Engstrand: 89,7% (Rajna)
K
Hübl: 87,5% (Cortese)
Ejdepalm, Boivin, LoVecchio, Sarauer, Banham
1
Egger, Rodney, Insam, Cullen, Keller
Orbán, Varga, Benk, Sikorcin, Kóger
2
Galvins, Oberdörfer, Nesbitt, Schofield, Gander
Szirányi, Wehrs, Kovács, Bartalis, Marino
3
Lee, McMonagle, Pance, Bernard, DeSimone
Reiter, Tokaji, Németh, Nemes, Magosi
4
Crowley, Frank, Zanette
Rob Pallin, Kiss Dávid
E
Mario Simioni
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 10:43 HCB DeSimone Pance Galvins
1-1 13:44 AVS Bartalis Marino Szirányi
1-2 15:10 HCB Lee Zanette Frank
2-2 19:38 AVS Bartalis Kovács Orbán
3-2 45:12 AVS PP Sarauer Boivin Banham
4-2 52:02 AVS PP2 Banham LoVecchio Boivin
4-3 54:07 HCB PP Rodney Cullen
32 Kapura lövések száma 29
10 Kiállításpercek 12

A Fehérvár–Bolzano képei

   

A teljes galériát itt érik el.

A Fehérvár–Bolzano góljai

   

A Volán a szezonban harmadszor is legyőzte az EBEL-címvédőt. Ezekkel a találatokkal.

Cimkék: , ,

Összes (65)

Utolsó hozzászólások

 1. HokiFan_Kv
    #60
  HokiFan_Kv,   

  @F. Kapus: Kösz a választ. Igazad van. Ez történik, ha nem a meccs hevében írom a hsz-t. Magó esete tűnt palánkra lökésnek, de ő szerencsére a végén már korizott.

 2. HokiFan_Kv
    #61
  HokiFan_Kv,   

  @jegib, @jegib: Végeredményben az nem tetszett, hogy kompenzációs alapon fújtak egy idő után. Ha jól emlékszem, Siki is pofázásért ült ki két percre jóval a kettős előnyünk előtt, amit úgyszintén nem értettem. Sarauer esetét is egy hasonló fordított eset előzte meg, vagy követte. És még lehetne sorolni. Hogy nem fújtak a sérülésekkor az kiváltképp bosszantott, mert elsőre úgy tűnt: mindkétszer szabálytalanság előzte meg a sérülést.

  Furcsállottam is a második olasz időkérést, de ráfogtam, hogy rosszul emlékszem. :)

  Különben tényleg kolbászmondatokat írtál, de értettem. :)

 3.   #62
  AlbaVolanFan,   

  @HokiFan_Kv: Én úgy tudom, lehet rosszul, hogy csak akkor kell fújni, ha a sérülést szenvedő játékos csapata birtokában van a pakk.

 4. uteapu
    #63
  uteapu,   

  Bocs, hogy beleszólok de a sporik meccs előtti hmmm... "kritizálása" az álmoskönyvek szerint sem kifizetődő és nem is elegáns. Nem hiszem, hogy most igazán érheti őket komoly kritika. Azért nem kéne sokszor így tesztelni egy első meccses kapust no meg a szurkolók idegeit, :)
  Gratulálok és közben azon gondolkodtam, mi lenne ha a tegnapi cc. 30 perc kibővülne közel 60-ra.:)

 5. Hockey Fan
    #64
  Hockey Fan,   

  @uteapu: Teljesen igazad van, szerintem a nézők többségét a szívük vezérlik a meccs alatt, és olyan hibátlan body check-et is befújnának, amiket öröm nézni.
  A másik oldala viszont tényleg elkeserítően, szánalmas dolgokat követnek el a zebrák. Nem azzal van baj amiket befújnak ellenünk, amiket "elfelejtenek" a másik félnél büntetéseket kiosztani!
  Pl. az első bolzanoi gól előtt mi támadtuk a kapujukat és tisztán, láthatóan hátulról lenyomták a jégre, a bíró szeme láttára(az összefoglalóban tisztán látható).
  A Kovács Cs kiállítását szintén nem tudtam mire vélni, pofázásért akarta kiküldeni(egyébként egy meccsen kb. 30 ilyen verbális atrocitás éri a sporit), de ha jól emlékszem akadályozást fújt be.

  Természetesen nálunk is "elnézett" pár apróbb szabálytalanságot, mégis befolyásolta a meccs alakulását a vezető quartet.

  Egyébként nem ezzel kell foglalkozni, hanem a csapatunkat buzdítani!
  Hajrá Volán

 6. trollfeeder
    #65
  trollfeeder,   

  @vostark: Épp azt beszéltük meccs után, mikor ezek az indítások nincsenek lefülelve, hanem assziszt lesz belőlük, észre se vesszük. Idén a támadáson van a hangsúly, és meghúznak ilyen kockázatosabb dolgokat is. Egyelőre jól jöttünk ki belőle. Az összefoglalóban valszeg nem szerepelt, de Kovács Csabi is megtesztelte rögtön az elején Engstrandot. Pedig az nem felfele játék volt, hanem letapadt a vízen a korong.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EWHL 16:00 KMHSAE 3-2 HVÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
NHL 01:30 MTLPHI 
  • SPÍLER TV
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk