Az utóbbi évek egyik legnagyobb rangadója

   

A MOL Ligát vezető Dab.Docler ebben az idényben még nem játszott a második Miskolc otthonában. Ez lesz a pénteki játéknap főmeccse.

Mindkét csapat impresszív mutatókkal rendelkezik, teljesen megérdemelten vezetik a tabellát. A DAB az eddig megszerezhető 54 pontból 44-et begyűjtött, ami 81,5%-os mutató. A Miskolc esetében ugyanezek a számok, azonos meccsszám mellett, 37 és 68,5%. A képet némileg árnyalja, hogy a Dab.Docler sorsolása a szezon elején könnyebb volt, eddig mindössze 6 meccset játszott Dunaújvárostól távol, míg a Miskolc 10-et. Ennek azért van különös jelentősége, mert a két csapat hazai mutatója nagyjából megegyezik, idegenben azonban a 90%-hoz közeli teljesítmény drasztikusan csökken, a listavezető esetében 67%-ra, a borsodiaknál 53,3%-ra. Más megfogalmazásban a két csapat közötti jelenlegi különbség oka valahol éppen abban a négy meccsben keresendő, amellyel a DAB többet játszott otthon. Ezért is van különös jelentősége a pénteki miskolci találkozónak.

DABMIS 5

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

És az elmúlt évek párharcai miatt is. Mint arra emlékezhetünk, a DAB eddig egyetlen alkalommal nem jutott a rájátszásba, míg a Miskolc első alkalommal 2010/11-es szezonban. Akkor a Brassóval szemben túlélték az első kört, a döntőbe jutásért viszont a DAB-bal szemben maradtak alul, amelyet ugyan két meccsen is alaposan megszorongattak, de ezzel együtt söpréssel estek el a további küzdelmektől. Egy évvel később, a HSC ellen egy emlékezetes fordítást produkálva meg sem álltak a döntőig, ahol azonban ismét a DAB-tól szenvedtek vereséget, ismét csak söpréssel. A 2012/13-as szezon rájátszásában megint a négy között találkozott egymással a két együttes, ebből újfent a DAB jött ki nyertesen, de 2013. március 3-án a Miskolc a MOL Ligában először tudott nyerni Dunaújvárosban és az egész párharcban közel volt ellenfeléhez, az utolsó meccsen csak a hosszabbítás döntött. Tavaly is mindenki készült a két csapat mindig látványos összecsapására, ám a párharc ezúttal elmaradt, a DAB a Brassót választotta és sorozatban megvívott három döntő után kiesett az elődöntőben.

Az elmúlt évek során tehát mind a játékosokban, mind a szurkolókban felgyűlt annyi plusz, amennyi ahhoz kell, hogy helyezéstől függetlenül is nagy meccsre lehet számítani, főleg úgy, hogy a két csapat foglalja el a tabella első és második helyét. Jelenleg 7 pont a különbség, de a Miskolc tűnik a jobb formában lévő csapatnak, hiszen sorozatban 4 győzelmen van túl, míg a DAB a Kontinentális Kupa kudarca óta keresi önmagát. Nagy feladat hárul majd a vendégekre, akik az eddigi két újvárosi találkozón összesen két gólt engedélyeztek a Miskolcnak. Annak a csapatnak, amely az egyik legtöbb gólt lövi a liga csapatai közül és amely egyértelműen a legnagyobb arányú győzelmeket aratja: gólkülönbsége közel kétszerese a DAB-énak. Az is igaz ugyanakkor, hogy góljainak 30%-át az UTE ellen szerezte, amely valamiért egyelőre egyáltalán nem találja a miskolci attakok ellenszerét. Az élmezőnyhöz tartozó csapatokkal szemben elért eredmények jóval kiegyenlítettebb képet mutatnak: az első néggyel lejátszott meccseken az Acélbikák a megszerezhető pontok 70, míg a Jegesmedvék csak a 60%-át zsebelték be, de a dunaújvárosiak több hazai meccsének torzító hatása miatt a valós különbségnek egyelőre még az iránya sem látható.

Döntő lehet a sérültek helyzete, a legfrissebb hírek szerint Metcalfe Tyler egyik kézközépcsontja eltört, bokája zúzódott, így kihagyni kényszerül a mérkőzést, a klub tájékoztatása szerint még azt sem lehet pontosan tudni, hogy mikor játszhat legközelebb. Kiesése érzékeny veszteség a Miskolcnak, hiszen eddigi 18 meccsén 9 gólt lőtt és 14 asszisztot szerzett, amivel kilencedik helyen áll a kanadai táblázaton, harmadik legjobb miskolciként. Ezzel szemben a DAB-nál Martine és Dörök játéka kérdéses, ők önmagukban talán nem jelentenek akkora veszteséget a csapat számára, mint Metcalfe a túloldalon, azonban mindketten hátvédek, így a védelemnek különösen nehéz dolga lesz, ha valóban nem játszhatnak. Mindenesetre MacLean úgy számol, mindenkire számíthat.

Szintén fontos lesz a kapusok pillanatnyi formája közötti különbség. Kalnins eddig kimagaslott a mezőnyből, azonban az utóbbi két-három meccsen majdnem egy teljes százalékot romlott a teljesítménye és volt néhány potyája is. Ezért elképzelhető, hogy Donald MacLean vezetőedző ezúttal Sevelának szavaz bizalmat. Az is érdekes kérdés, hogy Majoross Gergely kit választ a Duschek, Bálizs kettősből. Akár így, akár úgy, kiváló mérkőzésre van kilátás pénteken este hét órától a Népkertben.

Majoross Gergely (vezetőedző, Miskolc): Ha az eddigi meccseinket nézzük, akkor röviden azt mondhatnám, hogy a jó támadójáték hiányzott, hiszen egy-egy lőtt góllal nehéz legyőzni a DAB-ot. Az első mérkőzésen volt pár fordulópont, amiből nem jöttünk ki jól, és több játékelem is akadozott. A második meccsben már sokkal több volt, de amíg mi csak egy gólt tudtunk ütni, ők találtak kettőt. Szóval a támadójátékunk lesz a kulcskérdés. Szerencsére mostanában újra jó százalékkal értékesítjük a helyzeteinket, ez azonban még nem garancia arra, hogy pénteken is így lesz. De most úgy érzem, hogy nincs olyan játékelem, amellyel óriási gondok lennének. Sajnos lesz egy komoly hiányzónk, Tyler Metcalfe személyében, akit 2-3 hétre veszítettünk el. Ez érzékenyen érint bennünk, de abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy viszonylag hosszú a padunk. Abban biztos vagyok, hogy akik egy sorral feljebb lépnek, azok meg fogják oldani a feladatukat. A hazai közönség nagyon lényeges szerepet játszik a csapat életében. Nagy segítséget tudnak nyújtani egy-egy fontos pillanatban, felerősítik a pozitív momentumokat, a játékosoknak könnyebb elkapni a fonalat, ha ilyen sok ember biztatja őket.

Donald MacLean (vezetőedző, Dab.Docler): Szerencsére minden eddigi sérültünk és betegünk visszatért már, így teljes kerettel vághatunk neki pénteken a Miskolc elleni csatának. Kőkemény harcra számítok, úgy gondolom, a Miskolc még annál is jobb csapat otthon, mint amit idegenben mutatott. Minden egyes játékosunknak egy irányba kell húznia a szekeret és százszázalékosan be kell tartania a kért utasításokat. Sokat elemeztünk a héten, s a videófelvételek azt bizonyították, hogy amennyiben nem játszunk csapatként, fegyelmezetten és taktikusan, akkor a játékunk szétesik. Ha mindenki a csapat elé helyezi magát, ha egyénenként próbálunk játszani, akkor nagyon megnehezítjük a dolgunkat, viszont meggyőződésem, hogy csapatként mi vagyunk a legjobbak az egész ligában. Nagyon fontos tehát, hogy pénteken megmutassuk, hatvan percen keresztül is tudunk koncentrálni egy adott feladatra.

Miskolc–Dab.Docler 6-0

   

Nem volt egy súlycsoportban a két csapat a MOL Liga pénteki rangadóján, a játék minden elemében sokkal jobb volt a Miskolc, Bálizs shutouttal hozta le a mérkőzést.

A Miskolc ellenállhatatlanul kezdett, az Acélbikák az első öt percben többnyire csak nyomozták a pakkot. Az újvárosi kapuban Sevela kezdett, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen óriási védéseket mutatott be Hajós, Nagy Krisztián és Becze helyzeténél is. Érdekes módon először a vendégek negyedik sora tudta huzamosabb ideig a támadóharmadban tartani a korongot a hatodik percben. Az első gólra a hetedik percig kellett várni, ekkor a Becze, Cohen, Nagy Krisztián játszott meg gyönyörűen egy akciót, velük szemben a két dunaújvárosi védő tehetetlen volt, a nullára játszott helyzet végén Becze szerezte meg a vezetést csapatának. Támadásban maradtak a Macik, három perccel később Hajós villant egy bulielhozatal után, Sevela az első kísérletet még hárította, a másodiknál azonban már ő is tehetetlen volt. Ezt követően a vendégek játéka határozottan szabálytalanabbá vált, sok felesleges kiállítással nehezítették amúgy sem könnyű helyzetüket. Az első kettős előnyt ugyan még elkapkodta a Miskolc és elcserélte magát, de a 4-3 elleni játékban is otthon érezték magukat, egy villámgyors akció végén Gőz a kékről tette be hajszál pontosan a pakkot a középen érkező Hajósnak, aki megszerezte saját maga második, csapata harmadik gólját a 14. percben. A harmad további részében még kétszer játszott hátrányban a DAB, ebből azonban nem tudtak újabb gólt szerezni a hazaiak, Sevelán kívül tulajdonképpen az 5-4 elleni védekezéssel lehetett egyedül elégedett Donald MacLean, a Miskolc ilyen arányban is megérdemelten vezetett az első húsz perc után.

Ahogyan azt várni lehetett, háromgólos vezetése birtokában a Miskolc visszavett a tempóból, engedte, hogy a DAB próbáljon meg támadni, miközben kontrákból igyekezett veszélyeztetni Sevela kapuját. Így is történt, a DAB igyekezett nyomás alá helyezni Bálizs kapuját, míg a Hajós, Tóth kettős már a harmad elején bemutatta, mire számíthat az újvárosi védelem, ha túlságosan előre merészkednek. Az első vendéggól ugyanakkor csak nem akart megszületni, legközelebb ehhez Martine állt, aki elé Szepessy tálalta nagyon ügyesen a korongot. A negyedik sor az egész meccsen jól és viszonylag sokat játszott, nem rajtuk múlt. A meccs felénél emberelőnybe kerültek a Bikák, Azariék viszonylag hamar fel is álltak, jól játszották az emberelőnyt, Galanisz is jól kevergetett, azonban a befejezésekbe hiba csúszott. A második speciális egység már közel sem volt ennyire veszélyes, a kiegészülés után pedig nem sokkal kontrát vezetett a hazai csapat, Miskolczi nagyon pontosan helyezett a kapuvas mellé, Sevela tehetetlen volt. Lelkileg nagyon fontos pillanatban növelték tehát négy gólra előnyüket a Macik, utólag talán ez volt a meccs dramaturgiailag legfontosabb találata. A gól után kiegyenlítettebb lett a játék, feljött a Miskolc, amit segített két újabb újvárosi kiállítás is. A másodikban ráadásul Cohen és Becze ismét varázsolt, ezúttal Dudas volt a harmadik játszótárs, ötre növelve a hazai előnyt.

A harmadik harmadra egy kérdés maradt, megússzák-e kiütéses vereség nélkül az első miskolci túrát vagy sem. Ehhez képest Martine már a második percben kiállíttatta magát, a társak azonban ismét jól védekeztek emberhátrányban. Az előny után mintha mindkét csapat kissé megnyugodott volna, határozottan csökkent a tempó. Ebből a Jegesmedvék tudtak újítani először, előbb Nagy Krisztián, majd a meccs egyik legjobbja, Becze Tihamér vezetett veszélyes támadást. Ezután a DAB-on volt a sor, hogy mutasson valamit támadásban, az egyik játékmegszakításnál aztán Popovics és Martine akaszkodott egymásnak, a nézők legnagyobb örömére. Miután mindkét érintett fél megkapta a maga végleges kiállítását, folytatódhatott a játék. Nyolc perccel a rendes játékidő vége előtt Láda vezette kapura a korongot, az akciót Fliszár kísérte a túloldalon. A rutinos Láda bemutatta a passzcselt, majd Sevela mellett a kapuba helyezte a korongot. A nagyon fegyelmezetten játszó Miskolc az 53. percben került másodszor emberhátrányba, de a DAB ebből sem tudta megszerezni a becsületgólt. Majd az 56. percben Kovács ült ki a vendégektől két percre, Sevela bámulatos bravúrokat bemutatva állt a hetedik miskolci gól útjába. A későbbiekben az eredmény már nem változott, Miskolcon sokáig fogják emlegetni ezt a győzelmet, Dunaújvárosban pedig igyekeznek majd minél előbb elfelejteni.

Majoross Gergely, vezetőedző, Miskolc: “A mai játékunk 50 percig közel volt a kiválóhoz. Tíz percre letértünk a helyes útról, de időben észrevettük, hogy milyen veszélyes, ha kiengedünk. Utána megint felpörögtünk és végül megérdemelt győzelmet arattunk.”

Donald Maclean, vezetőedző, Dab.Docler: “Nagyon gyengén játszottunk ma, a Miskolc megérdemelten győzött.”

Erste Liga, Miskolci Jégcsarnok, 1000 néző. Játékvezetők: Halassy, Kincses, Muzsik, Soltész.
Bálizs: 100% (Duschek)
K
Sevela: 82,9% (Kalnins)
Boyle, Dudas, Nagy K., Cohen, Becze
1
Pozsgai, Hüffner, Papp, Azari, Szappanos
Gőz, Dósa, Hajós, Tóth, Dansereau
2
Martine, Mestyán, Pavuk, Peterdi, Galanisz
Sagert, Vojtkó, Popovics, Láda B., Miskolczi
3
Nagy R., Erdélyi, Somogyi, Gröschl, Kiss Á.
Ritó, Budai, Roczanov, Szilágyi, Fliszár
4
Hruby, Léránt, Kovács, Szepessy M., Magosi
Majoross Gergely, Mart Eerme
E
Donald MacLean
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 06:30 MIS Becze Cohen Boyle
2-0 09:34 MIS Hajós Tóth Dansereau
3-0 13:13 MIS PP Hajós Gőz Tóth
4-0 32:00 MIS Miskolczi Popovics Sagert
5-0 38:40 MIS PP Cohen Becze Dudas
6-0 51:52 MIS Láda B. Fliszár Gőz
35 Kapura lövések száma 25
31 Kiállításpercek 41

A Miskolc–DAB képes összefoglalója

   

A Miskolc–DAB góljai

   

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum