A videobíró is megszakíthatja a játékot

 

De továbbra sem lehet visszanézni a kapusakadályozást. Kedden Torontóban tanácskoztak a liga GM-jei, hogy az eddigi tapasztalatok alapján megváltoztassanak szabályokat.

Első lépésben a hosszabbítások előtti jégfelújítást törölték el. Ettől a szezontól ugyanis úgynevezett száraz jégfelújítást kellett tartani az ötperces hosszabbítások előtt, de a jég minőségének javítása nem hozta meg a várt eredményt, vagyis a szétlövésekben eldőlt mérkőzések számának csökkenését, viszont jelentős időtöbblettel járt és megtörte az izgalmak fokozódását, így ezt ezentúl nem kell elvégezni. Helyette annyi takarítás lesz csak a jégen, mint a televíziós reklámok szüneteiben. Sőt a szétlövések előtt sem tartanak jégfelújítást, csak négy sávban a pálya közepén.

További fontos változás, hogy ha a korong áthalad a gólvonalon, de a játékvezető nem látta, vagy nem biztos benne, hogy átment teljes terjedelmével, akkor a videóbírónak nem kell megvárnia az első játékmegszakítást, ha a felvételek alapján egyértelmű a helyzet. Ebben az esetben a Torontóban székelő videóbíró is megszakíthatja a játékot, nem kell a következő játékmegszakításig várni.

A general managerek leghosszabban a kapusakadályozásokról vitatkoztak, egészen pontosan arról, hogy lehessen-e videóbírót alkalmazni az ilyen esetek megítélésénél. A dolog nem annyira egyszerű, mint amilyennek az elsőre tűnik. Ennek szemléltetésére Colin Campbell, a tárgyaláson részt vevő egy NHL-vezető hat esetet mutatott a múltból, majd arra kérte a jelenlévőket, hogy ítéljék meg azokat. Három esetben szinte egyöntetű volt a vélemény, de a maradék három esetben nem tudtak megegyezni a menedzserek. Márpedig ha bevezetik a videóbíró-rendszer alkalmazását, arra csak akkor kerülhet sor, ha minden részlet tiszta és egyértelmű, a folyamat jól szabályozott, a hiba előfordulásának lehetősége a lehető legkisebb. Így ez egyelőre további finomításokat igényel.

Szintén szóba került az AHL hosszabbításában alkalmazott új szabályok átvétele. Mint ismeretes, az idei szezontól az AHL-ben a hosszabbítás első fele zajlik csak 4 a 4 elleni játékban, majd a harmadik perc utáni első játékmegszakítást követően három-három mezőnyjátékossal folytatják a csapatok. Mint arról már mi is beszámoltunk, az új rendszer bevált: november 10-ig 36 meccs jutott el a hosszabbításig, amelyek közül mindössze 6 esetben nem hozott az eredményt és került sor szétlövésekre. A GM-ek azonban megállapodtak abban, hogy korai lenne még az eddigi tapasztalatokból messzemenő következtetéseket levonni, ráadásul az AHL-ben hét perc a hosszabbítás, míg az NHL-ben csak öt perc.

Stephan Quintal, a liga játékosok biztonságáért felelős bizottságának elnöke szintén megtartotta előadását az idei tapasztalatokról. A prezentáció fókuszába a térdsérülések kerültek, amikor a két játékos térdei találkoznak. Mint Quintal elmondta, átlagban 24 mérkőzésenként egyszer fordul elő ilyen, ám idén ez 14 meccsenként fordul elő. Eddig csak akkor függesztettek fel játékost, ha az esetből sérülés is lett, ám előfordulhat, hogy Quintal a jövőben, megelőző szándékkal, lejjebb viszi a toleranciaszintet.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum