Pillanatokon belül zárul az EBEL-próbaidőszak

   

Szerda délig lehet próbajátékosokat a nevezési listán tartaniuk az EBEL-kluboknak, aztán már életbe lép az a szabály, amely korlátozza a játékoskeretben tett változtatásokat a szezon további részében.

Összefoglaljuk a tudnivalókat és körbenézünk több csapat háza táján is. Ebben segítségünkre szolgál az is, hogy az amúgy szupertitkosan kezelt pontértékek nyilvánvalóan az újságírók széles körében is ismertek.

November 19-én 12 óra után az EBEL-csapatok játékoskeretének összesített pontértéke nem haladhatja meg a 60 pontot. A játékosigazolásokra onnantól az a szabály vonatkozik, hogy amennyiben a szezon további részében egy csapat pontértéke eléri a 60 pontot, vagy a keretben az 1991-ben vagy az előtt született hazai és az import játékosok száma eléri a 22-t, akkor azt követően a szezon folyamán már csak 3 változtatási lehetőség van a keretben (ezen felül még egyszer, a kapusposzton lehet változtatni). Mivel bármelyik feltétel teljesülése korlátozza a továbbiakban a cserék számát, ezért elemi érdeke a keresgélés lehetőségét fenntartani szándékozó csapatoknak az összpontszámot 60, és ezzel egyidejűleg a légiósok és a 23 évesnél idősebb hazai játékosok létszámát 22 alatt tartani.

Sportszerű nehezítés a feladatban, hogy azok a tryout-szerződéssel rendelkező játékosok, akiknek november 19-én 12 órakor érvényes eltiltásuk van, azok pontértéke az eltiltás lejártáig továbbra is terheli a csapat pontszámkeretét, anélkül, hogy szerepelnének a játékoslistán. Ez nem kevés trükközést kívánhat meg, hiszen ezen játékosok mellett olyanok is belekerülhetnek a szórásba, akiket egyébként nem küldenének el. Ráadásul emiatt más játékosokat várólistára kell tenni, azaz nem tudják nevezni egészen a büntetés leteltéig.

Ha úgy gondolják nyájas olvasóink, hogy bonyolult így ez az egész szabály, akkor megnyugtatjuk őket, igazuk van. Ezek után lássuk, hol mi a helyzet a játékosfronton.

AVSG99 4

A Bolzano helyzetéről külön cikkben emlékeztünk meg. Találgatások szerint veszélyben van Guntis Galvins, Roland Hofer és Philip DeSimone munkahelye. Ha valóban elküldik őket, 9,5 pont szabadulna fel, és ha igazak az Alto Adige értesülései a pontértékekről, akkor 53,5 pontra csökkenne a keret értéke. Ugyanezek a hírek természetesen az érkező helyettesek személyét is tudni véli. Ezek szerint Tyler Scofield, Luca Frigo és Kevin DeVergilio érkezhetne. Közülük Scofield 4 pontos, Frigo viszont 21 évesként 0 pontos, az amerikai-olasz kettős állampolgár DeVergilio így maximum 2,5 pontot érhetne. Ez ? látva a honosított játékosok pontértékeit ? minden további nélkül elképzelhető. A matek egy helyen azonban mégsem stimmel: az elküldendők listáján 2 védőt és 1 csatárt tippelnek, az érkezők közé viszont 3 csatárt, hátul vékonyan maradhat a bajnokcsapat.

A hokis berkekben remekül értesült Kleine Zeitung sorra veszi az osztrák csapatokat is, természetesen a pontértékekkel együtt.

Ezek szerint a Villach Sean Ringrose és Francois Fortier elengedése után immáron csak 58,5 ponton áll, így voltaképp nyugodtan szemlélheti az eseményeket. Az újság úgy tudja, a klubnál azon gondolkodnak, hogy a védelemben hajtsanak végre minőségi cserét. A döntést azonban nem akarják elsietni, a lapnál a következő hetekre saccolják annak időpontját.

Egy csarnokkal odébb, Klagenfurtban úgy tudni, senkit nem fognak hazaküldeni. Ha azonban leigazolják a tryout időszak végén hozott André Deveaux-t, akkor két légiósnak a lelátóra kell ülnie, hogy a klub ne csússzon túl a 60 pontos határon. A legesélyesebb jelöltek arra, hogy a készenléti állományba kerüljenek: Kim Stömberg, Kyle Wharton és Luke Pither.

A legnagyobb mértékben a Graz élt a try-out szabály adta szabadsággal. Volt olyan isdőszak is, hogy 19 légióssal 80 pont főlé csúszott a stájerek keretének összpontszáma. Nyolc játékostól már korábban elbúcsúztak, ma pedig bejelentették, hogy a próbajátékosok közül szerződést kap Stephen Werner, Marek Zagrapan és Tomas Petruska. Hogy ne csússzanak túl a limiten, két importnak kell elhagynia a klubot ? jósolta a Kleine Zeitung, és mit tesz az ég, pont így is történt ?, a fiatal szlovén kapus, Jakob Raisp csak az EBYSL-ben fog védeni ebben a szezonban, míg a dél-afrikai és kanadai útlevéllel rendelkező Willie Coetzee távozni kényszerült.

A Salzburg a korábbi években megszokotthoz képest nagyon visszafogott volt a játékospiacon, ennek ellenére meg kell kurtítsa a keretet szerda délig. Egy viszonylag könnyen meghozható döntés, hogy a tehetséges szlovén kapust, a sérült Luka Gracnart addig semmiképpen nem nevezik, amíg fel nem épül. Dave Meckler csalódást okozott, ennek ellenére marad a szervezetnél, de a kevésbé kacifántos határokat megszabó DEL-ben az EHC Münchennél folytatja. Kyle Beach és Ben Walter is kezdheti pakolni a bőröndöt az újság szerint, amely még egy hazai játékos távozását is valószínűsíti.

A Vienna Capitals pár napja már megvált Hugh Jessimantől, nem fogják elhinni a kedves olvasók, ezzel a Kleine Zeitung szerint állítólag máris befér a 60 pontba a CHL-ben is brillírozó keret. Benoit Gratton egyelőre továbbra is az egészségével küzd, gerincsérülése következményeiből próbál felépülni. Ha ez nem sikerül neki, akkor máris van szabad hely még egy csatár számára, ilyen pofonegyszerű ez.

A Black Wings Linz keretében a válogatott alapemberének számító, 2006 óta a Linz szolgálatában álló, ám már 35 éves Gregor Baumgartner már a szezon elejétől fogva csak vésztartaléknak számított, így tudni lehetett, hogy a keretszűkítés egyik áldozata ő lesz. Így is történt, keddi bejelentés szerint lehúzzák a játékoslistáról, ám ennek ellenére a klub és Baumgartner tárgyal a közös folytatásról, egyelőre nem lehet tudni, milyen formában valósulhat ez meg. Baumgartner azért kaphatott legutóbb lehetőséget arra, hogy leüljön a cserepadra, mert a linzieket sérülések sújtották, rövidebb-hosszabb időre kidőlt Robert Lukas és Philipp Lukas, Mathias Iberer és Daniel Oberkofler is. Baumgartner mellett azonban még valakinek távoznia kell.

Valószínűtlen, hogy az Innsbruck túllépte volna a 60 pontos határt, írja a Kleine Zeitung. Christer Olsson kilenc légióssal egész ütőképes csapatot hozott össze, amelyik jobban muzsikál a liga néhány krőzusánál. Egyetlen igazolást jelentettek be a Cápák a próbaidőszak alatt, a szerződés nélküli Roland Kaspitzot szerződtették, nyilván jutányos áron. Több mozgásra nem is igen lehet számítani azok szerint, akik ismerik Olsson edző munkamódszereit.

Nem ilyen egyszerű a helyzet a Dornbirn háza táján, ahol Exelby mester znojmói alakítása miatt az eltiltása végéig még 4 ponttal beleszámít a keretbe. Mivel a kanadai Podesva kiütésén kívül csak 82 percnyi kiállításával és -8-as mérlegével járult hozzá csapata teljesítményéhez, ezért a vorarlbergiek mindenképpen megválnak tőle, azonban helyére csak az eltiltás letelte után tudnak hozni valakit is.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum