A kapusjáték szabályai

 

Sevela Peter, a Dab.Docler kapusa az elmúlt néhány hétben kétszer is kikorcsolyázott a kapujából, ahol jégre került egy mezőnyjátékossal történő találkozás nyomán. Mit mond a szabály? Utánajártunk.

A két eset kapcsán kiderült, a gyakorlott meccsre járók sem ismerik pontosan a kapusjáték alapvető szabályait. Jó néhány kérdés merült fel az esettel kapcsolatban, ezért megkerestük Beck Péter, az IIHF és az MJSZ játékvezető-ellenőrét, segítségével becsukjuk a nyitott kérdéseket.

Alapvetően a 12. fejezet foglalkozik a kapusra vonatkozó szabályokkal. Elég sok specifikus részletet találni, 15 oldal az IIHF-szabálykönyvben, 103?117. oldal. A nyártól hatályos új szabálykönyv magyar fordítása még nem érhető el online.

Ha a kapus elhagyja a kapuelőteret, nem támadható-e ugyanúgy, mint bármely más játékos? Másképp fogalmazva a kapus a mezőnyben mezőnyjátékosnak minősül-e?

A kapus bárhol tartózkodik a jégen, tehát akár a kapuelőtérben, akár azon kívül, nem támadható szabadon, nem szabad leütközni, bodicsekelni. Külön szabálypont foglalkozik a kapus védelmével. Nem minősül mezőnyjátékosnak sohasem (183-as szabály i., ii. pontok). De ugyanakkor a kapusnak nem megengedett, hogy ütközzön vagy bármilyen akadályozzon mezőnyjátékost (183. vi.).

kapus 2

Mit mond a szabálykönyv a kapus elleni testjátékról, hol védett a kapus, hol nem az? Soha nem minősül mezőnyjátékosnak?

Mint az előző pontban írtuk, soha nem minősül mezőnyjátékosnak. De a kapuelőtéren belül még plusz védelmet élvez, ott játékos nem tartózkodhat. A szabálymagyarázatok értelmében a támadó csapat játékosának egyik korcsolyája sem érhet a kapuelőtérbe. Bármilyen kapcsolat a kapussal a kapuelőtéren belül büntetést von maga után (184. ii.). A támadó játékosnak mindent el kell követnie, hogy elkerülje az ütközést, illetve érintkezést a kapussal (183. iii.). A kapus visszatérését a kapuelőtérbe nem akadályozhatja játékos, ha megteszi, büntetni kell és az ekkor szerzett gól érvénytelen (184. iii.).

A kapus hol foghatja meg a korongot és hol nem, mi a szankció?

A kapus az alapvonal és a bedobókörök szélén lévő vonalkákat  összekötő képzeletbeli területen belül szabadon, bárhol megfoghatja a korongot. Az alapvonal mögött csak abban az esetben foghatja meg a korongot, ha valamilyen testrésze, praktikusan a lába, beér a kapuelőtérbe (214. szabály). Talán kevésbé ismert szabály, miszerint ha az ellenfél nem támadja a kapust, akkor ki kell adnia a korongot, nem okozhat korongtartással szándékosan játékmegszakítást, nem fagyaszthatja a korongot indokolatlanul.

kapus

A kapus hozzáérhet-e bottal az ellenfél csatárához, ha az közel megy hozzá? Fontos-e ebből a szempontból, hogy az ellenfél a kapuelőtérbe lép-e vagy kint marad?

Természetesen a kapus sem szabálytalankodhat semmiféle módon az ellenféllel, így a bottal sem. Ha ráüt az ellenfélre, gáncsolja, bottal löki, büntetni kell, hasonlóan a mezőnyjátékosokhoz.

Van-e egyéb fontos szabály, amit tudni kell a kapusjátékkal kapcsolatban, esetleg olyan, ami ritkán jön elő, pedig fontos?

A kapus nem avatkozhat játékba a piros középvonalon túl, azaz az ellenfél térfelén. A kapus nem mehet a cserepadhoz játékmegszakítás alkalmával, csak ha lecserélik.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum