Februárban szűkebb keret folytatja a felkészülést

   

Rich Chernomaz szövetségi kapitány értékelte a válogatott múlt heti munkáját, az EIHC-tornán látottakat, és az U20-as keretről is beszélt. Neveket is említett.

Hogy értékeli a budapesti négyes tornát?

Három nap alatt három mérkőzést játszottunk, ezalatt rengeteg értékes tapasztalattal gazdagodtunk. Jó volt az első meccs Dél-Korea ellen, biztos győzelmet arattunk, bár ehhez kellettek Rajna Miklós védései is. A második mérkőzésen voltak jó és rossz pillanataink, egy nagyon elrontott fél harmad elég volt a vereséghez. Úgy érzem, azon a mérkőzésen elsősorban a kapusok teljesítménye közti különbség döntött. Olaszország ellen ismét Rajna védett, és ismét jó teljesítményt nyújtott, örülhettem a jó emberelőnyös játéknak is. A lengyelek és az olaszok ellen a csapat megmutatta, hogy van karaktere, négygólos hátrányból zárkózott fel a végjátékra úgy, hogy ha egy kicsivel jobban használja ki a helyzeteket, még közelebb juthatott volna, illetve másnap kétgólos hátrányból egyenlített ki. De a vereségek nem a balszerencse számlájára írhatók, sajnos a hibáinkkal tettünk érte, hogy ne mi legyünk a győztesek.

HUNPOL2

Fotó: Mudra László (MJSZ)

A szurkolók még kísérleti csapattól is nehezen fogadják el a vereséget, milyen biztatót tudna mondani nekik e 3 nap után?

Nem a tornagyőzelem volt a legfontosabb ezen a hétvégén. Látni kell, hogy megváltozott a helyzet a magyar jégkorongban. Régebben alig több mint egycsapatnyi játékos jöhetett számításba a válogatottban, így minden tornán majdnem világbajnoki keret vett részt, mert az ő játékuk csiszolásán volt a hangsúly. Szerencsére gyökeresen mások a lehetőségeink most. Majdnem háromcsapatnyi játékossal kezdtük a felkészülést a hét elején, hiszen ma már ennyien kerülhetnek komolyan szóba a válogatottnál. A válogatott stábja pedig csak a nemzetközi szünetekben tud együtt dolgozni a játékosokkal. Meg akartuk adni mindenkinek az esélyt, hogy a közös munka során bizonyíthassa, helye van a válogatottban.

Lehet tudni, hogy a következő edzőtáborban és tornán, februárban milyen elvek mentén válogat majd?

Igen, megvan az elképzelésünk. Kezdjük az elején. Arra lehet számítani a jövőben is, hogy ahogy az egyre nagyobb létszámú fiatal generációk felnőnek, hasonlóan nagy létszám kezdi a szezont, és az első őszi tornákon sok új ember tűnhet fel. Nekünk gyakorlatilag két vagy három nemzetközi szünet áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy kiválasszuk a játékosoknak azt a csoportját, amelyik közül kikerülhet az a 20 mezőnyjátékos, akiről úgy gondoljuk, a világbajnokságon ők fognak tudni a legtöbbet hozzátenni a csapatunk teljesítményéhez. A válogatott következő összetartása februárban lesz, akkor a mostani tapasztalatok alapján egy sokkal kisebb keretet tervezünk meghívni. A szűkebb keret folytatja a közös felkészülést a világbajnokságra, amely nagyon embert próbáló feladatot jelent majd számunkra áprilisban.

HUNITA

Mond neveket az újak közül, akik közelebb kerültek a kerethez?

Nagy örömmel mondhatom, hogy ezen a tornán is voltak olyanok, akik korábban nem szerepeltek a válogatottban, ám most bizonyították, hogy adott esetben komolyan számításba jöhetnek. A honosításra várók közül Karol Csányi tette ránk a legmélyebb benyomást, nagyon nagy lehetőségek vannak benne. A már jelenleg is rendelkezésre állók közül nagyon elégedett voltam például Mestyán István munkájával. Említhetem Vincze Pétert is, akit az U20-as felkészülést követően vettünk a válogatotthoz, mert meg szerettük volna nézni, mit tud ebben a közegben nyújtani, és kifejezetten tetszett, amit mutatott, különösen, ha azt is számításba vesszük, hogy meglepetésként érhette ez a lehetőség őt.

Milyen következtetéseket tudtak levonni az egyhetes közös munkából, melyek az említésre méltó és egyben publikus pozitívumok és negatívumok?

A tanulságok között a legfontosabb, hogy úgy néz ki, egyelőre Rajna Miklós lehet az első számú kapusunk. Nagyon nehéz a helyzete, hiszen a klubjában nem játszik túl sokat. Persze, lehet extra munkát végezni az edzéseken, de ez nem ugyanaz, mint meccset játszani. Ugyanakkor nyilván nem kérhetem meg az edzőjét, hogy Rajna védjen és ne a csapat másik kapusa, hiszen ezzel beleszólnék abba, amiért nem én vállalok felelősséget. A Fehérvár ráadásul kitűnő szériában van, ami alatt főleg az import kapus védett.

Ha ki kellene emelnem pozitívumokat és negatívumokat a Négy Nemzet Torna tapasztalataiból, akkor a negatív oldalon a három legfontosabb az lenne, hogy túl sok büntetést szedtünk össze, ami jelentősen lerövidíti azt az időt, amikor megpróbálhatunk mi gólokat lőni. Sokkal jobban kellene mozgatni a korongot. Sokszor pepecseltek a játékosok, ezzel lassult a játékunk. Ha azt akarjuk, hogy az ellenfél alakzata szétzilálódjon, a korongot folyamatosan mozgásban kell tartanunk a saját ellenőrzésünk alatt, ha lehet, minél gyorsabban kell megjátszanunk. A harmadik ilyen pont a letámadás az ellenfél zónájában. Ebből jóval kevesebbet láttam, mint amennyit szerettem volna.

A pozitív oldalon említhetem, hogy a csapat igazán karakteres arcot mutatott. A lengyelek és az olaszok ellen is az utolsó pillanatig hajtott vesztes állásban, ez a lengyelek ellen a nagy arányú vereségből szoros eredmény eléréséhez volt elég, az olaszok ellen pedig kétgólos hátrányból egyenlítettünk ki a végjátékban. Jónak értékelem az emberelőnyök kihasználását is, és végezetül a harmadik legfontosabb pozitívum az, hogy rengeteg játékossal dolgozhattam együtt, ez segített abban, hogy tisztuljon a kép a folytatásra.

HUNITA2

Mivel a felnőttek mellett az U20-asokkal is egész héten együtt dolgozott, nem kerülhetjük meg a kérdést: mi a benyomása a decemberi vb-re készülő juniorokról?,Közülük hányan lehetnek ott februárban a felnőttkeretben?

A juniorválogatott a felnőttekkel párhuzamosan készült, és ott is láttam olyanokat, akik akár már a közeli jövőben a felnőtt válogatottnál is számításba jöhetnek. Legalább 5-6 csatár, 3-4 védő és kapus is esélyes lehet erre, bár természetesen nem mindenki kaphat közülük meghívót már a legközelebbi felnőtt összetartáson. De meglepődni sem kell, ha lesznek ilyenek. Vincze Péter meghívása is azt  jelezte, aki jól dolgozik, az előtt megnyílhat az út felfelé. Nagyon fontos tudni, hogy a felnőtt és a juniorválogatott is részese annak az egymásra épülő képzési rendszernek, amely az alsóbb korosztályoknál Glen Williamson kollégám vezetésével működik, és amelynek az a célja, hogy minél képzettebb, jobb játékosok kerüljenek az egyes nemzeti csapatokba, és amely igyekszik folyamatosan kísérni, képezni és gondozni a tehetséges játékosokat a kölyök korosztálytól a felnőttig. A legfiatalabbaktól a felnőttekig egységes rendszerben gondolkodunk. Nagyon fontos, hogy nőjön azoknak a száma, akik a látókörünkbe kerülhetnek, hiszen az állandó versenyhelyzet kényszerít a fejlődésre. Ez pedig nemcsak a válogatottak, hanem az egyes játékosok javát is szolgálja.

FELNŐTT FÉRFIAK.

Az EIHC-torna programja:

november 7., péntek, 15:30 Lengyelország–Olaszország 3-2
november 7., péntek, 19:00 Magyarország–Dél-Korea 6-1
november 8., szombat, 14:30 Olaszország–Dél-Korea 3-4 b.
november 8., szombat, 18:00 Magyarország–Lengyelország 4-6
november 9., vasárnap, 14:30 Dél-Korea–Lengyelország 6-3
november 9., vasárnap, 18:00 Magyarország–Olaszország 3-4 b.

A magyar válogatott novemberi EIHC-kerete:

Név Szül. év Csapat
Kapusok:
Bálizs Bence 1990 Miskolci Jegesmedvék
Duschek Dávid 1988 Miskolci Jegesmedvék
Rajna Miklós 1991 Fehérvár
Védők:
Gőz Balázs 1992 Miskolci Jegesmedvék
Hüffner Adrián 1986 Dab.Docler
Martine Nathan 1988 Dab.Docler
Mestyán István 1989 Dab.Docler
Orbán Attila 1990 Fehérvár
Pozsgai Tamás 1988 Dab.Docler
Reiter Attila 1994 Fehérvár
Szirányi Bence 1988 Fehérvár
Tokaji Viktor 1977 Fehérvár
Vas Márton 1980 Löwen Frankfurt (GER-2.)
Támadók:
Benk András 1987 Fehérvár
Csányi Karol 1991 UTE
Dubek Vladimir 1981 FTC
Hári János 1992 Modo (SWE)
Kovács Csaba 1984 Fehérvár
Magosi Bálint 1989 Fehérvár
Metcalfe Tyler 1984 Miskolci Jegesmedvék
Nagy Krisztián 1994 Miskolci Jegesmedvék
Rafaj Attila 1988 FTC
Sárpátki Tamás 1994 Fehérvár
Sebők Balázs 1994 Karpat (FIN)
Sikorcin Ladislav 1985 Fehérvár
Sofron István 1988 Krefeld Pinguine (GER)
Turbucz Martin 1994 UTE
Vas János 1984 Slavia Praha (CZE)


A felnőtt válogatott stábja, 2014/15:

Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
Edzők: Majoross Gergely, Diego Scandella, Sille Tamás
Kapusedző: Gary Clark
Erőnléti edző: Puskás Sándor
GM: Nagy Attila
Csapatvezető: Imre Lajos
Orvos: Majzik Ernő, Tóth-Bagi Zoltán
Gyúró: Bagonya Imre, Sashalmi Tamás
Felszerelésmenedzser: Kéri Rudolf, Nagy Patrik (és ezen a héten Robin MacDonald)

Cimkék: , , , , ,

Összes (69)

Utolsó hozzászólások

 1. Kicsi Tsige
    #64
  Kicsi Tsige,   

  Én a kapus kérdésben nem értek egyet Rich-el. Azt mondja ezen a tornán nem az eredmény volt a fontos, de mégis Rajna két meccsen is végig védett. Én szívem szerint Bálizsnak adtam volna az utolsó meccset hogy rendes felkészüléssel mire ment volna. Mert tudjuk hogy becserélve azért még sem ugyanaz. Mondjuk azt sem értettem miért nem kért időt a kapus csere alkalmával hogy Bálizs bemelegítsen. Gyorsba kaptunk is 3 gólt.

 2. csiszi
    #65
  csiszi,   

  Sárpátkinál több lehetőséget kap a Volánban Nemes és Németh is, mégsem voltak ott a tornán. Szóval a Fehérvárra fogni a beválogatását elég logikátlan.

 3. csiszi
    #66
  csiszi,   

  @Kicsi Tsige: Az számomra is tök homály, hogy Bálizson mi nem tetszik neki. Valamelyik cikk alatt írtam is, hogy kiváncsi lennék, milyen szempontok szerint van szerinte Rajna Bálizs előtt.

  Egyébként Bálizs szerintem ott van, mint pár éve Hete: nagyon jók az adottságai, de néha elizgulja/túlkombinálja. Neki is kéne pár külföldi év, hogy önbizalomtól duzzadva kivédje mindenki szemét. Remélem összejön neki hamarosan.

 4. Anke
    #67
  Anke,   

  @csiszi: Persze, hogy nem voltak ott a tornán: Csányi kanadai (WTF?) felmenői miatt kiszorultak:)
  Még jó, hogy Csányit (akarata ellenére) kényszerítették, hogy válogatott legyen, így az első adandó alkalommal meg fog szökni a fogságból, és Nemes meg Németh is bekerülhet.

 5. Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit
    #68
  Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit,   

  @csiszi: nyugivan, a volanozas, mint hokiszurkoloi nepszokas, aprilis kornyeken divatos. most ilyenekre kar idot pazarolni, de meglesz majd :P

 6. Raon
    #69
  Raon,   

  @Lazlee: ha jól értem, akkor ez itt majdnem olyan volt, mint egy vicc :)

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 19., szerda
ROM 17:30 BRAPRO 13-1VÉGE
ROM 17:30 GALSCC 4-3VÉGE
MK 18:00 DABAVS 3-1VÉGE
MK 18:00 UTEMAC 2-3 HVÉGE
U20 18:40 AVSZEG 15-0VÉGE
U20 18:40 KMHDHK 1-4VÉGE
EBYSL 19:00 VICMAC 2-5VÉGE
MK 19:00 FTCMIS 4-3 HVÉGE
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KK 15:30 MISJES 4-1VÉGE
MOL 18:00 DHKFTC 5-1VÉGE
MOL 18:30 BRASCC 4-2VÉGE
MOL 18:30 TITBEO 4-3 HVÉGE
KK 19:00 GALTYC 0-12VÉGE
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB ÉLŐ
EBJL 14:30 RBSAVS ÉLŐ
KK 14:30 MISGAL 1-0ÉLŐ
EBJL 16:00 KACVAS 
EBJL 16:00 MARMAC 
EBJL 16:10 VSVETO 
EBYSL 16:10 VASZNO 
EBJL 16:25 OHCUTE 
EBEL 17:30 AVSHCB 
EBJL 18:00 VICDMJ 
EBYSL 18:00 RBSAVS 
KK 18:00 TYCJES 
EBYSL 18:15 TRKMAC 
MOL 18:30 DABMAC 
október 23., vasárnap
NHL 01:00 BOSMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 CGYSTL 
  • SPÍLER TV
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBYSL 11:30 HCIAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBYSL 17:30 SLLHKB 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk