Mindenki világsztár akarjon lenni

 

Még mindig az a baj, hogy fejben nem vagyunk elég jók. Azari Zsolt, a Dab.Docler elnöke szókimondóan értékelte a klubszezon eddigi eseményeit. A kupakudarc nyomán mentális tréningek jöhetnek, mert a klubnak nem hokiipari szakmunkásokra, hanem elhivatott sportolókra van szüksége.

Szurkolói szempontból már értékeltük a csapat Kontinentális-kupán nyújtott teljesítményét. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy klubelnökként hogyan látta a történteket és mik voltak a legfontosabb tanulságok?

Azzal érdemes kezdeni, hogy egyértelmű csalódás volt a szereplésünk. Amikor augusztusban elkezdtük a munkát, a legfontosabb szakmai célunk a Kontinentális Kupában való jó szereplés volt, ehhez képest a második körből sem jutottunk tovább. Úgy láttam, hogy ennek oka elsősorban abban keresendő, hogy a játékosokból hiányzott az a plusz, ami az ilyen tornák megnyeréséhez kell. Előzetesen arra számítottunk, hogy lesznek olyan játékosok, akik fel tudnak majd nőni a feladathoz és olyan extra teljesítményt nyújtanak, ami adott esetben meccseket is képes eldönteni. Ez hiányzott, márpedig hiába vagyunk jók csapatként, ahhoz hogy tovább tudjunk lépni, ez kevés.

Azari DAB MOL sajtaj

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Mi volt ennek az oka?

Meglátásom szerint ez egy régi probléma, még mindig az a baj, hogy fejben nem vagyunk elég jók. Erre próbáltuk az új edzőnket is felkészíteni a nyáron, de az az igazság, hogy ezt előre nem lehet modellezni, Donald MacLean most tapasztalja meg, hogy ez mit is jelent. Szinte nincs is olyan meccsünk, ami után ne mondaná el, hogy most sem játszottunk hatvan percen keresztül azonos hőfokon. Brassóban is szomorú volt látni, hogy sehol nem tartunk ezen a téren. Már Stephan Lundh is jelezte, hogy azokkal a játékosokkal nem tud mit kezdeni, akik nem akarnak nyerni, ezt nem tanítják a svéd jégkorong-akadémián.

Mi lehet a megoldás?

Konzultáltam szakemberekkel, akik egybehangzóan a coaching módszer szerepére hívták fel a figyelmemet, mint a mentális fejlesztés egyik leghatékonyabb eszközére. Ennek lényege, hogy a tréningek során a játékosokat rávezetik a problémákra, eljutnak odáig, hogy ki tudják azt mondani, ami az első lépés a megoldás megtalálása felé vezető úton. Úgyhogy ilyen mentális tréningekkel fogjuk kiegészíteni a felkészülési programunkat, melynek egyben csapatépítő szerepe is lesz, hiszen mindeközben az is világos, hogy az egyéni szerepvállalás mellett csak csapatként tudunk fejlődni. De végső cél a játékosok belső késztetéseinek, a belső hajtóerőnek a feltérképezése és fejlesztése. Fel kell mérni, hogy kinek mi zajlik le a fejében. Ki milyen céllal jár edzésre, ki milyen céllal játszik a mérkőzéseken, ki milyen céllal éli a profi sportolói életét. Mindent megtesz annak érdekében, hogy egyénileg és csapatként is jobb legyen, vagy csak a legkényelmesebb pénzkereseti lehetőségként tekint a karrierjére. Az a cél, hogy ebben a csapatban csak olyan jégkorongos játsszon, aki világsztár akar lenni. Ez egyelőre még nem mindenkinek világos, helyenként elképesztően fegyelmezetlenül játszunk, amit jól mutatnak a kiállítások is. Ha valaki megsértődik a játékvezetőre és ezért összeszed egy tízperces fegyelmi büntetést, az vagy annak a jele, hogy fejben nincs ott a mérkőzésen, vagy hogy nem fontosak számára a csapat céljai. Ezen változtatnunk kell.

DAB

A nemzetközi kupában nyújtott teljesítmény következménye volt a két légiós, Hrdel és Martinka elküldése is?

Pontosítanék, nem küldtünk el senkit. A torna után leültem az edzőnkkel, aki megerősítette azt a benyomásomat, hogy a légiósaink nem tűnnek ki a magyar játékosok közül. Ezzel pedig nem volt arányban a fizetésük, amely bizony átlagon felüli volt. Úgyhogy ennek megfelelően csökkentett fizetést ajánlottunk nekik, amellyel nem tűntek volna ki a bérlistáról sem. Ezt ők nem fogadták el, így közös megegyezéssel elváltak útjaink. Mindkét játékos esetében megvoltak az emberi okai, amiért visszafogottabban teljesítettek, de egy bizonyos ponton túl klubelnökként ezekre én nem lehetek tekintettel. Szerencsére főszponzorunk miatt olyan anyagi helyzetben vagyunk, hogy pénzügyileg megengedhettük volna magunknak, hogy maradjanak, de ár-érték arányban nem hozták azt, amire számítottunk. Ezzel kapcsolatban azt is fontos megértenie mindenkinek, hogy a stabil anyagi háttér nem egyenlő azzal, hogy szórjuk a pénzt. Mi komolyan gondoljuk a szlogenünket: Jégkorong tisztán! Ez pedig a felelős gazdálkodással kezdődik, elnökként ez nekem amúgy is erkölcsi kötelességem a főszponzorunk felé. Másrészt a csapat moráljának sem tesz jót, ha tartós egyenlőtlenségek vannak a csapatban, ha nincs meg az a bizonyos ár-érték arány.

DAB KK 2

A csapat a gondok ellenére egyelőre vezeti a MOL Ligát. Minek köszönhető ez?

Természetesen az, hogy a problémákról beszélünk, nem azt jelenti, hogy mindent rosszul csinálunk. Arról van szó, hogy minden nap előrébb kell lépnünk, arról van szó, hogy mindent lehet és kell is még jobban csinálni. Arról van szó, hogy el kell hitetni a sportolóinkkal, hogy saját kezükben van a sorsuk és a legnagyobb hibát vétik, ha hagyják elmúlni az időt csak úgy. A magam részéről biztos vagyok benne, hogy képesek leszünk jó példát mutatni a környezetünknek, képesek leszünk bebizonyítani, érdemesek vagyunk a kitüntetett figyelemre, és ha ez így lesz, akkor a játékosaink helyt fognak állni a válogatottakban, csapataink pedig az aktuális bajnokságokban, mindenki legnagyobb örömére.

Cimkék: , , ,

Összes (35)

Utolsó hozzászólások

 1. gogosz
    #30
  gogosz,   

  @hüjeliba: Az utolsó bejegyzéseden kívül egyetértek. De azért ne felejtsük el, hogy tavaly például a szuper és a magyar kupa meccseken viszont keményen odatettük magunkat amikor kellett. Ez is azt bizonyítja, hogy megvan a potenciál, csak nem MINDIG tudjuk kihozni magunkból.

 2.   #31
  csupacsupi,   

  Szerintem nem aválogatott válogatási elveiről kívánt az elnök véleményt mondani,inkább a kontikupa kudarca késztette szigorúbb kritikára . Jogos elvárás a profizmus ha a körülmények is profik...azok nem? :)

 3.   #32
  miklossy,   

  érthető, hogy sokan igyekeznek ezt a válogatottsággal összekötni. én magam hosszú évek alatt is képtelen voltam a legkülönbözőbb szövetségi kapitányok válogatási szempontjaiban bármilyen logikus rendszert felfedezni. és miután alkatilag nem vonzódom a nagyon bonyolult magyarázatokhoz, ezért arra jutottam, hogy ez azért van, mert nem értek hozzá és nincs annyi információ a birtokomban. most azt látom, hogy talán azok kerülnek be, akiket adott pillanatban legjobbnak lát a kapitány. ehhez a brassói kuparészvétel és az azt követő hullámvölgy (ami tavaly is megvolt) nem teremtette meg az ideális feltételeket. másrészt azt látom, hogy edzői szempontból szinte teljesen mindegy, hogy x-et hívja-e be z helyről vagy y-t hívja be v-ről. az edzők ugyanis - szintén klubszimpátiától vagy akár nemzetiségtől függetlenül - hajlamosak úgy gondolni, hogy ők itten a császárok, az ő feladatuk, hogy kitalálják, megtervezzék azt a játékrendszert, amely a rendelkezésre álló képességeket a leghatékonyabb módon segíti a legjobb eredmények eléréséhez. ha mindenki 60 percen keresztül betartja a taktikát, akkor nyer a csapat, a taktika betartására pedig a magyar jégkorongban akár 60 játékos is képes lehet, nincsenek akkora különbségek, főleg a 3-4. sorra pályázók között, hogy a válogatás annyira fontos lenne. ez persze egy játékosnak rosszul esik, a szurkolóknak szintén, de ez van. vagy nem és ebben is tévedek.

 4. Raon
    #33
  Raon,   

  @gogosz: ez egy jó kérdés. Én elég naiv/idealista vagyok ezen a téren (hallod, elkényeztetettecku, de ezt már neked is mondtam vagy százszor :) ), és mivel jópárszor jártam már úgy, hogy felültem egy-egy jól hangzó elméletnek, aztán nem győztem javítani magam, igyekszem óvatosabban állást foglalni.

  Szerintem azt sosem fogjuk megtudni, hogy ha mennek, milyen lobbik mennek a háttérben (és ez talán jobb is így), de az biztos, hogy ha van ilyen támadási felület, az mindenképpen megoldandó problémát jelent. És ami morbid, hogy a megoldás talán nem véletlenül nem akar összejönni.
  Többen, többször hangot adtak már annak, hogy a régi generáció által kitaposott út az újak számára nem biztos, hogy lineáris előrelépési lehetőségeket jelent. Egyrészt kicsit "hozzászoktunk" ahhoz, hogy a régiek sokszor kb. a lehetetlenből, irdatlan munkával mi mindent elértek - lehet, hogy ezt még most sem látjuk-értékeljük eléggé, és majd csak akkor kerülhet minden a helyére, amikor mindenki új lesz, és ott lesz előttünk egy másfajta példa.

  És hát van az a törvényszerűség, hogy aki "beleszületik a jóba", az egyszerűen elképzelni nem tudja, hogy ami számára most természetes, azért régen milyen küzdelmeket kellett folytatni, és így mennyire más értéke volt. Ilyenkor jöhet elő az, hogy ha valaki az extra tehetségét a helyzete könnyítésére használja, és nem teszi bele ugyanazt a munkát, mint pl. a régiek (mert nekik nem volt más választásuk), akkor rossz esetben csak örök ígéret maradhat. Ez az, amivel szerintem semmilyen vezető nem tud mit kezdeni, talán nem is lehet. Ha a belső motivációs tényezők nem működnek, akkor külsőleg erre elég nehéz bármit is rápakolni (esetleg olyan új kihívásokkal, mint pl. egy másik bajnokság erősebb mezőnyében helytállni).

  Nekünk innen nézve óriási szerencsénk van az Ebellel, mert ilyen gondok nálunk is rendre előjöttek-jönnek, de csak egyéni példákkal, és a többség még mindig előrefelé tud menni.

 5. Raon
    #34
  Raon,   

  @miklossy: ez így szerintem is logikus

 6. Raon
    #35
  Raon,   

  @hüjeliba: a potenciál kapcsán igazad van, és a versenyhelyzetes kérdésed is elgondolkodtató

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EWHL 16:00 KMHSAE 3-2 HVÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
NHL 01:30 MTLPHI 
  • SPÍLER TV
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk