Új játékosokkal, új stábtagokkal, új reményekkel

   

Az MJSZ megtartotta a Négy nemzet torna előtti sajtótájékoztatót, megkaptuk az erről szóló közleményt.

“A 2014–15-ös idény első felnőtt férfiválogatott-eseményének, a Négy Nemzet Tornának a Jégpalota ad otthont, ahol megfiatalított nemzeti csaptunk várja Dél-Korea, Lengyelország és Olaszország válogatottját – áll a sajtóanyagban. – Az áprilisban, Gojangban megrendezett divízió 1/A csoportos világbajnokság után először lép fel hazai pályán a magyar válogatott – új játékosokkal, új stábtagokkal, új reményekkel.

Tovább fiatalodik a válogatott

A hároméves szerződéssel megbízott Rich Chernomaz szövetségi kapitány második teljes szezonját kezdi a válogatott kispadján, és folytatja a munkát a generációváltáson áteső csapattal. A szövetségi kapitány mellett továbbra is Majoross Gergely, Sille Tamás és Diego Scandella dolgozik segédedzőként, ám a háttérstáb kibővült. Ennek legfőbb oka a szövetségi kapitány folyamatos törekvése a fejlődésre, az eddigi stábtagok munkájának könnyítése, illetve a felkészülés a jövőre, a válogatott mellett dolgozók utánpótlásának a nevelése.

Az áprilisi divízió 1/A csoportos világbajnokságon gyűjtött tapasztalatok kiértékelését követően a stáb továbbra is keresi a pozíciókra a legmegfelelőbb játékosokat, ezért is állhatott össze minden idők legnagyobb, 60 főt számláló kerete a Négy nemzet torna előtti edzőtábor elején. A háromnapos esemény a szezon egészére és a 2015 tavaszán Krakkóban megrendezendő vb-re nézve is kulcsfontosságú információkkal szolgálhat.

Az EIHC-tornára Káposztásmegyerre érkező riválisok nem ismeretlenek számunkra, hiszen mindegyik válogatottal több ízben találkoztunk a közelmúltban. Legelső NNT-s ellenfelünk, Dél-Korea zsákbamacska: bőven okozott nekünk fejfájást a 2011-es és 2013-as, Papp László Budapest Sportarénában rendezett vb-ken, hiszen előbb úgy nyertünk 6–3-ra, hogy az 51. percben még csak döntetlenre álltunk, tavaly pedig háromgólos vezetés után végül a szétlövésben veszítettünk, 5–4-re. Idén tavasszal, Gojangban aztán helyre tettük a dolgokat, és 7–4-re győztünk. A távol-keletiek most jelentős kanadai erősítéssel, az eddigi három helyett négy honosított észak-amerikaival próbálnak a gyorsaság mellé fizikai erőt párosítani.

Lengyelország számára áldásként hatott Vjacseszlav Bikov játékosként olimpiai, edzőként kétszeres világbajnok, illetve KHL-győztes szakmai felügyelete. Elég visszagondolni a tavalyi Négy Nemzet Tornán lezajlott találkozónkra, amelyen csak a szétlövésben tudtunk felülkerekedni. Az olaszok mellett lengyel barátainkkal is szembenézünk majd a 2015-ös vb-n, ráadásul Krakkóban.

A Négy nemzet torna zárómérkőzésén Olaszország lesz az ellenfelünk, amely egyértelműen a mumusunk, hiszen 2011-ben és 2013-ban is letaszított minket az A csoportba jutást ér pozíciókról. Ezúttal viszont már nem a Kanadából honosított játékosok sokaságával, hanem az olasz gyártmány-szlogen jegyében a hazai bajnokság hazai reménységeivel építik a válogatottat, és igyekeznek megnehezíteni a dolgunkat.

Válogatottakon átívelő munka

Magyarország ebben az idényben is otthont ad a junior és ifjúsági világbajnokságoknak, ráadásul az előző szezonbelinél eggyel-eggyel magasabb szinten, hiszen legutóbb mindkét együttesünk megszerezte divíziójában az aranyérmet, és feljebb léphetett. 2014. december 14. és 20. között Dunaújvárosban rendezik az U20-as divízió 1/B, 2015. április 12. és 18. között pedig Debrecenben az U18-as divízió 1/A vb-ket. Rich Chernomaz feladata nem kisebb ezen a héten, mint a felnőtt és a U20-as válogatottak párhuzamosan zajló tornáin a szakmai irányítás. A juniorválogatott vezetése egyben lehetőséget ad a hosszú távú távon építkezésre, a korcsoportokon átívelő stratégia mentén. A szövetségi kapitány folyamatos konzultációt folytat Glen Williamsonnal, aki az U18-as és U16-os válogatottunk mellett a teljes utánpótlás szakmai vezetője.

Szép és értékes díjak

A Négy nemzet torna nemcsak a felkészülésről és a presztízsről szól, hanem a szép és értékes díjakról is, a Kalocsai Porcelán Manufaktúra jóvoltából gyönyörű porcelán-trófeákat kapnak a mérkőzések legjobbjai, és a három résztvevő válogatott is, természetesen a legnagyobbat a győztes.

Idén is Hokipédia!

A Magyar Jégkorong Szövetség ebben a szezonban is jelentkezik szakmai kiadványával, amely a teljes hazai jégkorong-életet hivatott bemutatni. A kiadványban az MJSZ-ről, mindkét nem felnőtt és korosztályos válogatottjairól, illetve az inline-csapatról, a Mol Liga teljes mezőnyéről, továbbá a külföldi bajnokságokban induló felnőtt és korosztályos csapatokról, illetve az összes hazai bajnokságról található számos információ, illetve interjú a főszereplőkkel. A kézikönyvben fellelhető továbbá az összes Magyarországon bejegyzett egyesület és jégpálya legfontosabb adatainak jegyzéke. A 120 oldalas kötetet szenzációs fényképek teszik látványossá. A Hokipédia terjesztésévek kapcsolatos további információk az icehockey.hu oldalon lesznek elérhetőek.

Szuper Levente dedikál

A 98-szoros válogatott kapusként visszavonult Szuper Levente a Kalandjaim a Kisstadiontól az NHL-ig alcímű önéletrajzi kötetét dedikálja majd a torna zárónapján a magyar–olasz rangadót megelőzően. A könyvet a hétvége során kedvezménnyel lehet megvásárolni a helyszínen.

Nyilatkozatok

Kangyal Balázs, a Magyar Jégkorong Szövetség sportigazgatója: “Ennek a hétnek nemcsak az a lényege, hogy a férfi felnőtt válogatott itthon játszik a Négy Nemzet Tornán, hanem az is, hogy annyi jégkorongozó ritkán fordul meg egy helyen, mint amennyi a Jégpalotában ezen a héten megfordult, hiszen az U20-as, U18-as és U16-os fiú csapatunk mellett az U18-as lányok is edzőtáboroznak. Nagyon jó látni, hogy a fiataljaink lépdelnek előre, és ha az U20-as fiú csapatunknak nem lenne párhuzamosan eseménye, akkor még többen itt lehetnének a felnőttekkel. Azért is jó ez a hét, mert megnézhetjük, hol is tart a magyar hoki. A felnőttek készülnek a tavaszi világbajnokságra, itthon pedig junior és ifi vb-t is rendezünk. Szeretném megköszönni a támogatóinknak, elsősorban a Skodának, hogy mellettünk áll.”

Rich Chernomaz szövetségi kapitány: ”Három csapatnyi játékost figyeltünk a hét elején, és sokkal könnyebb ezt nem szimpla edzésen, hanem játékhelyzetben megtenni. Azért is hívtunk be olyan sok játékost, mert a MOL Liga termeli a tehetségeket, a 22-23-24 évesekre is kíváncsiak voltunk, és lehetőséget kívántunk adni nekik, hogy megmutassák, mit tudnak, illetve saját magunknak is, hogy találjunk új, értékes játékosokat. Karol Csányi például még nem játszhatott a mostani szezonban, de nagyon izgalmas játékos, a klubtársa az Újpestből, Turbucz Martin nagydarab és gyors is, Rafaj Attila pedig vérbeli góllövő, a házon belüli edzőmeccseken nagyon jó benyomást tett ránk. Mindhárman megérdemlik a lehetőséget a hétvégén, annál is inkább, mert az előző vb kerettagjainak nincsen garantált helye a csapatban, mindenkinek meg kell küzdenie a helyéért.

Tavaly nagyon közel voltunk a feljutáshoz, tavasszal viszont kicsit gyengébben teljesítettünk. Szeretnénk fokozni a csapat sebességét, amire a fiatal kiválóan alkalmasak. A játékstílusunkon módosítottunk kicsit. Mivel a semleges harmad összeszűkült, hozzánk hasonlóan az ellenfelek is máshogyan játszanak, mi pedig igyekszünk kihasználni a teljes sorunkat, és arra kényszeríteni az ellenfelet, hogy be kelljen emelnie a korongot a támadó harmadba.”

Sofron István, a válogatott játékosa: “Mindig különleges dolog hazajönni a válogatotthoz: mindig is vártam, hogy a nemzeti csapatban szerepelhessek. Jó érzés találkozni a társakkal, magunkra ölteni a címeres mezt, ami hatalmas megtiszteltetés. Remélem, a szurkolóink és mi magunk is elégedettek lehetünk majd a Négy nemzet torna végeztével.”

A magyar válogatott novemberi EIHC-kerete:

Név Szül. év Csapat
Kapusok:
Bálizs Bence 1990 Miskolci Jegesmedvék
Duschek Dávid 1988 Miskolci Jegesmedvék
Rajna Miklós 1991 Fehérvár
Védők:
Gőz Balázs 1992 Miskolci Jegesmedvék
Hüffner Adrián 1986 Dab.Docler
Martine Nathan 1988 Dab.Docler
Mestyán István 1989 Dab.Docler
Orbán Attila 1990 Fehérvár
Pozsgai Tamás 1988 Dab.Docler
Reiter Attila 1994 Fehérvár
Szirányi Bence 1988 Fehérvár
Tokaji Viktor 1977 Fehérvár
Vas Márton 1980 Löwen Frankfurt (GER-2.)
Támadók:
Benk András 1987 Fehérvár
Csányi Karol 1991 UTE
Dubek Vladimir 1981 FTC
Hári János 1992 Modo (SWE)
Kovács Csaba 1984 Fehérvár
Magosi Bálint 1989 Fehérvár
Metcalfe Tyler 1984 Miskolci Jegesmedvék
Nagy Krisztián 1994 Miskolci Jegesmedvék
Rafaj Attila 1988 FTC
Sárpátki Tamás 1994 Fehérvár
Sebők Balázs 1994 Karpat (FIN)
Sikorcin Ladislav 1985 Fehérvár
Sofron István 1988 Krefeld Pinguine (GER)
Turbucz Martin 1994 UTE
Vas János 1984 Slavia Praha (CZE)


A felnőtt válogatott stábja, 2014/15:

Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
Edzők: Majoross Gergely, Diego Scandella, Sille Tamás
Kapusedző: Gary Clark
Erőnléti edző: Puskás Sándor
GM: Nagy Attila
Csapatvezető: Imre Lajos
Orvos: Majzik Ernő, Tóth-Bagi Zoltán
Gyúró: Bagonya Imre, Sashalmi Tamás
Felszerelésmenedzser: Kéri Rudolf, Nagy Patrik (és ezen a héten Robin MacDonald)

Az EIHC-torna programja:

november 7., péntek, 15:30 Lengyelország–Olaszország
november 7., péntek, 19:00 Magyarország–Dél-Korea (Sport1)
november 8., szombat, 14:30 Olaszország–Dél-Korea
november 8., szombat, 18:00 Magyarország–Lengyelország (SportM)
november 9., vasárnap, 14:30 Dél-Korea–Lengyelország
november 9., vasárnap, 18:00 Magyarország–Olaszország (SportM)

EIHC 2014_11

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

Eseménynaptár
szeptember 22., péntek
U18 15:40 RBSMAC 6-2VÉGE
U18 15:40 VSVETO 5-2VÉGE
U18 16:30 PEFSCC 1-7VÉGE
EL 17:50 VC2BRA 4-3 HVÉGE
EL 18:30 MISSCC 4-1VÉGE
EL 18:30 TITUTE 5-2VÉGE
EL 19:00 MACFTC 6-1VÉGE
U18 19:00 EHLMIS 2-4VÉGE
U18 19:00 ZASAVS 4-5VÉGE
szeptember 23., szombat
U18 12:40 VSVMAC 4-3VÉGE
U18 12:40 ZASETO 0-10VÉGE
KHL 13:00 BAADMO 3-5VÉGE
    • SPORT 2
EWHL 15:00 KMHHVI 8-0VÉGE
U18 16:00 EHLAVS 4-9VÉGE
U18 16:00 KACVAS 7-0VÉGE
U18 16:00 RBSMIS 13-1VÉGE
U18 18:00 VICUTE 6-0VÉGE
U18 18:55 OHWKMH 4-2VÉGE
EBEL 19:15 HCIAVS 4-2VÉGE
szeptember 24., vasárnap
U18 09:15 VSVAVS 8-2VÉGE
U18 09:15 ZASMIS 0-3VÉGE
EWHL 09:50 HVIKMH 1-5VÉGE
U20 12:10 KMHVAS 1-5VÉGE
U18 12:20 EHLMAC 0-8VÉGE
U18 12:20 RBSETO 11-2VÉGE
U20 12:40 ZNOUTE 7-1VÉGE
U20 14:40 MACETO 5-2VÉGE
EL 17:00 DABVC2 7-2VÉGE
EL 17:30 TITMIS 3-3ÉLŐ
U20 17:30 DHKAVS ÉLŐ
EBEL 18:00 HCBAVS 6-1ÉLŐ
EL 18:00 FTCBRA 3-3ÉLŐ
EL 18:30 UTESCC 1-0ÉLŐ
szeptember 25., hétfő
EL 18:00 DABSCC 
EL 20:00 MACBRA 
    • M4 SPORT
szeptember 27., szerda
MK   KMHVAS 
U20   ETOMIS 
U20   KMHPEF 
MK 18:00 UTEMAC 
MK 18:30 MISFTC 
MK 18:30 TITDAB 
szeptember 28., csütörtök
U18   AVSMAC 
U18   DHKSZD 
U18   ETOVAS 
U18   ZEGPEF 
szeptember 29., péntek
U20 15:40 VASRBS 
U20 17:10 MACVIC 
U20 18:00 UTEHCI 
U20 19:10 DHKEHL 
   H I R D E T É S
Partnerünk