Új játékosokkal, új stábtagokkal, új reményekkel

   

Az MJSZ megtartotta a Négy nemzet torna előtti sajtótájékoztatót, megkaptuk az erről szóló közleményt.

“A 2014–15-ös idény első felnőtt férfiválogatott-eseményének, a Négy Nemzet Tornának a Jégpalota ad otthont, ahol megfiatalított nemzeti csaptunk várja Dél-Korea, Lengyelország és Olaszország válogatottját – áll a sajtóanyagban. – Az áprilisban, Gojangban megrendezett divízió 1/A csoportos világbajnokság után először lép fel hazai pályán a magyar válogatott – új játékosokkal, új stábtagokkal, új reményekkel.

Tovább fiatalodik a válogatott

A hároméves szerződéssel megbízott Rich Chernomaz szövetségi kapitány második teljes szezonját kezdi a válogatott kispadján, és folytatja a munkát a generációváltáson áteső csapattal. A szövetségi kapitány mellett továbbra is Majoross Gergely, Sille Tamás és Diego Scandella dolgozik segédedzőként, ám a háttérstáb kibővült. Ennek legfőbb oka a szövetségi kapitány folyamatos törekvése a fejlődésre, az eddigi stábtagok munkájának könnyítése, illetve a felkészülés a jövőre, a válogatott mellett dolgozók utánpótlásának a nevelése.

Az áprilisi divízió 1/A csoportos világbajnokságon gyűjtött tapasztalatok kiértékelését követően a stáb továbbra is keresi a pozíciókra a legmegfelelőbb játékosokat, ezért is állhatott össze minden idők legnagyobb, 60 főt számláló kerete a Négy nemzet torna előtti edzőtábor elején. A háromnapos esemény a szezon egészére és a 2015 tavaszán Krakkóban megrendezendő vb-re nézve is kulcsfontosságú információkkal szolgálhat.

Az EIHC-tornára Káposztásmegyerre érkező riválisok nem ismeretlenek számunkra, hiszen mindegyik válogatottal több ízben találkoztunk a közelmúltban. Legelső NNT-s ellenfelünk, Dél-Korea zsákbamacska: bőven okozott nekünk fejfájást a 2011-es és 2013-as, Papp László Budapest Sportarénában rendezett vb-ken, hiszen előbb úgy nyertünk 6–3-ra, hogy az 51. percben még csak döntetlenre álltunk, tavaly pedig háromgólos vezetés után végül a szétlövésben veszítettünk, 5–4-re. Idén tavasszal, Gojangban aztán helyre tettük a dolgokat, és 7–4-re győztünk. A távol-keletiek most jelentős kanadai erősítéssel, az eddigi három helyett négy honosított észak-amerikaival próbálnak a gyorsaság mellé fizikai erőt párosítani.

Lengyelország számára áldásként hatott Vjacseszlav Bikov játékosként olimpiai, edzőként kétszeres világbajnok, illetve KHL-győztes szakmai felügyelete. Elég visszagondolni a tavalyi Négy Nemzet Tornán lezajlott találkozónkra, amelyen csak a szétlövésben tudtunk felülkerekedni. Az olaszok mellett lengyel barátainkkal is szembenézünk majd a 2015-ös vb-n, ráadásul Krakkóban.

A Négy nemzet torna zárómérkőzésén Olaszország lesz az ellenfelünk, amely egyértelműen a mumusunk, hiszen 2011-ben és 2013-ban is letaszított minket az A csoportba jutást ér pozíciókról. Ezúttal viszont már nem a Kanadából honosított játékosok sokaságával, hanem az olasz gyártmány-szlogen jegyében a hazai bajnokság hazai reménységeivel építik a válogatottat, és igyekeznek megnehezíteni a dolgunkat.

Válogatottakon átívelő munka

Magyarország ebben az idényben is otthont ad a junior és ifjúsági világbajnokságoknak, ráadásul az előző szezonbelinél eggyel-eggyel magasabb szinten, hiszen legutóbb mindkét együttesünk megszerezte divíziójában az aranyérmet, és feljebb léphetett. 2014. december 14. és 20. között Dunaújvárosban rendezik az U20-as divízió 1/B, 2015. április 12. és 18. között pedig Debrecenben az U18-as divízió 1/A vb-ket. Rich Chernomaz feladata nem kisebb ezen a héten, mint a felnőtt és a U20-as válogatottak párhuzamosan zajló tornáin a szakmai irányítás. A juniorválogatott vezetése egyben lehetőséget ad a hosszú távú távon építkezésre, a korcsoportokon átívelő stratégia mentén. A szövetségi kapitány folyamatos konzultációt folytat Glen Williamsonnal, aki az U18-as és U16-os válogatottunk mellett a teljes utánpótlás szakmai vezetője.

Szép és értékes díjak

A Négy nemzet torna nemcsak a felkészülésről és a presztízsről szól, hanem a szép és értékes díjakról is, a Kalocsai Porcelán Manufaktúra jóvoltából gyönyörű porcelán-trófeákat kapnak a mérkőzések legjobbjai, és a három résztvevő válogatott is, természetesen a legnagyobbat a győztes.

Idén is Hokipédia!

A Magyar Jégkorong Szövetség ebben a szezonban is jelentkezik szakmai kiadványával, amely a teljes hazai jégkorong-életet hivatott bemutatni. A kiadványban az MJSZ-ről, mindkét nem felnőtt és korosztályos válogatottjairól, illetve az inline-csapatról, a Mol Liga teljes mezőnyéről, továbbá a külföldi bajnokságokban induló felnőtt és korosztályos csapatokról, illetve az összes hazai bajnokságról található számos információ, illetve interjú a főszereplőkkel. A kézikönyvben fellelhető továbbá az összes Magyarországon bejegyzett egyesület és jégpálya legfontosabb adatainak jegyzéke. A 120 oldalas kötetet szenzációs fényképek teszik látványossá. A Hokipédia terjesztésévek kapcsolatos további információk az icehockey.hu oldalon lesznek elérhetőek.

Szuper Levente dedikál

A 98-szoros válogatott kapusként visszavonult Szuper Levente a Kalandjaim a Kisstadiontól az NHL-ig alcímű önéletrajzi kötetét dedikálja majd a torna zárónapján a magyar–olasz rangadót megelőzően. A könyvet a hétvége során kedvezménnyel lehet megvásárolni a helyszínen.

Nyilatkozatok

Kangyal Balázs, a Magyar Jégkorong Szövetség sportigazgatója: “Ennek a hétnek nemcsak az a lényege, hogy a férfi felnőtt válogatott itthon játszik a Négy Nemzet Tornán, hanem az is, hogy annyi jégkorongozó ritkán fordul meg egy helyen, mint amennyi a Jégpalotában ezen a héten megfordult, hiszen az U20-as, U18-as és U16-os fiú csapatunk mellett az U18-as lányok is edzőtáboroznak. Nagyon jó látni, hogy a fiataljaink lépdelnek előre, és ha az U20-as fiú csapatunknak nem lenne párhuzamosan eseménye, akkor még többen itt lehetnének a felnőttekkel. Azért is jó ez a hét, mert megnézhetjük, hol is tart a magyar hoki. A felnőttek készülnek a tavaszi világbajnokságra, itthon pedig junior és ifi vb-t is rendezünk. Szeretném megköszönni a támogatóinknak, elsősorban a Skodának, hogy mellettünk áll.”

Rich Chernomaz szövetségi kapitány: ”Három csapatnyi játékost figyeltünk a hét elején, és sokkal könnyebb ezt nem szimpla edzésen, hanem játékhelyzetben megtenni. Azért is hívtunk be olyan sok játékost, mert a MOL Liga termeli a tehetségeket, a 22-23-24 évesekre is kíváncsiak voltunk, és lehetőséget kívántunk adni nekik, hogy megmutassák, mit tudnak, illetve saját magunknak is, hogy találjunk új, értékes játékosokat. Karol Csányi például még nem játszhatott a mostani szezonban, de nagyon izgalmas játékos, a klubtársa az Újpestből, Turbucz Martin nagydarab és gyors is, Rafaj Attila pedig vérbeli góllövő, a házon belüli edzőmeccseken nagyon jó benyomást tett ránk. Mindhárman megérdemlik a lehetőséget a hétvégén, annál is inkább, mert az előző vb kerettagjainak nincsen garantált helye a csapatban, mindenkinek meg kell küzdenie a helyéért.

Tavaly nagyon közel voltunk a feljutáshoz, tavasszal viszont kicsit gyengébben teljesítettünk. Szeretnénk fokozni a csapat sebességét, amire a fiatal kiválóan alkalmasak. A játékstílusunkon módosítottunk kicsit. Mivel a semleges harmad összeszűkült, hozzánk hasonlóan az ellenfelek is máshogyan játszanak, mi pedig igyekszünk kihasználni a teljes sorunkat, és arra kényszeríteni az ellenfelet, hogy be kelljen emelnie a korongot a támadó harmadba.”

Sofron István, a válogatott játékosa: “Mindig különleges dolog hazajönni a válogatotthoz: mindig is vártam, hogy a nemzeti csapatban szerepelhessek. Jó érzés találkozni a társakkal, magunkra ölteni a címeres mezt, ami hatalmas megtiszteltetés. Remélem, a szurkolóink és mi magunk is elégedettek lehetünk majd a Négy nemzet torna végeztével.”

A magyar válogatott novemberi EIHC-kerete:

Név Szül. év Csapat
Kapusok:
Bálizs Bence 1990 Miskolci Jegesmedvék
Duschek Dávid 1988 Miskolci Jegesmedvék
Rajna Miklós 1991 Fehérvár
Védők:
Gőz Balázs 1992 Miskolci Jegesmedvék
Hüffner Adrián 1986 Dab.Docler
Martine Nathan 1988 Dab.Docler
Mestyán István 1989 Dab.Docler
Orbán Attila 1990 Fehérvár
Pozsgai Tamás 1988 Dab.Docler
Reiter Attila 1994 Fehérvár
Szirányi Bence 1988 Fehérvár
Tokaji Viktor 1977 Fehérvár
Vas Márton 1980 Löwen Frankfurt (GER-2.)
Támadók:
Benk András 1987 Fehérvár
Csányi Karol 1991 UTE
Dubek Vladimir 1981 FTC
Hári János 1992 Modo (SWE)
Kovács Csaba 1984 Fehérvár
Magosi Bálint 1989 Fehérvár
Metcalfe Tyler 1984 Miskolci Jegesmedvék
Nagy Krisztián 1994 Miskolci Jegesmedvék
Rafaj Attila 1988 FTC
Sárpátki Tamás 1994 Fehérvár
Sebők Balázs 1994 Karpat (FIN)
Sikorcin Ladislav 1985 Fehérvár
Sofron István 1988 Krefeld Pinguine (GER)
Turbucz Martin 1994 UTE
Vas János 1984 Slavia Praha (CZE)


A felnőtt válogatott stábja, 2014/15:

Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
Edzők: Majoross Gergely, Diego Scandella, Sille Tamás
Kapusedző: Gary Clark
Erőnléti edző: Puskás Sándor
GM: Nagy Attila
Csapatvezető: Imre Lajos
Orvos: Majzik Ernő, Tóth-Bagi Zoltán
Gyúró: Bagonya Imre, Sashalmi Tamás
Felszerelésmenedzser: Kéri Rudolf, Nagy Patrik (és ezen a héten Robin MacDonald)

Az EIHC-torna programja:

november 7., péntek, 15:30 Lengyelország–Olaszország
november 7., péntek, 19:00 Magyarország–Dél-Korea (Sport1)
november 8., szombat, 14:30 Olaszország–Dél-Korea
november 8., szombat, 18:00 Magyarország–Lengyelország (SportM)
november 9., vasárnap, 14:30 Dél-Korea–Lengyelország
november 9., vasárnap, 18:00 Magyarország–Olaszország (SportM)

EIHC 2014_11

Cimkék: , , ,

Hozzászólások (11)

 1.   #1
  csupacsupi,   

  Szerintem ha a gyorsítás volt a cél akkor ez mellément ,nem kicsit.../ Dubec, Martin, Turbuc,/ ami a gólvágókat illeti az meg semmiképpen nem Rafaj ....inkább Szappanos vagy Azari lett volna... A hitelesség érdekében MOL liga statisztika.... Ajánlom mindenki,elsősorban R.C figyelmêbe.:)

 2.   #2
  Bogar,   

  @csupacsupi: Légyszi adj egy linket a MOL gyorsasági statisztikához, keresem de nem találom!

 3.   #3
  kegyetlen,   

  "MOL Liga termeli a tehetségeket" ha ezt komolyan gondolja, akkor jó az irány.

 4.   #4
  csupacsupi,   

  Hahaha...keress ügyesen...! Hajrá!

 5. OliBLOOD
    #5
  OliBLOOD,   

  vérbeli góllövő 14 meccs 2 gól 5 passz.

 6. Mocsar
    #6
  Mocsar,   

  Ha az olaszok a VB-re is kanadai olaszok nélkül mennek, akár ki is eshetnek. Erre kíváncsi leszek! A saját csapatunkról az eredmények és a mutatott játék alapján ítélkezzünk, ne írjunk le előre játékosokat! Nyilván pedagógiai érzék is van abban, hogy ilyen sok játékosnak lehetőséget ad a szövetségi kapitány, sőt többet élesben is kipróbál. Semmi rossz nincs ebben!

 7.   #7
  csupacsupi,   

  @kegyetlen: termeli,termeli de csak a fehérváriak után..illúzióid ne legyenek!! De hajrá ! Bízzunk benne,hogy így is gondolja...

 8. Raon
    #8
  Raon,   

  Jó cikk!

  Egy elütés:
  > amire a fiatal kiválóan alkalmasak
  fiatalok

  Érdekes meccsek lesznek, az fix!

 9. Milan83
    #9
  Milan83,   

  Érdekes, az első mezünk, amitől leesett az állam, annyira qva jóóó! Hajrá Metcalfe, hajrá Magyarok!!!!

 10.   #10
  szov,   

  Ebben a keretben most úgy két és fél sornyi válogatott szintű játékos van.
  Felkészülésnek jó, mert talán lesz egy-két olyan játékos aki előre tud lépni.

 11. trollfeeder
    #11
  trollfeeder,   

  @Mocsar: Most kezdik el, ha az ígéretből lesz vmi. Évekig a kanadai vonal marad vb-n. Szerintem.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KK 15:30 MISJES 4-1VÉGE
MOL 18:00 DHKFTC 5-1VÉGE
MOL 18:30 BRASCC 4-2VÉGE
MOL 18:30 TITBEO 4-3 HVÉGE
KK 19:00 GALTYC 0-12VÉGE
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
NHL 01:00 BOSMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 CGYSTL 
  • SPÍLER TV
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBYSL 11:30 HCIAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBYSL 17:30 SLLHKB 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk